خبر یزد

آخرين مطالب

کشف تاریخی زیر سوال رفت؛ قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است علمي

کشف تاریخی زیر سوال رفت؛ قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / دهانه‌ای برخوردی در استرالیا که ادعا می‌شد قدیمی‌ترین عارضه زمین‌شناسی از این نوع در دنیا است، احتمالا تنها 2٫7 میلیارد سال عمر و 16 کیلومتر قطر دارد.
در بیابان‌های خشک شمال‌غرب استرالیا، داستانی زمین‌شناسی شکل گرفت که ابتدا همه‌چیز را تغییر داد و سپس، خودش زیر ذره‌بین رفت. در مارس 2025، گروهی از دانشمندان اعلام کردند دهانه‌ای در پیلبارا کشف کرده‌اند که طبق ادعای آن‌ها، قدیمی‌ترین اثر برخوردی روی زمین است؛ ساختاری به‌ظاهر انقلابی که در اثر برخورد شهاب‌سنگ به وجود آمده و قدمتش به 3٫5 میلیارد سال پیش بازمی‌گشت. این دهانه‌ی عظیم با قطر تخمینی بیش از 100 کیلومتر، حتی ممکن بود نقشی کلیدی در شکل‌گیری نخستین پوسته‌ی قاره‌ای ایفا کرده باشد. اما موضوعی که آغازگر شور و هیجان بود، خیلی زود به بحثی تازه بدل شد.
بازار
اما مدت زیادی نگذشت که گروهی دیگر از زمین‌شناسان با یافته‌هایی تازه، ادعا‌ها درباره‌ی دهانه‌ی پیلبارا را زیر سؤال بردند و قدمت واقعی دهانه را بسیار جوان‌تر تخمین زدند. مطالعه‌ی جدید، هم سن و هم اندازه‌ی این دهانه را به‌شدت زیر سؤال برده و روایتی متفاوت از تاریخ زمین ارائه داده است. این اختلاف‌نظر بار دیگر یادآور شد که تفسیر تاریخ زمین از دل سنگ‌ها، همیشه به‌سادگی ممکن نیست.
تا پیش از ساختار پیلبارا، قدیمی‌ترین دهانه برخوردی مورد تأیید، ساختار یارابوبا در غرب استرالیا با قدمت 2٫23 میلیارد سال بود. اگرچه این ساختار به‌خودی خود باستانی به‌شمار می‌رود، پژوهشگران مدت‌ها در تلاش بودند تا نمونه‌ای کهن‌تر کشف کنند که اغلب با شکست مواجه می‌شد؛ زیرا دهانه‌های بسیار قدیمی‌تر ممکن است در طول زمان، بر اثر فرسایش، دفن‌شدگی یا دیگر فرآیندهای زمین‌ساختی، ناپدید شده باشند.
انتشار خبر کشف دهانه‌ای با قدمتی بیش از 3٫5 میلیارد سال در منطقه‌ی پیلبارا، صحرایی خشک در شمال غربی استرالیا، جامعه‌ی زمین‌شناسی را در ماه مارس 2025 غافلگیر کرد. گزارش‌ها می‌گفتند این دهانه بیش از 100 کیلومتر قطر دارد و احتمالاً برخوردی که آن را پدید آورده، در شکل‌گیری نخستین پوسته‌ی قاره‌ای ناحیه نقش داشته است. تیم پژوهشی کاشف ساختار، پیش‌تر نیز فرض کرده بودند انرژی لازم برای ایجاد چنین پوسته‌ای تنها می‌توانسته از طریق برخوردهای کیهانی بسیار عظیم تأمین شده باشد.
بر پایه‌ی فرضیه، انفجار حاصل از برخورد، با پرتاب مقدار عظیمی از مواد و سنگ‌های مذاب به بیرون، ساختارهایی آتشفشانی در گوشته ایجاد کرده که بعدها، به پوسته قاره‌ای تبدیل شده‌اند. اما مطالعه‌ی تازه این سناریو را زیر سؤال برده است. به‌گفته‌ی پژوهشگران، دهانه فقط حدود 2٫7 میلیارد سال قدمت دارد؛ یعنی حدود 800 میلیون سال جوان‌تر از تخمین اولیه. همچنین، قطر واقعی آن احتمالاً حدود 16 کیلومتر است، نه بیش از 100 کیلومتر. اگر این محاسبه صحیح باشد، چنین دهانه‌ای دیگر از توان اثرگذاری بر شکل‌گیری قاره‌ها برخوردار نبوده است.
جالب است که هر دو گروه از روش‌هایی مشابه برای تعیین قدمت دهانه استفاده کردند. پژوهشگران از تاریخ‌گذاری پرتوسنجشی یا رادیومتریک کمک گرفتند؛ روشی که بر پایه‌ی بررسی ایزوتوپ‌های رادیواکتیو در سنگ‌ها عمل می‌کند. با‌این‌حال، هیچ‌کدام از دو پژوهش نتوانستند به‌طور دقیق زمان برخورد را مشخص کنند. در غیاب داده‌های مستقیم، پژوهشگران به اصل کلیدی زمین‌شناسی «قانون برهم‌چینی» تکیه کردند: قانونی که می‌گوید لایه‌های سنگی قدیمی‌تر در زیر لایه‌های جوان‌تر قرار می‌گیرند.
تیم اولیه، ساختارهایی به نام «مخروط پاشیده» را در سنگ‌های مخروط‌مانند رسوبی 3٫47 میلیارد ساله کشف کرده بودند. این ساختارها، اثرات باقی‌مانده از امواج ضربه‌ای حاصل از برخوردهای بزرگ هستند و وجودشان در چنین لایه‌ای، نشان می‌داد که برخورد احتمالاً در همان دوره‌ی زمانی رخ داده است. اما بررسی جدیدتر، این تفسیر را با شواهد جدید به چالش کشیده است.
ارون جی. کاووسی، مدرس ارشد دانشکده علوم زمین و سیاره‌ای در دانشگاه کرتین و الکس برنر، پژوهشگر پسادکتری در بخش علوم زمین و سیاره‌ای دانشگاه ییل، در یادداشتی منتشرشده در کانورسیشن نوشته‌اند: «مخروط‌های پاشیده را نه‌تنها در همان سنگ‌های بسیار قدیمی یافتیم، بلکه در لایه‌های آتشفشانی جوان‌تری هم که حدود 2٫77 میلیارد سال قدمت دارند، مشاهده کردیم.»
بر اساس تحلیل کاووسی و برنر، وجود ساختارهای مخروط‌مانند در لایه‌های جوان‌تر نشان می‌دهد که برخورد شهاب‌سنگ نمی‌تواند پیش از 2٫77 میلیارد سال پیش رخ داده باشد. البته این عدد نیز نشان‌دهنده‌ی قدمت دقیق دهانه نیست. گروه پژوهشی در حال انجام بررسی‌های ایزوتوپی در محل هستند تا سن دقیق‌تر ساختار را مشخص کند.
در پایان، کاووسی و برنر نتیجه‌گیری می‌کنند: «دهانه‌ای با قطر 16 کیلومتر، هیچ شباهتی به ساختاری ندارد که در ابتدا تصور می‌شد. چنین برخوردی نه توان تغییر سرنوشت قاره‌ها را داشته و نه نقشی در ظهور حیات ایفا کرده است. منطقه‌ی پیلبارا پیش از این برخورد شکل گرفته و دیگر دوره‌ی آغازین خود را پشت سر گذاشته بود.»
یافته‌های مطالعه در نشریه‌ی ساینس ادونسز منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/735416/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امکان ساخت رگ‌های خونی جدید در بدن با کمک نانوسیلیکات

یک سال گذشت و بدهی استقلال سه برابر شد!

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

موافقت طارمی با جدایی از اینتر

آموزش رایگان برنامه نویسی و هوش مصنوعی به دانش‌آموزان یزدی

اختصاص 80 میلیارد تومان اعتبار به دستگاه‌های اجرایی بهاباد

جزئیات بسته حمایتی دولت برای پشتیبانی از کسب‌وکارها در شرایط جنگی

قبض‌های علی الحساب برق بسته به میزان مصرف اصلاح می‌شود

فنر قیمت‌ها در بازار طلا و سکه در رفت؛ دلار به کانال 89 هزار تومان رسید

رشد 26 هزار واحدی شاخص کل بورس

جزئیات حراج شمش طلا مرکز مبادله اعلام شد

افت تولید فولاد و خودرو و جهش تولید لوازم خانگی در 1403

بیت‌کوین از آمازون عبور کرد؛ پنجمین دارایی ارزشمند جهان!

عینک نوردرمانی راهی برای شناخت سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر

دعوای توپ طلا بالا گرفت؛ یامال یا دمبله؟

ساپینتو، پیگیر سفر سیدحسین به ترکیه!

پاسور افسانه‌ای هم تیمی عبادی‌پور می‌شود

باید دست برتر رسانه‌ای را در شرایط بحران داشته باشیم

کمک بانوی یزدی به آزادی زندانیان غیر عمد

درگذشت جانباز هشت سال دفاع مقدس در مجومرد

برگزاری مسابقات وزنه برداری قهرمانی نونهالان استان یزد

بهره برداری از بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی تجمیعی کشور در یزد

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

در آستانه چهارمین خرید رسمی تراکتور

سپهر اعتمادپور نماینده ایران در جایزه بزرگ اسکواش بنگلادش

ستاره والیبال صربستان بازنشسته شد

رکورد جدید ولاسکو در لیگ ملت‌های والیبال

نتایج قرعه کشی محصولات ایران خودرو اعلام شد

آبفای تهران: هیچ گونه برنامه قطعی آب در دستور کار نیست

مهلت ارایه اظهارنامه مالیاتی تمدید شد

دستورالعمل حمایت از سرآمدان نخبگان شاهد و ایثارگر به استان‌ها ابلاغ شد

آیا ورزش واقعاً سلامت روان را بهبود می‌بخشد؟

برانکو کاتیچ مربی سپاهان شد

نقل‌ و‌ انتقالات هوادار با یازده بازیکن جوان شروع شد

ستاره مصدوم والیبال بلغارستان به بازی با ایران رسید

بمب تابستانی پرسپولیس خنثی شد!

سلاح مخفی و خطرناک پیاتزا مقابل لهستان

صحبت‌های پیاتزا با ملی پوشان والیبال پیش از دیدار با لهستان

هشدار؛ طلاهای تقلبی در کمین خریداران آنلاین!

آذری جهرمی: اگر کسی بخواهد به نظام تخصیص یارانه دست بزند، بیچاره‌اش می‌کنند

5 مدل پرده که در سال 2025 حتما مُد خواهند شد

رهایی محکوم به اعدام با وساطت استانداری یزد و مشارکت خیرین از چوبه دار

انتصاب مهدی رفیع به سمت «سرپرست بخشداری مرکزی مهریز»

انتصاب سیدابوالفضل بنی فاطمی به سمت «سرپرست بخشداری بفروئیه»

انتصاب سیدمهدی طباطبایی به سمت «سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان میبد»

انتصاب امیر ملانوری شمسی به سمت «دستیار راهبردی استاندار یزد»

موزه مشهور دایناسورها در آمریکا، زیر پارکینگ خودش فسیل دایناسور پیدا کرد