خبر یزد

آخرين مطالب

دل زدن به کوچه پس کوچه‌های کویر با سفر به اردکان اجتماعي

دل زدن به کوچه پس کوچه‌های کویر با سفر به اردکان
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا/یزد اردکان یکی از شهرستانهای بزرگ استان یزد با جاذبه‎های دیدنی فراوان به لحاظ معماری، آیینی و طبیعی است که در این گزارش به پاره‌ای از آنها پرداخته شده است.
شهرستان اردکان یکی از شهرستانهای استان یزد در مرکز ایران است و بعد از مرکز استان جزو شهرستانهای پرجمعیت یزد است. اردکان که بر سر راه تهارن به کرمان و بندرعباس واقع شده، شمالی ترین شهرستان در استان یزد که 32 درصد پهنه استان را به خود اختصاص داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آنطور که از منابع و مآخذ بر می‌آید، اردکان در گذشته محلی در 10 کیلومتری شمال اردکان واقع شده و اکنون زردگ نامیده می‌شود و به رغم گذشت زمان می‌توان خرابه‌های خانه‌های مسکونی، مسجد و بازار و قلعه و حسینیه قدیمی اردکان را در آن مشاهده کرد. علت تغییر محل شهر را بعضی جاری شدن آب شیرین در محل فعلی اردکان ذکر کرده‌اند.
از متون تاریخی قدیم چنین مستفاد می‌شود که رودخانه بزرگی از زابلستان تا کرمان و یزد و نزدیکی نائین ادامه داشته است و همچنین دهها رودخانه فصلی و آبهای سطحی از جنوب به شمال در جریان بوده که اینها همه می تواند منشاء تجمع مردم در این منطقه باشد.
فز طرفی دیگر شیب ملایم زمین از جنوب به شمال موقعیت را برای احداث قنات مناسب می‌کرده به همین جهت عامل اقتصادی یا آب و زمین مناسب برای کشاورزی باعث بوجود آمدن این شهر کویری شده است.
اولین هسته شهر فعلی اردکان از قرن هشتم هجری پایه گذاری شده، به طوری که محلات اطراف میدان قلعه و محله چرخاب از محلات قدیمی و نسبتاً سالم این شهر محسوب می شوند.
از شواهد بر می‌آید که پس از تعیین محل جدید شهر اردکان، اولین بنا در محل میدان قلعه فعلی بنا شده است. پس از گذشت مدتی بر اثر ازدیاد جمعیت میدان بالاده را در جنوب و مسجد زیرده از این میدان است. سپس در کنار مسجد جامع، بازار بزرگ و چهار سوق و حمام بازار را بنا کردند.
در مورد وجه تسمیه این شهرستان گفته می‌شود که اردکان از دو کلمه «ارد» و«کان» تشکیل شده که « ارد» به معنی مقدس و «کان» یعنی معدن می‌باشد و با این ترکیب واژه اردکان به معنای «سرزمین مقدس» می‌شود، اما در جامع مفیدی «ارد» را به کسر الف به معنی دور معنی کرده و نوشته است چون اطراف اردکان معادن زیاد وجود دارد، در نزد مردم این منطقه به اردکان معروف گشته است.
در کتاب یزد نامه به اردکان اشاره شده و از آن به محل توطن علما و حکما در قدیم الایام (حدود قرن هفتم هـ.ق) یاد شده که به «یونان کوچک» اشتهار داشته و دارای مساجد، خوانق، عمارات، باغات، بیوتات بوده و محل زندگی علما و فضلا بوده که هر یک منازل دلگشا و بساتین روح افزا در آن ساخته اند.
البته مقارن با حمله مسلمانان به ایران و فرار ایرانیان از شهرهای بزرگ خراسان به طرف مرکز ایران، آنها در میبد، یزد و سایر مناطق مرکزی ایران ساکن شده‌اند. مردم نواحی اردکان چون این خطه را برای کشاورزی مساعد دیدند به ایجاد قنوات و بنا این شهر (اردکان) اقدام نمودند. بنابراین ممکن است بانیان اردکان زرتشتیان بوده باشند. در این صورت ممکن است نام اردکان از کلمه ( ارتاکان) به معنی راستی و درستی آمده باشد که در آیین زرتشتی یکی از ایزدان است.

خبر یزد

چک چک(پیر سبز)
پیر سبز چک چک یکی از معروف ترین نیایشگاه‌های زرتشتیان جهان است که بخاطر ریزش آب از سقف آن در تمام روزهای سال، به این نام شهرت دارد.
هر سال در تاریخ 24 تا 28 خرداد ماه یکی از اصلی ترین آیین های باستانی زرتشتیان در این زیارتگاه برگزار می گردد و مهمانان زیادی از گوشه و کنار جهان در آن شرکت می کنند.
علاوه بر این مراسم، در طول سال در چک چک جشن های نامزدی، نیایش، سدره پوشی، گهنبار خوانی و غیره برگزار می‌گردد و بهانه ای برای استحکام و همبستگی پیروان این دین است.
این نیایشگاه در 43 کیلومتری شرق اردکان و میان کوه های انجیر واقع شده است.

خبر یزد

بافت تاریخی داخل حصار اردکان
بافت تاریخی داخل حصار اردکان یکی از بزرگ‌ترین بافت‌های خشتی استان یزد است که مساحتی بالغ بر 50 هکتار دارد.
از شاخصه‌های بافت تاریخی اردکان، بازار، مساجد تاریخی، آب‌انبارها، حمام‌های فراوان و خانه‌هایی است که فضای بهشت گونه‌ی آن‌ها انسان را به وجد می‌آورد و کوچه‌هایی باثبات و در بندهای فراوان که سایه‌سار امنی برای انسان کویرنشین از گرما و سرماست.
این بافت که از سالم‌ترین بافت‌های قدیمی کشور است، از نظر معماری دارای ارزش فراوانی است و اکثر خانه‌های رجال و بزرگان در این بافت قرار دارد.
می‌گویند اردکان با مدل یکی از صور آسمانی طرح‌ریزی شده‌است و آن ستاره اسد یا شیر خفته است؛ به این صورت شواهد نشان می‌دهد که اردکان از ابتدا به ‌صورت شهر بنا شده چرا که مردمانش با ارزش‌ها و باورهای مشترک دست به ساخت آن زدند و آن را از همان ابتدا دیدارگاه دیده‌اند.

خبر یزد

خانه ملک افضلی(موزه فرش)
خانه‌ی قاجاری که در طول تاریخ خود یادآور مردان بزرگی چون دکتر حسین ملک افضلی می‌باشد و با ایوان کوچک و با ستون‌های آجری فضایی دل‌نشین را فراهم می‌آورد.
هم‌اکنون این خانه تاریخی به‌عنوان موزه فرش اردکان احیا شده‌ است. این بنا به شماره 11619 در فهرست آثار ملی به‌ ثبت ‌رسیده است.

خبر یزد

گنجینه و مسیر گردشگری قنات
مجموعه قنات بهاءالدین آباد با طول تقریبی 213 متر که از مسیر کاریز عبوری از زیر خانه‌های تباهی، تقدیری، تقدیریان، پایاب مرکزی(خانه پیری) و نهایتاً مخزن آب‌انبار آخوند می‌گذرد، به معرفی و ارائه فرهنگ انتقال آب از مناطق کوهستانی و سفره‌های آب زیرزمینی مناطق بالادست به سوی دشت‌های مسطح پایین‌دست و کم‌آب، برای مصارف خانگی و کشاورزی ساکنین با استفاده از علم گذشتگان می‌پردازد و ‌سبب ایجاد جاذبه‌های گردشگری برای گردشگران و همچنین سبب ایجاد محیطی علمی و هنری برای حفظ و اشاعه فنون گذشتگان شده‌ و در کنار آن محلی امن و جذاب برای گذراندن اوقات فراغت فراغت فراهم شده‌است.

خبر یزد

خانه آیت‌الله خاتمی(موزه مفاخر)
از جمله خانه‌های تاریخی اردکان با بیش ‌از 100 سال قدمت است. بادگیرهای مرتفع، اتاق‌های سه دری، تالار و حیاط، فضاهای اصلی خانه را تشکیل می‌دهد.
این مکان که خانه‌ی آیت‌الله فقید سید روح الله خاتمی بود، اکنون به موزه رجال تبدیل شده و از جمله واحدهای تحت پوشش اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اردکان است.

خبر یزد

قلعه خرانق
این قلعه به ‌صورت دهکده‌ای، در حصارهای بسیار بلندی محصور است و در دورتادور حصار خندق قرار داشته و شش برج نیز برای نگهبانی در اطراف قلعه متصل به دیوارها تعبیه شده‌است.
در داخل قلعه دو آسیاب آبی و مسجد و حمام قرار داشته است. این قلعه دارای دو دروازه است. آن‌چه در این بافت بسیار دیدنی و جالب‌توجه است، کوچه‌های کج‌ ومعوج آن است که طبق روال کوچه‌های شهرهای باستانی ایرانی ساخته‌شده و نمایانگر قدمت خرانق است.
خانه‌های داخل قلعه معمولاً دوطبقه یا بیشتر است که طبقه فوقانی جهت سکونت اهالی بوده‌ است. در وسط قلعه خرانق و در کنار حسینیه، مسجد جامع قرار دارد و در بالای این مسجد منارجنبان آجری بلندی تعبیه شده که از مرتفع‌ترین بناهای منطقه است و در قدیم از آن به‌ عنوان برج دیدبانی و فانوس خانه استفاده می‌شده است.
آن‌چه مسلم است بنای مسجد مربوط به قرن دهم قمری است.

خبر یزد

بازار چهارسوق یا زرین
توانمندی و هنر معماری کویر در عصر صفوی، بازاری مسقف با طولی نزدیک به یک کیلومتر را در شهر زینت داده که امتداد آن از دروازه جنوبی شهر یا بازار نو تا دروازه‌ی شمالی(کوشک نو) ادامه داشته و چهارسوق زیبای آن زمانی بزرگ‌ترین چهارسوق جنوب کشور محسوب می‌گردیده است اما امروز تنها از آن‌همه شکوه دو راسته کوچک با بناهای جانبی آن از دوران قاجاریه به یادگار مانده‌است.
بازار چهارسوق به‌عنوان شریان اصلی حیات بافت قدیم نقش‌آفرین بوده که هم‌اکنون بازمانده این بازار راسته اصلی آن است که در آن آب‌انبار تاریخی رباط، حمام تاریخی، بازار مسجد جامع و بخش‌هایی از بازار که به شکل طاق و تویزه اجرا شده‌اند، باقی‌مانده است.
در طول بازار یک رشته قنات بنام قنات نیلی در جریان بود که کمترین مزیت آن استفاده بازاریان و مردم شهر و خنک نگه‌دار داشتن بازار بوده‌ است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/403949/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

فروش امتیاز مسکن ملی توسط برخی سازمان ها، واقعیت یا شایعه؟

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق در استان یزد

یادواره شهید گمنام در جهاددانشگاهی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی در یزد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

چایی‌های قاچاق به مقصد نرسید

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی –خاکی در استان یزد

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل/خسارت سیل به 9 منزل مسکونی

بازدید هیات مالزی از کمک ها به زلزله زدگان هرات

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

نجات 18 نفر از سیل در روستای شادکام بافق

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور

اختصاص 3000 میلیارد ریال اعتبار برای تامین برق پایدار در شهرک‌های صنعتی یزد

دستگیری عامل کلاهبرداری سرمایه گذاری اکسیر فارابی

انتقال چای قاچاق با قطار

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

نخاله‌های ساختمانی مهمترین عامل آسیب زا به طبیعت مهریز

امداد رسانی گروه‌های جهادی مهریز در سیل

نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد رعایت شود

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون

تلخی‌های عدم تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در کشور حس می‌شود

مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد برگزار می‌شود

توجه جدی به توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

ریزش و تخریب یک واحد مسکونی فرسوده در شهر یزد بر اثر بارندگی

پیشنهاد افزایش 40 درصدی تعرفه شهریه آموزشگاه‌های آزاد هنری یزد

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در استان یزد

مصوبات کارگروه توسعه بر زمین مانده است

تامین برق پایدار حوزه‌های برگزاری کنکور سراسری در استان یزد

تداوم بارش‌های بی‌سابقه در یزد

کشف رشوه‌خواری 20 میلیارد ریالی دو نفر از مدیران ارشد استان یزد

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

صرفه جویی 40 درصدی در مصرف آب با سیستم ابیاری زیر سطحی

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

«نوچاد»، دریچه نوآوری در چادرملو

پیام محمدعلی اسلامی ندوشن به خاتمی چه بود؟ / شاهنامه نمی گذارد ایران در خواب غفلت باقی بماند / ادیبان و فیلسوفان بزرگی که عامل تهاجم فرهنگی اعلام شدند

توسعه فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی برای مدد جویان کمیته امداد امام خمینی (ره)

بررسی دغدغه‌ی کارگران استان یزد

بارش بی سابقه در روستای قطرم بافق