خبر یزد

آخرين مطالب

رصد اولین ابرسیاه‌چاله‌های در حال ادغام توسط جیمز وب علمي

رصد اولین ابرسیاه‌چاله‌های در حال ادغام توسط جیمز وب
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا /تلسکوپ فضایی جیمز وب(JWST) برای نخستین بار یک جفت سیاهچاله کلان‌جرم دوردست در فاصله 13 میلیارد سال نوری از ما را در حال ادغام رصد کرده است. 
یک تیم بین‌المللی از ستاره‌شناسان با استفاده از داده‌های تلسکوپ فضایی جیمز وب دو ابرسیاه‌چاله و کهکشان‌های همراه آنها را کشف کرده‌اند که در یک برخورد کیهانی عظیم در 740 میلیون سال پس از مه‌بانگ در حال ادغام شدن با یگدیگر هستند.
به نقل از اس‌ای، این کشف می‌تواند سرنخی باشد که به ما کمک کند بفهمیم ابرسیاهچاله‌ها از کجا آمده‌اند و چگونه در اوایل تاریخ کیهان تا این حد بزرگ شده‌اند.
هانا اوبلر ستاره‌شناس دانشگاه کمبریج در بریتانیا می‌گوید: یافته‌های ما نشان می‌دهد که «ادغام» مسیر مهمی است که از طریق آن سیاهچاله‌ها می‌توانند به سرعت رشد کنند، حتی اگر در آغاز جهان و سپیده دم کیهانی باشد.
وی افزود: نتایج ما به همراه سایر یافته‌های جیمز وب از سیاهچاله‌های فعال و پرجرم در کیهان دور نشان می‌دهد که ابرسیاه‌چاله‌ها از همان ابتدا تکامل کهکشان‌ها را شکل می‌دهند.
سیاهچاله‌ها پر از رمز و راز هستند و یکی از جذاب‌ترین آنها این است که ابرسیاهچاله‌ها از کجا می‌آیند. کوچکترها را که حدود 65 برابر جرم خورشید هستند، می‌توان با ابرنواختر و فروپاشی هسته ستارگان عظیم توضیح داد. موارد کمی بزرگتر را نیز می‌توان با برخورد و ادغام این هسته‌های ستاره‌ای فروپاشیده توضیح داد.
همچنین سیاهچاله‌های کلان‌جرم یا همان ابرسیاهچاله‌ها که میلیون‌ها تا میلیاردها برابر جرم خورشید جرم دارند، به لحاظ نظری می‌توانند از طریق برخوردهای سلسله مراتبی متوالی بین سیاهچاله‌های بزرگ و بزرگتر رشد کنند، اما این روند باید زمان زیادی طول بکشد.
یک مشکل این است که ما سیاهچاله‌های بسیار بزرگی را در ابتدای کیهان دیده‌ایم که برای آنها خیلی زود است که در این مسیر آهسته رشد کرده باشند.
یک پاسخ احتمالی این است که دانه‌های اولیه که از آن، سیاهچاله‌ها تشکیل شده‌اند، برای شروع بسیار بزرگ بوده‌اند، اما حتی اگر چنین باشد که محتمل نیز به نظر می‌رسد، این احتمال نیز وجود دارد که برخورد و ادغام نقشی در رشد این سیاهچاله‌ها به اندازه‌های بزرگتر داشته باشد.
یکی از ماموریت‌های تلسکوپ فضایی جیمز وب این است که به ما کمک کند تا بفهمیم جهان در پی مه‌بانگ یا همان انفجار بزرگ چگونه شکل گرفته و با استفاده از قابلیت‌های فروسرخ قدرتمند خود به طلوع کیهان(نخستین میلیارد سال پس از آغاز کیهان) با بالاترین وضوح تاکنون نگاه کند. یکی از چیزهایی که ستاره شناسان و کیهان شناسان به طور خاص به دنبال آن هستند، رصد ابرسیاهچاله‌ها است.
اکنون ستاره شناسان در یکی از بررسی‌های خود، یک جفت کهکشان را در مسیر برخورد با یکدیگر در سامانه‌ای که اکنون به نام ZS7 شناخته می‌شود، کشف کرده‌اند.
در مرکز هر کهکشان یک ابرسیاهچاله قرار دارد و هر دو ابرسیاهچاله به طور فعال در حال رشد هستند، فرآیندی که باعث می‌شود غبار و گاز در اطراف آنها با نور شعله‌ور شود.
اوبلر می‌گوید: ما شواهدی برای گاز بسیار متراکم با حرکات سریع در مجاورت سیاه‌چاله و همچنین گاز داغ و بسیار یونیزه‌ شده توسط تشعشعات پرانرژی که معمولاً توسط سیاه‌چاله‌ها در دوره‌های برافزایش آنها تولید می‌شود، پیدا کردیم. تلسکوپ جیمز وب به لطف وضوح بی‌سابقه قابلیت‌های تصویربرداری خود به تیم ما اجازه داد تا این دو ابرسیاه‌چاله را شناسایی کند.
پژوهشگران توانستند تعیین کنند که یکی از این سیاهچاله‌ها جرمی در حدود 50 میلیون خورشید دارد. دیگری کمتر قابل اندازه گیری بود، زیرا گاز و گرد و غبار اطراف آن فوق‌العاده متراکم بود، اما احتمالاً جرمی مشابه با دیگری دارد.
ما در کیهان شاهد ادغام سیستم‌های دیگری از این دست بوده‌ایم. در واقع تصور می‌شود که «ادغام» بخش نسبتاً مهمی از رشد یک کهکشان باشد. اما تشخیص چنین ادغام اولیه و زودهنگامی نشان می‌دهد که مدلی که هم ادغام و هم دانه‌های سیاهچاله بزرگتر را در وهله اول شامل می‌شود، بسیار قابل قبول است.
تصور می‌شود که چنین ادغام‌های عظیمی زمزمه‌ای دائمی از امواج گرانشی ایجاد می‌کنند که در سراسر کیهان طنین انداز می‌شوند.
طول موج این زمزمه آنقدر بزرگ است که با ابزارهای موج گرانشی کنونی قابل تشخیص نیست، اگرچه ممکن است ما آن را با استفاده از تپ‌اخترها شناسایی کرده باشیم، اما با شناسایی ادغام‌های مداوم در دوره‌های مختلف کیهان شناسی، دانشمندان بهتر می‌توانند سرعت رخ دادن آنها را تخمین بزنند.
محققان می‌گویند: مشاهدات ما شواهد روشن و محکمی برای یک ابرسیاهچاله درگیر در این ادغام با کهکشانی دیگر ارائه می‌دهد که احتمالاً میزبان سیاهچاله در حال رشد دیگری است.
آنها افزودند: به طور کلی به نظر می‌رسد نتایج ما از سناریوی ادغام سیاهچاله عظیم قریب‌الوقوع در کیهان اولیه حمایت می‌کند و این را به عنوان کانال مهم دیگری برای رشد اولیه سیاهچاله‌ها برجسته می‌کند. این یافته‌ها همراه با سایر یافته‌های اخیر نشان می‌دهد که ادغام سیاهچاله‌ها در کیهان دور رایج است.
این پژوهش در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/651339/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگداشت عید غدیر خم سرفصل زندگی خانواده‌ها قرار بگیرد

کنترل همزمان مصرف آب و برق چاه‌های کشاورزی در استان یزد

سهم بخش کشاورزی در پیشرفت استان یزد افزایش یابد

پیروزی چادرملو اردکان مقابل وحدت مهریز در لیگ برتر فوتبال ساحلی

بزرگ‌ترین آتشفشان منظومهٔ شمسی

رسم خادمان حرم عبدالعظیم و پیشوازی از مراسم مسلمیه | چرا یزدی‌ها به مسلمیه تهران پیوستند؟

لزوم بومی‌سازی قانون ساماندهی مشاغل خانگی در یزد

احداث خانه‌های ایثار و مراکز اقامتی مهمترین مطالبه جانبازان و ایثارگران ایلام است

سفر یک روزه معاون توسعه، منابع و برنامه ریزی بنیاد مازندران به شهرستانهای محمودآباد و فریدونکنار

تو از نیامدن خسته نمی شوی

آیا روح وجود دارد؟ پاسخ علم به این سؤال مرموز چیست؟

امام جمعه یزد: پاسخگویی به شبهات نسل جوان نیازمند مراقبت ویژه است

تو که جان و دلی یکبار واپرس

جهاد کشاورزی برای عرضه مستقیم میوه و اقلام اساسی در یزد اقدام کند

تحقق 118 درصدی برنامه اشتغال در استان یزد

اجرای پویش «پاکسازی محیط زیست» در مهریز

یزد مهیای شادمانه غدیر می‌شود

شعری دلنشین از حامد عسکری

پرواز سربازان روی شناورها در عملیات های دریایی

گام‌هایی برای جوانی ایران

بارش ناگهانی باران در علی‌آباد

اندازه زمین در مقایسه با TON 618

تدارک 6 قربانگاه در یزد برای عید قربان

اجرای برنامه‌های متنوع هفته سلامت مردان در مهریز

برگزاری مسابقات والیبال بانوان روستایی در بافق

استاندار یزد: 16 شرکت خارجی در استان یزد سرمایه‌گذاری کردند

مارا کبوترانه وفادار کرده است!

ستاره ها چگونه متولد می شوند؟

اهمیت جشن‌های عید غدیر از زبان امام جمعه یزد

دستگیری خرده فروش موادمخدر در بهاباد

اولویت اصلی دولت آینده باید خدمت به مردم باشد

جغرافیای لیگ بیست و چهارم کامل تر از همیشه؛ 11 استان و 12 شهر درگیر فوتبال

دستگیری شکارچیان غیرمجاز در تفت

تابستان و بارش ناگهانی باران + فیلم

شعری زیبا از مولانا

مشکل دقیقه 90 «فالکون 9» در پرتاب ماهواره‌های «استارلینک»

دستگیری سه سارق اماکن خصوصی در یزد

امام جمعه یزد: جشن‌های عید غدیرخم احیا و تقویت شود

امشب تو را به خوبی نسبت به ماه کردم

کشف 1000 گنج باستانی در عمق 1500 متری دریا

حدیث غدیر برای همگان تبیین شود

«عالمان سید»، یادگارهایی از جنس کتاب و کتابخانه

روایت غدیرخم در سطح بین المللی به جهانیان

انجام اولین آنژیوگرافی عروق مغز در استان یزد

آغاز فستیوال تابستانه" بزن بریم کیش"

«کارتون کتاب» تمدید شد

سحابی زیبای جبار

110 عنوان برنامه در دهه امامت و ولایت در شهر یزد برگزار می‌شود

ابراز تمایل یک شرکت عمانی برای سرمایه‌ گذاری 24 هزار میلیارد تومانی در فرودگاه یزد

صدور شناسنامه الکترونیکی شتر در یزد