خبر یزد

آخرين مطالب

آغازی درخشان برای کارنامه‌ یک نویسنده‌ مقالات

آغازی درخشان برای کارنامه‌ یک نویسنده‌
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا / «در این ظلمت بیارام» آغازی درخشان برای کارنامه‌ نویسنده‌ای است که بعدها با تسلط بیشتری توانست دغدغه‌های بزرگ خود درباره‌ تاریخ، شر، و شکنندگی روح انسان را در قالب‌هایی داستانی و پرنفوذ بیان کند.
لیلا عبداللهی، مترجم در یادداشتی بر کتاب «در این ظلمت بیارام» نخستین رمان ویلیام استایرن نویسنده شهیر آمریکایی با عنوان «سقوطِ انسان» نوشته است: نخستین رمان ویلیام استایرن، نویسنده‌ جوان و کهنه‌سرباز نیروی دریایی آمریکا، با عنوان «در این ظلمت بیارام» (1951)، از همان آغاز تحسین منتقدان را برانگیخت و نوید ظهور نویسنده‌ای را داد که توانایی آفرینش روایت‌های پرشور و جسورانه را دارد. این رمان که روایت‌گر فروپاشی یک خانواده‌ جنوبی در شهری خیالی به‌نام «پورت وارویک» (با الهام از زادگاه نویسنده، نیوپورت نیوز در ویرجینیا) است، برای استایرن جایزه‌ رُم (Rome Prize) را به ارمغان آورد؛ جایزه‌ای معتبر از سوی آکادمی هنر و ادبیات آمریکا در رم. بسیاری آن را یکی از قدرتمندترین نخستین آثار ادبیات قرن بیستم دانستند، چنان‌که نورمن میلر بعدها از آن به‌عنوان یکی از رمان‌هایی یاد کرد که «درک فردی از شرّ را با قدرت بیان می‌کند.» این رمان توسط افشین رضاپور ترجمه و از سوی نشر آگه منتشر شده است.
در مرکز داستان، خانواده‌ لافتیس قرار دارد: میلتون، وکیل متوسط و دائم‌الخمر؛ هلن، همسر تلخ‌کام و روان‌پریش؛ و دو دخترشان- مادیِ معلول و پیتونِ زیبا و آشفته. از همان ابتدا، سرنوشت این خانواده محکوم به تباهی است. استایرن با چیره‌دستی، تباهی اخلاقی، روانی و عاطفی این خانواده را به تصویر می‌کشد؛ با نثری پرشور، پرآب‌وتاب و در عین حال مالیخولیایی که میراث نویسندگانی چون ویلیام فاکنر، توماس وولف و جیمز جویس را بر دوش می‌کشد. بااین‌حال، برخی منتقدان از زیاده‌روی در «تحمیل رنج» به شخصیت‌ها سخن گفته‌اند: گویی استایرن از نمایش درد و خودویرانگری لذت می‌برد. روایت غیرخطی و پُرفلاش‌بکِ رمان، به‌رغم مهارت تکنیکی، گاه ضربآهنگ داستان را مختل می‌کند و تعلیق را از میان می‌برد. با وجود این، صحنه‌هایی از این کتاب - به‌ویژه سکانس‌های روان‌شناختی و گفت‌وگوهای پرتنش خانوادگی- با چنان قدرتی نوشته شده‌اند که تأثیرشان تا مدت‌ها در ذهن باقی می‌ماند.
بازار
همان‌طور که ویلیام استایرن بعدها در مصاحبه‌ای اذعان کرد، همه‌ آثارش حول محور «گرایش فاجعه‌بار انسان‌ها به سلطه بر یکدیگر» شکل گرفته‌اند. تجربه‌ سربازی در جنگ جهانی دوم، درک از بی‌قدرتی فرد در برابر قدرت‌های تاریخی و ساختارهای اجتماعی، و مواجهه با شرّ در سطوح فردی و جمعی، همگی در شکل‌گیری جهان‌بینی او مؤثر بودند. او می‌گفت: «انسان همیشه فقط به فاصله‌ یک تار مو از فاجعه قرار دارد.»
این تم در آثار بعدی او نیز استمرار یافت: «خانه را آتش بزن» (1960): رمانی با حال‌وهوای داستایفسکی‌وار درباره‌ گناه، بخشایش و قتل؛ «اعترافات نات ترنر» (1967): روایت‌پردازی خیالی از رهبری قیام بردگان در 1831؛ رمانی که جایزه‌ پولیتزر برای داستان را برای استایرن به ارمغان آورد و هم‌زمان با ستایش و جنجال‌های سیاسی روبه‌رو شد؛ «انتخاب سوفی» (1979): شاهکار استایرن و اثری درخشان درباره‌ یک بازمانده‌ آشویتس، که به فهرست 100 رمان برتر قرن بیستم به انتخاب کتابخانه مدرن راه یافت. این رمان بعدها با بازی مریل استریپ به فیلمی موفق نیز تبدیل شد. در سال 1990، استایرن با اثر خاطره‌گونه‌اش «ظلمت آشکار» پرده از افسردگی عمیق و تجربه‌ نزدیکی‌اش با خودکشی برداشت؛ کتابی صریح، روشن و شجاعانه که به یکی از نخستین تلاش‌های موفق برای توضیح ادبی تجربه‌ بیماری روانی بدل شد.
استایرن در رمان «در این ظلمت بیارام»، داستان فروپاشی یک خانواده‌ جنوبی را روایت می‌کند. خانواده‌ لافتیس­‌ شامل میلتون، وکیل متوسط و دائم‌الخمر؛ هلن، همسر روان‌پریش و تلخ‌کام؛ و دو دخترشان، مادیِ معلول و پیتونِ زیبا و سرخورده- از همان صفحات ابتدایی، محکوم به نابودی‌اند. مرگ و ویرانی روانی و اخلاقی در تاروپود زندگی این خانواده تنیده شده است.
«در این ظلمت بیارام» مملو از صحنه‌هایی است که به‌طرز خیره‌کننده‌ای نوشته شده‌اند. استایرن در خلق شخصیت‌های فرعی استادانه عمل می‌کند و زوجِ بدبختِ میلتون و هلن را چنان ملموس و واقعی ترسیم می‌کند که در ذهن خواننده ماندگار می‌شوند:
«روز کریسمس روز مزخرفی بود. جهنمی به تمام‌معنا. لافیتس با سردرد بیدار شد و از نور خورشید فهمید که دیر شده و پس‌مانده یک حس تلخ به او گفت که حواسش باید به آن روز پرمخاطره باشد. خانه ساکت ساکت بود؛ نه فریادهای آکنده از شادی، نه زمزمه‌های هیجان‌زده- سکوت محض. شبیه خانه‌ای بود که کسی مبتلا به بیماری لاعلاجی در آن خوابیده باشد. با طعم بدی در دهان از تخت بیرون رفت. به ساعتش نگاه کرد. احتمالا هلن و مودی به کلیسا رفته بودند. آن بیرون، خلیج نیمه‌یخ‌زده بود، اما آب آبیِ در معرض دید خیره‌کننده می‌نمود؛ سفید و آبی در کنار هم شفاف و به‌یادماندنی شده بودند، مثل روز رنگ‌شده‌ای در تقویم، بدون رنگ‌های مات گوشه و کنار کاغذ. اما در دوردست‌ها در شمال، ابرها جمع می‌شدند و وعده برف بیشتری می‌دادند. ریشش را دقیق تراشید و لباس پوشید و پاورچین به اتاقی که پیتون در آن خوابیده بود رفت. پای تخت کنار او ایستاد و با بوسه‌ای بیدارش کرد. پیتون شانه به شانه شد، کش و قوس آمد و سرش را توی بالش فروکرد و گفت: خدایا خمار خمارم.»
«در این ظلمت بیارام» با همه‌ نقاط قوت و ضعفش، آغازی درخشان برای کارنامه‌ نویسنده‌ای است که بعدها با تسلط بیشتری توانست دغدغه‌های بزرگ خود درباره‌ تاریخ، شر، و شکنندگی روح انسان را در قالب‌هایی داستانی و پرنفوذ بیان کند. خواندن این رمان هنوز هم تجربه‌ای فراموش‌نشدنی است، اگرچه بهتر است آن را نه یک تراژدی کلاسیک، بلکه یک درام پراحساس درباره‌ سقوط و بیهودگی بشر دانست.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/735805/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عینک شنای هوشمند به واقعیت افزوده مجهز شد

چرا در فدراسیون هندبال موشک نگهداری میکنید؟!

رئیس فدراسیون هندبال: بی‌ثباتی در مدیریت ، عامل آسیب به هندبال کشور بود

پاکدامن نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی شد

لیگ ملت‌های والیبال؛ ژاپن، کانادا و چین پیروز شدند، شانس اندک ایران برای صعود!

ستاره سپاهان جدا شد!

آل‌کثیر به استقلال، بمب از جناح مخالف!

چین 3- کوبا 2؛ شگفتی بزرگ در روز آخر لیگ ملت‌ها

رشد 22 درصدی صادرات به اوراسیا در 3 ماهه امسال

از مهتاب سفید تا ماه خونین؛‌ چرا رنگ ماه تغییر می‌کند؟

تلاش منچستریونایتد برای هایجک یوکرش از آرسنال

پنج تیمی که برای اولین بار لیگ برتر را تجربه می‌کنند

حمایت 13.3 هزار میلیارد تومانی صندوق تثبیت از ثبات بازار سرمایه در 4 ماه

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد: آمار صادرات مناطق آزاد شفاف می شود

معاون سازمان بودجه از تدوین 3 بسته اقتصادی برای شرایط جنگی خبر داد

کانادا 3- اوکراین یک؛ همه چیز به نفع ایران

شانس کاغذی والیبال، امیدی که هنوز زنده است!

افزایش 4 میلیونی پایگاه مؤدیان با رویکرد جدید مالیاتی

نظریات پنهان نیکولا تسلا درباره اتر و ضدجاذبه فاش شد

پایان حکمرانی رونالدو؛ مسی رکورددار شد

بهترین فرصت زندگی پیام نیازمند!

متنظر یک شکست نقل و انتقالاتی دیگر در استقلال باشید!

سه بازیکن جدید شاگرد رحمتی می‌شوند

صدرنشینی استاد بزرگ ایران در مسابقات روسیه

14 بازیکن تیم ملی والیبال ایران برای دیدار با بلغارستان مشخص شد

خلاصه بازی صربستان 3-1 کانادا (لیگ ملت های والیبال 2025)

14 سرباز پیاتزا برای آخرین بازی لیگ ملت‌ها

ژاپن 3- آمریکا صفر؛ پایان باشکوه سامورایی

پیاتزا به یک بازیکن تیم ملی والیبال اجازه تمرین نداد

پیاتزا به خانزاده اجازه تمرین و مسابقه نداد

نایب قهرمانی بانوان بسکتبال ایران در کاپ آسیا

دستور رئیس‌جمهوری به 3 وزیر در زمینه امنیت غذایی

رئیس کمیسیون عمران مجلس: بانک‌ها علاقه‌ای به ارائه تسهیلات مسکن ندارند

راهکارهای عبور از خاموشی‌های مکرر چیست؟

بخشی از انتظارات تورمی مکانیسم ماشه قبلا تخلیه شد

خداحافظی علیرضا بیرانوند با تراکتور؟

رامین رضاییان: فقط هواداران استقلال باعث قهرمانی ما در جام حذفی شدند

صحبت های رامین رضاییان درباره گلزنی در جام جهانی

رکود بی‌سابقه در بازار لوازم خانگی؛ رونق تعمیر وسایل کهنه

ارتقای هوش هیجانی رانندگان، راهی برای کاهش خطرات جاده

غیبت عجیب مدافع استقلال در دو دیدار دوستانه!

دروازه‌بان استقلال اعلام کرد: فردا به ترکیه می‌روم

بمب یونایتد؛ قاتل سوئدی در راه اولدترافورد!

سریع‌تر از صاعقه؛ رکورد جهانی اسپک شکست!

فروش ملک در ترکیه افزایش یافت

راهنمای مسافران: نکاتی مهم درباره هتل های تهران

ویدیوچک آرژانتین را نجات داد

لیست ساپینتو؛ تأیید سیدورف، در تهران گیر کرد!

گفتن از روزهای خاکستری در وضعیت سفید / تخفیف مشاوره روانشناسی بلوجونیور برای فرزندان و والدین

درآمدهای دولت از مالیات 52 درصد افزایش یافت