خبر یزد

آخرين مطالب

«فرسایش خاک در ایران» سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی! - استاد دانشگاه یزد: ایران در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار دارد اجتماعي

«فرسایش خاک در ایران» سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی! - استاد دانشگاه یزد: ایران در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار دارد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - به گزارش جماران؛ گزارش سخنرانی علی طالبی در وبینار چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مدیریت منابع آب کشور در تاریخ 20 اسفند 1402 برگزار شده توسط انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه شهرکرد با همکاری مجمع اسلامی دانشجویان آزاداندیش در پی می آید:
عنوان سخنرانی «ضرورت و جایگاه حفاظت آب و خاک در کشور»
دکتر علی طالبی استاد دانشگاه یزد در ضرورت و جایگاه حفاظت آب و خاک در کشور به 85 درصد اراضی منابع طبیعی جنگل ها و مراتع اشاره کرد که ایران را در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار میدهد.
با این حال کشورما از نظر حکمرانی منابع طبیعی از میان 89 کشور صاحب منابع رتبه 69 و شاخص 38 از 100 را کسب کرده است که بیانگر حکمرانی بسیار ضعیف می باشد.
دکتر طالبی افزود تنها 30 درصد از ظرفیت آب‌های زیرزمین از نظر مطالعاتی قابل بهره‌برداری است و بقیه خارج از وضعیت طبیعی و بهره برداری می‌باشد.
رییس انجمن آبخیزداری ایران با اشاره به روند نزولی وضعیت الگوی رشد جنگل‌های کشور در دهه گذشته گفت در ایران سالیانه 16/7 تن در هکتار خاک در معرض فرسایش آبی است که با تخمین 100 هکتار فرسایش، زیانی معادل 10 میلیارد دلار بر کشور تحمیل می شود.
از این نظر وضعیت فرسایش خاک در ایران سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی است. برآوردها نشان می‌دهد به‌طور میانگین دو میلیارد تن در سال فرسایش خاک در کشور وجود دارد و با سیلی که در سال 1398 در کشور رخ داد 3 تا 4 میلیارد متر مکعب خاک از دست داده شد، و این درحالی است که تشکیل هر سانتی متر خاک از دست‌رفته حداقل صدها سال زمان نیاز دارد.
دبیر کارگروه مدیریت جامع آبخیز وزارت کشور با اشاره به روند در حال افزایش وقوع سیلاب ها نسبت به دهه 1360 در کشور، 450 شهر و 8650 روستا را در معرض تهدید سیل عنوان نمود که رشد سیلاب های مخرب حدود 300 درصد رشد داشته است و سالانه خسارات زیادی را بر کشور تحمیل می کند.

خبر یزد

وی با طرح روند بسیار نزولی حجم مخازن آبخوان های کشور، ایران را در مسیر بیابان‌زایی ناشی از خشکسالی های مکرر دانست و تقویت آبخیزداری و آبخوان‌داری با ظرفیت جمع‌آوری 530 مترمکعب رواناب در هکتار و نفوذ 1000 مترمکعب در هکتار را راهکاری جهت کاهش فرسایش خاک به میزان 9 تن در هکتار، 120 تن علوفه در هکتار، ترسیب کربن، حفظ تنوع ژنتیکی و بهبود فرست های شغلی عنوان نمود.
دکتر طالبی با طرح ضرورت تفکر سیستمی به مقوله مدیریت منابع آب، وجود یک سیستم مدیریت حوزه آبخیز به عنوان یک سیستم باز را مطرح کرد که در آن مدیریت اکوسیستم های طبیعی، مدیریت آبهای سطحی، آبهای زیرزمینی، تغییرات اقلیم و مداخلات انسانی مورد توجه قرار می گیرد.
وی تمرکز بر حوزه آبخیز به عنوان یک منبع تمرکز بر تمامی اجزای اکوسیستم از جمله آب، تاکید بر افزایش تاب‌آوری و کاهش آسیب‌پذیری، تمرکز بر سلامت و یایداری اکوسیستم، در نظر گرفنن آب برای تمامی اجزاء اکوسیستم از جمله انسان، تمرکز بر همه خدمات اکوسیستم، تاکید بر تفکر بین بخشی و راه حل های مبتنی بر طبیعت، تمرکز بر رد پای اکولوژیک در بردارنده ردپای آب، مقیاس کاری مناسب از نظر اکولوژی، لحاظ کردن تمامی ذینفعان و سازمان‌های مرتبط در مقیاس آبخیز و امکان پاسخگویی جامع با توجه به ارتباط بالادست-پائین دست را از ویژگی های حکمرانی یکپارچه حوزه آبخیز در مقایسه با حکمرانی آب عنوان نمود.
رئیس انجمن آبخیزداری ایران با تاکید براینکه هدف نهایی حکمرانی سیستم یکپارچه حوزه آبخیز تامین منافع درازمدت آبخیزنشینان است، دست اندرکاران اصلی سیستم مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز را دولت، بخش عمومی، بخش خصوصی، جوامع محلی و نهادهای مدنی و سمن ها برشمرد.

خبر یزد

دکتر طالبی ضمن تشریح مدل مفهومی سیستم مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز و به طور مشخص حوزه آبخیز اسکندری (زاینده رود) راهکارهای عملیاتی را براساس اولویت تشریح نمود.
بر این اساس توسعه برنامه‌های تخصیص بهینه مصرف آب و تنظیم حق آبه، تهیه و تدوین برنامه مدیریت جامع منابع آب در اولویت بالا و و روش هایی مانند اصلاح الگوی کشت و کشت محصولات سازگار با منطقه، اصلاح بیولوژیک مراتع، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی، اصلاح الگوی آبیاری و ترویج کشاورزی ارگانیک و گلخانه ای، ایجاد معیشت های جایگزین با توجه به پتانسیل منطقه، ارائه بیمه بلایای طبیعی، توجه به دانش بومی در جهت مدیریت منابع آب و برگزاری دوره های آموزشی- ترویجی به منظور ارتقای آگاهی جامعه هدف را از اولویت های بعدی بیان نمود.
استاد دانشگاه یزد در پایان از تشکیل کارگروه مدیریت جامع آبخیز در وزارت کشور و در استان ها با محوریت استانداری ها خبر داد و اظهار امیدواری کرد با تشکیل چنین نهاد فرابخشی بتوان بخشی از مشکلات این حوزه را مورد توجه قرار داد و حل کرد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/644320/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فضاپیمای رباتیک چین در روزهای آینده به ماه می‌رود

تصویر تلسکوپ فضایی هابل از کهکشان با فاصله‌ی 34 میلیون سالِ نوری از زمین

داستانک/ پستچی

بیوگرافی «سینا تمدن»؛ معاون ارشد شرکت اپل بعد از «استیو جابز»

تولید ربات صنعتی ایران‌ساخت با هفت درجه آزادی

دنباله‌داری که هنوز نیامده سر و صدا به پا کرده و از ستارگان هم درخشان‌تر خواهد بود

اجتماع دانشگاهیان دانشگاه یزد در حمایت از خیزش دانشجویان جهان

مشارکت بیش از 200 دانش‌آموز یزدی در طرح «نوآوین»

یک میزبانی هیجان‌انگیز در انتظار والیبال ایران

جزئیات تسیهلات ازدواج و فرزندآوری

جلوگیری از توزیع مواد غذایی فاسد در مهریز

«مردی از جنس مس و خاک» به چاپ چهارم رسید

بخشی از کتاب/ مبادا آه کسی را برآوری

آزمایش خون ممکن است ام‌اس زودرس را تشخیص دهد

ساخت تراشه‌ای با قابلیت اندازه‌گیری ویتامین C و D

4 دلیل ریزش قیمت‌ها در بازار ارز و سکه و نقره داغ شدن خریداران

پیشکسوتان زورخانه‌ای استان یزد تجلیل شدند

اتصال فاضلاب منزل به قنات در یزد جرم است

عرضه «روایت انحراف» در کتابفروشی‌ها

رونمایی از تراشه مغزی برای کنترل اجسام با کمک افکار

ویتامین D با تغییر باکتری‌های روده موش‌ها، به بهبود ایمنی در برابر سرطان کمک کرد

برگزاری هفته هفتم اسب دوانی در یزد

آماده‌باش 14 استان کشور در پی هشدار رگبار و وزش باد شدید

ورود ترجمه «آن روی دیگران» به کتابفروشی‌ها

معنی ضرب المثل جالب "از شیر مرغ تا جان آدمیزاد"

رونمایی از اولین ربات تمام الکتریکی

حمایت دانشجویان و استادان دانشگاه میبد از ملت مظلوم غزه

بخشی از کتاب/ به هیچ‌کس اجازه نده بهت بگه نمیتونی

کشف نشانه‌ای تازه در مریخ برای اثبات وجود موجودات فضایی

بزرگترین بلوار ورودی جنوبی یزد ساماندهی می‌شود

معرفی کتاب کودک جالب

دو خط کتاب/بیا زندگی کنیم!

شهر یزد به اعتبارات ملی نیاز دارد/ پروژه‌های نیمه‌تمام دفع آب‌های سطحی تکمیل می‌شود

احداث مخزن 160 هزار مترمکعبی سیل‌بند پارک کوهستان در یزد + فیلم

پیکر مطهر پدر شهیدان بابایی ملکشاه در بابل تشییع شد

کیش با کسب بالاترین امتیاز در4 شاخصه سرمایه گذاری، صادرات، بهبود فضای کسب و کار و ارزش تولیدات برتر شد

تکامل کووید در درون بدن مردی هلندی!

ساخت ماده پلیمری دوبعدی که عملکردی شبیه به گرافن دارد

باجه سیار قبول مرسولات پستی در یزد فعال می‌شود

آیین تجلیل از مقام معلم با حضور مدیرکل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با جانباز هنرمند و خالق عکس‌های ماندگار دوران معاصر دیدار کرد

معنی ضرب المثل جنجالی " از شیر مرغ تا جان آدمیزاد"!

به جای تراپی و فوبیا چه بگوییم؟

خواندن داستان جالب مولوی به نام کودکان مکتبی

ریشه حکایت "اگه برای من آب نداره‌، برای تو که نون داره"!

خواندن شعر انگیزشی و زیبا از اقبال لاهوری

هوش مصنوعی جدید چین از GPT پیشی گرفت

طرح حامیم در یزد اجرا شد

تعیین تکلیف رینگ شهری یزد بعد از 25 سال

تجاوز 4 مرد افغان به پسر 16ساله در حاشیه تهران