خبر یزد

آخرين مطالب

ادبیات کودک، ابزاری برای امیدآفرینی و تقویت تاب‌آوری روانی مقالات

ادبیات کودک، ابزاری برای امیدآفرینی و تقویت تاب‌آوری روانی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا /خراسان رضوی یک نویسنده کتاب کودک گفت: ادبیات می‌تواند بستر مناسبی برای ایجاد حس امنیت روانی فراهم کند که خود، زمینه‌ساز رشد تاب‌آوری و مقاومت در مراحل بعدی زندگی خواهد بود.
نغمه وطن‌دوست در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: به باور من ساختار ادبیات کودک اساساً باید واجد مؤلفه‌هایی چون امید، شادی و انگیزه باشد. ادبیات کودک تنها وسیله‌ای برای آموزش نیست، بلکه عرصه‌ای است برای ارائه تصویری زیبا از زندگی، تقویت عشق به زیستن و ایجاد انگیزه در کودک برای تجربه‌ جهان اطراف به همین سبب وجود امید در ادبیات کودک امری اجتناب‌ناپذیر است؛ زیرا اگر قرار باشد این نوع ادبیات کارکرد انسانی و عاطفی خود را ایفا کند، نمی‌توان امید را از آن حذف کرد.
وی ادامه داد: اما موضوع مقاومت، مقوله‌ای متمایز و البته پیچیده‌تر است. مقاومت به ‌معنای تربیت کودکی سرسخت و برخوردار از توان ایستادگی در برابر دشواری‌ها است. حال باید پرسید، آیا می‌توان ادبیات کودک را به ابزاری برای پرورش چنین ویژگی‌ بدل ساخت؟ پاسخ این پرسش را باید در روان‌شناسی رشد جست‌وجو کرد.
بازار
نویسنده کتاب کودک با بیان اینکه نخستین و پایه‌ای‌ترین نیاز هر انسان احساس امنیت است، گفت: اگر مقطع سنی کودک را از تولد تا حدود هفت سالگی در نظر بگیریم، این دوره‌ حساس نیازمند آرامش، ثبات و حمایت روانی است. در چنین مرحله‌ای تأکید بر مفاهیم مقاومت و ایستادگی، پیش از تأمین امنیت روانی کودک، می‌تواند پیامدهای ناخوشایندی به‌ همراه داشته باشد. بنابراین از منظر شخصیت‌شناسی و روان‌شناسی رشد، اگر هدف ما پرورش کودک مقاوم است، ابتدا باید بستر لازم را برای ایجاد احساس امنیت در او فراهم کنیم. تنها در این صورت است که کودک در مراحل بعدی زندگی، می‌تواند با چالش‌ها مواجه شود و از خود پایداری نشان دهد.
ایجاد حس امنیت در کوردک با استفاده از ادبیات
وطن‌دوست با بیان اینکه ادبیات کودک، ابزاری بسیار مؤثر برای ایجاد امید و شور زندگی است، اظهار کرد: با بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های این نوع ادبیات، می‌توان احساس امنیت را در ذهن و روان کودک تثبیت کرد. چنانچه ادبیات بتواند این نیاز اساسی را در کودکان پاسخ دهد، به‌ مرور زمینه برای شکل‌گیری شخصیت مقاوم نیز فراهم خواهد شد.
وی افزود: از این رو در شرایط فعلی موضوعات و مضامینی برای داستان‌های کودک و نوجوان مناسب‌اند که بتوانند به کودک احساس آرامش ببخشند؛ آثاری که هرچند کودک ممکن است در جهان واقعی‌اش احساس امنیت نکند، اما در دنیای داستان بتواند مأمنی روانی بیابد و از طریق همذات‌پنداری با شخصیت‌ها، فضایی امن برای خویش بازسازی کند.
این نویسنده کتاب کودک بیان کرد: در همین راستا این پرسش نیز پیش می‌آید که چگونه می‌توان مفاهیم عمیق انسانی چون امید، امنیت و تاب‌آوری را با زبان ساده و قابل فهم برای کودک بیان کرد. واقعیت آن است که تکنیک خاص و از پیش‌تعیین‌شده‌ای وجود ندارد. مهارت در این امر بیشتر به توانمندی نویسنده، شناخت او از روان کودک و نیز سلیقه و تجربه‌اش وابسته است. نویسنده باید هم‌سطح کودک سخن بگوید، نه از منظر یک بزرگسال، بلکه از زبان و منطق کودکانه. اگر بدانیم نیاز اساسی کودک امنیت است، آنگاه می‌توانیم این امنیت را به زبان خودش از طریق داستان، برایش ترسیم کنیم.
وطن‌دوست در ادامه گفت: نباید فراموش کنیم که روان کودک تازه در حال شکل‌گیری است. برخلاف ذهن بزرگسال که پیچیدگی‌های تحلیلی دارد، روان کودک درگیر ساختن پایه‌های اولیه هویت است. به همین دلیل، لازم است نویسنده خود را به این روان در حال شکل‌گیری نزدیک کند. تفاوت مهمی میان نگاه بزرگسال و برداشت کودکانه وجود دارد. همان‌طور که یونگ تأکید می‌کند، انسان‌ها صرفاً از حوادث آسیب نمی‌بینند، بلکه از برداشتی که نسبت به آن حوادث دارند، متأثر می‌شوند. این موضوع در مورد کودکان با شدت بیشتری صدق می‌کند.
وی اظهار کرد: اگر ما بتوانیم خود را به ذهن کودک نزدیک کنیم و جهان را از منظر او ببینیم، می‌توانیم معنای وقایع را برایش بازتعریف کنیم و از طریق داستان، احساس امنیت را در او تقویت کنیم. کودکی که در فضای امن زندگی کرده باشد، بعدها مقاوم‌تر خواهد بود.
نویسنده کتاب کودک در خصوص چالشی که نویسندگان امروز در این مسیر با آن مواجهه هستند، اظهار کرد: فاصله میان ذهنیت بزرگسالانه آن‌ها با روان حساس و در حال رشد کودک یکی از چالش‌ها است. گاه می‌خواهیم کودکی مقاوم تربیت کنیم، بی‌آنکه به این واقعیت توجه کنیم که کودک مانند نهال نوپایی است که هنوز ظرفیت ایستادگی در برابر طوفان را ندارد. در این شرایط راه حل آن نیست که از کودک بخواهیم در برابر طوفان بایستد، بلکه باید حفاظی برایش ایجاد کنیم تا آسیب نبیند. اگر نویسنده بتواند ذهن بزرگسالانه خود را کنار گذاشته و به روان کودک نزدیک شود، می‌تواند اثری خلق کند که نیازهای واقعی او را پاسخ دهد.
وی با تاکید بر اینکه به هیچ‌وجه نباید کودکان را به‌طور مستقیم با دنیای سخت و گاه بی‌رحم بزرگسالی روبه‌رو کنیم، تصریح کرد: روان کودک توان تحمل واقعیت‌های خشن را ندارد و بزرگ‌ترین وظیفه‌ ما در این روزها، ایجاد احساس امنیت در ذهن و روان کودکان‌مان است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/731384/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قایدی هنوز اجازه بازی ندارد!

به دخیا بی‌مهری کردند ولی قلب او هنوز برای یونایتد می‌تپد

لحظاتی از تمرینات پرفشار پرسپولیس

صعود پسران بسکتبال ایران به کاپ آسیا

گل ها و پاس گل های لائوتارو در سری آ 2024/25

لغو مسابقات و تمرینات فوتبال در روز چهارشنبه

محسن حکیم: قبول دارم که در VAR ضعف داریم و قول می‌دهم که بهتر شویم

محسن حکیم: استانهای اصفهان،کرمان و خوزستان در بحث VAR بی نظیر و حرفه‌ای هستند

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد

پاس گل به سبک ایشی‌زاکی؛ وقتی از 100% مغزت استفاده می‌کنی

اشکش جانشین رسول خطیبی شد

صحبت‌های فرهاد نظری ‌افشار، دریافت کننده تیم ملی والیبال ایران

نوروزی: حواشی از من 4 مدال طلا گرفت

نوروزی: کشتی فرنگی ایران مدیون محمد بنا است

علی قره‌گوزلو، ملی‌پوش اسنوکر: امیدوارم پرچم سه رنگ کشورم را در این مسابقات چنگدو به اهتزار در بیاورم

درخشش سوارکار ایرانی در مسابقات بین‌المللی هلند

11 نوع مختلف از چاقی شناسایی شد

گل های تراکتور در دیدار دوستانه مقابل حریف ترکیه‌ای

روزی که عیسی به پرسپولیس برگشت؛ به خانه خودم بازگشتم

محسن حکیم: در بازی ملوان - استقلال، داور وسط اعتقادی به خطا نداشت و به ما اعلام کرد

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه چهارشنبه 1 مرداد 1404

سولانا 200 دلاری شد

طلا سقف 5 هفته‌ای خود را لمس کرد؛ چشم‌انتظار ضرب‌الاجل تعرفه‌ای ترامپ

نقاط قرمز مرموز کیهان، کهکشان نیستند

مهرداد محمدی - تراکتور لو رفت

وعده توانیر برای کاهش قطع برق

انجام پروازهای اربعین از 32 فرودگاه بین‌المللی و مرز هوایی

کارگاه صنعتی در دل یک روستا

تاثیر جالب توجه 2 واکسن بر جلوگیری از زوال عقل

انتظار برای تصمیم کاپیتان بارسا درباره جراحی

پیگیری درخواست‌های مردمی در بسته شهروند خبرنگار

شهرهای گران قیمت سال 2025

ایگور: بازی در تراکتور مثل حضور در لیگ قهرمانان اروپاست!

ماموریت ویژه آلگری برای ستاره پرطرفدار میلان

کاظمی: همه باید برای مسابقات قهرمانی جهان صد خود را بگذاریم

شریفی: مهم نیست من چه رکوردهایی را زدم، مهم نام ایران است

علیزاده: اگر اتفاقات جنگ تحمیلی رقم نمیخورد، در هفته اول با تمرکز بیشتری بازی میکردیم

تایید رسمی؛ دو پرسپولیسی دیگر در لیست ساپینتو!

کشف 20 دستگاه ماینر غیرمجاز در اشکذر

پیش بینی بورس چهارشنبه 1 مرداد 1404

نور، بارداری زنان را تهدید می‌کند

ثبات نسبی در بازار طلا و ارز؛ نیم سکه ثابت ماند

یزدی‌ها رکورد شکستند

معرفی بیماری‌های روانی ناشی از تعامل با هوش مصنوعی

اسماعیل‌نژاد: اعتماد به نفس به تیم برگشته است

سعادت: کار کردن با پیاتزا هیجان انگیز است

غلامی: مصمم هستیم تا بهترین نمایش را داشته باشیم

پرداخت وام جدید اجاره به 66 هزار متقاضی

قیمت مابقی سهام سرخابی‌ها تعیین شد

مهر و موم 10 واحد ضایعاتی دیگر در یزد

ویکی پدیاجستجو