خبر یزد

آخرين مطالب

احیای هنر منحصربفرد چنته‌بافی در ابرکوه اجتماعي

  بزرگنمايي:

خبر یزد -

خبر یزد

یکی از صنایع‌دستی قدیمی ابرکوه که اکرمی‌توانسته غبار 50 ساله زمان را از آن بزُداید و به همان شیوه قدیمی، اما با کاربرد‌های جدیدی آن را احیا کند، «چنته بافی» است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این پژوهشگر جوان ابرکوهی ، در این باره می‌گوید: در کهن‌دیار ابرکوه، مردم اشیاء قیمتی خود را در کیسه‌ای به نام «چنته» قرار می‌دادند یا وقتی می‌خواستند هدیه کوچکی به دیگران بدهند، آن را در «چنته» می‌گذاشتند.
وی در ادامه با بیان این که بافت این کیسه سنتی به چندین قرن قبل باز می‌گردد و مختص همین شهرستان هم بوده است، اضافه می‌کند: در سراسر کشور ایران، چنته‌های عشایری، کیف یا قالی به صورت پارچه بافته می‌شود، اما چنته‌های این شهرستان در سراسر کشور منحصربه فرد است، زیرا با استفاده از نخ ابریشم، چند سوزن، یک میله چوبی استوانه‌ای و با نقوش هندسی منظم ازجمله لوزی، بُتّه بادامی، گل لاله، نقش مروارید و ... بافته می‌شود.
نقش چنته در رسم قدیمی دستمال کیسه
به گفته‌ی این پژوهشگر ابرکوهی، چنته‌بافی در ابرکوه از اواسط دوره صفویه تااوایل قاجاریه، رونق فراوانی داشته است و بیشتر در رسومات و آیین‌های خاصی مانند «دستمال کیسه» از آن استفاده می‌کردند.
وی در این باره می‌گوید: سنت دستمال کیسه، بعد‌ها کمی تغییر کرد و به‌رسم «پیش گذارون» معروف شد که این نیز بیش از نیم قرن است که به دست فراموشی سپرده شده است.
وی در مورد این سنت قدیمی تصریح می‌کند: در قدیم‌الایام و پس از این که دختر و پسر به عقد یکدیگر در می‌آمدند، چون ازدواج‌ها سنتی بود و بعضاً ممکن بود یکدیگر را ندیده باشند، داماد را تحت عنوان مراسم «رو بازکُنون» برای دیدن عروس می‌آوردند. عروس هم می‌بایست رسم دستمال کیسه را به‌جا بیاورد یعنی هدایایی از قبیل پوشاک، پارچه، مُهر نماز، چُپُق و چیز‌های دیگری را به داماد بدهد. داماد هم وقتی هدایا را می‌گرفت متقابلاً مبلغی پول یا هدیه در کیسه بگذارد و به عروس بدهد.

خبر یزد

اکرمی به نقش چنته در رسم دستمال کیسه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: خانواده عروس مهر یا چُپُق را در جای مخصوصی قرار می‌دادند که از جنس چنته‌بافی باشد لذا چنته علاوه بر این، کاربرد‌های دیگر هم ازجمله جا چاقویی یا جا عطری هم داشت که البته امروز با حضور فناوری‌های جدید توانستیم نمونه‌هایی از جا موبایلی و کیف‌های کوچک را به صورت چنته‌بافی تولید کنیم.
این محقق جوان خاطرنشان می‌کند: چنته بافی کار بسیار سختی است و گره‌هایی که در آن زده می‌شود، بسیار زیاد و پیچیده است، زیرا هر گره باید به دو گره تبدیل شود، نقوش در کنار یکدیگر منظم باشند و ترکیب رنگ‌ها نیز طوری باشد که بیننده را مجذوب کند لذا اگر در زدن یک گره هم اشتباهی صورت گیرد، کل کار به هم می‌ریزد و دوباره باید از اول شروع کرد.
4 روز زمان برای بافت یک جامهری کوچک
اکرمی در مورد سختی کار این نوع بافت، اظهار می‌کند: برای بافت یک جامُهری ساده به شکل مستطیل با طول 6 و عرض 4 سانتی‌متر، 9 هزار گره زده می‌شود و بافت آن 4 روز کامل زمان می‌برد لذا من برای یادگرفتن چنته بافی روز‌های زیادی زمان صرف کرده و سختی‌های زیادی را در این راه متحمل شدم، اما خوشحالم که این عشق مرا به سمت احیا کردن این سنت فراموش‌شده هدایت کرد.
وی یادآور می‌شود: چنته‌بافی در گذشته مخصوص زن‌ها بوده است بنابراین برای فراگیری آن بیش از 30 پیرزن ابرکوهی را که طبق گفته دیگران در گذشته این کار را انجام می‌دادند، پیدا کردم و برای این که بتوانم گفته‌های آنان در مورد چنته را کنار یکدیگر قرار دهم و بافت آن را یاد بگیرم، مجبور بودم از آنان تصویربرداری کنم که متأسفانه بسیاری از آنان با دوربین مشکل داشتند.
این پژوهشگر تاریخ ابرکوه ادامه می‌دهد: مشکل بعدی این بود که بسیاری از این پیرزن‌ها دچار فراموشی شده، قدرت در دست گرفتن میله چنته را نداشتند یا چشمانشان آن‌قدر کم سو شده بود که نمی‌توانستند چنته بافی را به من به صورت عملی آموزش دهند و مجبور بودم به گفته‌های تئوری آنان اکتفا کنم.
اکرمی بیان می‌کند: آن‌قدر شور و علاقه به فراگیری چنته داشتم که تکه‌های فیلم‌هایی که از توضیحات آنان تهیه کرده بودم را در کنار یکدیگر قراردادم و بار‌ها آن‌ها را بازبینی کردم.
وی ادامه می‌دهد: بیش از یک ماه طول کشید تا توانستم نحوه زدن گره‌ها و نقش‌هایی که پیرزن‌ها گفته بودند را یاد بگیرم و در این راه عده‌ای که مرا مشغول بافت چنته می‌دیدند به تمسخر می‌گفتند که کار زنانه انجام می‌دهی؟ اما عشق من به احیای سنت‌های فراموش شده آن قدر بود که شنیدن چنین حرف‌هایی و تحمل سختی‌های فراوان، من را از این راه بازنمی‌داشت.
حکایت سختی کار چنته‌بافی در ضرب‌المثل‌های قدیمی
این محقق ابرکوهی در رابطه چگونگی آغاز کار احیای چنته‌بافی نیز می‌گوید: گردشگران داخلی و خارجی که از خانه‌های بوم‌گردی ابرکوه بازدید می‌کردند، اکثراً به دنبال سوغات شاخصی از شهر بودند که متأسفانه در این زمینه موردی برای معرفی به آنان نداشتیم تا اینکه من در پژوهش‌های خود به هنر چنته برخورد کرده و پس از تحقیقات متعدد متوجه شدم این نوع چنته‌بافی مختص شهرستان است و می‌توان آن را به‌عنوان سوغات ابرکوه دوباره احیا کرد.
وی اذعان می‌کند: در رابطه با چنته، ضرب‌المثل‌هایی هم از قدیم‌الایام در بین مردم رایج بوده است مثل «چه در چنته داری؟» یا این که وقتی زنان و دختران قدیم از صبح تا شب گلیم، قالی و کار می‌بافتند و در پایان ابراز خستگی می‌کردند، اطرافیان به آنان می‌گفتند: «مگر چنته بافته‌ای؟»
اکرمی ضرب‌المثل دوم را نشان‌دهنده سختی و طاقت‌فرسایی چنته‌بافی می‌داند و می‌گوید: در بافت این کار بسیاری از اعضای بدن همچون دست، انگشتان، چشم‌ها، کتف و گردن درگیر می‌شود و آسیب می‌بیند.
احیاکننده چنته که امروز تنها تولیدکننده آن در ابرکوه نیز هست در پایان نیز اظهار می‌کند: چنته‌بافی امروز مورد استقبال بسیاری از گردشگران قرار گرفته و همیشه بعد از بازدید از خانه‌های بوم‌گردی شهرستان، آن را به عنوان سوغات این شهر کویری با خود می‌برند.
منبع : ایسنا
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/386545/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم سنتی آیینی گم‌تلای در مروست

معرفی میدان ساعت یزد

ارائه بیش از هزار خدمت درمانی از سوی مرکز بهداشت کیش در ایام نوروز

اجرای ویژه برنامه‌های فرهنگی برای گردشگران استان یزد

هر روز 8 هزار نفر از ویژه‌برنامه‌های میدان آزادی بازدید می‌کنند

ایستگاه ‌های تاریخی آتش‌نشانی دارای ظرفیت‌های خوبی برای گردشگری تهران است

بازسازی آثار هنری باغ ‌موزه مینیاتور در سال جاری

توقف عملیات تغییرکاربری و ساخت وساز غیرمجاز در ابرکوه

سرو ابرکوه در فهرست آثار ملی و طبیعی کشور ثبت شد

توقیف محموله 16 تنی آرد قاچاق در الیگودرز

جزءخوانی قرآن در چهارباغ اصفهان

سرو ابرکوه سومین میراث طبیعی ایران

نماینده مردم یزد: شهر یزد امکانات کافی برای مخاطراتی مانند سیل ندارد

عرضه رطب مضافتی تنظیم بازار در یزد

روشنایی خیابان مسجدجامع یزد تعویض شد

«امیر غفور» به لیگ والیبال عراق پیوست

قدردانی مشاور رئیس جمهور از ارائه خدمات با کیفیت به مهمانان نوروزی در کیش

مادر شهیدان «رضایی» به دیدار حق شتافت

جانباز «حاج حسین عباسی‌تبریزی» به یاران شهیدش پیوست

بازدید مشاور رئیس جمهور از زیرساخت های سفرهای نوروزی کیش

رشد 60 درصدی صدور پروانه در بافت فرسوده تهران

استقبال بیش از ٢٠٠٠مسافر نوروزی از ایستگاه‌های گردشگری منطقه6

تراژدی انقراض یوز در استان یزد در سمنان تکرار می‌شود!

پلمب 44 مرکز متخلف در یزد

افطاری 110 دختر روزه اولی منطقه 17 در آستان مقدس امامزاده حسن(ع)

قوانین ساخت و ساز‌ها در استان یزد دقیق اجرا شود

نورپردازی 12 نقطه از منطقه8

برگزاری همایش سران طوایف علما و متنفذین سیستان و بلوچستان

ستاد گردشگری تحول مثبتی در حوزه گردشگری تهران رقم زده است

مشارکت چشمگیر شهروندان تهرانی در برنامه های تفریحی ورزشی بهار 1402

درخشش آیین دوستی با اقوام ایرانی در نوروزگاه آبشار بافق

چادر عشایر نمادی از کارگاه تولیدی است

رشد مسافرت‌های نوروزی هوایی و ریلی به یزد

تهران برای توسعه گردشگری پایدار نیازمند تاسیس سازمان گردشگری است

برپایی کافه‌های در بافت تاریخی یزد با عطر شهدا

اجرای ویژه برنامه های فرهنگی و مذهبی در باغ دولت آباد یزد

کاهش محسوس دما و بارش باران در استان اردبیل

جوانان بیشترین استقبال را از کارگاه‌های تسهیل‌گری ازدواج داشته‌اند/ مهارت‌آموزی بیش از 300 هزار سرباز برای ورود به بازار کار

اولین و قدیمی‌ترین ساعت شهری جهان را در یزد بشناسید+ عکس /لزوم توجه به سرمایه های مغفول مانده در ایران

گشایش نمایشگاه اسناد قرآن و نوروز در یزد

برگزاری نمایشگاه « قرآن و عترت» همزمان با ماه مبارک رمضان در یزد

پلمب 44 مرکز متخلف در طرح سلامت نوروزی یزد

اجرای ویژه برنامه « نسیم بندگی» در کانون ابوفاضل (ع) یزد

وقوع 753 مورد تصادف نوروزی در لرستان

شبانه روزی شدن کتابخانه خاوران

از افتتاح متروی میدان کتاب در خرداد ماه تا ایمن‌سازی 70 درصدی گود برج میلاد

هم قدم شدن مسافران امسال نوروز یزد با شاعری لب دوخته

المان شب نمای ماه مبارک رمضان در میدان کمال‌الملک منطقه 21 جای گرفت

بهسازی و رنگ آمیزی مبلمان و المان‌های فضای سبز منطقه 15

استقبال پرشور شهروندان از جشن بزرگ بهار ایران در بوستان ولایت