خبر یزد

آخرين مطالب

رقابت پنهان بانک‌ها بر سر نرخ سود تا 30 درصد اقتصادي

رقابت پنهان بانک‌ها بر سر نرخ سود تا 30 درصد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تسنیم /بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده‌های بانکی را برای سال جاری حداکثر22.5درصد تعیین کرده، اما گزارش‌ها حاکی از پرداخت سودهای بالاتر در برخی بانک‌ها است.این بانک‌ها در قالب طرح‌های خاص و برای سپرده‌های کلان،نرخ‌هایی تا 30 درصد نیز به سپرده‌گذاران می‌پردازند.
بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده‌های بانکی را برای سال 1404 حداکثر 22.5 درصد تعیین کرده است، اما گزارش‌ها حاکی از آن است که برخی بانک‌ها در قالب طرح‌های ویژه و برای سپرده‌های کلان، نرخ‌هایی تا 30 درصد نیز به مشتریان ارائه می‌دهند.
بر اساس مصوبات شورای پول و اعتبار، نرخ‌های سود سپرده برای سال جاری به شرح زیر است:
سود سپرده یک‌ساله: حداکثر 20.5 درصد
سود سپرده دوساله: تا 21.5 درصد
بازار
سود سپرده سه‌ساله: تا 22.5 درصد
با این وجود، بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد برخی بانک‌ها در عمل نرخ‌هایی بالاتر از این سقف مصوب پرداخت می‌کنند؛ به‌ویژه در سپرده‌های با مبالغ بالا یا طرح‌های خاص و صندوق های سرمایه گذاری، سودهایی تا 30 درصد نیز دیده می‌شود.
از جمله این بانک‌ها، یک بانک خصوصی است که برای سپرده های با مبالغ بالا حتی سود 31 درصد هم در قالب صندوق های سرمایه گذاری به مشتریان خاص خود می پردازد. ضمن اینکه یک بانک خصوصی پرحاشیه که دارای زیان انباشته بالایی است، هم برای سپرده‌های بالای 500 میلیون تومان نرخ سود 24 درصد و برای مبالغ بالاتر تا 25 درصد و در موارد خاص تا 30 درصد پرداخت می‌کند. بانک خصوصی دیگری نیز برای سپرده‌های شش‌ماهه نرخ سود 27 درصد و برای سپرده‌های یک‌ساله 25 درصد در نظر گرفته است.
در میان بانک‌های دولتی، یکی از آن‌ها سود تا 28 درصد را در قالب سپرده‌های خاص با شرایط پرداخت مرحله‌ای به مشتریان خود ارائه می‌دهد. همچنین یک بانک بزرگ دیگر نرخ‌های 24.5 درصد برای سپرده‌های سه‌ماهه با مبالغ بالا و نرخ پایه 22.5 درصد را اعمال می‌کند.
بانک خصوصی دیگری نیز سود 24 درصد برای سپرده‌های زیر یک میلیارد و تا 27 یا 28 درصد برای مبالغ بالاتر پرداخت می‌کند و یک بانک خصوصی دیگر در صندوق‌های درآمد ثابت سود 27 درصدی به سپرده‌گذاران می‌دهد.
این نرخ‌ها به‌ویژه برای سپرده‌های کلان و در قالب طرح‌های خاص ارائه می‌شدند. با این حال، بانک مرکزی بارها تأکید کرده است که نرخ سود سپرده‌های بانکی باید مطابق با مصوبات شورای پول و اعتبار باشد و پرداخت سودهای بالاتر از نرخ‌های مصوب، تخلف محسوب می‌شود.
بانک مرکزی بارها تأکید کرده است که گواهی سپرده‌های با نرخ‌های بالاتر، مختص موارد خاص و کوتاه‌مدت بوده و نباید به عنوان معیار نرخ سود سپرده‌های عادی تلقی شوند.
از بهمن ماه 1403، انتشار گواهی‌های سپرده با نرخ سود 30 درصد متوقف شده و نرخ سود جدید این گواهی‌ها به 25 درصد کاهش یافته است. علاوه بر این، نرخ شکست (جریمه برداشت زودهنگام) این گواهی‌ها نیز 15 درصد تعیین شده است. 
بنابراین، در حال حاضر هیچ بانکی گواهی سپرده با نرخ سود 30 درصدی ارائه نمی‌دهد. بانک‌ها ملزم به رعایت نرخ‌های سود مصوب شورای پول و اعتبار هستند که حداکثر 22.5 درصد برای سپرده‌های سه‌ساله تعیین شده است. هرگونه پرداخت سود بالاتر از این سقف، تخلف محسوب می‌شود و بانک مرکزی با آن برخورد خواهد کرد.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که عدم همسویی نرخ سود بانکی با نرخ تورم، زمینه‌ساز تخلفات و رقابت ناسالم بین بانک‌ها شده است. آن‌ها پیشنهاد می‌کنند سیاستگذاران با رویکردی پویا و منطبق بر شرایط اقتصادی، نرخ‌های سود را تنظیم کنند.
پرداخت سودهای بالاتر از نرخ مصوب، از چالش‌های جدی نظام بانکی کشور است که بانک مرکزی با نظارت‌های مستمر و ضرب‌الاجل‌های تعیین‌شده به دنبال اصلاح این روند است. هم‌زمان، ضرورت بازنگری هوشمندانه در سیاست‌های نرخ سود برای جلوگیری از فشارهای غیررسمی بر بانک‌ها و حفظ تعادل بازار پول بیش از پیش احساس می‌شود.
مطالعه صورت‌های مالی بانک‌های خصوصی و برخی مؤسسات اعتباری نشان می‌دهد که برخی بانک‌ها با زیان انباشته چند ده هزار میلیارد تومانی مواجه هستند، اما همچنان سودهای قابل توجهی به سپرده‌گذاران می‌پردازند. این مسئله پرسش‌هایی را درباره منبع تأمین این سودها مطرح می‌کند و نگرانی‌هایی مشابه با تجربه مؤسسات مالی غیرمجاز پیشین ایجاد کرده است.
بررسی‌های میدانی از شعب این بانک‌ها نشان می‌دهد که نرخ سود پیشنهادی در برخی موارد تا 28 درصد یا بیشتر هم می‌رسد؛ رقمی که از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار فراتر است.
با وجود تأکیدهای مکرر بر ساماندهی نظام بانکی، تاکنون اقدام قاطعی برای محدودسازی پرداخت سودهای خارج از ضابطه توسط بانک‌های زیان‌ده انجام نشده است. کارشناسان خواستار دخالت جدی‌تر بانک مرکزی و الزام بانک‌ها به شفاف‌سازی منابع سود هستند.
ادامه این روند، علاوه بر تشویق رقابت ناسالم بین بانک‌ها، می‌تواند یادآور تجربه تلخ مؤسسات مالی غیرمجاز در دهه 90 باشد. سودهای پرداخت‌شده امروز اگر از محل منابع پایدار نباشند، می‌توانند به «بمب تأخیرانداز» برای نظام پولی کشور تبدیل شوند.
اکنون این سوال مطرح است که آیا بانک مرکزی در برابر این چالش‌ها واکنش قاطعی خواهد داشت یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/727456/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با خواص و مضرات زنجبیل آشنا شوید

انتقال آقای گل ترکیه‌ای پرسپولیس با 500 هزار دلار

هانسی فلیک در حقم بی‌انصافی کرد!

ترکیب تیم‌ملی مقابل قطر جوان شد؟

احتمال یک سورپرایز بزرگ از پیاتزا مقابل برزیل

تیم ملی و آغاز یک سفر برای شگفتی‌سازی

سه پیشنهاد در جیب بازیکن سابق استقلال

بازگشت ستاره پرسپولیس به پیراهن آبی رنگ ملی

استرالیا با شکست ژاپن در آستانه صعود به جام جهانی قرار گرفت

تجارت آوا گزارش می دهد/ ارائه خدمات بهتر به بیمه‌گذاران با سرمایه‌گذاری‌های مناسب بیمه دی

آینده اقتصاد و کسب و کار در سایه هوش مصنوعی

طرح جدید ترامپ برای راه‌اندازی ETF بیت کوین؛ حمایت از رمز ارزها در بازار سرمایه

سایه دلارهای نفتی بر سر دینار عراق

شاعرانه/ آنقدر رشیدی تو که شعرم نتوانست

رضایت نهایی تارتار برای جدایی ستاره‌هایش

لطفی: یه اسلحه برداشتم نکونام رو بکشم که مادرم قسم داد و جلوم رو گرفت

بیشترین بازدهی صندوق های سرمایه گذاری بورس در هفته دوم خرداد 1404

روایت تجارت نیوز از سیاست ضدتورمی و کوچک‌تر شدن سفره مردم!

نشست شورای هماهنگی مشاورین وزرا در امور ایثارگران و شورای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت استان اصفهان برگزار شد

لیگ ملت‌ها؛ لهستان فعلا بالاتر از خولیو ولاسکو

قیمت خودرو امروز 15 خرداد 1404

قیمت نان فانتزی 50 درصد افزایش یافت

تولید جهانی خودرو مختل خواهد شد؟

همیشه خوش‌بو، بدون صرف پول زیاد! / عطر روزانه با رایحه ملایم و ماندگار

فوران ترسناک آتش‌فشان در ایتالیا؛ ستون عظیمی از خاکستر، آسمان را درنوردید

فرصت بزرگ با شکست ژاپن؛ ایران در صدر آسیا

پیاتزا برای لیگ ملت‌ها سردرد گرفت

2 مدال طلای رویینگ سواران ایران در جایزه بزرگ روسیه

لیگ ملت‌ها؛ چین در خانه زمین‌گیر شد

تمدید مهلت رفع تعهد ارزی صادرات 1403 تا پایان مهر

شرط سنی برای دریافت پروانه کسب حذف شد

دغدغه دولت درباره پرداخت حقوق کارمندان دولت و یک پیشنهاد

صحبت های سروش صحت درباره کتاب «همه میمیرند»

پیشنهاد جذاب سپاهان برای جذب تیکدری

علیرضا کوشکی: با همه مربیانی که کار کردم برام قابل احترام هستن غیر از موسیمانه!

اسپالتی: گوشی مانچینی هک شده وگرنه لایک نمی‌کرد!

هفتادمین سرمربی الهلال معرفی شد!

آخرین نکات فنی قلعه‌نویی برای ملی‌پوشان

استقلال برای یک ستاره به باشگاه ترک نامه می‌زند

آقای گل لیگ یک در لیست انتظار استقلال

ستاره سابق اینتر جانشین اینزاگی می‌شود

لزوم تسریع در تعیین تکلیف اموال راکد

ارجاع آیین‌نامه یکپارچه شدن مالیات و بیمه به کمیسیون اقتصاد

گردهمایی مشاورین وزرا و معاونین رئیس جمهور در امورایثارگران در گلستان شهدا اصفهان برگزار شد

دیگر دیوار بزرگ آسیا؛ کشف بقایای سازه‌ای قرون وسطایی در قلب مغولستان

امیرعلی آذرپیرا عازم جام ساساری ایتالیا شد

مجوز حرفه‌ای استقلال توسط AFC تأیید شد

رسوایی ورزشکاران دوومیدانی، پای وزیر ورزش را به مجلس کشاند

کردزنگنه: هیچ قانونی در کشور 50 درصدش هم اجرا نمی‌شود!

بازار مسکن در برزخ انتظار؛ احتمال افزایش کاذب قیمت مسکن وجود دارد