خبر یزد

آخرين مطالب

قهرمان ایران مجرایی برای به چالش کشیدن نابرابری‌های اجتماعی ورزشی

قهرمان ایران مجرایی برای به چالش کشیدن نابرابری‌های اجتماعی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - به گزارش خبرگزاری تسنیم دکتر محمدمهدی رحمتی دانشیار دانشگاه گیلان یادداشتی درباره برنامه قهرمان ایران نوشته که عیناً در زیر می‌خوانید:
شبکه ورزش سیما در دوره جدید مدیریت جسورانه و نوآورانه خود، چند سالی است جشنواره قهرمان ایران را به صورت سالانه با هدف تکریم قهرمانان ورزشی، الگوسازی و تقویت روحیه افتخارآفرینی با رعایت معیارهای دقیق علمی و کارشناسی به انتخاب برترین‌های ورزش ایران تولی‌گری می‌کند.
چهارمین دور این جشنواره به عنوان معتبرترین رویداد انتخابی برترین‌های ورزش کشور، در سال جاری برگزار شد و نزدیک به 8 میلیون رأی به 63 نامزد تعلق گرفت و در نهایت مهدی طارمی عنوان “ آقای ورزش ایران “و خانم ناهید کیانی ، عنوان “ بانوی ورزش ایران “را احراز کردند ولی آرای ناهید کیانی از آرای مهدی طارمی بیشتر بود و فاصله معناداری داشت که خود فرصت تحلیلی جامعه شناختی می‌طلبد. در مقدمه جستار حاضر به اهمیت و ضرورت توجه به مفاخر، به ویژه در عرصه ورزش پرداخته می‌شود، سپس در ادامه با توجه به مراسم برگزار شده درباره تجلیل از قهرمانان ابتدا به برخی از جنبه‌ها و وجوه کارکردی مهم این اقدام پرداخته و در پایان نیز در قالب پیشنهاد مواردی مطرح می‌شود.
اهمیت
ترویج الگوهای فرهنگی سودمند در جامعه با تأکید بر قدرشناسی از چهره‌هایی که در عرصه‌ها و میدان‌های گوناگون اجتماعی منشأ اثر هستند، از جنبه‌های مختلف دارای اهمیت است. این سپاس و قدرشناسی، هر چند از حیث اهمیت برای حرکت و بقای جامعه ممکن است در میدان‌های دیگر جامعه، مانند آموزش و پرورش، بهداشت، علم و غیره حایز اهمیت و ارزش کارکردی بیشتری از عرصه ورزش باشد، اما بی‌تردید با در نظر گرفتن میزان توجهی که در عصر حاضر ورزش بر زیست مردمان جامعه و فرهنگ، به ویژه در میان گروه‌های سنی نوجوان و جوان دارد، کنش‌های ورزشی، اعم از آن دسته که در میدان ورزش انجام می‌پذیرند و نیز آن دسته که در ارتباط با این حیطه صورت عملی به خود می‌گیرند، نمود و تبلور بیشتری دارند. از دیگر سو، برگزاری چنین مراسم و مناسکی، با تأکید بر توان فرهنگی جامعه، نوعی ادای دین جامعه و فرهنگ نسبت به بزرگان خود است.
تاریخ و فرهنگ هر جامعه به میزان چشمگیری تحت تأثیر نام، کردار، روش و منش بزرگان شکل می‌گیرد. امروزه ورزش به یکی از منابع مهم هویت بخش و هویت ساز در ساحت‌های گوناگون خرد و کلان، ملی و بین‌المللی بدل شده است به گونه‌ای که در موارد بسیاری کامیابی‌ها و موفقیت‌های قهرمانان و تیم‌های ورزشی شناسنده کشورها در عرصه بین‌المللی است. بهره‌گیری از این ظرفیت و بدل کردن عرصه ورزش به میدانی برای توان‌افزایی فرهنگ، فرصتی است که با مدیریت و برنامه‌ریزی مناسب امکان عملی شدن دارد. قوام و شکوفایی هویت ملی تا حد زیادی مستلزم قدرشناسی و نکوداشت نام و یاد بزرگان میدان‌های مختلف در جامعه است. با توجه به نقش حائز اهمیت ورزش، به مثابه یک نهاد مدرن، توجه به قهرمانان ورزشی از جنبه‌های گوناگون می‌تواند فرصتی مناسب برای این توان‌افزایی باشد. در جهان مدرن، قهرمانان میدان ورزش به نوعی جزو سرمایه‌های اجتماعی و نمادین جامعه به شمار می‌آیند؛ سرمایه‌هایی که افزون بر افتخار آفریدن در میدان‌های ورزشی، به کنش‌های عمومی خیرخواهانه می‌پردازند و از جمله مهمترین الگوهای نقش (Role Models) برای نوجوانان و جوانان محسوب می‌شوند.
از جمله مشکلاتی که متضمن آسیب‌های احتمالی در میدان ورزش کشور است، کم توجهی به عاملیت ورزش دوستان و طرفداران ورزش و نادیده گرفته شدن دیدگاه‌ها و نگرش‌های آنان در فرایندهای مهم ورزش است. از حیث روش و شیوه انجام، برگزاری مراسم مذکور با ایجاد ارتباط میان مردم، کارشناسان و قهرمانان، واجد روندی دموکراتیک است. برگزاری این جشنواره‌ها و مشارکت دادن مردم فضایی را برای انجام کنش متقابل از طریق ورزش فراهم می‌سازد و طرفداران ورزش احساس سهیم بودن در ساخت جهان اجتماعی ورزش را پیدا می‌کنند. بهره‌گیری از نگاه، نظر و رأی مردم در چنین انتخابی، افزون بر ترویج روحیه دموکراتیک و مشارکت دادن هواداران در یک فرایند انتخابی مهم، می‌تواند متضمن تقویت احساس تعهد و مسئولیتی دو سویه در میان ورزشکاران و طرفداران ورزش باشد. بازخورد دیدگاه مردم در قبال کنش‌ها و کردار قهرمانان ورزش، که لزوماً از نظر فنی ممکن است دارای افتخارات ورزشی بیشتر نباشند، سبب می‌شود فضای فرهنگی ورزش با معناهای خلق شده توسط مردم هدایت شود و احساس تعهد اجتماعی در میان قهرمانان افزایش یابد. بازخورد نگرش مردم سبب می‌شود قهرمانان با در نظر گرفتن برخی الزامات، احساس مسئولیت بیشتری کرده و تلاش کنند تا با اتخاذ رویه‌های مناسب در اندیشه، منش و کنش خویش احساس و اندیشه منتقل شده از جانب مردم را متبلور ساخته و نسبت به این قدرشناسی اجتماعی پاسخ مناسب دهند.
تجلیل از قهرمانان، تقویت‌کننده ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی درجامعه، به ویژه از حیث تأثیر مثبت آن در جامعه‌پذیری و فرهنگ‌پذیری نسل‌های جدید است. این امر سبب می‌شود ارتباط مناسب میان نسلی شکل گرفته و نسل‌های جدید تشویق و ترغیب به گام نهادن در مسیر دشوار قهرمانی و توجه به مسئولیت‌های اجتماعی آن شوند. افزون بر این، با توجه به جذابیت‌های چشمگیر و روزافزون ورزش برای نسل‌های جدید، معرفی چهره‌های ارزشمند جهان ورزش می‌تواند کارکرد الگوساز داشته باشد. نسل‌های جدید با مشاهده قدرشناسی از نام‌آوران و افتخارآفرینان میدان‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی، علمی و ورزشی و نگاه به سبک زندگی آنان، با الگوپذیری ترغیب و تشویق به گام نهادن در این مسیرها می‌شوند. افزون بر این، قهرمانان به‌عنوان الگوهای موفقیت و تلاش، با الهام بخشی به نسل جوان می‌توانند در خلق، بازآفرینی و انتقال ارزش‌های اجتماعی و فرهنگی مهمی مانند پشتکار، میهن‌پرستی، همکاری، اخلاق‌مداری و مسئولیت‌پذیری به جامعه نقش چشمگیری داشته باشند.
کارکرد حائز اهمیت دیگری که در این موارد با عطف به همبستگی ملی متبلور می‌شود، ایجاد حس افتخار و غرور ملی، به ویژه در هنگام درخشش و انتخاب ورزشکاران فعال در عرصه بین‌المللی است. با معرفی، تجلیل و تقدیر از قهرمانان، حس افتخار ملی و همبستگی میان اقشار مختلف جامعه تقویت می‌شود. این امر به‌ویژه در کشور ما که از تنوع فرهنگی و قومی برخوردار است، می‌تواند در ایجاد وحدت و همبستگی ملی نقش مهمی ایفا کند. بی‌تردید، توجه به این کارکرد مهم می‌تواند در کنار عامل‌های دیگر به توسعه پایدار کمک کند.
اگر از منظری متفاوت به این موضوع نگاه شود، جشنواره قهرمان ایران می‌تواند به‌عنوان مجرایی برای بازتولید یا به چالش کشیدن نابرابری‌های اجتماعی عمل کند. قهرمانان معرفی‌شده در این جشنواره ممکن است نماینده گروه‌های خاصی از جامعه یا رشته‌های مورد توجه باشند. این دسته از قهرمانان و ورزش‌ها به دلیل دسترسی بیشتر به منابع قدرت، ثروت و شهرت در مقایسه با سایر ورزش‌ها و ورزشکاران به صورت‌های گوناگون از امتیازات بیشتری بهره می‌برند و این امر می‌تواند به تقویت نابرابری‌های موجود منجر شود. از سوی دیگر، این جشنواره می‌تواند فرصتی برای برجسته‌سازی قهرمانانی از طبقات یا گروه‌های کمتر دیده‌شده یا رشته‌های ورزشی در حاشیه قرار گرفته باشد، که در این صورت کمک می‌کند تا ساختارهای مسلط به چالش کشیده شوند.
در این جستار کوتاه امکان در نظر گرفتن جنبه‌های مختلف این فعالیت و ارائه پیشنهاد دشوار است، اما با در نظر گرفتن برخی واقعیت‌های جهان اجتماعی و فرهنگی ورزش، از میان پیشنهادات گوناگون می‌توان به یک اقدام و فعالیت تکمیلی اشاره و تأکید نمود: تجلیل از پیش‌کسوتان ورزش که هم جنبه تکمیلی برای الگوسازی فرهنگی دارد، و هم سبب می‌شود چهره‌هایی که در گذشته با افتخار آفرینی خود در ورزش کشور نقش داشته‌اند حرمت و کرامت‌شان حفظ شود و از “ رهاشدگی ” و “فراموشی” و آسیب‌های آن مصون بمانند.
/

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/722724/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رعد و برق؛ رازهای پدیده‌ای که از خورشید هم داغ‌تر است!

اریک دایر به موناکو پیوست

اخباری: میخواهم قسمت 30ام داستان خود را به بهترین شکل ممکن بنویسم

اخباری: داستان لیگ را به بهترین شکل تمام می‌کنم

اخباری: می‌خواهم قسمت سی‌ام داستان خود را به بهترین شکل ممکن بنویسم

اخباری: میخواهم پایان خوشی در این فصل داشته باشیم

رئیس فیفا: جام جهانی زنان یک میلیارد دلاری می‌شود!‏

سهم واقعی تحریم در چالش‌های اقتصاد ایران چقدر است؟

کنوانسیون پالرمو چیست؟

خودروهای آسیب‌دیده در حادثۀ بندر شهید رجایی چقدر خسارت گرفتند؟

پیش بینی قیمت دلار 25 اردیبهشت 1404؛ دلار در ترافیک دیپلماسی آچمز شد

ایلان ماسک با تسلا در راه ایران؟

ایران رقابت نفتی با عربستان را بُرد

اعتراض تند وزیر صمت به قطع کامل برق صنایع بزرگ در 15 روز آینده

بیانیه اسنپ پی در پی صدور رای شورای رقابت؛ از حق قانونی تجدیدنظرخواهی استفاده می کنیم

4 تاریخ مهم برای خرید طلا

بازار خودرو همچنان آرام؛ کاهش محدود قیمت دو مدل ایران‌خودرو

دستور تهدیدآمیز دولت به کارخانه‌های سیمان و فولاد: برق نیست؛ تولید را تعطیل کنید!

پیش بینی قیمت طلا و سکه 25 اردیبهشت 1404؛ حباب سکه در سراشیبی قیمت طلا بالا رفت

نبود منابع مالی در وزارت نیرو برای بحران آب؛ بودجه وزارتخانه کجا خرج می‌شود؟

پوستر فیلم مستند تا هشت صبح رونمایی شد

شهدای خدمت الگویی ماندگار برای مدیران و نسل های آینده جامعه اسلامی هستند

حج ظرفیتی بی‌نظیر برای رشد معنوی و تحول درونی انسان دارد

چرا بعد از آمدن اسلام، زبان فارسی تغییر نکرد؟

فاضل نظری پنجشنبه در نمایشگاه کتاب؛ رونمایی از 25هزارمین نسخه «نیست»

توسعه‌ رابط‌های گرافنی مغز و کامپیوتر؛ پروژه‌ جسورانه‌ در اسپانیا

مسی، سوارز و پیکه مانع انتقال نیمار به رئال شدند!

حریف پرسپولیس: سقوط را باور نداریم و می‌جنگیم!

حریف اینتر فقط یوونتوس است، میلان حریف نیست!‏

نابغه ایرانی مجوز جهانی گرفت

دنیامالی: پیشکسوتان نیاز به توجه دارند؛ صندوق حمایت از قهرمانان به نظم خوبی رسیده است

قهرمانی تیم تکواندوی پسران ایران در قهرمانی نونهالان جهان

اعلام لیست تیم ملی والیبال برای حضور در لیگ ملت‌های 2025

کارتال:از وقتی آمدم بیشترین امتیاز را ما و قهرمان لیگ گرفتیم

هزینه میلیاردی سالانه حمل زباله، سد توسعه اردکان شده است

ساعت آبی مدرسه‌ رکنیه یزد رونمایی شد

بازدید مدیرکل ورزش و جوانان استان همدان از اردوی تیم ملی گلبال

دنیامالی: پیشکسوتان نیاز به توجه دارند/ صندوق حمایت از قهرمانان به نظم خوبی رسیده است

چرا پیست یخ ایرانمال منحصر بفرد است؟ | افرا ورزش

هاشمی طبا: قهرمان باید بداند چه کرده و به خود افتخار کند؛ آنها الگوی جامعه هستند

وزیر کشور: امکان ندارد با این توسعه شهرنشینی آب شرب کل کشور را تامین کنیم

معاملات اوراق مالی اسلامی از مالیات معاف شد

جنجال بابک زنجانی؛ از خرید شرکت‌های شستا تا سهام سایپا

دردسر تازه مستأجران؛ خدمات بانکی فقط با ثبت در سامانه املاک

حذف 4 صفر از پول ملی، دردی از تورم دوا می‌کند؟

یوان، روبل و روپیه؛ کدامیک جانشین دلار خواهند شد؟

قیمت جهانی طلا امروز چهارشنبه 24 اردیبهشت 1404

برنامه نصب المان شهید خوشنام در مجتمع فرهنگی ایثار/ لزوم توجه به اقبال عمومی در انتخاب مکان تدفین

پوستر فیلم سینمایی تا هشت صبح رونمایی شد

کاروان جانبازان حامل پیام عزت، فداکاری و مظلومیت ملت بزرگ ایران است