خبر یزد

آخرين مطالب

سگهای ولگرد مهاجمان پرخطر حیات وحش/تولد هیبریدهای درنده‌ و وحشی گرگاس و سگ توره گفتگو

  بزرگنمايي:

خبریزد- «حجت دهقان دهنوی» در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن اشاره به واقع شدن استان یزد در فلات مرکزی ایران و برخورداری از خرده اقلیم‌ها و زیستگاه‌های متنوع دارای تنوع زیستی غنی، گفت: تاکنون تعداد 369 گونه مهره‌دار، 260 گونه پرنده، 42 گونه خزنده و دوزیست، 65 گونه پستاندار و دو گونه ماهی در استان شناسایی شده است.

وی هدف از حفاظت محیط زیست و گونه‌های جانوری یک منطقه را رسیدن به یک اکوسیستم پایدار و حفظ چرخه‌های زیستی خواند و گفت: با این حال گونه‌هایی مانند سگهای ولگرد که خارج از زیستگاه یا پراکنش طبیعی خود زندگی می‌کنند، جزو گونه‌هایی مهاجم و غیر بومی محسوب می‌شوند.

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: سگ‌های ولگرد به دلیل دارا بودن قدرت تولید مثل بالا، رشد سریع، توان سازگاری با شرایط مختلف محیطی و تحمل دامنه وسیع تغییرات، قادرند تنوع و فراوانی گونه‌های بومی منطقه را کاهش داده، آفات و بیماری‌ها و مشکلات جدید و جدی زیست محیطی را در منطقه وارد کنند و به نوعی باعث بر هم زدن اکوسیستم و ایجاد اختلال در آن شوند.

دهقان با اشاره به این که انسان توانسته طی چندین هزار سال، سگ را اهلی و دست آموز کرده و از آن برای نگهبانی و محافظت از خود در برابر حیوانات وحشی استفاده کند، گفت: بنابراین در طول تاریخ، سگ همواره در کنار انسان زندگی کرده و جزو حیوانات اهلی محسوب می‌شده لذا جای آن در زیستگاه‌های طبیعی نیست.

وی سگ‌های ولگرد را تهدیدی برای تمام گونه‌های وحشی اعم از پستانداران، پرندگان، خزندگان و غیره دانست و افزود: البته بیشترین تهدید آنها علیه جمعیت گونه‌های علفخوار وحشی به ویژه آهو، قوچ و میش، کل و بز، خرگوش ولی به گوشتخواران وحشی مانند یوزپلنگ، کاراکال، گربه وحشی، گربه شنی و کفتار نیز حمله می‌کنند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات‌وحش استان در خصوص تعداد حیوانات تلف شده به دست سگ‌های ولگرد در استان، گفت: آمار دقیقی در این خصوص در دست نیست ولیکن موارد متعدد و گزارش‌های مستندی از حمله سگ‌های ولگرد به حیات وحش و تلفات در این بخش گزارش می‌شود.

وی افزود: کشته شدن آهوان منطقه حفاظت شده کالمند بهادران، قوچ و میش و کفتار در منطقه شکار ممنوع مرور میبد، قوچ و میش، کل و بز در پناهگاه حیات وحش آریز و  کل و بز در قرق علی آباد از این دسته گزارشها هستند.

دهقان با بیان این که سگ، گرگ و شغال به دلیل قرابتی که با هم دارند می‌توانند با هم جفت‌گیری کنند، گفت: در حاشیه برخی مناطق و اطراف برخی روستاهای نزدیک زیستگاه‌های طبیعی به دلیل وجود این سه گونه شاهد پدیدار شدن هیبریدهای سگ گرگ یا گرگاس که حاصل جفت‌گیری سگ و گرگ و سگ توره که حاصل جفت گیری سگ و شغال است، هستیم.

 وی ضمن اشاره به این که وجود گرگاس در طبیعت موجب آسیب به جمعیت گرگ‌ها و ضعف ژنتیکی آنها می‌شود، گفت: این گونه‌ها عمدتاً خوی وحشی‌گری و درندگی را از گرگ و نترسیدن از انسان را از سگ در خود دارند و به همین دلیل به مناطق روستایی نزدیک شده و به دام‌های اهلی حمله می‌کنند.

این کارشناس محیط زیست همچنین سگ‌های ولگرد را ناقل بیماری‌های فراوانی مانند بیماری هاری خواند و گفت: ویروس مرگبار و کشنده هاری می‌تواند از طریق سگهای ولگرد علاوه‌ بر حیات وحش، به انسان نیز منتقل شود و این در حالیست که متاسفانه امروزه شاهد افزایش گزش سگ‌های ولگرد که منجر به انتقال ویروس هاری به انسان شده‌اند، هستیم.

وی با بیان این که انتشار آلودگی انگلی نیز یکی دیگر از بیماری‌های مربوط به سگ‌های ولگرد است، افزود: سگ‌های ولگرد میزبان و ناقل انواع انگل‌های داخلی  و خارجی هستند و به راحتی و از طرق مختلف از جمله مدفوع و استفاده از آبشخور مشترک با حیات وحش می‌توانند انگل‌های خطرناکی از جمله Coenurus cerebralis ، Toxoplasma gondii، آسکاریس و غیره را منتشر و به حیات وحش انتقال دهند که خود یک تهدید بسیار جدی برای جمعیت گونه‌های جانوری استان به شمار می‌رود.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان از انتقال بیماری دیستمپر توسط سگ‌های ولگرد نیز خبر داد و گفت: بیماری دیستمپر تاکنون در سگ‌سانان و گربه‌سانان مشاهده شده و گزارشاتی از انتقال این بیماری بدون درمان، از سگهای ولگرد به پلنگ نیز ثبت شده است.

وی تاکید کرد: با توجه به معضلات و مشکلات زیادی که سگ‌های ولگرد از یک سو برای سلامت و امنیت جامعه ایجاد می‌کنند و از سوی دیگر برای حیات وحش به همراه دارند، کنترل و مدیریت جمعیت آنها چه در مناطق مسکونی و چه در زیستگاه‌های طبیعی ضروری است.

دهقان در پایان نیز توصیه کرد: در همین راستا مدیریت پسماندهای غذایی در شهرها، روستاها و مناطق حاشیه‌ای و نیز پرهیز از غذادهی به سگ‌های ولگرد می‌بایست به‌ طور جدی مورد پیگیری و از سوی مردم رعایت شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/619755/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اخباری: برای فصل آینده با تیمی قدرتمندتر حاضر می‌شویم

استاندار یزد: چمن استادیوم شهید نصیری کامل تعویض می‌شود

واکنش درویش به خشم هواداران پرسپولیس

آب‌پاش‌های استادیوم اسپانیول بلافاصله پس از سوت پایان بازی فعال شد تا بازیکنان بارسلونا جشن قهرمانی نگیرند

دعوا و درگیری طرفداران رئال مادرید و بارسلونا در جزیره قشم!

تقدیم هفته به پاتریس کارترون سرمربی سپاهان

پایکوبی شاگردان فلیک در رختکن

شوخی عبدالله روا با روش انتقال بیفوما به خودرو پس از مصدومیت

اسکوچیچ خطاب به تی‌تی‌ها: فردا تبریز را به آتش می‌کشیم

شوخی عبدالله روا با جذب سیدورف توسط باشگاه استقلال

رئال به بارسای قهرمان تبریک گفت

قصه شب عمو روا برای تیم ملی فوتسال بانوان

برد در خانه اسپانیول؛ بارسلونا رسماً قهرمان لالیگا شد

بن‌یدر: امروز فقط دلم خانواده را می‌خواهد

هانسی فلیک اینطور بیست و هشتمین قهرمانی تاریخ بارسلونا را به ارمغان آورد

ببینید | خلاصه بازی چادرملو اردکان 0 – گل گهر سیرجان 1

تاثیر 11 دقیقه فعالیت بدنی در روز برای پیشگیری از حمله قلبی

یزله پورحمیدی و آقاسی با آهنگ بندری در جشن قهرمانی

ترابی: چون به حاشیه‌ها غلبه کردیم توانستیم جام ببریم

جشن تراکتوری‌ها و سلفی ترابی با هوادار معلول

مظفری زاده: بیرانوند و اسماعیلی فر می‌مانند

استاندار اصفهان نایب قهرمانی سپاهان را تبریک گفت: از ابتدای فصل آینده تیم را حمایت می‌کنیم!

عکس یادگاری محمدحسین اسلامی با هوادار استقلال بعد از بازی با سپاهان

واکنش جالب حسین‌زاده به قهرمانی؛ اَمِیزینگ!

گل دوم بارسلونا به اسپانیول توسط فرمین لوپس در دقیقه (90+5)

صحبت‌های رضا میرزایی بازیکن ملوان بعد از بازی با فولاد

صحبت‌های علی نعمتی بازیکن فولاد بعد از بازی با ملوان

دانیال اسماعیلی‌فر، مدافع تراکتور: امید دارم به تیم ملی دعوت شوم

مراسم بزرگداشت اولین سالگرد شهادت آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی و شهدای خدمت در اردبیل برگزار شد

شیری: قراردادم تمام شده، فعلا از جشن لذت ببریم

حضور پرشور هواداران تراکتور در ائل گولی تبریز

گل اول بارسلونا به اسپانیول توسط یامال

تیم فوتبال الاتحاد با پیروزی مقابل الرائد، دو هفته مانده به پایان مسابقات قهرمان لیگ حرفه‌ای عربستان شد

صحبت های روبرتو پیاتزا، سرمربی تیم ملی والیبال ایران پس از ورود به ایران

خداداد: قهرمان شدن تراکتور زیاد هم سخت نبود

سرمربی چادرملو اردکان: برای فصل آینده با تیمی قدرتمندتر حاضر می‌شویم

واکنش امیری در مورد جدایی از پرسپولیس

در حاشیه دیدار بارسلونا - اسپانیول یک فرد با ماشین اقدام به حمله به هواداران کرد!

واکنش احسان بعیدی مدیر تیم سپاهان به شایعه مذاکره با یحیی گل محمدی

به بهانه قطعی شدن حضور بیفوما در جمع پرسپولیسی ها

استوری کنایه‌آمیز حردانی؛ زور کارما زیاد بود!

برنامه جشن قهرمانی تراکتور از زبان کاظم محمودی مشاور مدیرعامل باشگاه

اولین خرید تابستانی کارتال؛ ستاره آبی‌پوشان پرسپولیسی شد

تارتار: فقط قهرمانی جام حذفی را می‌خواهیم

سرمربی گل‌گهر سیرجان آخرین ناراضی شرایط زمین چمن ورزشگاه شهید نصیری یزد

اخباری: بابایی کارهای بزرگی در دو هفته انجام داد

ساعت کاری شعب کشیک بانک‌ها در روز پنجشنبه از چه ساعت تا چه ساعتی است؟

دلارهای نفتی اعراب چگونه ستون سلطه آمریکا شد؟

شگفتی اقتصادی در شمال اروپا؛ جهش تاریخی اقتصاد نروژ در آغاز 2025

نمایشگاه بین‌المللی کتاب؛ بدون تبلیغ مثل هر سال

ویکی پدیاجستجو