خبر یزد

آخرين مطالب

کشف شواهد از پدیده‌ای بی‌سابقه: سیاره‌ای که ستاره‌اش را به انفجار واداشته است علمي

کشف شواهد از پدیده‌ای بی‌سابقه: سیاره‌ای که ستاره‌اش را به انفجار واداشته است
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / اخترشناسان سیاره‌ای را رصد کرده‌اند که آن‌قدر به ستاره‌ میزبان خود نزدیک است که میدان مغناطیسی‌اش باعث فوران شراره‌های عظیم می‌شود.
اخترشناسان برای اولین بار شواهدی از «سیاره‌ای با آرزوی مرگ» پیدا کرده‌اند. این سیاره‌ آن‌قدر به ستاره‌اش نزدیک است و با سرعت زیاد دور به‌دور آن می‌چرخد که باعث شده ستاره با انفجارهای شدید، آن را به‌آرامی بسوزاند و نابود کند.
بازار
سیاره مذکور که HIP 67522 b نام گرفته، جرمی کم‌چگال و به‌اندازه‌ی مشتری است که در مداری بسیار نزدیک به دور ستاره‌ی میزبان خود می‌چرخد و هر هفت روز یک بار مدارش را کامل می‌کند. این فاصله‌ی بسیار نزدیک، میدان مغناطیسی ستاره را دچار اختلال می‌کند و موجب فوران‌های عظیم ستاره‌ای می‌شود که به‌سوی سیاره بازمی‌گردند و باعث کوچک‌تر شدن و از دست رفتن تدریجی جرم آن می‌شوند.
دانشمندان در مطالعه‌ای تازه در نشریه نیچر، گزارش کرده‌اند که این نخستین بار است که مشاهده می‌شود سیاره‌ای بر ستاره‌ی میزبان خود تأثیر می‌گذارد. کاترینا ایلین، نویسنده اصلی مطالعه و دانشمند اخترفیزیک موسسه رادیواخترشناسی هلند در بیانیه‌ای گفت: «به‌نظر می‌رسد این سیاره باعث ایجاد شراره‌های بسیار شدید و پرانرژی در ستاره می‌‌شود. امواجی که سیاره در امتداد خطوط میدان مغناطیسی ستاره ارسال می‌کند، در لحظات خاصی باعث شروع شراره‌ها می‌شوند. اما انرژی این شراره‌ها بسیار بیشتر از انرژی امواج است. فکر می‌کنیم این امواج باعث فعال‌شدن انفجارهایی می‌شوند که ازقبل آماده‌ی رخ دادن بوده‌اند.»
ستارگان، توپ‌های بسیار بزرگی از پلاسماهای داغ هستند که ذرات باردار آن‌ها، یعنی یون‌ها، روی سطحشان حرکت می‌کنند و باعث ایجاد میدان‌های مغناطیسی قوی می‌شوند.
ازآنجا که خطوط میدان مغناطیسی نمی‌توانند یکدیگر را قطع کنند، گاهی این میدان‌ها در هم گره می‌خورند و ناگهان باز می‌شوند و همین امر باعث پرتاب انفجارهایی از تابش به نام شراره‌های ستاره‌ای می‌شود. گاهی این شراره‌ها همراه با فوران‌های عظیمی از پلاسمای سطح ستاره هستند که به آن فوران جرم تاج ستاره‌ای گفته می‌شود.
بسیاری از سیاره‌ها، ازجمله زمین، دارای میدان مغناطیسی هستند و اخترشناسان مدت‌هاست که کنجکاو بوده‌اند بدانند آیا سیاره‌هایی که در مدارهای نزدیک به ستاره‌های خود قرار دارند، می‌توانند میدان‌های مغناطیسی قدرتمند ستارگانشان را به اندازه‌ای مختل کنند که باعث وقوع انفجارهای ستاره‌ای شوند یا خیر.
برای بررسی موضوع، اخترشناسان با استفاده از ماهواره نقشه‌بردار فراخورشیدی گذران ناسا (TESS) که سیاره‌های فراخورشیدی را با شناسایی افت نور موقت ستارگان هنگام گذر سیاره‌ها از مقابلشان کشف می‌کند، به رصد گسترده‌ای از ستارگان پرداختند.
پژوهشگران پس از شناسایی HIP 67522 b به‌عنوان هدف، از ماهواره چیاپس آژانس فضایی اروپا برای انجام بررسی‌های بیشتر استفاده کردند. این ماهواره می‌تواند به‌طور بسیار دقیق ستارگان خاصی را هدف‌گیری کند.
اخترشناسان با به‌کارگیری ماهواره چیاپس، توانستند 15 شراره ستاره‌ای را ببینند.
بیشتر این شراره‌ها درست زمانی اتفاق افتادند که سیاره از دید ما روی زمین، از جلوی ستاره می‌گذشت. این موضوع نشان می‌دهد سیاره حین گردش به دور ستاره انرژی جمع و مانند طناب از آن برای تکان‌دادن خطوط میدان مغناطیسی ستاره استفاده می‌کند. وقتی این موج شوک از طول خطوط میدان به سطح ستاره می‌رسد، شراره‌ی قدرتمندی رخ می‌دهد.
شراره‌ها به‌تدریج جو پراکنده‌ی سیاره را لایه به لایه از بین می‌برند. اگرچه HIP 67522 b اکنون به اندازه‌ی مشتری است، طبق پیش‌بینی‌ها، در طول 100 میلیون سال آینده ممکن است به اندازه‌ی نپتون کوچک شود.
پژوهشگران قصد دارند برای بررسی بیشتر پدیده‌ی بی‌سابقه، با استفاده از ماهواره‌های تس، چیاپس و سایر تلسکوپ‌های جستجوگر سیاره‌های فراخورشیدی مانند پلاتو که قرار است سال 2026 پرتاب شود، داده‌های بیشتری جمع‌آوری کنند.
ایلین با اشاره به جدید بودن این پدیده برای دانشمندان می‌گوید تمایل دارد ابتدا به بررسی دو موضوع بپردازد: «اولین کار این است که با استفاده از طول موج‌های مختلف (چیاپس طول موج‌های مرئی تا نزدیک به فروسرخ را پوشش می‌دهد) بررسی کنیم که در این شراره‌ها چه نوع انرژی‌هایی آزاد می‌شود.
به‌عنوان مثال، تابش‌های فرابنفش و اشعه‌های ایکس برای سیاره‌ خطرناک هستند. مورد دوم این است که نمونه‌های دیگری از این نوع ستاره و سیاره را پیدا و آن‌ها را هم بررسی کنیم. وقتی نمونه‌های زیادی از این مورد در دست باشد، دانشمندان بهتر می‌توانند این پدیده مطالعه و نظریه‌های خود را آزمایش کنند.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/734028/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتقال دو بازیکن به استقلال و پرسپولیس منتفی شد

گزینه استقلال در روسیه بازی کرد

جمله جنجالی سخنگوی استقلال درباره سیدحسین

گل گهر فردا استارت می‌زند

ستارگان دریایی چگونه به شکل ستاره درآمدند؟

آیا می‌توان خاطرات را پس از مرگ نگهداری کرد؟

آخرین خبرها از نقل و انتقالات در فوتبال ایران و جهان

هشدار نارنجی هواشناسی در 21 استان کشور

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه سه شنبه 17 تیر 1404

بسته حمایتی وزارت صمت برای پشتیبانی از تولید ابلاغ شد

گرمایش زمین فراتر از پیش‌بینی‌ها؛ انباشت گرمای سیاره در 20 سال گذشته دو برابر شده است

چرا تیم ملی تکواندو به مسابقات اعزام نشد؟

رشد 52 درصدی درآمدهای مالیاتی در سال 1403 با هوشمندسازی نظام مالیاتی

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و اروتز فعال می‌شوند

اولین مقتل فارسی در جغرافیای عثمانی

بانوی مقاومت، چراغ راه امروز

بحران انقراض پرندگان؛ بیش از 500 گونه پرنده برای بقا به اقدامات حفاظتی ویژه نیاز دارند

برای تکرار این شادی‌ها و تاریخسازی!

اعلام ترکیب تیم‌های ملی جوانان کشتی آزاد و فرنگی

گزینه سابق ایران سرمربی جدید قهرمان لهستان

صدای زنگ خطر بیخ‌گوش بسکتبال ایران

سیف: برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمی‌شود

سیف: بانک مرکزی با مداخله غیرمستقیم، میتواند قیمت ارز را کنترل کند

ادامه روند ریزش قیمت دلار و طلا؛ سکه امامی به کانال 79 میلیون تومانی بازگشت

حمایت 30 همتی صندوق‌های توسعه و تثبیت از بازار سهام

تهدید کهکشانی؛ آیا ستارگان گذری می‌توانند سیاره‌ها را از منظومه شمسی بیرون برانند؟

حامد لک شاگرد یحیی شد

مرد محبوب اسکوچیچ با تراکتور تمدید کرد

چرخش دوباره فرعباسی به سمت استقلال

اولین مربی ایرانی استقلال در فصل جدید!

اجرای 21 هزار مترمربع عملیات آسفالت‌ریزی در منطقه یک یزد

آئین سنتی نخل برداری در یزد

پیش بینی بورس سه شنبه 17 تیر 1404

بدقولی 3 شرکت در واریز سود سهام عدالت؛ ارقام سودهای ادعایی، صحت ندارد

هر دعوت، 200 هزار تومان هدیه!

ریاست اسبق بانک مرکزی: برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمی‌شود

آغاز تمرینات چادرملو از فردا

تغییر ماهیت جنگ‌ها، نیازمند تحول در روش‌های امداد و نجات است

تجربه خروج از بدن شاید مکانیسمی دفاعی برای مقابله با آسیب‌های روانی باشد

برترین سیوهای مانیان در سری آ 2024/25

سپاهان چمن نقش جهان را تست کرد

لیگ ملت‌ها؛ پیاتزا و شروع آنالیز تیم اول دنیا

پنل پیامکی مناسب کسب‌وکارهای کوچک

پرداخت وجه بلیت پروازهای کنسل شده چه شد؟

قیمت جدید انواع هایما اعلام شد

نشانه هشداردهنده سرطانی خاموش ممکن است در مدفوع شما نهفته باشد

راز ماندگاری منحصربه‌فرد؛ چرا عسل هیچ‌وقت فاسد نمی‌شود؟

رونمایی تیم لیگ برتری از دومین سرمربی در یک ماه!

کوهنوردان مفقود در ارتفاعات سبلان پیدا شدند