خبر یزد

آخرين مطالب

«فرسایش خاک در ایران» سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی! - استاد دانشگاه یزد: ایران در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار دارد اجتماعي

«فرسایش خاک در ایران» سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی! - استاد دانشگاه یزد: ایران در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار دارد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - به گزارش جماران؛ گزارش سخنرانی علی طالبی در وبینار چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مدیریت منابع آب کشور در تاریخ 20 اسفند 1402 برگزار شده توسط انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه شهرکرد با همکاری مجمع اسلامی دانشجویان آزاداندیش در پی می آید:
عنوان سخنرانی «ضرورت و جایگاه حفاظت آب و خاک در کشور»
دکتر علی طالبی استاد دانشگاه یزد در ضرورت و جایگاه حفاظت آب و خاک در کشور به 85 درصد اراضی منابع طبیعی جنگل ها و مراتع اشاره کرد که ایران را در رده پنجم از نظر ثروت منابع طبیعی جهان قرار میدهد.
با این حال کشورما از نظر حکمرانی منابع طبیعی از میان 89 کشور صاحب منابع رتبه 69 و شاخص 38 از 100 را کسب کرده است که بیانگر حکمرانی بسیار ضعیف می باشد.
دکتر طالبی افزود تنها 30 درصد از ظرفیت آب‌های زیرزمین از نظر مطالعاتی قابل بهره‌برداری است و بقیه خارج از وضعیت طبیعی و بهره برداری می‌باشد.
رییس انجمن آبخیزداری ایران با اشاره به روند نزولی وضعیت الگوی رشد جنگل‌های کشور در دهه گذشته گفت در ایران سالیانه 16/7 تن در هکتار خاک در معرض فرسایش آبی است که با تخمین 100 هکتار فرسایش، زیانی معادل 10 میلیارد دلار بر کشور تحمیل می شود.
از این نظر وضعیت فرسایش خاک در ایران سه برابر میانگین کشورهای آسیایی و 20 برابر میانگین جهانی است. برآوردها نشان می‌دهد به‌طور میانگین دو میلیارد تن در سال فرسایش خاک در کشور وجود دارد و با سیلی که در سال 1398 در کشور رخ داد 3 تا 4 میلیارد متر مکعب خاک از دست داده شد، و این درحالی است که تشکیل هر سانتی متر خاک از دست‌رفته حداقل صدها سال زمان نیاز دارد.
دبیر کارگروه مدیریت جامع آبخیز وزارت کشور با اشاره به روند در حال افزایش وقوع سیلاب ها نسبت به دهه 1360 در کشور، 450 شهر و 8650 روستا را در معرض تهدید سیل عنوان نمود که رشد سیلاب های مخرب حدود 300 درصد رشد داشته است و سالانه خسارات زیادی را بر کشور تحمیل می کند.

خبر یزد

وی با طرح روند بسیار نزولی حجم مخازن آبخوان های کشور، ایران را در مسیر بیابان‌زایی ناشی از خشکسالی های مکرر دانست و تقویت آبخیزداری و آبخوان‌داری با ظرفیت جمع‌آوری 530 مترمکعب رواناب در هکتار و نفوذ 1000 مترمکعب در هکتار را راهکاری جهت کاهش فرسایش خاک به میزان 9 تن در هکتار، 120 تن علوفه در هکتار، ترسیب کربن، حفظ تنوع ژنتیکی و بهبود فرست های شغلی عنوان نمود.
دکتر طالبی با طرح ضرورت تفکر سیستمی به مقوله مدیریت منابع آب، وجود یک سیستم مدیریت حوزه آبخیز به عنوان یک سیستم باز را مطرح کرد که در آن مدیریت اکوسیستم های طبیعی، مدیریت آبهای سطحی، آبهای زیرزمینی، تغییرات اقلیم و مداخلات انسانی مورد توجه قرار می گیرد.
وی تمرکز بر حوزه آبخیز به عنوان یک منبع تمرکز بر تمامی اجزای اکوسیستم از جمله آب، تاکید بر افزایش تاب‌آوری و کاهش آسیب‌پذیری، تمرکز بر سلامت و یایداری اکوسیستم، در نظر گرفنن آب برای تمامی اجزاء اکوسیستم از جمله انسان، تمرکز بر همه خدمات اکوسیستم، تاکید بر تفکر بین بخشی و راه حل های مبتنی بر طبیعت، تمرکز بر رد پای اکولوژیک در بردارنده ردپای آب، مقیاس کاری مناسب از نظر اکولوژی، لحاظ کردن تمامی ذینفعان و سازمان‌های مرتبط در مقیاس آبخیز و امکان پاسخگویی جامع با توجه به ارتباط بالادست-پائین دست را از ویژگی های حکمرانی یکپارچه حوزه آبخیز در مقایسه با حکمرانی آب عنوان نمود.
رئیس انجمن آبخیزداری ایران با تاکید براینکه هدف نهایی حکمرانی سیستم یکپارچه حوزه آبخیز تامین منافع درازمدت آبخیزنشینان است، دست اندرکاران اصلی سیستم مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز را دولت، بخش عمومی، بخش خصوصی، جوامع محلی و نهادهای مدنی و سمن ها برشمرد.

خبر یزد

دکتر طالبی ضمن تشریح مدل مفهومی سیستم مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز و به طور مشخص حوزه آبخیز اسکندری (زاینده رود) راهکارهای عملیاتی را براساس اولویت تشریح نمود.
بر این اساس توسعه برنامه‌های تخصیص بهینه مصرف آب و تنظیم حق آبه، تهیه و تدوین برنامه مدیریت جامع منابع آب در اولویت بالا و و روش هایی مانند اصلاح الگوی کشت و کشت محصولات سازگار با منطقه، اصلاح بیولوژیک مراتع، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی، اصلاح الگوی آبیاری و ترویج کشاورزی ارگانیک و گلخانه ای، ایجاد معیشت های جایگزین با توجه به پتانسیل منطقه، ارائه بیمه بلایای طبیعی، توجه به دانش بومی در جهت مدیریت منابع آب و برگزاری دوره های آموزشی- ترویجی به منظور ارتقای آگاهی جامعه هدف را از اولویت های بعدی بیان نمود.
استاد دانشگاه یزد در پایان از تشکیل کارگروه مدیریت جامع آبخیز در وزارت کشور و در استان ها با محوریت استانداری ها خبر داد و اظهار امیدواری کرد با تشکیل چنین نهاد فرابخشی بتوان بخشی از مشکلات این حوزه را مورد توجه قرار داد و حل کرد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/644320/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ذخیره 2 میلیون مترمکعب آب در بند خاکی فهرج

برخورد با متخلفین تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی در مهریز

رعایت نظم درساعت فعالیت نانوایی ها‌ی بهاباد

وضعیت جاده‌ها، امروز 7 اردیبهشت 1403؛ ترافیک سنگین در محور چالوس

ترافیک سنگین در محور چالوس/بارش باران در برخی محورهای 3 استان

7 بوم‌گردی برتر یزد که باید بشناسید

حضور شمشیربازان چادرملو در رقابت‌های انتخابی آسیا

آغاز عملیات روکش آسفالت 10 کیلومتر محور طبس یزد

نقش آفرینی جوانان نخبه در توسعه جهش تولید/جلوی مونتاژ‌ها را بگیرید

بازدید مدیر عامل شرکت آبفای استان یزد از تصفیه خانه آب شهر میبد

انجام 2 پرواز به مقصد مدینه منوره

ترافیک سنگین در محور چالوس/ این محورها مسدود هستند

پیش بینی آسمان ابری در آدینه استان یزد

اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد

فجر ساعت پخش زنده بازی مس کرمان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

رواج بی حجابی در جامعه توطئه دشمنان است

جهش تولید با رشد استعداد کارگران محقق می‌شود

رشد 10 برابری طرح حوزه راه شهرستان مهریز

نرخ بازار باید منصفانه و اسلامی باشد/ ضرورت توجه به حق و حقوق کارگران

امتیاز صدرشیمی در لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور به مهریز انتقال یافت

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

کارگران رکن مهم اقتصاد کشور هستند

عشق زندگی می بخشد

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

داستانک/ راه نجات

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

برگزاری‌ مسابقات قرآن دانش‌آموزان و فرهنگیان در یزد

آبگیری 30 درصد سازه‌های آبی در استان یزد/ خسارت سیل به 21 رشته قنات

مصاف پاریزه رکردستان با نماینده یزد

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تأمین برق شهرک‌های صنعتی یزد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز جمعه 7 اردیبهشت / بارش باران در محورهای مواصلاتی 3 استان

اجرای برنامه هفتم توسعه نیازمند اهتمام ویژه

اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت در یزد

ادامه رگبار باران در جنوب شرق کشور

خداوند در حادثه طبس، نصرت خود را آشکار کرد

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

داستانک/ انسان های بازنده

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به افغانستان

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است