خبر یزد

آخرين مطالب

مانور کمک گرانشی؛ فضاپیماها چگونه با استفاده از سیاره‌ها شتاب می‌گیرند؟ علمي

مانور کمک گرانشی؛ فضاپیماها چگونه با استفاده از سیاره‌ها شتاب می‌گیرند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / فضاپیماها می‌توانند با دزدیدن انرژی از سیاره‌ها، نیروی محرکه قابل توجهی به دست آورند و بدین وسیله شتاب مورد نیاز سفرهای طولانی‌مدت خود را تأمین کنند.
شاید دست‌کم یک‌بار چنین صحنه‌ای را در فیلم‌های علمی‌تخیلی تماشا کرده باشید: کاپیتان دلیر یک فضاپیما به همراه خدمه‌اش در حال فرار از دست بیگانگان و گریز از یک ابرنواختر هستند یا سوختشان درحال اتمام است و به نظر می‌رسد دیگر هیچ راه نجاتی ندارند. درست در لحظه‌ای که همه‌چیز تمام شده به نظر می‌رسد، سیاره‌ای در مقابلشان ظاهر می‌شود! موتورهای موشکی روشن می‌شود، آن‌ها با تمام توان به سوی سیاره شیرجه می‌زنند و با استفاده از نیروی گرانش آن، خود را به بیرون پرتاب کرده و نجات می‌یابند. سپس موسیقی پیروزی به صدا درمی‌آید!
دست‌کم در دنیای سینما که این‌طور است. اما آیا مانور افزایش سرعت به‌وسیله سیاره‌ها در دنیای واقعی هم کار می‌کند بله! البته نه دقیقاً به شکلی که در فیلم‌ها نشان داده می‌شود، اما این پدیده کاملاً واقعی است و با عنوان «کمک گرانشی» شناخته می‌شود؛ مانوری که یکی از ابزارهای اساسی در اغلب مأموریت‌های میان‌سیاره‌ای محسوب می‌شود.
بازار
ایده‌ی مانور گرانشی در ظاهر ساده به نظر می‌رسد: زمانی‌که فضاپیما به جرمی بزرگ، مثلاً سیاره نزدیک می‌شود، گرانش سیاره مسیر حرکت فضاپیما را خم می‌کند و جهت آن را تغییر می‌دهد. اما فراتر از آن، فضاپیما می‌تواند پس از این مانور، از گرانش سیاره برای افزایش یا کاهش سرعت خود نیز استفاده کند. این کار باعث می‌شود که سفر به سیاره‌ها دورتر یا نزدیک‌تر با انرژی کمتری انجام شود.
مانور کمک گرانشی موجب می‌شود تا سفر به سیاره‌های دورتر یا نزدیک‌تر با انرژی کمتری انجام شود
در حالی‌که تغییر مسیر ظاهراً موضوعی قابل درک است، بخش افزایش یا کاهش سرعت، تا حدی خلاف انتظار و پیچیده‌تر است. این موضوع به تقارن در گرانش مربوط می‌شود.
فرض کنید توپی لاستیکی را از ارتفاع رها می‌کنید. توپ هنگام سقوط شتاب می‌گیرد و سرعتش تا لحظه‌ی برخورد با زمین بیشتر می‌شود. سپس به بالا برمی‌گردد و در این مسیر، سرعتش کم می‌شود. در نهایت توپ پیش از اینکه دوباره سقوط کند متوقف می‌شود که در آن صورت می‌توانید آن را بگیرید یا اجازه دهید دوباره بیفتد. اما در هر صورت، نمی‌تواند از ارتفاع اولیه‌ای که از آن رها شده بالاتر برود. در این فرآیند، توپ هنگام سقوط انرژی جنبشی (انرژی حرکتی) به دست می‌آورد، اما همان انرژی را هنگام بالارفتن از دست می‌دهد. این رفتار متقارن است. حتی اگر توپ کاملاً کشسان باشد و این آزمایش را در خلأ انجام دهید، نهایتاً تا همان ارتفاع اولیه بازمی‌گردد.
همان منطق سقوط توپ برای فضاپیماها نیز برقرار است. وقتی فضاپیما به یک سیاره نزدیک می‌شود، گرانش سیاره به آن شتاب می‌دهد. در نزدیک‌ترین فاصله، فضاپیما با بیشترین سرعت به دور سیاره می‌چرخد (همان مرحله پرتاب در مثال توپ)، اما پس از دور شدن از آن، گرانش سیاره باعث کاهش سرعتش می‌شود، چرا که فضاپیما را به سوی خود می‌کشد. در نهایت وقتی فضاپیما از میدان گرانشی سیاره خارج می‌شود، نسبت به خود سیاره، همان سرعتی را دارد که هنگام نزدیک‌شدن داشت.
پس اگر تمام سرعت اضافه‌ای که فضاپیما هنگام نزدیک‌شدن به سیاره به‌دست می‌آورد، در مسیر بازگشت از دست می‌رود، این مانور چگونه می‌تواند باعث شتاب‌گیری فضاپیما شود؟
کلید پاسخ در عبارت «نسبت به سیاره» نهفته است. اگر فضاپیما با سرعت مثلاً 20 کیلومتر بر ثانیه به سیاره نزدیک شود، با همان سرعت هم آن را ترک می‌کند، اما این سرعت نسبت به خود سیاره سنجیده می‌شود.
نکته مهم این است که خود سیاره نیز در همان لحظه در حال گردش به دور خورشید است. اگر فضاپیما از پشت به سیاره نزدیک شود (یعنی در همان جهت حرکت مداری سیاره)، آنگاه وقتی گرانش سیاره به فضاپیما شتاب می‌دهد، از دیدگاه منظومه شمسی بخشی از سرعت مداری سیاره نیز به فضاپیما منتقل می‌شود. این کار باعث افزایش سرعت فضاپیما نسبت به خورشید می‌شود و به آن کمک می‌کند سریع‌تر به مقصد خود برسد. به بیان ساده، فضاپیما با استفاده از این مانور، بخشی از انرژی جنبشی مداری سیاره را می‌دزدد.
از طرف دیگر، این بدان معناست که خود سیاره کمی در مدارش کند می‌شود که ممکن است نگران‌کننده به نظر برسد! اما نگران نباشید: کاهش سرعت سیاره، با نسبت جرم فضاپیما به جرم سیاره تناسب مستقیم دارد. وقتی یک کاوشگر یک تُنی را با سیاره‌ای چند تریلیون تُنی مقایسه کنیم، تأثیر آن به‌قدری ناچیز است که عملاً هیچ تغییری در مدار سیاره رخ نمی‌دهد. حتی اگر میلیون‌ها فضاپیما را به آن سمت پرتاب کنید، همچنان تفاوتی در سرعت مداری‌اش احساس نمی‌شود. تأثیر برخورد یک باکتری با شما هنگام راه‌رفتن، از این مانور روی سیاره بیشتر است!
دلیل اصلی استفاده از مانور کمک گرانشی این است که فضاپیماها با موشک به فضا پرتاب می‌شوند، و موشک‌ها فقط تا حد مشخصی می‌توانند به فضاپیما سرعت بدهند. با توجه به فناوری کنونی موشک‌ها، این سرعت‌ها نسبتاً پایین هستند و فاصله‌های میان‌سیاره‌ای آن‌قدر زیادند که حتی مستقیم‌ترین و سریع‌ترین سفرها هم سال‌ها، یا برای سیاره‌های بیرونی حتی دهه‌ها، طول می‌کشند. می‌توان با افزودن سوخت بیشتر سرعت را افزایش داد، اما این هم محدودیت دارد: سوخت خودش جرم دارد و برای شتاب دادن به فضاپیما نیاز به سوخت بیشتری دارید که باز هم جرم را بیشتر می‌کند. این چرخه‌ی باطل، توسط چیزی به‌نام «معادله‌ی موشک» توصیف می‌شود و نشان می‌دهد که برای حتی اندکی افزایش سرعت، مقدار سوخت مورد نیاز به‌شدت زیاد می‌شود.
فضاپیما نسبت به خورشید سریع‌تر از قبل حرکت می‌کند، در حالی‌که نسبت به خود سیاره، همچنان همان مقدار سرعت را دارد
بنابراین، اگر بخواهیم مدت سفر را کم کنیم، باید از روش دیگری استفاده کنیم؛ مثلاً با مکیدن مقداری سرعت از یک سیاره‌ی بزرگ و پرانرژی در مسیر!
برای مثال، کاوشگر «کاسینی» که در سال 1997 به مقصد زحل پرتاب شد، فضاپیمایی بسیار بزرگ بود، تقریباً به اندازه اتوبوس مدرسه و بدون احتساب سوخت، 2٫5 تُن جرم داشت. با احتساب سوخت و تجهیزات پرتاب، وزن کل آن به 5٫7 تُن می‌رسید. با موشک‌های آن زمان، رسیدن به زحل تقریباً غیرممکن یا بسیار طولانی بود. بنابراین، برنامه‌ریزان مأموریت از مشتری کمک گرفتند: فضاپیما را طوری هدایت کردند که از کنار مشتری عبور کند و با یک مانور کمک گرانشی سرعت خود را بالا ببرد.
در واقع، کاسینی برای رسیدن به مشتری نیز ابتدا دو بار از کنار زهره و یک‌بار از کنار زمین عبور کرد و هر بار بخشی از انرژی مداری سیاره‌ها را ربود تا در مصرف سوخت صرفه‌جویی کند.
مانورهای کمک گرانشی در جهت معکوس هم کار می‌کنند. زمین با سرعت بیش از 30 کیلومتر بر ثانیه به دور خورشید می‌گردد، بنابراین پرتاب یک کاوشگر به سوی خورشید یا سیاره‌های داخلی بسیار دشوار است، چون باید این حرکت جانبی را خنثی کرد. به همین دلیل، برنامه‌ریزان مأموریت مسیرهای غیرمستقیم‌تری را ترجیح می‌دهند. آن‌ها فضاپیما را با سرعتی در خلاف جهت حرکت زمین پرتاب می‌کنند، طوری که فضاپیما بتواند خودش را به جلوتر از زهره برساند و از آن کمک بگیرد تا انرژی‌اش را کاهش دهد و بیشتر به سمت خورشید کشیده شود.
برای نمونه، مأموریت «بپی‌کلمبو» که حاصل همکاری آژانس فضایی اروپا و ژاپن است، دقیقاً از همین روش استفاده کرد. این کاوشگر یک بار از کنار زمین و دو بار از کنار زهره گذشت تا خود را به نزدیکی عطارد برساند. بااین‌حال، برای هم‌سرعت شدن با عطارد، مجبور شد شش مانور گرانشی از کنار خود عطارد انجام دهد. آخرین مانور آن در ژانویه 2025 انجام شد و قرار است در نوامبر 2026 وارد مدار عطارد شود.
در نهایت، کمک گرانشی نماد روشنی است از اینکه چرا سفر فضایی دشوار است. این دقیقاً همان چیزی است که به آن می‌گویند علم موشکی. گرانش بزرگ‌ترین مانع ماست؛ جدا شدن از زمین خود بزرگ‌ترین بخش مشکل است و بااین‌حال، همین گرانش می‌تواند دستیابی به سایر نقاط منظومه شمسی را بسیار آسان‌تر کند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/733430/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کابوس‌ دیدن احتمال مرگ زودرس را 3 برابر افزایش می‌دهد

مذاکرات مثبت و امیدبخش استقلال با یک لژیونر

کارخانه: پیاتزا از ظرفیت‌های تیم به خوبی استفاده می‌کند

حمید استیلی: قرارداد کارتال با توافق و بدون دریافت غرامت فسخ شد

برانکو هنوز پاسخ پرسپولیس را نداده است؛ احتمال اتفاق جدید در روزهای آینده

محرومیت ساپینتو نصف می‌شود

مراسم «شَدِه‌بندی و شَدِه‌گردانی» در احمدآباد اردکان

سیاست‌های حمایتی در بازار سهام فعال می‌شود؛ پایان کابوس بورس؟

طلای جهانی سر به زیر ماند

از افزایش صادرات نفت به چین تا آغاز صادرات گاز از پارس جنوبی

حساب های برداشت از محل درآمد شرکت های دولتی اعتباری شد

«دکمه خود تخریبی»: سناریویی فاجعه‌بار برای پایان جهان

استارت الدحیل برای دیدار با سپاهان

رقیب طارمی امروز رسمی می‌شود

یوسف‌زاده: تیم ملی بسکتبال باویلچر بانوان 2 سال رها شده است

رونی کلمن در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد

افشاری: با IOC برای اعزام کاروان ایران به یونیورسیاد مکاتبه کردیم

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 12 تیرماه

اوقات شرعی پنجشنبه 12 تیرماه 1404 به افق یزد

دبیر انجمن صنایع همگن: شورای سیاست‌گذاری خودرو احیا شود

آزادشدن واردات خودروهای لوکس پس از یک دهه

جزئیاتی از چرایی تغییر آبونمان تلفن ثابت

کشف سیاره‌ای نادر به لطف نظریه انیشتین

ظرفیت تولید تجدیدپذیر تا پایان تیرماه به 3000 مگاوات می‌رسد

نرخ بلیت اتوبوس افزایش نیافته است؛ گران‌فروشی را گزارش دهید

واکنش سرد رئال مادرید به رئیس جدید داوران اسپانیا

خشم آلمان از شوخی عجیب تن‌هاخ با کوانسا

حمله گالا به قلب اینتر؛ پیشنهاد رسمی برای یان زومر

خداحافظی کوتاه سنگربان استقلال پس از جدایی

وداع احساسی دی‌ماریا با اروپا؛ به وطن برمی‌گردم

بارسا تکذیب کرد؛ اجازه خرید بازیکن صادر نشده!‏

پدیده 14 ساله از منچستر؛ منتظر یامال جدید باشید‏

اگر لازم بود حاضر بودم پای پیاده به اتلتیکو بروم!‏

راه شیری بر فراز صخره‌های مخروطی

آپدیت جدید؛ ساپینتو هنوز محروم است

عکس/ کوچه‌های حسینی؛ روایت عاشقی در کوچه‌پس‌کوچه‌های بافق

ارسال OTP در بله برای کسب‌وکارها رایگان شد

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه پنجشنبه 12 تیر 1404

خدمات غیرحضوری و اینترنتی بانک سپه فعال شد

ممنوعیت ترخیص برنج لغو شد

اتصالات پنهان در اعماق زمین: گیاهان فراتر از آنچه می‌بینیم، در خاک ریشه دارند

خطر پنهان گرمایش زمین؛ دمای بالا کیفیت خواب میلیاردها نفر را تهدید می‌کند

وقتی برادر کوچک‌تان جنبه باخت ندارد با او فیفا بازی نکنید!

سورپرایز لیگ ملت‌ها؛ مدعی و رقیب خطرناک ایران

چین قربانی رکورد جالب ستاره ایتالیا

قلی‌زاده بعد از استقلالی شدن: تحقق رؤیای کودکی

گزینه استقلال تصمیم نهایی خود را می‌گیرد

چهار بازیکن خارجی بجای ستارگان آبی‌پوش

خیبر مبلغ رضایت‌نامه ابرقویی را به پرسپولیس اعلام کرد

سرگیجه پرسپولیس از دست رضا درویش!