خبر یزد

آخرين مطالب

امام جمعه اصفهان: رئیس‌جمهور دستور بررسی داده است؛ اما هیچ فکری نمی شود داشت که الآن به کشاورزان آب بدهیم/ دولت می‌تواند کمک بلاعوض بدهد اجتماعي

امام جمعه اصفهان: رئیس‌جمهور دستور بررسی داده است؛ اما هیچ فکری نمی شود داشت که الآن به کشاورزان آب بدهیم/ دولت می‌تواند کمک بلاعوض بدهد
  بزرگنمايي:

خبر یزد -

خبر یزد


پایگاه خبری جماران: امام جمعه اصفهان و نماینده استان اصفهان در مجلس خبرگان رهبری علت عمده کمبود آب در این استان را «خشکسالی و کاهش بارندگی» دانست و گفت: آقای رئیس جمهور دستور داده وزیر نیرو و وزیر جهاد بررسی کنند که چه کار می توانند بکنند اما من به عنوان کسی که 20 سال است در جریان مشکلات اصفهان هستم می گویم هیچ فکری نمی شود داشت که الآن به اینها آب بدهیم.
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با آیت الله سید یوسف طباطبایی نژاد را در ادامه می خوانید:
وظیفه دولت و سایر مسئولین را در قبال اعتراضات کشاورزان اصفهان را چگونه ارزیابی می کنید؟
کشاورزی شرق اصفهان در زمان پر آبی به صورت عمده بود و گندم و سایر محصولات را تأمین می کرد. متأسفانه در این یکی دو سال به خاطر نبودن بارندگی وضع به هم خورده و کشاورزان هم می گویند ما حق آبه داریم. به این معنا که ما از این آب برداشت می کردیم و مقدم بر دیگران هستیم و تا وقتی ما آب می خواهیم نباید آن را به کس دیگری بدهند و اعتراض دارند که در دولت آقای خاتمی حدود 2 متر در ثانیه آب به یزد داده شده و به آن قضیه ایراد دارند. بخش دیگر هم مربوط به چهارمحال بختیاری است که به خاطر کوهستانی بودن قبلا نمی توانستند آب را برداشت کنند ولی حالا که موتور آب آمده آنها هم برداشت دارند و در کوهستان ها درختکاری می کنند و مردم اصفهان ناراحت هستند.
البته اینها هست ولی در عین حال دلیل عمده این است که بارندگی کم بوده، چون در طول 10، 20 سال گذشته همین آب به یزد می رفته، اهالی چهارمحال و بختیاری هم از آن استفاده می کرده اند و در عین حال به کشاورزان اصفهان هم آب می رسید. اما در خشکسالی واقعا چهارمحال و بختیاری هم مشکل دارد. چون بارندگی که باشد هر قسمتی از دره کوه های چهارمحال و بختیاری آب می جوشد و الآن اینگونه نیست و آنها هم مشکل دارند. برای یزد هم الآن دیگر نمی شود کاری کرد.
آقای هاشمی رفسنجانی گفته بود که «با تأمین آب اصفهان خوب است که آب را به یزد ببریم». زمان آقای خاتمی این آب تأمین نشده، رفته است. اما آن موقع هم آب در رودخانه بوده و این جور نبوده که وقتی آب را می برند رودخانه خشک شود. اما حالا مردم این بهانه را دارند و حق هم دارند. به خاطر اینکه کارشان فقط کشاورزی است. افرادی در این منطقه بوده اند که زکات می دادند و به همدیگر کمک می کردند و الآن خودشان مستحق زکات هستند و بالأخره مطالبه آنها این است که ما آب می خواهیم.
کاری که دولت می تواند کند این است که بگوید آب می دهم، اما آب نیست که بدهد! یعنی به طوری که نقل می کنند الآن سد زاینده رود حدود هفت متر ورودی دارد اما نیاز آب آشامیدنی خود استان اصفهان، غیر از یزد، حدود 11.5 متر است. یعنی 11.5 متر آب در ثانیه می خواهند تا جاهایی که لوله کشی کرده اند را آب بدهند و خیلی جاها هم لوله کشی شده و انصافا در جمهوری اسلامی یکی از کارهای مهمی که شده آبرسانی به روستاها و شهرها بوده است. مثلا همین منطقه شرق اصفهان اصلا آب خوردن از زاینده رود نداشتند و الآن در تمام شهرها و صدها روستا، حتی دورافتاده ترین روستای آنجا، آب آشامیدنی تصفیه شده زاینده رود هست.
زمانی که آقای هاشمی رئیس مجلس بود و ما هم نماینده مجلس بودیم، با هلی کوپتر به کوهرنگ رفتیم و دره هایی بود که می گفتند 50 سال است برف آنجا آب نشده و برف روی برف آمده است. اما پارسال و امسال کل برف آنجا آب شده و در آن دره ها هیچ برفی نیست. یعنی یکی از کانال هایی که آب با فشار می آمد الآن خشک خشک است.
بنابر این، اگر اشتباه هم شده الآن دیگر نمی توانیم آب را از یزد برگردانیم. آب آشامیدنی هزاران خانه همین آب است و خود اهالی چهارمحال و بختیاری هم الآن آب ندارند. متأسفانه یک تونل 24 کیلومتری از طرف کوهرنگ به سمت اهواز زده شده و آنجا باید سدّی بزنند که آب جمع شود و به این تونل بیاید، ولی این سد را نزده اند. من در زمان آقای احمدی نژاد به ایشان گفتم ساخت تونل تمام شده و شما اگر ساخت سد را الآن شروع کنید سه سال طول می کشد. ایشان به من جواب داد اهوازی ها هم حرف دارند. گفتم پس چرا دولت باعث شده بیش از 200 میلیارد تومان خرج شود و 24 کیلومتر تونل در کوه زده شود؟! هیچ چیزی نگفت.
مقام معظم رهبری سال 80 که به اصفهان تشریف آوردند دستور دادند 30 میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد و آن تونل کامل شد. اما بعد از تونل باید سدی زده می شد که متأسفانه آن کار صورت نگرفته و کارهای دیگری نیز می توانستند انجام دهند که انجام نگرفته است. الآن به نظر من کار فوری نمی توانند بکنند. یعنی نه می توان آب یزد را برگرداند، نه می شود به چهارمحال و بختیاری بگویید آب مصرف نکنید چون خود آنها هم کم آبی دارند، و نه آب پشت سد می تواند به کشاورز داده شود. یعنی فکر می کنم اگر بارندگی نشود تا دو سه ماه آینده آب آشامیدنی اصفهان هم باید قطع شود.
البته آقای رئیس جمهور دستور داده وزیر نیرو و وزیر جهاد بررسی کنند که چه کار می توانند کنند، اما من به عنوان کسی که 20 سال است در جریان مشکلات اصفهان هستم می گویم هیچ فکری نمی شود داشت که الآن به اینها آب بدهیم. اگر بخواهید از خلیج فارس بیاورید 10 سال طول می کشید؛ ضمن اینکه پمپاژ آب از آنجا خیلی خرج دارد و برای کشاورزی به صرفه نیست. یک جایی در خود چهارمحال و بختیاری به نام «بهشت آباد» هست که حدود 15 سال قبل خارجی هم کارشناسی کردند و گفتند که می توان آب را از آنجا آورد، اما سدّ آنجا را هم نزده اند و می گویند اول تونل را بزنیم و تونل هم 60 کیلومتر است؛ اگر با دستگاه حفاری این کار را انجام بدهند خودشان می گویند 10 سال طول می کشد.
یعنی نظر شما این است که تصمیمات مقطعی و بخشی پاسخگوی بحران ملی بی آبی نیست؟
نظر من این است که اگر اول سد را بزنند و مردم آب را ببینند ممکن است حرفی نداشته باشند که آب را از آنجا منتقل کنند. اما اشتباه کارشناسان ما این است که می گویند اول لوله را بگذاریم؛ و از نظر روانی آنها(مردم) می گویند همین یک ذره آبی که ما داریم را هم می خواهید ببرید.
دولت به کشاورزان کمک بلاعوض بدهد
با توجه به آسیب چند باره خط لوله اصفهان – یزد، چگونه می توان از تبدیل شدن بحران آب به تنش و اختلاف مردم چند استان همجوار جلوگیری کرد؟
جلوگیری این امر به همین نصیحت ها است. یعنی باید شورای تأمین به کشاورزان اجازه می داد در یکی دو روز هرچه می خواهند بگویند، ضبط هم شود و دولت هم بفهمد. اما بدون اجازه چندین روز در رودخانه جمع شدند. ما هم در خطبه ها گفتیم شما حرفتان را زدید و هم رئیس جمهور و دولت متوجه شد و هم دشمن متوجه شد؛ آنها به این زودی هم نمی توانند کاری کنند مگر اینکه کمک مالی کنند.
به نظر من دولت می تواند کشاورزانی که الآن واقعا مشکل دارند و درآمد دیگری ندارند را کمک بلاعوض بدهد. همچنین برخی از اینها حاضر هستند زمین هایی که دارند را به مغازه و کارگاه تبدیل کنند و دولت می تواند اجازه انجام این کار را بدهد و حق دولت را هم از آنها نگیرد. چون حدود 40 درصد از قیمت زمین را باید بدهند تا تغییر کاربری زمین کشاورزی انجام شود. این پول را از آنها نگیرند و اجازه بدهند که کارهای دیگری راه اندازی کنند.
یعنی اصلا خوب بود کارخانه هایی که آب کمی می خواهند را در آن مناطق به وجود می آوردیم. ما در تقسیم کارخانه ها و کارگاه ها اشتباه کردیم. الآن باید با تسهیلاتی که داده می شود آنها را تأمین کرد، که داده هم می شود اما کم است.
صدا و سیما در نشان دادن این وقایع کار بسیار خوبی کرد
حاج آقا! رویکرد صدا و سیما در پوشش اعتراضات اخیر را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر من صدا و سیما در نشان دادن این وقایع کار بسیار خوبی کرد. اگر ما نشان نمی دادیم، انگلستان داشت نشان می داد. پس بهتر این است که خود ما نشان دهیم و به مردم احترام بگذاریم. کما اینکه در قضیه حمله سایبری به پمپ های بنزین هم صدا و سیما کار خوبی کرد قبل از اینکه دیگران بگویند گفت که یک مشکل این جوری پیش آمده و مردم هم آرام شدند. اما اینکه ما نگوییم و بعد مردم از جاهای دیگر بفهمند خیلی جالب نیست.
مردم آمده اند که مسئولین حرفشان را بشنوند
انتقال صدای مردم چه تأثیری در کاهش تنش ها دارد؟
مردم آمده اند که مسئولین حرفشان را بشنوند و مسئولین هم از طریق پخش در صدا و سیما متوجه می شوند. به نظر من چیزی که اگر ما نگوییم دیگران می گویند را نباید با مردم پنهان کاری داشته باشیم.
با توجه به اینکه هیچ کدام از مردم ایران حاضر نیستند همسایه آنها تشنگی بکشد و آنها سیراب باشند، توصیه شما به کشاورزان اصفهان و عموم مردم ایران در شرایط بحرانی آب چیست؟
هیچ کدام از استان ها نمی خواهند آب خوردن را از کس دیگری منع کنند. اما الآن هیچ کدام از استان های خوزستان، چهارمحال و بختیاری و یزد آب ندارند که بخواهند به استان های دیگر بدهند. فقط باید کسانی که منبع درآمدی جز کشاورزی ندارند را به نحوی تأمین کنند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/218226/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است