خبر یزد

آخرين مطالب

طوفان یزد نشریه‌ای به سبک و سیاق طوفان فرّخی یزدی فرهنگي

طوفان یزد نشریه‌ای به سبک و سیاق طوفان فرّخی یزدی
  بزرگنمايي:

خبریزد- «حسین مسرّت»  در خصوص مدیر نامور طوفان یزد، گفت: «کاظم اسلامیّه» روزنامه‌نگار و داروساز فرزند حاج محمّد در سال 1286 هجری شمسی در یزد به دنیا آمد، تحصیلات قدیم و جدید را ابتدا در یزد و سپس در اصفهان فرا گرفت و از این راه مختصر آشنایی با انگلیسی و عربی پیدا کرد.

وی افزود: پدر و اجداد او عطّار(داروساز) بودند، از این رو او نیز بدین حرفه روی آورد و چون شرط داشتن داروخانه، داشتن مدرک داروسازی بود، وی توانست گواهی آن را از دارالفنون تهران بگیرد.

مسرت در ادامه با این توضیح که در بسیاری مقالات از طوفان یزد به عنوان روزنامه یاد شده که درست نیست زیرا شهر یزد به استثنای یکی دو روزنامه آن هم در سالهای پر آشوب 1330 تا 1332، تا سال 1375 هیچگاه روزنامه نداشته است، خاطرنشان کرد: اسلامیّه در سال 1328 امتیاز هفته‌نامه‌ی طوفان را به نام خود گرفت و نخستین شماره آن را در همان سال چاپ کرد.

وی اضافه کرد: در همان زمان به دلیل ستیز اسلامیه با ملّی‌گرایان و همراهی با برخی چهره‌های سیاسی ضدآزادی مانند سیّد کاظم جلیلی، او را مرتجع می‌خواندند ولی با این حال او در زندگی اجتماعی خود، فردی وارسته، آزاده و حق‌طلب بود و خوش می‌داشت چون ملامتیان زندگی کند لذا همیشه خود را سپر تیر بلا می‌کرد تا دوستانش در امان باشند.

این پژوهشگر فرهنگی یزد با بیان این که اسلامیه گاهاً در هفته‌نامه‌ی خود برای ادامه‌ی حیات به جانب‌داری از کارهای دولت و دولتیان مطالبی می نوشت، افزود: با این حال،  باز هم به دلیل بازگویی کژی‌ها و کاستی‌ها و انتقاد از اوضاع نابسامان اجتماعی، فرهنگی و اداری یزد بویژه در ستون پرخواننده‌ی «مردم چه می‌گویند»، بارها هفته نامه طوفان به درخواست مدیران سیاسی و اداری و نمایندگان یزد در مجلس شورای ملّی توقیف شد.

مسرت به نقل قولی از وی که بیان می‌داشت؛ « طوفان یزد، روزنامه است نه روزی‌نامه»، اظهار کرد: با این حال اسلامیه همواره جانب ادب را نگاه می‌داشت و در زندگی خصوصی افراد وارد نمی‌شد و مخالفان خود را با عبارات ناهنجار نمی‌آزرد.

وی با بیان این که اسلامیّه سعی می‌کرد طوفان یزد به سبک و سیاق طوفان فرّخی یزدی باشد، تصریح کرد: از این رو نام و نشان نشریّه را که تصویر یک مشعل بود به رنگ قرمز چاپ می‌کرد و ردر بیشتر شماره‌های نشریه، درست در وسط بخش بالایی آن مانند طوفان یک رباعی را که برگرفته از اوضاع روز بود، به رنگ قرمز  درج می‌کرد که گاه حتّی رباعیّات فرخّی یزدی بود و گاه رباعیّات سیاسی که عمدتاً نام شاعر آن درج نشده بود و در بیشتر موارد، اشعار نغز و اجتماعی صائب تبریزی بود و به همین دلیل نیز طوفان یزد، روزنامه‌ای پرخواننده و تأثیرگذار بود.

این نویسنده‌ی یزدی در ادامه عنوان کرد: روش طوفان یزد که گاه در برخی منابع به نام طوفان هم آمده است، سیاسی، اجتماعی، ادبی، علمی، اخلاقی و فرهنگی اعلام شده بود و صاحب امتیاز و مدیر مسئول آن همواره اسلامیّه بود ولی در دو سه دوره، آقایان «سیّد محمّد نوّاب رضوی» از دبیران آموزش و پرورش یزد، «منوچهر یزدی» نماینده‌ی یزد در مجلس شورای ملّی نیز سردبیران آن بودند.

مسرت با اشاره به این که نخستین شماره‌ی طوفان یزد در سال 1328 و آخرین شماره‌ی موجود آن در کتابخانه‌ی مرکزی دانشگاه تهران مربوط به سال 1349 است، افزود: اسلامیّه بیشتر کارهای نشریه را خود یک تنه انجام می داد؛ از تحریر مقالات گرفته تا غلط‌گیری و توزیع و ارسال آن. ولی در سال‌های پایانی عمر، اقدام به تأسیس چاپخانه‌ای کرده بود و بیشتر کارهای نشریه را در آن جا انجام می‌داد و اعضای خانواده‌اش که شامل همسر و یک پسر و یک دختر بودند، به کمک او می‌شتافتند.

وی با بیان این که اسلامیه به دلیل علاقه‌ای که به روزنامه‌ی طوفان داشت، بیشتر وقت و سرمایه‌ی خود را صرف انتشار روزنامه می‌کرد، خاطرنشان کرد: دفتر روزنامه‌ی طوفان یزد ابتدا در میدان خان یزد و سپس در کنار داروخانه‌ی خود او واقع در میدان مرکزی شهر بود. این دفتر عمدتاً مرکز تجمّع دبیران، فرهنگیان و جوانان علاقمند به نویسندگی بود که به تشویق اسلامیّه آثار آنان در طوفان یزد چاپ می‌شد.

مسرت از جمله نویسندگان و همکاران طوفان یزد را دکتر «سیّد رضا پاک نژاد» که بعدها نمایندۀ یزد در مجلس شورای اسلامی شد، «محمّد جناب زادۀ استر آبادی»، «عبدالحسین آیتی»، «ناظر زادۀ کرمانی»، «منوچهر یغمائی»، «افسر یغمائی»، «حسینعلی صبور»، «محمّد علی و محمّد تقی عسکری کامران»، «کاظم ثابتی اشرف» و «رضا جهان فر» را نام برد.

به گفته‌ی نوسنده‌ی کتاب «یزد، یادگار تارخ» ، اسلامیّه در پائیز 1349 دچار سکته‌ی مغزی شد و به هنگام عزیمت به تهران برای معالجه بر اثر تصادف در 14 آبان 1349 درگذشت، او را در مقبره‌ی خانوادگی در گورستان جوی هرهر یزد به خاک سپردند.

مسرت در پایان نیز با بیان این که «محمّد علی عالمی»(صمصام یزدی) مادّه تاریخ درگذشت او را در پنج بیت سروده که بر سنگ مزار وی نقر کرده‌اند، دو بیت آن را چنین بیان کرد؛

سال فوتش را چو از پیر خرد                         خواستم آهی بر آورده از نهاد

زان میان، یک تن به بیرون رفت و گفت          «روح و جان دکتر اسلامیّه شاد»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/223314/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است