خبر یزد

آخرين مطالب

احیای هنر منحصربفرد چنته‌بافی در ابرکوه اجتماعي

  بزرگنمايي:

خبر یزد -

خبر یزد

یکی از صنایع‌دستی قدیمی ابرکوه که اکرمی‌توانسته غبار 50 ساله زمان را از آن بزُداید و به همان شیوه قدیمی، اما با کاربرد‌های جدیدی آن را احیا کند، «چنته بافی» است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این پژوهشگر جوان ابرکوهی ، در این باره می‌گوید: در کهن‌دیار ابرکوه، مردم اشیاء قیمتی خود را در کیسه‌ای به نام «چنته» قرار می‌دادند یا وقتی می‌خواستند هدیه کوچکی به دیگران بدهند، آن را در «چنته» می‌گذاشتند.
وی در ادامه با بیان این که بافت این کیسه سنتی به چندین قرن قبل باز می‌گردد و مختص همین شهرستان هم بوده است، اضافه می‌کند: در سراسر کشور ایران، چنته‌های عشایری، کیف یا قالی به صورت پارچه بافته می‌شود، اما چنته‌های این شهرستان در سراسر کشور منحصربه فرد است، زیرا با استفاده از نخ ابریشم، چند سوزن، یک میله چوبی استوانه‌ای و با نقوش هندسی منظم ازجمله لوزی، بُتّه بادامی، گل لاله، نقش مروارید و ... بافته می‌شود.
نقش چنته در رسم قدیمی دستمال کیسه
به گفته‌ی این پژوهشگر ابرکوهی، چنته‌بافی در ابرکوه از اواسط دوره صفویه تااوایل قاجاریه، رونق فراوانی داشته است و بیشتر در رسومات و آیین‌های خاصی مانند «دستمال کیسه» از آن استفاده می‌کردند.
وی در این باره می‌گوید: سنت دستمال کیسه، بعد‌ها کمی تغییر کرد و به‌رسم «پیش گذارون» معروف شد که این نیز بیش از نیم قرن است که به دست فراموشی سپرده شده است.
وی در مورد این سنت قدیمی تصریح می‌کند: در قدیم‌الایام و پس از این که دختر و پسر به عقد یکدیگر در می‌آمدند، چون ازدواج‌ها سنتی بود و بعضاً ممکن بود یکدیگر را ندیده باشند، داماد را تحت عنوان مراسم «رو بازکُنون» برای دیدن عروس می‌آوردند. عروس هم می‌بایست رسم دستمال کیسه را به‌جا بیاورد یعنی هدایایی از قبیل پوشاک، پارچه، مُهر نماز، چُپُق و چیز‌های دیگری را به داماد بدهد. داماد هم وقتی هدایا را می‌گرفت متقابلاً مبلغی پول یا هدیه در کیسه بگذارد و به عروس بدهد.

خبر یزد

اکرمی به نقش چنته در رسم دستمال کیسه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: خانواده عروس مهر یا چُپُق را در جای مخصوصی قرار می‌دادند که از جنس چنته‌بافی باشد لذا چنته علاوه بر این، کاربرد‌های دیگر هم ازجمله جا چاقویی یا جا عطری هم داشت که البته امروز با حضور فناوری‌های جدید توانستیم نمونه‌هایی از جا موبایلی و کیف‌های کوچک را به صورت چنته‌بافی تولید کنیم.
این محقق جوان خاطرنشان می‌کند: چنته بافی کار بسیار سختی است و گره‌هایی که در آن زده می‌شود، بسیار زیاد و پیچیده است، زیرا هر گره باید به دو گره تبدیل شود، نقوش در کنار یکدیگر منظم باشند و ترکیب رنگ‌ها نیز طوری باشد که بیننده را مجذوب کند لذا اگر در زدن یک گره هم اشتباهی صورت گیرد، کل کار به هم می‌ریزد و دوباره باید از اول شروع کرد.
4 روز زمان برای بافت یک جامهری کوچک
اکرمی در مورد سختی کار این نوع بافت، اظهار می‌کند: برای بافت یک جامُهری ساده به شکل مستطیل با طول 6 و عرض 4 سانتی‌متر، 9 هزار گره زده می‌شود و بافت آن 4 روز کامل زمان می‌برد لذا من برای یادگرفتن چنته بافی روز‌های زیادی زمان صرف کرده و سختی‌های زیادی را در این راه متحمل شدم، اما خوشحالم که این عشق مرا به سمت احیا کردن این سنت فراموش‌شده هدایت کرد.
وی یادآور می‌شود: چنته‌بافی در گذشته مخصوص زن‌ها بوده است بنابراین برای فراگیری آن بیش از 30 پیرزن ابرکوهی را که طبق گفته دیگران در گذشته این کار را انجام می‌دادند، پیدا کردم و برای این که بتوانم گفته‌های آنان در مورد چنته را کنار یکدیگر قرار دهم و بافت آن را یاد بگیرم، مجبور بودم از آنان تصویربرداری کنم که متأسفانه بسیاری از آنان با دوربین مشکل داشتند.
این پژوهشگر تاریخ ابرکوه ادامه می‌دهد: مشکل بعدی این بود که بسیاری از این پیرزن‌ها دچار فراموشی شده، قدرت در دست گرفتن میله چنته را نداشتند یا چشمانشان آن‌قدر کم سو شده بود که نمی‌توانستند چنته بافی را به من به صورت عملی آموزش دهند و مجبور بودم به گفته‌های تئوری آنان اکتفا کنم.
اکرمی بیان می‌کند: آن‌قدر شور و علاقه به فراگیری چنته داشتم که تکه‌های فیلم‌هایی که از توضیحات آنان تهیه کرده بودم را در کنار یکدیگر قراردادم و بار‌ها آن‌ها را بازبینی کردم.
وی ادامه می‌دهد: بیش از یک ماه طول کشید تا توانستم نحوه زدن گره‌ها و نقش‌هایی که پیرزن‌ها گفته بودند را یاد بگیرم و در این راه عده‌ای که مرا مشغول بافت چنته می‌دیدند به تمسخر می‌گفتند که کار زنانه انجام می‌دهی؟ اما عشق من به احیای سنت‌های فراموش شده آن قدر بود که شنیدن چنین حرف‌هایی و تحمل سختی‌های فراوان، من را از این راه بازنمی‌داشت.
حکایت سختی کار چنته‌بافی در ضرب‌المثل‌های قدیمی
این محقق ابرکوهی در رابطه چگونگی آغاز کار احیای چنته‌بافی نیز می‌گوید: گردشگران داخلی و خارجی که از خانه‌های بوم‌گردی ابرکوه بازدید می‌کردند، اکثراً به دنبال سوغات شاخصی از شهر بودند که متأسفانه در این زمینه موردی برای معرفی به آنان نداشتیم تا اینکه من در پژوهش‌های خود به هنر چنته برخورد کرده و پس از تحقیقات متعدد متوجه شدم این نوع چنته‌بافی مختص شهرستان است و می‌توان آن را به‌عنوان سوغات ابرکوه دوباره احیا کرد.
وی اذعان می‌کند: در رابطه با چنته، ضرب‌المثل‌هایی هم از قدیم‌الایام در بین مردم رایج بوده است مثل «چه در چنته داری؟» یا این که وقتی زنان و دختران قدیم از صبح تا شب گلیم، قالی و کار می‌بافتند و در پایان ابراز خستگی می‌کردند، اطرافیان به آنان می‌گفتند: «مگر چنته بافته‌ای؟»
اکرمی ضرب‌المثل دوم را نشان‌دهنده سختی و طاقت‌فرسایی چنته‌بافی می‌داند و می‌گوید: در بافت این کار بسیاری از اعضای بدن همچون دست، انگشتان، چشم‌ها، کتف و گردن درگیر می‌شود و آسیب می‌بیند.
احیاکننده چنته که امروز تنها تولیدکننده آن در ابرکوه نیز هست در پایان نیز اظهار می‌کند: چنته‌بافی امروز مورد استقبال بسیاری از گردشگران قرار گرفته و همیشه بعد از بازدید از خانه‌های بوم‌گردی شهرستان، آن را به عنوان سوغات این شهر کویری با خود می‌برند.
منبع : ایسنا
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/386545/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موکب‌هایی با عطر خدمت و محبت به سیدالشهدا (ع)

استخر‌هایی که همچنان قربانی می‌گیرد

لزوم افزایش کیفیت نان همراه با افزایش قیمت

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

مسدود شدن بلوار آیت‌الله خامنه‌ای یزد تا 10 مرداد

سنت نذری چنگالی در یزد

تداوم رشد تولید، فروش و سودآوری شرکت چادرملو

نرخ بلیط اتوبوس اربعین از مبدا یزد

زیارت اولی‌ها راهی کربلای معلی می‌شوند

آزادسازی 8 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی در تفت

کارگاه پیشگیری از سوءمصرف مواد، الکل و دخانیات در یزد

بهسازی 226 کیلومتر از محور‌های مواصلاتی استان یزد

حسینیه شاه طهماسب یزد احیا می‌شود

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

تولد اولین گاومیش شبیه‌سازی‌شده جهان از طریق سزارین

آغاز مذاکره پرسپولیس برای دانیال اسماعیلی‌فر و ترابی!

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

صعود 4 تیم به پلی‌آف لیگ برتر پینگ‌پنگ

خلاصه فینال ویمبلدون 2025

295 سهمیه استخدامی برای تکمیل کادر بهداشت و درمان استان یزد

زیارت اولی‌ها با پویش «شوق زیارت» راهی کربلای معلی در اربعین می‌شوند

نقش کلیدی دانشگاه فرهنگیان در تربیت نسل آینده

نظر وزارت ارتباطات در مورد استفاده از واتساپ؛ برای مردم مشکلی ندارد

تکذیب لغو پروازهای ترکیش ایرلاین

واردات موز به شرط صادرات سیب

آگاهی‌بخشی و امیدآفرینی در جامعه مستلزم ارائه تحلیل‌های اثرگذار در رسانه‌ها

امکان ساخت رگ‌های خونی جدید در بدن با کمک نانوسیلیکات

یک سال گذشت و بدهی استقلال سه برابر شد!

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

موافقت طارمی با جدایی از اینتر

آموزش رایگان برنامه نویسی و هوش مصنوعی به دانش‌آموزان یزدی

اختصاص 80 میلیارد تومان اعتبار به دستگاه‌های اجرایی بهاباد

جزئیات بسته حمایتی دولت برای پشتیبانی از کسب‌وکارها در شرایط جنگی

فنر قیمت‌ها در بازار طلا و سکه در رفت؛ دلار به کانال 89 هزار تومان رسید

قبض‌های علی الحساب برق بسته به میزان مصرف اصلاح می‌شود

رشد 26 هزار واحدی شاخص کل بورس

جزئیات حراج شمش طلا مرکز مبادله اعلام شد

افت تولید فولاد و خودرو و جهش تولید لوازم خانگی در 1403

بیت‌کوین از آمازون عبور کرد؛ پنجمین دارایی ارزشمند جهان!

عینک نوردرمانی راهی برای شناخت سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر

دعوای توپ طلا بالا گرفت؛ یامال یا دمبله؟

ساپینتو، پیگیر سفر سیدحسین به ترکیه!