خبر یزد

آخرين مطالب

آب‌سوزی در فولاد؛ چگونه با اسم توسعه زیر پای یزدی‌ها و همسایگانشان را خالی کردند؟ مقالات

آب‌سوزی در فولاد؛ چگونه با اسم توسعه زیر پای یزدی‌ها و همسایگانشان را خالی کردند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - مساله آب در ایران به دو نوع کم‌آبی اقتصادی و کم‌آبی فیزیکی تقسیم می‌شود. کم‌آبی اقتصادی نتیجه مدیریت ضعیف منابع آبی و کم‌آبی فیزیکی ناشی از خشکسالی و نشان‌دهنده کمبود آب در یک منطقه است.
شکی نیست که تنوع آب و هوایی در ایران زیاد و اقلیم کشورمان یک اقلیم خشک و گرم است اما با همین اقلیم گرم و خشک تمدنی چندهزار ساله شکل گرفته که با همین شرایط آب و هوایی سازگار بوده است.
درواقع بین آب و محیط زیست همواره یک ارتباط ارگانیگ و پیوسته برقرار است. بحرانی شدن وضعیت هر دو خود معلول علتی دیگر و ناشی از توسعه نامتوازن و ناپایدار در این سرزمین است.
بسیاری از شاخص‌ها نشان می‌دهد که در حال حاضر، ایران جزو کشورهای دارای «تنش آبی» محسوب می‌شود و اغراق نیست اگر بگوییم به سمت «بحران آبی» پیش می‌رود.
این وضعیت در حالی است که سیاست‌های توسعه در ایران سال‌هایی دراز بر مبنای توسعه صنایع‌آب‌بر بدون توجه به شرایط اقلیمی و تاب‌آوری اقلیمی بوده است.
بیشترین تخریب منابع آبی در استان‌های مرکزی
استقرار صنایع آب‌بری چون فولاد که حداکثر مصرف و اتلاف آبِ بدون بازیافت را دارد طی دو دهه اخیر به شدت در ایران افزایش داشته و جالب آن‌که سیاست‌های دولتی نیز مجوز آن را صادر کرده است. به عنوان مثال در برنامه «سازگاری با کم‌آبی» که اردیبهشت 1400 از سوی «مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری» تهیه شده، در بخش مربوط به کاهش مصرف آب و صرفه‌جویی در صنایع و در استان اصفهان، طی سال‌های 1399 تا 1404 هیچ برنامه‌ای برای کاهش مصرف آب و صرفه‌جویی صنایع در این استان درنظر گرفته نشده و میزان صرفه‌جویی برابر با صفر درصد است.
این آمار به این معنی است که صنایع استان اصفهان ظرف 5 سال و با مجوز رسمی از سوی دولت وقت، و به هر میزان که بخواهند می‌توانند از روان‌آب‌ها و منابع آب زیرزمینی استفاده کنند.
صنایع استان اصفهان ظرف 5 سال و با مجوز رسمی از سوی دولت مستقر در اردیبهشت 1400، به هر میزان که بخواهند می‌توانند از روان‌آب‌ها و منابع آب زیرزمینی استفاده کنند
همچنین بنابر آمار تارنمای «انجمن فولاد ایران» تعداد شرکت‌ها و صنایع فولاد و ذوب آهن در ایران از سال 1999 تاکنون از 15 کارخانه به 212 رسیده که اغلب آن‌ها در استان‌های خشک (یزد و اصفهان، کرمان و ...) و تحت عنوان ایجاد اشتغال در مناطق محروم فلات مرکزی ایران و بخش‌های شرقی کشور احداث شده‌اند. این آمار نشان می‌دهد که به ازای هر استان 3.5 کارخانه و شرکت مرتبط با تولید فولاد و ذوب آهن وجود دارد و این آمار در قیاس با تعداد جمعیت کشور به این معنا است که به ازای تقریبا هر 377 هزار نفر در کشور، یک کارخانه تولیدی فولاد و ذوب آهن وجود دارد.
در نظر داشتن این آمار با توجه به وضعیت اقلیم استان‌هایی مانند یزد و اصفهان و جای‌گیری صنایع‌آب‌بر در این نواحی بسیار قابل تامل است و با ادامه روند کنونی در کشور، بیش از 12 میلیارد و 11 میلیون و 306 هزار و 500 مترمکعب آب برای تولید محصولات فولادی و آهن اسفنجی در سال مصرف می‌شود. این میزان با توجه به حجم آب ذخیره در پشت سدهای کشور در سال جاری که رقمی بالغ بر 17.7 میلیارد مترمکعب برآورد شده، نشانگر این نکته است که اگر این صنایع قرار باشد از آب‌ پشت سدها استفاده کنند، بیش از 67 درصد از آب ذخیره شده باید به این صنایع اختصاص یابد و قریب به 32 درصد باقی‌مانده نیز برای سایر صنایع، کشاورزی- که مصرف‌کننده بیش از 82 درصد از سرانه مصرف آب است- و نیز شرب باقی می‌ماند.(1)
آب ذخیره شده در پشت سدهای کشور بیشتر برای مصارفی نظیر شرب و کشاورزی است(2) و به این خاطر صنایع یادشده برای جبران کسری آب ناگزیر به استفاده از روان‌آب‌ها و منابع آب زیرزمینی هستند؛ اتفاقی که متاسفانه هم‌اکنون دامنگیر کشور شده و بیش از 300 مورد از دشت‌های کشور را با بحرانی به نام «فروچاله‌ها و فرونشست‌ها» مواجه کرده است.
دست‌اندازی به منابع آب زیرزمینی و بحران فروچاله
متاسفانه هیچ‌گونه ارتباطی میان تراز آب موجود و میزان مصرف آب برای صنایع و کشاورزی در کشور وجود ندارد. به عنوان مثال در استان یزد نه تنها هیچ‌گونه رودخانه پرآب یا منبع آب بزرگی وجود ندارد بلکه جزو یکی از کم‌بارش‌ترین نقاط کشور هم محسوب می‌شود. یزد که بیش از 28 کارخانه تولید فولاد و ذوب آهن را در خود جای داده، نسبت به تعداد کل کارخانه‌های فولاد و ذوب‌آهن، بیش از 13.2 درصد از صنایع آب‌بر را میزبانی می‌کند(3).
این ارقام یعنی استان یزد یا باید از منابع آب زیرزمینی استفاده کند یا این میزان آب مورد نیاز خود را از استان‌های همجوار مانند اصفهان یا حتی دورتر مانند چهار محال و بختیاری تامین کند. به گفته مدیرعامل وقت شرکت آب منطقه‌ای یزد (در مرداد99) ، تنها 60 میلیون مترمکعب در سال آب از استان اصفهان به سمت یزد منتقل شده و سالانه بیش از 899 میلیون متر مکعب آب از 6 هزار و741 منبع زیرزمینی شامل چاه، چشمه و قنات برداشت می‌شود که از این میزان 766 میلیون متر مکعب از چاه‌های عمیق و نیمه عمیق، 40 میلیون مترمکعب از چشمه‌ها و 183 میلیون مترمکعب از قنات‌ها تامین می‌شود(4).
آمار و ارقام می‌گوید استان یزد یا باید از منابع آب زیرزمینی استفاده کند یا کسری آب خود را (حدود 76 میلیون متر مکعب فقط برای فولاد) از استان‌های همجوار مانند اصفهان یا حتی دورتر مانند چهار محال و بختیاری تامین سازد

خبر یزد

با وجود این کاستی‌های آبی، ظرفیت تولید فولاد در استان یزد هر روز در حال افزایش است و چشم‌انداز تولید فولاد در این استان به گفته «محمدرضا تابش» نماینده سابق اردکان یزد (در اسفند 93) بیش از 15 میلیون تن در سال پیش‌بینی شده و با جدیت در حال پیگیری است. به گفته تابش، یزد جایگاه ویژه‌ای در تولید فولاد کشور دارد به نحوی که 15 درصد فولاد کشور یعنی 4.5 میلیون تن، در استان یزد تولید می‌شود(5).
در نظر داشتن این آمار و ارقام با میزان مصرف آب برای تولید هر تن فولاد نکات بسیار مهم‌تری را نمایان می‌کند. به عبارتی در حال حاضر و تنها برای تولید همین 4.5 میلیون تن فولاد در استان یزد بیش از یک میلیارد و 35 میلیون متر مکعب آب نیاز است. جدول ذیل اطلاعات را به صورت دقیق‌تر نشان می‌دهد.

خبر یزد

آمار جدول بالا با در نظر داشتن میزان آب انتقالی به این استان و استفاده از منابع آب زیرزمینی نشان‌دهنده یک فاجعه زیست‌محیطی برای این استان و حتی استان‌های همجوار است. به گفته مدیرعامل آب منطقه‌ای یزد کل آب مصرف شده در استان یزد (منابع انتقالی و زیرزمین) جمعا 959 میلیون مترمکعب است. در حالی‌که با توجه به میزان تولید کنونی فولاد که تنها 1 میلیارد و 35 میلیون مترمکعب آب را مصرف می‌کند، آمار به دست آمده بیش از 76 میلیون متر مکعب تنها برای صنعت فولاد استان یزد کسری دارد.

خبر یزد

بایددر نظر داشت که آمار یادشده تنها در رابطه با صنعت فولاد و در یک استان و آن هم یزد بوده و میزان مصرف آب کشاورزی و شرب و سایر صنایع (شیشه‌سازی، کاشی‌سازی، قطعه‌سازی و ...) در نظر گرفته نشده که قدر مسلم در نظر داشتن این میزان می‌تواند عمق بیشتری از فاجعه را بازگو کند. این آمار و ارقام به معنای دست‌اندازی بیش از حد به طبیعت و بهره‌برداری بیش از اندازه از آب‌های زیرزمینی و پاسخ طبیعت در قالب فرونشست و فروچاله است.
برچسب‌ها فولاد ذوب آهن فرونشست خشکسالی

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/233902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناسی داوری استقلال – چادرملو اردکان

ترسناک‌ترین صحنه‌های فوتبال ایران !

مربی استقلال در ایستگاه صلواتی (عکس)

پیام تبریک وزارت ورزش و جوانان به مناسبت صعود تیم ملی چوگان به جام جهانی

انتقاد مهدی توتونچی به صحبت‌های آذری جهرمی، درباره پخش بازی استقلال و چادرملو در شبکه نسیم

توتونچی: در چندهفته چه بلایی سر سپاهان آمد؟

مریخ، ثبت شده توسط Curiosity

امواج گرانشی زیبا

توتونچی: دنبال‌ چه هستید که استقلال نتیجه نمی‌گیرد؟

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

برتری تیم هندبال ساحلی ایران مقابل اردن و صعود به دور بعد

تیم ملی چوگان ایران راهی جام جهانی شد

ماجرای فیلم جنجالی از درگیری بافق در لیگ جوانان؛ از پنالتی تا ورود تبر به زمین!

فاجعه در فوتبال پایه؛ حمله با تبر به بازیکنان جوان در یزد!

کمیته استیناف رای نهایی علی پاکدامن و محمد رهبری را صادر کرد

درخشش تیم ورزش رزمی ترکیبی استان بوشهر در مسابقات انتخابی تیم ملی

تیم سابق ملی‌پوش ایرانی در حسرت جام ماند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 20 اردیبهشت 1404

تو شبی تنگ در آغوشم کش!

این درخت کهن منم

سردترین سیاره ی شناخته شده کشف شد

عدس گرانشی را ببینید

حواشی هفته بیست و نهم لیگ برتر ایران

دستبرد بزرگ سپاهان از یحیی گل‌محمدی

پرسپولیس از باشگاه خیبر شکایت کرد

پرسپولیس با یک گلزن قرارداد بست!

شاید سیدحسین مقابل سپاهان هم غایب باشد!

واکنش مجتبی جباری به شایعه راه‌رفتن در اصفهان!

ماجرای درگیری در بازی فوتبال جوانان لیگ منطقه‌ای کشور در بافق چه بود؟

تجلیل میراسماعیلی از پیشکسوت جودو/ پایان مسابقات جودو قهرمانی جوانان کشور در یزد

افتتاح نخستین مدرسه آموزشی پینت‌بال کشور در مشهد در حضور رییس فدراسیون ورزش‌های همگانی

بازدید وزیر ورزش و جوانان از اردوی تیم ملی کارگری

افتتاح نخستین مدرسه آموزشی پینت‌بال کشور در مشهد

وزیر صمت: صنعت و تولید در اولویت تامین انرژی و برق است

رالی بیت کوین به اوج؛ هدف بعدی 105 هزار دلار؟

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

ز دور باش حوادث دلم

روایت اسماعیل آذر از عجیب‌ترین نامه بی نقطه ادبیات فارسی

کارمندان «مایکروسافت» حق ندارند از «دیپ‌سیک» استفاده کنند

سوالات و اعتراض تند سرمربی سپاهان از خود و بازیکنان!

یزدانی: رقابت با یونس امامی باعث افتخار است

آغاز مذاکرات لورکوزن با گزینه اصلی جانشینی ژابی

عموزاد: در فینال فنی خوردم که غافلگیر شدم

تکواندو نونهالان جهان؛ رقبای چهار نماینده کشورمان مشخص شد

زارع: باید اشتباهات گذشته‌ام را جبران کنم

مراسم اهدای جام قهرمانی رقابت‌های کشتی جام تختی

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

شبا نذاره غصه و تنهایی مزاحمت شه!