بزرگنمايي:
خبر یزد -
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: این گردهمایی را برای بزرگداشت یک حکیم و شاعر و شخصیت گران سنگ در تاریخ ادب و فرهنگ کشورمان تدارک دیدیم.
احسان عابدی افزود: عنوان این برنامه را «شاهنامه، کتاب حکمت و مقاومت» نام داده ایم چرا که شاهنامه کتاب حکمت و سرشار از حکمتهای اسلامی و آموزههای دینی و انسانی است و بر این اساس فردوسی را حکیم نامیده اند.
وی افزود: شاهنامه همچنین کتاب مقاومت است، زیرا رزمنامههای حماسی از ایستادگی و مقاومت و ظلم ستزی مردم بزرگ ایران زمین از ابتدای تاریخ تاکنون به تحریر درآورده که بخشی از آن در اسطورههای فردوسی به نمایش گذاشته شده است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شاهنامه بازنمای عزت و اقتدار مردم ایران زمین در برابر ظلم و ستم و تعدی است و این مقاومت همواره بین مردم ایران جاری بوده و به داشتن یک شاهکار ادبی به نام شاهنامه که روحیه مردم ایران را به خوبی بیان کرده است، افتخار میکنیم.
وی اظهار داشت: روحیه مقاومت ملت ایران را میتوان از رستم اسطورهای گرفته تا شهادت سه تن از جوانان برومند یزدی که در راه حفاظت و حراست از مرز و بوم کشور در خون خود غلطیدند و اجازه ندادند خاک پاک ایران زمین به اشرار و متجاوزان بیگانه آلوده شود، مشاهده کرد.
عابدی تأکید کرد که هر جا در طول تاریخ بخشی از خاک ایران توسط دشمنان گرفته شد، به خاطر سستی پادشاهان بوده و گرنه مردم ایران همواره ایستادگی کرده و مقاومت کرده اند.
وی با اشاره به تاثیر شاهنامه در روحیه مقاومت مردم گفت: در کتابی نقل شده که عموی ناصرالدین شاه یک شاهنامه خوان را بازداشت کرده و پیش از آزادی از او تعهد میگیرد که دیگر شناهنامه نخواند چرا که مردم با شاهنامه خوانی علیه او قیام میکنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: همچنین آمده است که شاهان ایوبی روم در کوران جنگهای صلیبی، شاهنامه را به زبان عربی ترجمه کردند تا آن را ترویج داده و مردان جنگی در برابر متجاوزان صلیبی ایستادگی کنند. این مساله نشان دهنده تاثیر عمیق شاهنامه فردوسی در حوزه حماسه است که باید نسل به نسل خوانده شود.
عابدی ادامه داد: در مدارس و محافل ما باید شاهنامه خوانی ترویج یابد تا روح حماسه و مقاومت در مردم ایران همچنان زنده و پابرجا بماند.
حسین شهرستانی استاد ادبیات و زبان فارسی هم در این مراسم با اشاره به کم نظیر بودن شاهنامه فردوسی گفت: گرچه حماسههای بسیار تاثیرگذاری از قرنها پیش تاکنون در سراسر جهان ثبت شده است، ولی هچکدام از آنها چاشنی حکمت و معرفت را به زیبایی شاهنامه فردوسی به تصویر نکشیده و نمیتوان این شاهنامه را با متون دیگر مقایسه کرد.
وی فردوسی را پل ارتباط ایران و اسلام توصیف کرد و افزود: متاسفانه این شاهنامه با قضاوتهای سطحی مورد بررسی و اظهارنظر قرار میگیرد که بسیاری از این قضاوتها نیز بدون مطالعه این شاهنامه صورت میگیرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در ابتدای انقلاب نیز به دلیل افراط در نشان دادن ایران گرایی فردوسی در دوره پهلوی، شاهد رفتار تند برخی مومنان صادق و انقلابی نسبت به فردوسی بودیم و از این شاهنامه به عنوان یک کتاب طاغوتی یاد میکردند.
وی تأکید کرد که خردمندی رهبران جمهوری اسلامی سبب شد تا نگاهها نسبت به فردوسی اصلاح شود که این مساله نشان دهنده هوشمندی این رهبران به شمار میآید.
شهرستانی افزود: برخی چنین وانمود میکردند که شاهنامه یک کتاب اکشن و پر از درگیری است یا اینکه این کتاب به تعریف و تمجید از شاهان میپردازند، در حالی که حکیم ابوالقاسم فردوسی فقط به ارائه گزارشی از شاهان میپردازد و شاهان خود را تمجید و شاهان بد را تقبیح میکند.
وی با تأکید بر اینکه شاهنامه هیچگاه کهنه نمیشود، اظهار داشت: پهلوان از منظر فردوسی کسی است که سه ویژگی خداپرستی، دادگستری و خردمندی را داشته باشد و اگر کسی این ویژگیها را داشته باشد، محترم است و اگر نداشته باشد طاغوت و دیو به شمار میآید.
این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت که دیو شاخ و دم ندارد بلکه انسان پلیدی که این ویژگیها را نداشته باشد، دیو است حتی اگر چهره و ظاهری زیبا و مرتب داشته باشد.
وی رستم را فردی خردمند و بصیر و خداشناس توصیف کرد و گفت: داستان رستم و اسفندیار هزار و 600 بیت دارد که تنها 10 درصد آن به زد و خورد و نبرد میپردازد و بقیه آن را گفتگو تشکیل میدهد، و این نشان میدهد که فردوسی درصدد راه اندازی این جنگ نیست.
شهرستانی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه فردوسی مترجم فوق العاده قرآن و روایتهای اسلامی است، گفت: شاهنامه و هر متن کهن را به چشم خریدار ببینید و از نگاه سطحی به آن خودداری کنید تا بهرههای فراوانی از آن ببرید. مضامین فراوانی از آیات قرآن و مبانی اسلام در شاهنامه وجود دارد و فردوسی بهرههای فراوانی از آنها در شاهنامه برده است.
اجرای ضرب روزخانه ای، شاهنامه خوانی و نقالی از دیگر برنامههای این گردهمایی بود.
همچنین از خانوادههای سه شهید یزدی حادثه تروریستی راسک یعنی شهید امیرمحسن حسن نژاد، شهید حسین سرسنگی و شهید حسین انتظاریان تجلیل شد.