خبر یزد

آخرين مطالب

توضیح شوکه کننده علم: رنگ بنفش واقعاً وجود ندارد! علمي

توضیح شوکه کننده علم: رنگ بنفش واقعاً وجود ندارد!
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین / شاید عجیب به نظر برسد، اما رنگ بنفش تا حدی اختراعی است که مغز ما آن را خلق می‌کند.
غزال زیاری: در گوشه گوشه دنیا می‌توانیم طیف‌های متنوعی از رنگ بنفش را مشاهده کنیم؛ از گل‌های اسطوخودوس و سنگ‌های آمیتیست گرفته تا آلو، بادمجان و پروانه‌های امپراتور بنفش.
اما اگر دقیق‌تر به بخش قابل‌مشاهده طیف الکترومغناطیسی نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که رنگ بنفش (که با بنفش مایل به آبی مثل نیلی یا ویولت متفاوت است)، اساساً در این طیف دیده نمی‌شود.
بازار


دلیل این موضوع این است که بنفش درواقع ترکیبی است که مغز ما آن را می‌سازد؛ این رنگ فقط به دلیل نحوه پردازش رنگ‌ها در مغز انسان وجود دارد؛ اما آیا این بدان معناست که رنگ بنفش واقعاً وجود ندارد؟ نه لزوماً. پاسخ این پرسش در مکانیسم پیچیده و حیرت‌انگیز مغز نهفته است که چطور طول‌موج‌های مختلف نور را درک و ترکیب می‌کند.
زاب جانسون، مدیر اجرایی و پژوهشگر ارشد در " alt="خبر یزد" width="100%" />

رنگ‌ها از نور شروع می‌شوند
همه رنگ‌ها با نور آغاز می‌شوند. زمانی که تابش خورشید به زمین می‌رسد، مجموعه‌ای از طول‌موج‌ها در آن وجود دارد. طول‌موج‌های بلند ازجمله پرتوهای فروسرخ و امواج رادیویی و طول‌موج‌های کوتاه‌تر و پرانرژی مثل پرتوهای ایکس و فرابنفش که برای بدن انسان مضر هستند.
در میانه این طیف، بخش بسیار کوچک و محدودی به نام نور مرئی قرار دارد که در حقیقت همان بخشی است که توسط مغز ما قابل‌دیدن است و تنها حدود 0.0035 درصد از کل طیف الکترومغناطیسی را شامل می‌شود.
این بخش شامل رنگ‌های رنگین‌کمان است: از قرمز در یک سر طیف تا نیلی و بنفش در سر دیگر آن.
چشم ما رنگ‌ها را چگونه می‌بیند؟
در پشت کره چشم انسان، گیرنده‌های ویژه‌ای به نام مخروط‌ها وجود دارند که نور مرئی را دریافت می‌کنند. چشم انسان دارای سه نوع مخروط است: مخروط‌های طول‌موج بلند، متوسط و کوتاه. هر یک از این گیرنده‌ها نسبت به طول‌موج خاصی حساس هستند.
مخروط‌های بلند: حساس به نور قرمز
مخروط‌های متوسط: حساس به نور سبز
مخروط‌های کوتاه: حساس به نور آبی
زمانی که نور به چشم می‌رسد، این سه گیرنده اطلاعات نوری را دریافت کرده و به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل کرده و به مغز می‌فرستند. مغز نیز با پردازش این نسبت‌ها، تصمیم می‌گیرد که چه رنگی دیده‌شده است.
زاب جانسون ادامه داد: «مغز ما در تمام لحظات، این محاسبه پیچیده را براساس نسبت‌های مختلف این سه ورودی انجام می‌دهد.» برای مثال اگر مخروط‌های قرمز و سبز تحریک شوند، مغز نتیجه می‌گیرد که ما رنگ نارنجی یا زرد می‌بینیم. اگر مخروط‌های سبز و آبی فعال شوند، مغز رنگی مثل آبی مایل به سبز یا فیروزه‌ای را تشخیص می‌دهد.
رنگ بنفش از کجا می‌آید؟
اما وقتی گیرنده‌های قرمز (بلند) و آبی (کوتاه) هم‌زمان تحریک شوند، مغز رنگی می‌سازد که در واقعیت بیرونی وجود ندارد. چرا که قرمز و آبی در دو سر مخالف طیف نور هستند و هیچ نوری با این ویژگی وجود ندارد.
در چنین حالتی، مغز طیف خطی نور را خم کرده و به شکل یک دایره درمی‌آورد؛ یعنی قرمز و آبی را به هم می‌رساند تا رنگی مثل بنفش یا ارغوانی (magenta) بسازد؛ اما این فرآیند تنها یک درک ذهنی است، نه یک پدیده فیزیکی.
به همین دلیل، بنفش و ارغوانی را "رنگ‌های غیر طیفی" می‌نامند؛ چرا که از ترکیب دو طول‌موج متفاوت ساخته می‌شوند، دقیقاً برخلاف رنگ‌های طیفی مثل قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و نیلی که هرکدام فقط یک طول‌موج مشخص دارند.
بنفش؛ رنگی که همیشه خاص بوده
فارغ از اینکه رنگ بنفش واقعاً وجود دارد یا نه، این رنگ قرن‌هاست که توجه انسان‌ها را به خود جلب کرده.
نارایان خاندکار، مدیر مرکز حفاظت و مطالعات فنی موزه هنر هاروارد دراین‌باره گفت: «مثلاً فینیقی‌های باستان برای ساخت رنگ بنفش سلطنتی (رنگی که مخصوص لباس‌های سلطنتی و آیینی بود)، صدف‌های دریایی را آسیاب می‌کردند.»
جالب اینجاست که امروزه هم بنفش اغلب با مفاهیمی مثل ثروت، قدرت، تجمل و حتی جادو در ارتباط است. خاندکار ادامه داد: «این ارتباط هنوز هم پابرجاست، هرچند نسخه‌های مصنوعی‌تری از بنفش در دسترس هستند.»
زاب جانسون هم دراین‌باره توضیح داد: «ازآنجاکه بنفش در طبیعت به‌ندرت دیده می‌شود، خلق آن ارزش بیشتری دارد و این یعنی امروز بنفش از همیشه خاص‌تر است.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/730713/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دعوا به خاطر جذب اوتامندی در 37 سالگی!‏

خلاصه بازی فلومیننزه 0 - دورتموند 0

جانشین ماتئوس کونیا از سلتاویگو راهی وولورهمپتون خواهد شد

دلیل گواردیولا برای انتخاب دستیار کلوپ!

اگر کوسه‌ها شش ندارند، پس سوراخ بینی آن‌ها چه کاربردی دارد؟

هوش مصنوعی مانند انسان فکر می کند

قیمت طلا امروز هم اعلام نشد!

خداداد عزیزی: باید به ترسوها حمله کنیم

بیانیه پرسپولیس در محکومیت حمله به صداوسیما

رونمایی از جدید‌ترین لژیونر ایرانی در سری‌آ

کارگران پای کار ایران هستند

400 طرح کشاورزی در هفته دولت به بهره‌برداری می‌رسد

تعطیلی بازار بورس تا یکشنبه

رئیس اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای: قیمت کالاهای اساسی هیچ تغییری نکرده است

واردکنندگان امروز هم 120 میلیون دلار ارز گرفتند

توضیح شوکه کننده علم: رنگ بنفش واقعاً وجود ندارد!

بیانیه چادرملو در محکومیت شهادت هموطنان

تردد روان مسافر و حمل بار در مرزهای زمینی؛ مرز مسدود نداریم

اولین بازی کارراس رئال را دلسرد کرد

پدر «تکواندوکار نوجوان ایران» هم شهید شد

وزیر جهاد کشاورزی: امنیت غذایی مهمترین مؤلفه امنیت ملی است

کاهش قیمت گوشت طی یک هفته گذشته

تداوم فعالیتهای تجاری در مرزهای پاکستان

وویجرها هنگام گذر از دیوار آتشین منظومه شمسی با دماهای باورنکردنی مواجه شدند

نیکو قلب بارسلونا را تسخیر کرد

پاریسی‌ها در تکاپو برای تمدید قرارداد پدیده جوانشان

دمیرال برنامه‌ای برای ترک الاهلی ندارد

استقرار 17 جایگاه سیار سوخت‌رسان در مناطق مختلف تهران

معرفی گران‌ترین تیم‌های حاضر در جام باشگاه‌های جهان

توافق کاپیتان سیتی با باشگاه لیگ برتری

حمایت تنها بانوی المپیکی پاکستان از مردم ایران

حمایت قهرمان جهان از ستاره نوظهور مرسدس

سقوط برادران عالمیان و بانوان در رنکینگ جهانی تنیس روی میز

حمایت طارمی از ایران با بیت معروف شاهنامه

فدراسیون فوتبال، حمله رژیم صهیونی به صداوسیما را محکوم کرد

سازمان مالیاتی: فوریتی در انجام تکالیف مالیاتی وجود ندارد

حل مشکل کمبود کارگر نانوایی‌های سنگک در یکی دو روز آینده

نانوایی‌های شبانه روزی در مازندران فعال می‌شوند

ماهواره‌های استارلینک چگونه آسمان را آلوده می‌کنند؟

اعتراف دی‌ماریا: گل زدم، عذرخواهی نکردم!

قهرمان المپیک: رشادت مجری را دیدم به ایرانی‌ بودنم افتخار کردم

ستایش کاپیتان سابق رئال از یامال

مسابقات جهانی کشتی فرنگی بدون برادران گرایی

اختلال بانک سپه به‌زودی رفع می‌شود

تمدید مجدد لغو پروازهای داخلی و خارجی تا 2 بامداد چهارشنبه

اتاق اصناف تهران: کمبود نان نداریم؛ آغاز فعالیت نانوایی‌های سیار طی روزهای آتی

فرزین: روند خدمت رسانی بانکی به مردم ادامه یابد

داور دیدار رئال-الهلال مشخص شد

رئیس فدراسیون تیراندازی: این غده سرطانی از جهان حذف خواهد شد

نگرانی رئال از مصدومیت ستاره جدیدش