خبر یزد

آخرين مطالب

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد اقتصادي

ایران از لحاظ بحران فرونشست در رتبه سوم جهانی قرار دارد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایرنا / عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به رتبه سوم ایران در بحران فرونشست زمین، گفت: تجارب جهانی مشابه در کشورهایی همچون آمریکا، چین و ژاپن، نشان می‌دهد که می‌توان با راهکارهایی این مخاطره را کنترل کرد، اما عزم جدی مدیریتی و سیاست‌های صرفه‌جویی در مصرف آب به‌ویژه در بخش کشاورزی می‌خواهد.
علی بیت اللهی با اشاره به پدیده فرونشست زمین، اظهار داشت: در کل کشور به دلیل بیلان منفی آبخوان‌ها، با کاهش روزمره منابع آب‌های زیرزمینی مواجهیم.
وی بیان‌داشت: در این زمینه بیشترین کاهش سطح آب زیرزمینی و تعداد پهنه‌های فرونشستی در خراسان رضوی رخ داده است؛ به طوری که وسعت گستره‌هایی که در آنجا فرونشست اتفاق افتاده پنج برابر استان‌های فارس، کرمان، اصفهان و تهران است.
بیت‌اللهی ادامه‌داد: در استان‌های یاد شده با توجه به وسعت آنها، افزایش برداشت آب‌های زیرزمینی و کاهش نزولات جوی، موضوع افت سطح آب‌ سفره‌های زیرزمینی کاملاً مشهود است و به تبع آن، گسترش فرونشست زمین در این استان‌ها را شاهدیم.
وی ادامه‌داد: به طور مثال کل پهنه شهری اصفهان در معرض خطر فرونشست قرار دارد، در تهران نواحی جنوبی شامل مناطق 17، 18، 19 و حتی 20 و شهرهای اقماری آن که بیش از سه میلیون نفر جمعیت را در خود جای داده است، همچنین در استان‌های فارس و کرمان شهرهای متعددی در معرض خطر فرونشست قرار دارند.
خطر تخریب ابنیه تاریخی
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: در برخی از این نواحی آثار تاریخی ارزشمندی در معرض خطر فرونشست قرار گرفته است. به طور مثال در اصفهان موضوع حفظ آثار و میراث تاریخی در برابر این پدیده مطرح است و از جمله میدان «نقش جهان» و بسیاری دیگر از آثار تاریخی شهر در زون فرونشست قرار گرفته است که خود را به صورت ترک خوردگی در محوطه‌ها و آثار تاریخی نشان داده است. همچنین در نقش رستم و تخت جمشید استان فارس و میراث فرهنگی استان‌هایی همچون یزد و سمنان، این آثار به وضوح قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه در شهر تهران نیز در سال‌های گذشته به دلیل افزایش برداشت آب‌های زیرزمینی، نرخ فرونشست افزایش یافته است، ادامه‌داد: در این راستا به دلیل کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب سدهای تغذیه کننده شرب تهران، تصمیم گیری شد که تعدادی چاه در محدوده شهری پایتخت و اطراف آن حفر شود که باید گفت همین مساله منجر به تشدید شرایط بحرانی و فرونشست خواهد شد و مستحدثات سطح زمین را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
بیت‌اللهی گفت:‌ در جنوب تهران بسیاری از مجتمع‌ها و تاسیسات استراتژیک و کلیدی کشوری و شهری همچون مخازن سوخت، پالایشگاه‌ها، لوله‌های متعدد، انتقال آب، گاز، فاضلاب و غیره وجود دارد و در چنین شرایط فشار و فرورفتگی در برداشت آب زیرزمینی سیاست‌ها باید این باشد که نگذاریم سطح آب بیش از این پایین برود.
وی به وجود مشکل مشابه در شهرهای بزرگ جهان از جمله توکیو، شانگهای، تیانجین، لس آنجلس، تایوان، اندونزی و غیره اشاره کرد که با ارائه راهکارهایی همچون تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها، از افت سطح آب‌های زیرزمینی جلوگیری کرده یا آن را جبران کردند اما اقداماتی که ما در دستور کار داریم منجر به تشدید این بحران می‌شود.
این عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان‌کرد: ‌اکنون به جز استان گیلان (که معتقدم به زودی علائم فرونشست را در این استان هم خواهیم دید)، در همه استان‌ها این پدیده توسعه یافته است و حتی در استان‌های سرسبز و پرآبی همچون مازندران و گلستان، پهنه‌های وسیع فرونشست زمین را داریم.
بازار
فرونشست سالانه بیش از 10 سانتی‌متر در 18 استان
وی اظهار داشت: در کشورمان حداقل در 18 استان عدد فرونشست به سالانه بیش از 10 سانتی‌متر رسیده است، این در حالی است که فقط 10 درصد کل پهنه‌های فرونشستی جهان چنین وضعیتی دارند. به طور مثال در بهرمان رفسنجان 40 سانتی‌متر در سال، در جنوب البرز 35 سانتی‌متر، در گلستان 22 سانتی‌متر، در جنوب تهران 20 سانتی‌متر، در شمال غرب شهر مشهد 17 سانتی‌متر، در ورامین 17 سانتی‌متر، در اصفهان 15 سانتی‌متر و در اطراف قم 22 سانتی‌متر است.
بیت‌اللهی گفت: این اعداد و ارقام و تعداد گستره‌های فرونشستی، کشورمان را جزو سه کشور نخست جهان از این نظر قرار داده و از نظر تعداد زون‌های فرونشست در جهان در رتبه نخست هستیم.
وی بیان‌داشت: گستردگی این پدیده روی سطح زمین که به عنوان پاسخ طبیعت به دست‌درازی‌ها نمایان شده است، همچون آثار علائم یک درد و بیماری در بدن است که آثار آن همچون حفره‌ها، شکاف، فروریزش، ترک خوردگی مسیر جاده‌ها، لوله گاز، زیرساخت‌های ریلی، فرودگاهی، محدوده‌های شهری و مزارع کشاورزی خودش را نشان می‌دهد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار داشت: نکته قابل تامل این است که در همان گستره‌های فرونشستی به کشاورزی عمدتا غرقابی می‌پردازیم، اما عملاً کشاورزی در این مناطق مختل شده است چرا که این شکاف‌ها اجازه عبور آب را نمی‌دهد؛ لذا این مسائل با خود مشکلات امنیت غذایی، تاثیر منفی بر زیرساخت‌های اساسی، شریان حمل و نقل و اماکن ارزشمند تاریخی را به دنبال خواهد داشت.
وی ادامه‌داد: فرونشست یک مخاطره طبیعی تلقی نمی‌شود، بلکه انسان‌ساخت است که با برداشت بی‌رویه آب، عدم مدیریت، آبیاری بی رویه، تولید محصولات آب‌بر و ... به آبخوان‌های زیر سطحی خود فشار مضاعف وارد کردیم.
بیت‌اللهی افزود: آمارها نشان می‌دهد تغییرات اقلیمی منجر به 10 تا 15 درصد کاهش بارندگی‌ها نسبت به دوره درازمدت شده است، اما کاهش منابع آب زیرزمینی بیش از 50 تا 60 درصد بوده است و این روند مرتبط با مدیریت نادرست ما در استفاده از منابع آب زیرزمینی است که منجر به عدم تعادل شده است.
وی در عین حال خاطرنشان‌کرد: تجربه موفق برخی کشورها که نرخ فرونشست خود را به صفر رسانده‌اند، نشان می‌دهد کنترل و توقف این پدیده به دست انسان میسر است. در این زمینه باید با مدیریت کشت و زرع، مکان‌یابی درست صنایع آب‌بر، توسعه درست سکونتگاه‌ها و ... برداشت از آب‌های زیرزمینی را کنترل کرد و به تغذیه مصنوعی آبخوان‌ها پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/716483/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در ساختار اداری و سیاستی کشور مسیری برای ترویج علم شکل نگرفته است

قرارداد راموس در انتظار امضای تاج

ژابی با این چهار بازیکن رئال جدید را می‌سازد

ترکیب تیم ملی تنیس روی میز برای 2 رویداد

کمترین دریافتی در لیگ برتر برای آبی‌ها

نمایش درخشان ستاره ایرانی مقابل ببرها در بوندس‎‌لیگا

پاداش 1700 دلاری فدراسیون به چوگان‌بازها

اعتراض فردین معصومی به مسابقه کشتی پسرش و زارع

غیرمنتظره‌ترین حرکت نقل‌و‌انتقالاتی استقلال

اخذ مجوز تأسیس دفتر کانون خدمت رضوی در دانشگاه آزاد اسلامی یزد

کلاهبرداری با ترفند همسریابی در یزد

مناسبت روز/ یکشنبه، 21 اردیبهشت‌ماه

انتصاب سرپرست معاونت امور ورزشی اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی

نماینده ورزش روسیه: مردم ایران عاشق ورزش هستند/ تنیس پادشاه ورزش‌هاست

کدام سکوها در صف رفع فیلترینگ هستند؟

گشتی در نمایشگاه کتاب تهران

رونمایی از 2 کتاب در غرفه وزارت خارجه در نمایشگاه کتاب

برچسب هوشمند؛ پزشک آینده روی پوست شما

زنی با فرمولِ رؤیاها؛ ریاضیدانی که برگه امتحانش را پاره کرد اما تاریخ را نوشت

استقلالی‌ها به دنبال تشکیل کمیته پیشکسوتان

شوماخر آماده‌ درخشش در فرمول یک

نماینده وزارت ورزش روسیه: مردم ایران عاشق ورزش هستند

گفتگوی سایت فدراسیون جهانی ووشو با ستاره طلایی ساندا ایران

مربی شبیه کی‌روش نزدیک نیمکت استقلال

سینر: از بازگشت به میادین خوشحالم

تولید و عرضه سالانه 569 هزار تُن انواع محصولات گلخانه ای در یزد

پنج مصدوم بر اثر برخورد خودرو با درخت در یزد

روند صعودی کلاهبرداری با ترفند همسریابی در یزد!

جدول پخش زنده بازی‌های یکشنبه 21 اردیبهشت

بورسیه 750دلاری المپیک برای این دختران ورزشکار | افرا ورزش

برق مشترکان پرمصرف محدود می‌شود

برقی‌سازی 20 هزار موتورسیکلت در تهران؛ هوا و سوخت نفس می‌کشند؟

جزئیات اجرای مرحله سوم کالابرگ؛ فعلا خبری نیست!

جزئیات توافق آنچلوتی با برزیل

بازگشت قهرمان پارالمپیک به جودو

واکنش قوی‌ترین وزنه‌بردار جهان به شباهت نامش با حسن یزدانی

تنها مدال دختران ایران به نام تانیا کارگرپور | افرا ورزش

رشد ١٧٢ درصدی ارزش معاملات در چهار بورس ‌ایران

برد سخت شاگردان عطایی در آغاز لیگ قهرمانان آسیا

مخاطرات ابلاغ وارداتی

لایحه جامع نظام باشگاه‌داری با رویکردی تازه تهیه شده است

مراسم گرامیداشت شهید حسین امیرعبداللهیان در دامغان برگزار شد

9 درمان طبیعی برای کاهش اضطراب

برکناری رئیس هیات ورزشی بیماران خاص و پیوند اعضاء کرمانشاه

تیم بانوان آکسوم تهران قهرمان تور ملی والیبال ساحلی قشم شد

ماده مغذی که سبب تاخیر در زوال عقل می‌شود

فوتبالی‌های پراگ ورزشگاه را به آتش کشیدند!

خلاصه بازی بنفیکا 1 - اسپورتینگ 1

خلاصه بازی اتلتیکو مادرید 4 - رئال سوسیداد 0

دستور موقت برای متخلفان سنگ آهن بافق در رده پایه – آفتاب نو | اخبار ورزشی