خبر یزد

آخرين مطالب

طراحی زخم‌پوش‌های ضدباکتریایی طبیعی برای ترمیم زخم‌های عمیق/دستاوردی ایرانی با 10 استناد علمی علمي

طراحی زخم‌پوش‌های ضدباکتریایی طبیعی برای ترمیم زخم‌های عمیق/دستاوردی ایرانی با 10 استناد علمی
  بزرگنمايي:

خبریزد- سمانه سادات میرحاجی و مرجان سلیمان‌پور دو دانشجوی کارشناسی ارشد بیوفیزیک مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران زیر نظر دکتر علی‌اکبر صبوری استاد ممتاز دانشگاه تهران، در آزمایشگاه بیوترمودینامیک موفق به ساخت زخم‌پوش‌هایِ ضدباکتریاییِ طبیعی با رهایش کنترل‌شده دارو برای ترمیم زخم‌های عمیق پوستی شدند.

پروژه طراحی زخم‌پوش‌های نوین ضدباکتریایی طبیعی برای ترمیم زخم‌های عمیق پوستی با خاصیت بندآورندۀ سریع خونریزی، فاز مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی و همچنین تمامی آزمون‌های تشخیصی و ایمنی لازم را با موفقیت به پایان رسانده است.

یکی از دستاوردهای این طرح ها که زخم‌پوشِ طبیعی بر پایۀ پلیمر آلژینات است اخیرأ در مجله معتبر بین‌المللی Scientific Reports از مجموعه نشریات Springer-Nature به چاپ رسید که در مدت چند ماه پس از انتشار آن، 10 مقاله بین‌المللی به آن استناد کرده‌اند.

همچنین دستاورد دوم که زخم‌پوش طبیعی بر پایه پلیمر طبیعی کیتوسان است برای مجله ACS Applied Materials & Interfaces در حال آماده‌سازی و ارسال است. این مقالات با همکاری پروفسور سدریک دلاتوره از دانشگاه بلز پاسکال فرانسه به انجام رسیده است. لازم به ذکر است که این زخم‌پوش نوین درمانی مفتخر به ثبت اختراع ملی نیز شده است.

دکتر صبوری استاد راهنمای این طرح درباره جزییات آن خاطرنشان کرد: پوست به‌عنوان بزرگ‌ترین عضو بدن قادر است از بدن و همچنین اجزای تشکیل‌دهنده آن به‌عنوان سدی در برابر آسیب‌های مکانیکی و میکروبی محافظت کند. از این رو، آسیب‌های پوستی یا زخم‌ها امروزه یک مشکل عمده در پزشکی هستند، به‌ویژه بهبود زخم‌های مزمن شدید که بیش از 12 هفته به طول می‌انجامد و اغلب با برگشت مجدد همراه هستند.

وی تصریح کرد: این زخم‌ها در اثر بیماری‌های خاصی مانند دیابت، بیماری‌های توموری و عفونت‌های فیزیولوژیکی ایجاد می‌شوند. همچنین ظهور باکتری‌ها در محل زخم و بروز زخم‌های عفونی مقاوم به درمان، همواره یک مشکل عمده و اساسی است که باعث ایجاد عفونت، افزایش آسیب بافتی و بوی بد در محل زخم می‌شود که استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های تجاری برای رفع آن موجب بروز عوارض جدی‌تر از جمله حساسیت‌ها و خارش‌های پوستی می‌شود. بنابراین، طراحی یک پانسمان ضدمیکروبی طبیعی سازگار با سلول‌های پوستی برای بهبود زخم، امری ضروری در زمینه سلامت و بهبود کیفیت زندگی مردم است.

استاد ممتاز دانشگاه تهران یادآور شد: زخم‌پوش‌های طراحی‌شده، بر پایه پلیمرهای طبیعی کیتوسان و آلژینات هستند که پروتئین فیبرینوژن به‌عنوان عامل تشکیل لخته در محل زخم و نایسین نیز به‌عنوان عامل ضد باکتریایی در آن‌ها بارگذاری شده‌اند. ترکیبات سازنده این زخم‌پوش‌ها هرکدام نقش بسیار مهمی را در مراحل چهارگانه ترمیم زخم (هموستازی، التهاب، تکثیر و بازسازی) بازی می‌کنند. مرحله هموستاز بلافاصله پس از تشکیل زخم آغاز می‌شود و فاکتورهای مختلفی به تشکیل لخته در محل زخم کمک می‌کنند که یکی از آن‌ها پروتئین فیبرینوژن است که در این طرح از آن استفاده شده است.

فیبرینوژن، پروتئین پلاسمای انسانی است که به‌عنوان عامل تشکیل لخته در محل زخم و همچنین افزایش استحکام بستر هیدروژلی به بستر اصلی اضافه شده است که همچنین حضور آن در زخم پوش جدید موجب شد که شرایطی مشابه با بافت اصلی برای پوست فراهم شود.

وی افزود: مرحله دوم بهبود زخم که فاز التهابی نامیده می‌شود، با تورم و قرمزی همراه است و در این مرحله عوامل مختلفی از جمله گلبول‌های سفید وارد عمل می‌شوند که در محیط زخم باکتری‌ها را نابود کنند که در زخم‌های عمیق و مزمن این مرحله بسیار به طول می‌انجامد. در نتیجه در این مطالعه از نایسین به‌عنوان عامل ضد باکتری طبیعی استفاده کردیم که کمک به سزایی به فرایند ترمیم زخم در این مرحله کرده است.

صبوری خاطرنشان کرد: به‌محض نابودی باکتری‌ها و تمیز شدن محیط زخم، زخم وارد دو مرحله پایانی تکثیر و رشد می‌شود و با تشکیل فیبروبلاست‌ها، کلاژن‌سازی و ایجاد رگ‌های خونی جدید، بافت پوست مراحل ترمیم خود را کامل می‌کند و به همین منظور از آلژینات و کیتوسان به‌عنوان بستر اصلی هیدروژل استفاده شد. آلژینات به‌عنوان یک پلیمر زیست سازگار قادر است که تشکیل رگ‌های خونی جدید در بافت آسیب‌دیده را بهبود بخشد و روند تشکیل بافت کلاژن را تسریع کند، همچنین به دلیل قابلیت تورم مطلوب، قادر است ترشحات عفونی زخم را جذب کرده و دارورسانی کنترل‌شده را به محل زخم انجام دهد. پلیمر کیتوسان استفاده‌شده در زخم‌پوش بعدی، علاوه بر خاصیت‌های ذکرشده، به‌عنوان عامل ضد باکتریایی و لخته‌کننده خون نیز مورد استفاده قرارگرفته است.

براساس گزارش دانشگاه تهران، این طرح در چندین فاز مطالعاتی هدفمند شامل مطالعات بیوفیزیکی، طراحی، ساخت، بهینه‌سازی و مشخصه‌یابی هیدروژل درمانی و در نهایت فاز مطالعات حیوانی صورت گرفته است که همگی با موفقیت مؤلفه‌های لازم را کسب کرده‌اند.

در فاز نخست، مطالعات بیوفیزیکی و ساختاری به‌منظور بررسی برهمکنش ترکیبات سازنده زخم‌پوش‌ها در سطح مولکولی صورت گرفته است. پس از دریافت تاییدات این فاز، در مرحله بعدی، پس از بررسی‌های دقیق، بهینه‌سازی‌های متعدد و تنظیم رهایش دارو ضدمیکروبی طی مدت 48 ساعت، کلیه آزمون‌های تشخیصی و آزمایشگاهی لازم به ثبت رسید.

استاد ممتاز گروه آموزشی بیوفیزیک مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک (IBB) دانشگاه تهران توضیح داد: نتایج آزمودن‌های متعدد آزمایشگاهی ثابت کرد که زخم‌پوش‌های طراحی‌شده به دلیل استفاده از مواد طبیعی، هیچ‌گونه سمیتی برای سلول‌های بدن ندارند و هیچ‌گونه حساسیت، قرمزی و خارشی برای پوست ایجاد نمی‌کنند. همچنین دارای قابلیت ضدباکتریایی قوی علیه طیف وسیعی از باکتری‌ها هستند، در نتیجه باعث جلوگیری از زنده ماندن و پراکنش باکتری‌ها در محل زخم شده و مانع از بروز بوی نامساعد، طولانی شدن التهاب و افزایش آسیب بافتی می‌شود.

صبوری خاطرنشان کرد: این زخم‌پوش‌ها به دلیل ساختار متخلخلی که دارند امکان اکسیژن‌رسانی و رهایش کنترل‌شده مادۀ ضدمیکروبی به محیط زخم را فراهم می‌کنند که برای بافت پوستی بسیار مطلوب است. همچنین، آزمون‌های مربوط به انعقاد خون نیز نشان داده است که زخم‌پوش‌ها با قابلیت ایجاد سریع لختۀ خونی به دلیل حضور پروتئین فیبرینوژن به همراه کیتوسان، مرحلۀ هموستازی از فرایند ترمیم زخم را تسریع می‌بخشند.

وی تاکید کرد: آزمون مکانیکی نیز تأیید کرد که حضور عامل فیبرینوژن کمک کرده است که پانسمان از استحکام بسیار خوبی برخوردار باشد. نتایج مطالعات حیوانی و بافت‌شناسی نیز نشان داد که زخم‌پوش حاصله، پس از قرارگیری بر روی پوست، موجب تحریک کلاژن‌سازی و ایجاد رگ‌های خونی جدید در بافت پوستی آسیب‌دیده شده و به‌خوبی قادر است در زمان کمتر از سه هفته، زخم عمیق را به‌طور کامل بهبود بخشد و به دلیل تأمین رطوبت و اکسیژن‌رسانی به بافت، هیچ اسکار (جای زخم) در پوست باقی نمی‌ماند.

استاد دانشگاه تهران وجود چندین مادۀ ضدباکتریایی در این زخم‌پوش‌ها به همراه عامل بندآورندۀ خونریزی و همچنین استفاده از مواد زیست‌سازگارِ طبیعی، از ویژگی‌های برجستۀ این دو محصول است که موجب شده در مقایسه با انواع دیگر زخم‌پوش‌ها کارایی مؤثرتری داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/245345/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

9 درمان طبیعی برای کاهش اضطراب

برکناری رئیس هیات ورزشی بیماران خاص و پیوند اعضاء کرمانشاه

تیم بانوان آکسوم تهران قهرمان تور ملی والیبال ساحلی قشم شد

ماده مغذی که سبب تاخیر در زوال عقل می‌شود

فوتبالی‌های پراگ ورزشگاه را به آتش کشیدند!

خلاصه بازی بنفیکا 1 - اسپورتینگ 1

خلاصه بازی اتلتیکو مادرید 4 - رئال سوسیداد 0

دستور موقت برای متخلفان سنگ آهن بافق در رده پایه – آفتاب نو | اخبار ورزشی

جشن پُر گل یاران محرمی در مسیر قهرمانی

بازگشت هامبورگ به بوندسلیگا بعد از هفت سال!

مصاحبه علیرضا بیرانوند با جواد خیابانی درباره مذاکره با استقلال و پیوستن به پرسپولیس در سال1397

مولر: ناراحت نیستم، قدردانی‌ شما بی‌نظیر بود!

ساوتهمپتون سیتی را مسخره کرد؛ یک امتیاز بدون بازی!

مانوئل نویر در حرکتی زیبا پس از دریافت جام قهرمانی، آن را به مولر داد تا او جام را بالای سر ببرد

صحبت‌های سردار آزمون بعد از قهرمانی با شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

جلوگیری از سر رفتن جو با کمی روغن

اسکیت‌بازان دشتستانی صاحب زمین تمرین و پیست استاندارد شوند

پخش زنده مسابقات نماینده ایران در جام باشگاه‌های والیبال آسیا

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری خرداد

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

هوش مصنوعی پیام مقتول را به قاتلش رساند

پیاتزا با برد به تیم ملی آمد

درخشش دانشور و علی‌نسب در شطرنج قهرمانی آسیا

فتح‌الله‌زاده: جباری با یک دستیار خارجی سرمربی شود

هم‌اندیشی برای توسعه ورزش همدان؛ پیشکسوتان با مسئولان دیدار کردند

پایان بورس 20 اردیبهشت 1404؛ فشار بازار سهام افتاد!

نماینده مجلس:‌ دو پتروپالایشگاهی که در دولت قبل قرار بود ساخته شود پیشرفت خاصی نداشت

از ونزوئلا تا تهران؛ وقتی نفت داریم ولی برق نداریم!

ارزشمندترین شرکت‌های جهان در ماه مه 2025

بابک زنجانی وارد می شود؛ نفت، خودرو، ریل و...

صدور مجوز ورود و توزیع بنزین سوپر صادر شد

اتفاق جالبی که برای بانک‌های پر مصرف روی داد

تصمیم با داده غلط، آتش زیر خاکستر نارضایتی را شعله‌ور می‌کند

رمزارزهای غیرمجاز و فرسودگی شبکه؛ دلایل دیگر بحران برق از زبان نماینده مجلس

مالک شریعتی، نماینده مجلس: 15 میلیارد دلار ارز در خانه‌های مردم است

5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

اظهارات سرمربی تیم ملی چوگان پس از استعفای ناگهانی: نظر خودم بود

یزد شانه‌به‌شانه استان‌های والیبالی کشور ایستاده است

درگیری خونین، فحاشی ناموسی و تبر در زمین مسابقه؛ ماجرای جنجالی در لیگ پایه چه علت بود؟

خدمتی به شیرینیِ لهجه زیبای یزدی

تولید فرش دستباف با فعالیت 40 هزار بافنده در یزد

رکورد اجتماع ورزشی 1404 دانش‌آموز دختر نوجوان در یک رشته‌ ورزشی

بهترین راهکار برای کاهش «چربی کبد»

کاپیتان ایران به زودی برمی‌گردد

توقف کانتینرها در گمرک بندر عباس به دلیل خرابی 2 ماهه سامانه جامع تجارت

پاکستان و افغانستان، کریدورهای جدید در نقشه حمل‌ونقل منطقه‌ای ایران

دنا پلاس در بازار چقدر گران‌تر از کارخانه است؟

واکنش سخنگوی نمایشگاه کتاب به ماجرای سرقت

قابلیت جدید یک تلسکوپ فضایی برای مطالعه سیاره‌های در حال مرگ

کونته: باید کار قهرمانی و اینتر را یکسره کنیم