خبر یزد

آخرين مطالب

تاب آوری اقتصادی، میراث پنهان 8 سال دفاع مقدس اقتصادي

تاب آوری اقتصادی، میراث پنهان 8 سال دفاع مقدس
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خراسان /تجاوز اسرائیل علیه ایران در شرایطی ادامه دارد که ملت ایران، تجربیات ارزشمندی از دوران 8 سال دفاع مقدس در حوزه اقتصاد را در حافظه خود دارد. بازخوانی این تجربیات می تواند گره گشای برخی از چالش های امروز باشد.
هشت سال دفاع مقدس، تنها روایت نبرد در میدان‌های جنگ نبود؛ بخش مهمی از این حماسه، در جبهه‌ای دیگر رقم خورد؛ جبهه اقتصاد. در شرایطی که کشور تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی، تخریب زیرساخت‌ها، کاهش درآمدهای نفتی و تحریم‌های بین‌المللی قرار داشت، مردم و دولت ایران الگویی از تاب‌آوری اقتصادی را به نمایش گذاشتند که امروز، پس از گذشت چهار دهه، همچنان می‌تواند به اشکال مختلف، راهنمای عبور از بحران‌ها باشد.
اقتصاد دفاع مقدس؛ یک آزمون بزرگ
با آغاز حمله عراق به ایران در شهریور 1359، اقتصاد ایران دستخوش دگرگونی های عمیق شد. بخش بزرگی از تاسیسات نفتی کشور به ویژه در جنوب هدف حمله قرار گرفت و صادرات نفت در مقطعی بسیار کاهش یافت. در این شرایط، علاوه بر این که دولت برای مقابله با پیامدهای اقتصادی جنگ تدابیری همچون سهمیه بندی کالاهای اساسی را تدارک دید، اما مدل اقتصاد مردمی در آن دوران از ابعاد مختلف قابل توجه است.
بازار
ستون خیمه؛ مردم و مشارکت اقتصادی
در شرایط آن زمان که به مراتب سخت تر از شرایط کنونی بود، مردم ایران با مشارکت بی نظیر نشان دادند که می توان با همبستگی در حوزه های اقتصادی، ستون خیمه اقتصاد جنگ را استوار نگاه داشت. در سراسر کشور، مساجد، مدارس، هیئت های مذهبی و نهادهای مردمی همچون کمیته امداد امام خمینی به مراکز جمع آوری کمک های مردمی تبدیل شدند. آن هایی که می توانستند نقدی کمک می کردند و آن هایی که توان مالی نداشتند، از انرژی و وقت و زمان خود برای نیازهای اقتصادی، اجتماعی و امنیتی مایه گذاشتند.
شبکه مردمی پشتیبانی
بدیهی است جنس جنگ هایی که امروزه با آن روبه رو هستیم با دفاع مقدس تفاوت های اساسی دارد. با این حال، آن چه مهم است، شکل گیری شبکه مردمی پشتیبانی اقتصادی جنگ است. در دوران هشت سال دفاع مقدس، یک جلوه از مشارکت تولیدی مردم برای تامین نیازهای جنگ بود. امروزه این موضوع، خود را در بسیج مردمی برای زدودن آوارهای احتمالی (همیاری با شهرداری ها)، بازسازی فیزیکی واحدهای اقتصادی، تامین منابع مالی برای برپا ماندن بنگاه های اقتصادی و ... می تواند نشان دهد. همه این ها به یک شبکه مدیریت مردمی احتیاج دارد و آن بازسازی نهاد بسیج یا سازمان های مردم نهاد خوش نام است.
تاب آوری اقتصادی؛ فراتر از شعار
در دفاع مقدس، آن چه امروز از آن با عنوان تاب آوری اقتصادی یاد می شود، در عمل به منصه ظهور رسید. این تاب آوری در حداقل دو بعد خود را نشان داد:
پذیرش محدودیت ها و قناعت مردمی: در دوران دفاع مقدس، فرهنگ صرفه جویی و قناعت توانست بخشی از تمایل به افزایش تقاضا را کنترل کند. همچنین مردم با پذیرش برخی محدودیت ها (که طبیعتاً شکل آن امروزه متفاوت است) شرایط سخت آن دوره را تحمل کردند. موضوع پذیرش درونی شرایط یک اصل مهم برای کنار آمدن با آن، پرهیز از هیجانات اقتصادی و نیز تاب آوری اقتصادی است.
ترویج تولید داخلی و تعاونی ها: در دوران دفاع مقدس، در بسیاری از مناطق، تعاونی های مردمی وتولیدات خانگی جایگزین واردات شدند. تعاونی ها ساختارهای تولید و توزیعی بودند که نقش مهمی در برطرف کردن نیازهای اولیه مردم داشتند. نکته مهم، اتصال تولیدات خانگی به این ساختار اقتصادی بود و این موضوع کمک خوبی به تاب آوری اقتصادی ایران در آن زمان کرد.
میراثی که باید بازخوانی شود
در مجموع، هشت سال دفاع مقدس، میراثی از اقتصاد تاب‌آور مردمی به جا گذاشت که نیازمند بازخوانی و بازآفرینی در سیاست‌های امروز است. اگرچه شرایط امروز با چهار دهه پیش تفاوت‌های بسیاری دارد، اما اصول بنیادین آن تجربه همچنان معتبر است: همبستگی ملی، مدیریت منصفانه منابع و ارتقای سرمایه اجتماعی.
تعاونی ساختاری فراموش شده در اقتصاد ایران
بخش تعاون برخلاف تصویری که شاید در ذهن ها باشد، در اقتصاد نقش های مهمی تاکنون ایفا کرده است. پایداری شغلی، تقویت اقتصاد محلی و توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی از جمله مزیت های حضور این ساختار در اقتصادهاست. زیرا تعاونی‌‌‌ها معمولا ثبات شغلی بیشتری نسبت به سایر بخش‌‌‌ها دارند، چراکه اولویت آن ها حفظ شغل و حمایت از اعضاست. همچنین در مناطق محروم، با ایجاد فرصت‌‌‌های شغلی محلی و حفظ درآمدها در جامعه، به توسعه اقتصاد محلی کمک می‌کنند. علاوه بر آن، این نوع کسب‌وکارها اعضا را در فرایندهای تصمیم‌گیری مشارکت می‌دهند و به رشد اقتصادی و اجتماعی جامعه کمک می‌کنند.
در ایران، پس از انقلاب یکی از مهم ترین نمودهای اقتصاد ایران، تعاونی ها بوده اند. در بدو انقلاب اسلامی ایران، شروع انقلاب و تظاهرات مردمی عاملی برای به هم پیوستگی و همکاری بیشتر مردم با یکدیگر بود که عمده ترین آن تبلیغاتی بود که جهت وحدت مردم با هم انجام می شد. بر اثر این تبلیغات، مردم خود را موظف به همکاری و همیاری با یکدیگر دانسته و اعتصابات زمان انقلاب و کمبود نسبی کالا نسبت به قبل، موجب شد تا مردم برای رفع نیازهای خود و نیز حفظ وحدت که لازمه آن بود، دست به اقدامات مشارکت گرایانه بزنند. به این ترتیب مراکزی با عنوان فروشگاه های تعاونی اسلامی در محلات مختلف تشکیل شد که سامان دهی همین مراکز در قالب شرکت های تعاونی گامی در جهت توسعه تعاونی ها در کشور شد.
با این حال، این روند در سال های بعد ادامه پیدا نکرد. آمارهای متقنی درخصوص سهم این بخش از اقتصاد ایران وجود ندارد. با این حال برآوردها نشان می دهد که هم اینک بیش از 9 درصد اشتغال کشور و تنها بین 6 تا 7 درصد تولید ناخالص در اختیار این بخش است. این در حالی است که این ساختار در دنیا، حضور به مراتب پررنگ تری در اقتصاد کشورها دارد. به عنوان مثال گزارش شماره 19675 مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد راچدیل اولین تعاونی جهان در انگلستان که اکنون یکی از موفق ترین بانک های تعاونی در این کشور است و همچنین کردیت اگریکول به عنوان برترین بانک فرانسه در 2017 بانک های تعاونی هستند. یا تعاونی کشاورزی ایفکو با گردش مالی (GDP) ، 3,321,512 دلار از کشور هند و همچنین تعاونی بهداشتی «سیستما یونید» با گردش مالی (GDP)، 2,027,885دلار از کشور برزیل جزو برترین تعاونی ها در عرصه کشاورزی محسوب می شوند.
با این اوصاف امید می رود جنگ اخیر، قهراً به نقطه تحولی در نوع نگاه به بخش تعاون در اقتصاد ایران منجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/730498/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

میلان به راحتی بی‌خیال دروازه‎‌بانش نمی‌شود

نقشه جالب بارسا با جادوی بصری نوکمپ

دو کشتی‌گیر کشورمان به شهادت رسیدند

تیم فصل آینده میلاد عبادی‌پور مشخص شد

اکبری: فضاسازی‌های گذشته علیه کادرفنی تیم ملی والیبال وجود ندارد

تمدید لغو پروازها تا 12 ساعت دیگر

اولویت سوختگیری، با کارت سوخت شخصی؛ تحویل فرآورده‌های نفتی در جایگا‌ه‌ها به صورت مظروف ممنوع!

بررسی 39 پرونده تغییر کاربری اراضی در کمیسیون ماده 5 استان یزد

«توسعه دولت هوشمند» و«ارتقا بهره‌وری»از اولویت‌های استان در حوزه تحول اداری

تلفن همراه چگونه می‌تواند اضطراب شما را در زمان بحران کاهش دهد؟

واکنش معاون وزیر ورزش به شهادت برخی ورزشکاران در حملات رژیم صهیونیستی

تخفیف ویژه منچستر به ضرر طارمی

تیم ملی والیبال نوجوانان قهرمان کاوا شد

حرکت استثنایی کاپیتان ایران مورد توجه FIVB

قصه پسری که اشک پیاتزا را در آورد

بازیکن جوان استقلال قراردادش را فسخ کرد

سخنگوی صنف جایگاه‌داران: صف‌های سوخت نسبت به روزهای قبل رو به کاهش است

فراخوان جشنواره ادبی “نبض زندگی” با محوریت ارزش‌های خانواده دریزد اعلام شد

هیچگونه مشکلی در تامین کالاهای اساسی و مواد غذایی در استان وجود ندارد

دنیایی گمشده با عمر 34 میلیون سال، در زیر یخ‌های قطب جنوب پیدا شد

مسمومیت 10 بازیکن تیم ایتالیایی قبل از بازی پلی‌آف

سرمربی تیم ملی کاراته: با هر عقیده‌ای عاشق ایران هستیم

انتصاب سرپرست فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی

ادامه ثبات در بازار ارز تجاری

نوسان قیمت نفت با افزایش تنش‌ در خاورمیانه

شرکت ملی نفت: فروش هرگونه مکمل سوخت در تمامی جایگاه‌های کشور غیرمجاز است

شاهزاده اژدها؛ با جد ترسناک دایناسور تی رکس آشنا شوید

واکنش سرمربی سابق ایران به باخت برابر تیم پیاتزا

بهترین‌های هفته نخست لیگ ملت‌های والیبال 2025

پیش‌بینی تداوم گرما و گردوخاک در یزد

عرضه کالاهای اساسی در حال انجام است

افزایش ظرفیت قطارها در مسیرهای پرتردد به دنبال لغو پروازها

جانباز 70 درصد در ملکان به خیل همرزمان شهیدش پیوست

ناپولی پول خرید ستاره النصر را ندارد

بدترین راننده‌های فرمول یک در کانادا

بانک مرکزی گزارش داد؛ افزایش 52 درصدی پرداخت وام

بی‌سابقه‌ترین تصاویر از خورشید؛ تلسکوپ اینویه، راز مغناطیسی پنهان را آشکار کرد

صدای انریکه درآمد: از گرما آسیب می‌بینیم!

سیمئونه: پاری‌سن‌ژرمن بهتر از ما بود

گمرک اعلام کرد؛ همه مرزهای زمینی و دریایی باز است

سایه تنش‌های کنونی بر بازار آسیا

المپیک تنها انگیزه جوکوویچ

سیدورف: قلبم برای انسان‌های بی‌گناه ایران می‌گرید

ابراز همدردی نایب‌ رئیس اینتر با طارمی

مناسبت روز/ دوشنبه، 26 خردادماه

تاکتیک بورس در وضعیت قرمز

مدنی زاده: وزارت اقتصاد معطل هیچ مذاکره‌ای نخواهد بود

سیاه‌چاله‌ غول‌پیکر M87 با 80 درصد حداکثر سرعت مجاز کیهانی می‌چرخد

رده‌بندی تیم‌ها در پایان هفته نخست لیگ ملت‌های والیبال

کانادا فاتح آخرین دیدار هفته اول لیگ ملت‌ها