خبر یزد

آخرين مطالب

ناوگان پیر، جان می‌گیرد؟ اقتصادي

ناوگان پیر، جان می‌گیرد؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا / ناوگان پیر و فرسوده حمل و نقل مسافری که قرار است در جاده‌های کشور جان بگیرد، طبق آنچه مسئولان اذعان دارند برای عبور از شرایط بحرانی نیاز به 5000 دستگاه اتوبوس داریم که البته تولید و واردات آن با چالش‌های بسیاری مواجه است.
شاید زمانی که مسافران بلیت اتوبوس می‌خریدند تا سفر بروند یا دانش آموزان به اردو، خبرنگاران به ماموریت، سربازان به مقصد یا زائران به زیارت، هرگز فکرش را هم نمی‌کردند که در مسیر یک لحظه به دلیل نقص فنی، خراب بودن سیستم ترمز، فرسودگی ناوگان و قطعات همه چیز برای همیشه به پایان برسد و جان عزیزشان از دست برود.
شاید زمانی که خانواده‌ها با هزار امید و آرزو عزیزانشان را بدرقه سفر یا اردو می‌کردند لحظه‌ای این موضوع به ذهن‌شان خطور نمی‌کرد که ممکن است آخرین دیدار آنها با عزیزان‌شان باشد و تا ابد زخمی بر جان‌شان نقش ببندد که هیچ دوایی بر آن مرهم نباشد.
اما این واقعیت تلخ همچون سایه‌ای بر زندگی خانواده‌های داغدار تا همیشه نقش خواهد بست و تلخ‌تر آنکه انگار هیچ پایانی برای آن وجود ندارند و قرار نیست داستان واژگونی اتوبوس‌ها و از دست رفتن جان عزیز آدم‌ها به پایان برسد!
در یک بازه‌ کوتاه‌تر یعنی از سال گذشته تاکنون اتوبوس‌های زیادی در جاده‌های کشور به دلیل نقص فنی دچار حادثه شده‌اند. نمونه آن واژگونی اتوبوس در مسیر مشهد به شیراز، انحراف اتوبوس دانش‌آموزان از جاده در قزوین در هفته‌های گذشته یا دردناک‌تر، واژگونی اتوبوس دانش آموزان کرمانی در سال گذشته که منجر به فوت و مسدوم شدن بسیاری از دانش آموزان دختر شد.
با وجود تکرار این حوادث و در حالی که سال گذشته رئیس پلیس راهور فراجا صراحتا اعلام کرد که متاسفانه حدود 65 درصد از ناوگان مسافری کشور از سن فرسودگی گذشته‌اند و نیاز به نوسازی دارند و این مهم یکی از ضروریات جدی کشور است که باید مورد توجه قرار گیرد، اما هنوز خبری از ورود اتوبوس‌ها جدید و مدرن به شبکه حمل و نقل مسافری نیست و هنوز این ناوگان پیر در حال گرفتن جان است.
از طرفی، علاوه بر جلوگیری از تصادفات جاده‌ای و کاهش تلفات آن چیزی که دغدغه‌ دولت‌های مختلف بوده و همواره بر آن تاکید داشته‌اند افزایش سهم حمل و نقل عمومی در سفرهای برون شهری به منظور کاهش مصرف سوخت و کاهش آلایندگی‌ها است که هنوز گام موثری نیز در این مسیر برداشته نشده است.
اسفندماه سال گذشته بود که رئیس سازمان راهداری کشور به ایسنا اعلام کرد با کمبود و فرسودگی اتوبوس‌های بین شهری مواجه هستیم و بیش از 70 درصد اتوبوس‌های کشور بالای 15 سال سن دارند؛ لذا نیاز است برای عبور از شرایط بحرانی 5000 دستگاه اتوبوس وارد کنیم.
وی که تاکید داشت باید واردات و نوسازی ناوگان توامان پیش برود از پیچیدگی‌های واردات اتوبوس نیز سخن گفت و اعلام کرد که بروکراسی پیچیده تمایل به واردات اتوبوس را کاهش داده‌است.
بر اساس آیین‌نامه اجرایی ماده 10 قانون ساماندهی صنعت خودرو، متوسط سن ناوگان اتوبوس بین شهری باید زیر 10 سال باشد. اما اکنون متوسط سن آن در کشور ما بالای 15 سال است. این یعنی اتوبوس‌ها پنج سال بیشتر از حد استاندارد خود در شبکه فعالیت‌کرده‌اند که این موضوع می تواند منجر به افزایش خطر حوادث و همچنین کاهش ایمنی مسافران شود. 
وزیر راه وشهرسازی نیز در فروردین ماه امسال اعلام کرد که در حال حاضر 6500دستگاه اتوبوس خدمات رسانی می‌کنند و به همین میزان اتوبوس هم نیاز داریم. تعداد اتوبوس‌ها و نیاز کشور با یکدیگر فاصله دارند. عمر ناوگان بالاست و با استانداردها فاصله داریم اما حداکثر توان بخش خصوصی و سرمایه گذاران داخلی را پیش خرید خواهیم کرد.
وی همچنین عنوان کرده بود که تجهیز ناوگان مسافری و افزایش تعداد آن نیازمند تسهیلات است. قیمت اتوبوس با توجه به تعرفه های فعلی و نرخ ارز برای بخش خصوصی نسبت به فروش بلیت مقرون به صرفه نیست. از طرفی نمی‌توانیم قیمت بلیت را بالا ببریم زیرا اقشار مختلفی از آن استفاده می کنند؛ بنابراین باید تغییراتی در تعرفه ها و نرخ ارز ایجاد شود تا با این تغییرات بتوانیم نیاز اتوبوس کشور را تامین کنیم. اگر همکاری های لازم انجام شود می‌توانیم تعداد اتوبوس ها را در 5سال به عدد واقعی برسانیم.
با این حال اما معاون دفتر برنامه و بودجه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای اخیرا به ایسنا اعلام کرده که متولی تولید ناوگان، وزارت صمت است که در حال حاضر توانایی تولید آن کمتر از تقاضای موجود است. سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای تقاضای ناوگان را به وزارت صمت اعلام و بیان کرده است که باید در کدام بخش از انواع ناوگان عمومی بیشتر سرمایه‌گذاری شود.
آن طور که افخم می‌گوید با سازمان برنامه‌و بودجه صحبت‌هایی شده که خط اعتباری به سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای تعلق گیرد تا بتواند برای حمایت از بخش نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی با اولویت برای ناوگان حمل و نقل عمومی اتوبوسی به خصوص با در پیش بودن ایام اربعین حسینی استفاده کند.
به گفته وی برای واردات 2000 دستگاه اتوبوس برای ایام اربعین حسینی با سازمان برنامه و بودجه کشور مذاکره کردیم. قرار است این 2000 دستگاه اتوبوس بدون عوارض گمرکی و تشریفات طولانی مدت اداری وارد کشور شوند. البته سرعت واردات بسیار کند است، زیرا میزان تقاضای اتوبوس در کشور ترکیه و اتحادیه اروپا که فروشندگان اتوبوس به کشور ایران هستند نیز زیاد است و متقاضیان اتوبوس‌های جدید با ظرفیت بالا در نوبت هستند. بنابراین حتی اگر پول کافی هم داشته باشید باز هم خرید در دنیا با محدودیت‌هایی روبرو است.
آن طور که معاون دفتر برنامه و بودجه سازمان راهداری عنوان کرده اگر 2000 دستگاه اتوبوس وارد و 2000 دستگاه را در داخل تولید کنیم کار بسیار بزرگی انجام شده که می تواند متوسط عمر ناوگان را از 20 سال به 14 سال برساند و پاسخگوی نیاز کشور باشد. 
او همچنین می‌گوید که دست بخش خصوصی برای واردات اتوبوس باز است تا به هر شکلی که می‌توانند اتوبوس حتی با پنج سال کارکرد نیز وارد کشور کنند و مشکلات فعلی جابه‌جایی مسافران را در اوج سفرهای کشور نظیر اربعین و ماه‌ پایانی تابستان مرتفع شود.
با وجود اهمیت نوسازی ناوگان حمل و نقل بین شهری اما کارشناسان معتقدند چالش‌های بسیاری در این بخش وجود دارد. از جمله اینکه در حال حاضر قیمت برخی اتوبوس‌ها به 10 میلیارد تومان رسیده‌ و این افزایش قیمت، تمایل به نوسازی ناوگان را کاهش داده است. همچنین پایین بودن قیمت سوخت نیز باعث شده دیگر علاقه‌ای به نوسازی وجود نداشته باشد. بنابراین کارشناسان می گویند که باید ضمن هماهنگ سازی نرخ سوخت با نرخ بلیت شرایط تورمی را نیز در این بخش در نظر گرفت تا حمل و نقل عمومی بخش خصوصی بتواند در این بخش خود را بازیابی کند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/729993/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توسعه کسب و کار نانویی با افزایش ظرفیت تولید گرافن به 140 تُن در سال

حلالی: خریدهای جدید پرسپولیس؟ امیدوارم کارتال در جریان باشد

قایقرانان ایران به احترام شهدا با بازوبند مشکی روی سکو رفتند

آماده‌باش کامل تیم‌های عملیاتی هلال‌احمر یزد

تامین کالای قاچاق بلاگرهای اینستاگرامی از کجاست؟

کاهش بیش از یک درصدی بازارهای سهام آمریکا در پی حمله رژیم صهیونیستی

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران: آسیبی به تاسیسات پالایشگاهی وارد نشده است

زاکربرگ برای توسعه هوش جامع مصنوعی آستین‌ها را بالا زد

فینالیست شدن والیبال نشسته بانوان در آسیا و کسب سهمیه جهانی

بیانیه وزارت ورزش در محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی

احتمال اختلال موقت و کوتاه مدت در سامانه کدال

ایران‌خودرو به جای بهبود تولید، به جنگ قیمت رفت

تکریم مدیر کل بنیاد مازندران از هفت خانواده شهید و جانباز در تنکابن

توقف استفاده از هوش مصنوعی در «ویکی‌پدیا»

ویرایشگر جدید هوش مصنوعی ویدئوی «متا» معرفی شد

اسماعیل‌نژاد امتیازآورترین بازیکن دیدار ایران و آمریکا

کولیابوو: همکاری ایران و روسیه در هاکی روی یخ اتفاق خوبی است

چهارده بازیکن تیم والیبال ایران مقابل اسلوونی مشخص شدند

واکنش سرمربی آمریکا به پیروزی سخت مقابل ایران

واکنش صریح پیاتزا به جنایت رژیم صهیونسیتی

بیانیه کمیته‌های ملی المپیک، پارالمپیک و فدراسیون‌های ورزشی در پی تجاوز رژیم صهیونیستی

ایتالیا 3-آلمان 2؛ چه بازگشت فوق‌العاده‌ای!

برزیل 2- کوبا 3؛ ماراکانا در شوک و حیرت!

لیگ ملت‌ها؛ حال آرژانتین خیلی خوب است

شکست تیم ملی والیبال ایران مقابل آمریکا در جدال پنج سته

آغاز حملات ایران به اسرائیل

آژیر قرمز و جت دشمن بر فراز ایران بعد از 37 سال

محل شهادت سرلشگر سلامی و جمعی از همکاران و محافظان

افزایش 48 دلاری قیمت طلا در بازار جهانی

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران: بانک مرکزی باید ارز را تک نرخی کند

تهدید در کمین پایتخت؛ 40 هزار ساختمان بسیار پرخطر در تهران

جهش 10 درصدی قیمت نفت در بازار جهانی

تولید و فعالیت در شرکت پالایش نفت آبادان بدون وقفه ادامه دارد

کتاب رئیس‌جمهور کره‌ جنوبی از برنده نوبل جلو زد

بازگشت کاروان ویژه جانبازان از حج تمتع به میهن اسلامی

هیچ آسیبی به تاسیسات نفتی کشور وارد نشده است

ترامپ: از حملات اسرائیل به ایران مطلع بودم

تمامی پروازها در فرودگاه‌های کشور تا اطلاع ثانوی لغو شد

اعلام غیر رسمی شبکه خبر از شهادت فرمانده سپاه

اندی رابرتسون: ویرتز برایم دردسرساز شده بود!

بلینگام اعتماد به نفس دارد، در زمین درگیر می‌شود!

رونالدو یا مسی؛ احتمال بازگشت سوپر توپ طلا!

بلیت‌ مفت برای بی‌تماشاگر نماندن جام جهانی باشگاه‌ها

ژوزه مورینیو به ایران می‌آید!

مودریچ رهبر رئال مادرید در جام باشگاه‌های جهان

آلوارو موراتا:بچه‌های 14-15 ساله با دیدن یامال ناامید می‌شوند

خاص‌ترین الماس جهان 2 میلیون دلار است؛ این الماس از کجا پیدا شد؟

توماس فرانک سرمربی تاتنهام شد

346 میلیون برای 9 بازیکن: بازسازی پرقدرت سیتی!

لیگ ملت‌ها: درخشش یک ایرانی برای تیم ملی ژاپن!