خبر یزد

آخرين مطالب

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت! علمي

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت!
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا / در سال‌های اخیر، یکی از دغدغه‌های بزرگ در حوزه ایمنی مواد غذایی، آلودگی ناشی از فساد آن‌ها بوده است. بسیاری از مردم، تا وقتی که بسته‌بندی مواد غذایی را باز نکنند، نمی‌توانند متوجه وضعیت آن شوند. رنگ، بو یا بافت گوشت، معمولاً تنها زمانی قابل تشخیص است که محصول از حالت بسته خارج شده باشد. همین موضوع باعث شده که پژوهشگران در کشورهای مختلف به دنبال راه‌هایی باشند تا بتوانند وضعیت غذا را حتی زمانی که هنوز بسته‌بندی آن باز نشده، ارزیابی کنند. این موضوع نه‌تنها از هدررفت غذا جلوگیری می‌کند، بلکه ایمنی مصرف‌کننده را هم افزایش می‌دهد. در همین راستا، علی قاسمی چهاردهی، محقق صنایع سلولزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، به همراه دو پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه و با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، مطالعه‌ای را انجام داده‌اند.
این پژوهش با هدف ساخت ابزاری ساده و طبیعی برای تشخیص فساد گوشت در بسته‌بندی انجام شد. محققان در این پژوهش از ترکیب نانوسلولز (ماده‌ای گرفته‌شده از گیاهان) و رنگدانه‌ای طبیعی در پوست بادمجان استفاده کردند تا فیلمی بسازند که با تغییر رنگ، به مصرف‌کننده درباره فساد گوشت هشدار می‌دهد.
در مرحله اول، آن‌ها پوست بادمجان را به‌عنوان ماده خام انتخاب کردند و آن را تحت دو روش مختلف عصاره‌گیری قرار دادند: یکی با استفاده از اسید فرمیک و یکی بدون آن. پس از بررسی میزان رنگدانه استخراج‌شده (آنتوسیانین)، روش اول بهتر عمل کرد. این رنگدانه که نسبت به اسیدی یا قلیایی بودن محیط حساس است، در غشایی از نانوسلولز تثبیت شد. این غشا به‌صورت یک فیلم نازک تولید شد و در داخل بسته‌بندی گوشت قرار گرفت. سپس بسته‌ها در دو حالت نگهداری شدند: برخی در یخچال و برخی در دمای محیط، تا بررسی شود که آیا فیلم تغییر رنگ می‌دهد یا نه.
نتایج نشان دادند که فیلم نانوسلولزی ساخته‌شده، در اثر فساد گوشت به‌وضوح تغییر رنگ داد. این تغییر رنگ از قرمز به زرد مایل به سبز بود، که با چشم غیرمسلح هم کاملاً قابل تشخیص بود. همچنین مشخص شد که استفاده از اسید فرمیک در فرآیند استخراج رنگدانه، باعث افزایش مقدار آن می‌شود، که به حساس‌تر شدن فیلم کمک می‌کند.
در بررسی‌های دقیق‌تر، پژوهشگران دریافتند که ساختار فیلم پس از ترکیب با رنگدانه و پلیمرهای خاص، به‌لحاظ ساختاری پایدارتر شده و خواص فیزیکی مناسبی پیدا کرده است. آزمون‌هایی که روی این فیلم‌ها انجام شد، نشان دادند که درجه شفافیت، استحکام و میزان واکنش‌پذیری آن‌ها در برابر تغییر pH بهبود یافته و در تماس با گوشت فاسد، فیلم‌ها تغییر رنگ بسیار قابل توجهی داشتند.
در این خصوص، یکی از نکات قابل توجه آن بود که تغییر رنگ فیلم‌ها به‌قدری واضح بود که حتی افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند، می‌توانستند به راحتی با نگاه کردن به آن، وضعیت گوشت را تشخیص دهند. همچنین بررسی‌های نوری و شیمیایی فیلم‌ها نشان داد که پیوندهای جدیدی بین اجزای مختلف آن‌ها شکل گرفته که به پایداری بیشتر کمک می‌کند.
تحقیق فوق از این نظر اهمیت دارد که هم از یک ماده طبیعی و قابل تجزیه استفاده شده و هم کاربردی بسیار ملموس و روزمره دارد. ضمن اینکه از پوست بادمجان، که معمولاً به عنوان زباله دور ریخته می‌شود، به شکلی نوآورانه استفاده شده است. این فیلم می‌تواند در بسته‌بندی انواع گوشت مانند مرغ، گوشت قرمز و ماهی به‌کار رود و به مصرف‌کننده نشان دهد که آیا محصول هنوز قابل مصرف است یا نه.
نتایج این پژوهش علمی، در فصلنامه «تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران» منتشر شده‌اند که زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور فعالیت می‌کند. این نشریه به انتشار تحقیقات علمی در حوزه‌های کاربردی چوب، کاغذ و فناوری‌های نوین مرتبط با آن‌ها می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/718865/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همکاری «اپل» و «آنتروپیک» در ساخت یک پلتفرم کدنویسی هوش مصنوعی

3 نیاز اساسی مغز

کارخانه فعال تولید شرکت های صوری

"چادر کردیم رفتیم تماشا"؛ سفرنامه حج یک زن قاجار

جایگاه ویژه بخش گردشگری در سند «یزد پایدار»

بختیاری زاده: فساد مثل سرطان به جان استقلال افتاده/ حریف اصلی استراماچونی، وزارت ورزش بود نه پرسپولیس/ طرفداران استقلال را سر کار گذاشته‌اند

مربی قهرمان آسیا: به هیچ چیز دیگری فکر نمی‌کنم

مربی کاوازاکی: باید از عربستان الگوبرداری کنیم

فیرمینو پس از قهرمانی آسیا: دلم برای صلاح تنگ شده

اولین تبریک استقلال به تراکتور

مشکل جدید فلیک؛ گاوی در لیست مصدومان!

خلاصه بازی اینتر 1 - هلاس ورونا 0

خلاصه بازی وایادولید 1 - بارسلونا 2

خلاصه بازی دورتموند 4 - ولفسبورگ 0

تراشتگن: دلم برای بودن در دروازه بارسا تنگ شده بود

امشب فقط یک بازیکن اینتر به بارسا فکر می‌کرد!

مخالفت فیفا با بازوبند مشکی تیم ساحلی

تعریف بزرگ از یامال؛ او انسان عادی نیست!

دو رقمی شوید! درخواست هواداران از 4 مهاجم استقلال

آرتتا: ناامید، عصبانی و سرخورده هستیم!

هوش مصنوعی با شبیه‌سازی ضربان قلب ابزارهای تشخیص «جعل عمیق» را دور می‌زند!

پیام دومنظوره؛ تبریک خطیبی و سایپا به تراکتور

شکست شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

کارشناس انرژی دلایل ناترازی بنزین را شرح داد

اعطای تسهیلات تا سقف 4 میلیارد تومان به مشاغل خانگی

آغاز تحول بنیادین در کلاس‌های درس ابتدایی با مشارکت 320 هزار معلم

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

کاندیدای جدید سیاره نهم منظومه شمسی کشف شد

انتقال همه داروها به بدن با یک کپسول!

گل اول بورنموث به آرسنال توسط دین هویسن

پاسخ سازمان لیگ به استقلال؛ حریفتان خسته است!

درخواست تراکتور به آبی‌ها رسید

برگزیدگان جشنواره «یوسف» در همدان معرفی شدند

معلم یزدی آزادی زندانی هدیه گرفت

هاشمی‌نسب به سوگ پدرش نشست

بانک‌هایی که چوب لای چرخ پرداخت تسهیلات قانونی می‌گذارند؛ دادگاهی می‌شوند

رد درخواست متقاضیان پروانه کسب بدون اعلام دلیل، جرم است

تعویق در پرداخت وام ودیعه مسکن؛ تا شنبه امکان ثبت‌نام وجود ندارد

حراج شمش طلای مرکز مبادله فردا برگزار می‌شود

نان گران می‌شود؟

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

ربات‌های انسان نما خودروهای هیوندای را مونتاژ می‌کنند

تهیه همبرگر به سبک ایستگاه فضایی بین‌المللی

تیم‌های سابق ستاره ایرانی در فینال لیگ قهرمانان اروپا

سیمئونه: انگیزه اصلی ما جام باشگاه‌های جهان است

قرارداد مشاور فنی برزیلی تیم ملی هندبال ساحلی امضا شد

تراکتور در انتظار امضای موردعلاقه اسکوچیچ

ستاره خارجی استقلال از صفر شروع می‌کند!

10 روز تا حرکت قطار گردشگری ؛ یزد، اولین ایستگاه!