خبر یزد

آخرين مطالب

سیاره زحل از آب کم‌چگال‌تر است؛ اما آیا واقعاً روی آب شناور می‌ماند؟ علمي

سیاره زحل از آب کم‌چگال‌تر است؛ اما آیا واقعاً روی آب شناور می‌ماند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / سیاره زحل به عنوان سیاره‌ای کم‌چگال شناخته می‌شود؛ طوری که به ادعای ناسا می‌تواند روی آب شناور بماند. اما این ادعا چقدر صحیح و عملی است؟
هر از گاهی، یک دانستنی علمی در اینترنت دست‌به‌دست می‌شود. یکی از آن‌ها این است که اگر سیاره غول‌پیکر زحل در آب قرار گیرد، شناور می‌ماند. اما آیا این ادعا واقعاً درست است؟ برای پاسخ به این پرسش، باید کمی درباره شناوری و کمی هم درباره سیارات گازی بدانیم.
بازار


شناوری، نیرویی رو به بالاست که در یک سیال (هر ماده‌ای که جریان دارد، معمولاً مایع و گاز) به همه اجسام موجود در آن وارد می‌شود. منشأ این نیرو، اختلاف فشار درون سیال است: هرچه پایین‌تر برویم، فشار بیشتر می‌شود. بنابراین، فشاری که از سمت پایین به جسم وارد می‌شود، بیشتر از فشاری است که از بالا به آن وارد می‌شود، و همین اختلاف باعث ایجاد نیرویی به سمت بالا می‌شود.
«اصل ارشمیدس» می‌گوید: نیروی واردشده بر هر جسمی که به‌طور کامل یا جزئی در سیال غوطه‌ور شده باشد، برابر با وزن سیالی است که آن جسم در هنگام ورود خود جابه‌جا کرده است.
اگر نیروی شناوری سیال از نیروی رو به پایین (که برابر با جرم جسم ضرب‌در شتاب گرانش است) بیشتر باشد، جسم روی سیال شناور می‌ماند. اما اجسامی که چگالی‌شان بیشتر از آب است، آن‌قدر در آب فرو می‌روند تا این دو نیرو برابر شوند.سیارات منظومه شمسی، همان‌طور که انتظار می‌رود، عموماً چگال‌تر از آب هستند. چهار سیاره سنگی نزدیک به خورشید همگی هسته‌ای سنگین از آهن دارند؛ حتی اگر اجزای سنگی دیگرشان را نادیده بگیریم.
اما درباره سیارات گازی چطور؟ ماجرا کمی جالب‌تر می‌شود. هر دو سیاره مشتری و زحل عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده‌اند" alt="خبر یزد" width="100%" />

ناسا توضیح می‌دهد: «زحل نیز مانند مشتری، عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده‌است. در مرکز زحل هسته‌ای چگال از فلزاتی مانند آهن و نیکل قرار دارد که با مواد سنگی و ترکیبات دیگر احاطه شده که تحت فشار و حرارت شدید به حالت جامد درآمده‌اند. این هسته با هیدروژن فلزی مایع در لایه‌ای از هیدروژن مایع احاطه شده است که ساختاری مشابه هسته مشتری اما به‌مراتب کوچک‌تر دارد.»
چگالی متوسط زحل حدود 0٫6871 گرم بر سانتی‌متر مکعب است. چگالی آب نیز با دما و فشار تغییر می‌کند، اما در فشار جو، حدود 1 گرم بر سانتی‌متر مکعب است.
ناسا می‌افزاید: «باور کردنش سخت است، اما زحل تنها سیاره‌ی منظومه شمسی محسوب می‌شود که چگالی متوسطش کمتر از آب است. این سیاره‌ی گازی عظیم‌الجثه می‌تواند روی آب یک وان شناور بماند، البته اگر وانی به آن بزرگی وجود داشته باشد.»
با اینکه ناسا مرجع مطمئنی در زمینه نجوم است، نباید موضوع شناوری زحل در آب را بیش از حد تحت‌اللفظی برداشت کرد. درست است که چگالی متوسط زحل از آب کمتر است، اما ما نمی‌توانیم یک وان غول‌پیکر بسازیم و زحل را مثل یک اردک پلاستیکی آسمانی در آن شناور کنیم. هدف ناسا بیشتر برجسته کردن کم‌چگال بودن زحل استهمان‌طور که «رت آلین»، استاد فیزیک دانشگاه جنوب شرقی لوئیزیانا توضیح داده، اگر پهنه‌ای آبی آن‌قدر بزرگ باشد که بتواند زحل را در خود جای دهد، فشار در بخش‌های پایین آن‌قدر زیاد خواهد بود که آب دیگر نمی‌تواند به شکل مایع باقی بماند. به‌طور دقیق‌تر، فشار در آن عمق به حدی می‌رسد که حتی می‌تواند موجب آغاز «همجوشی هسته‌ای» شود.
پس شناورکردن زحل روی آب نه‌تنها عملی نیست، بلکه اساساً غیرممکن است. درست است که چگالی متوسط زحل از آب کمتر است، اما زحل ساختاری صلب و سفت مانند یک قایق ندارد. هیدروژن و هلیومی که عمده‌ی ترکیب زحل را تشکیل می‌دهند، توسط گرانش در کنار هم نگه داشته شده‌اند و به وسیله‌ی هسته‌ی زحل پشتیبانی می‌شوند. اگرچه این کافی است تا زحل برای میلیاردها سال پایدار باقی بماند، اگر بخواهیم آن را در یک وان عظیم رها کنیم، گازهای هیدروژن و هلیوم به سطح آمده و به جوِ جدید وان تبدیل می‌شوند. در مقابل، هسته‌ی زحل، که چگال‌تر از آب و از جو جدید وان هم سنگین‌تر است، به سمت مرکز وان پر از آب فرو خواهد رفت.
خلاصه اینکه: اگرچه زحل چگالی کمتری نسبت به زمین دارد و در تئوری، اگر پوسته‌ای صلب آن را کنار هم نگه می‌داشت، می‌توانست روی آب شناور بماند؛ اما در عمل، سیاره در برخورد با چنین محیطی از هم پاشیده و در دنیای آبی فرو می‌رود؛ حتی اگر واقعاً بتوان چنین حجم آبی را برای انجام این آزمایش عجیب پیدا کرد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/736178/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نور، بارداری زنان را تهدید می‌کند

ثبات نسبی در بازار طلا و ارز؛ نیم سکه ثابت ماند

یزدی‌ها رکورد شکستند

معرفی بیماری‌های روانی ناشی از تعامل با هوش مصنوعی

اسماعیل‌نژاد: اعتماد به نفس به تیم برگشته است

سعادت: کار کردن با پیاتزا هیجان انگیز است

غلامی: مصمم هستیم تا بهترین نمایش را داشته باشیم

پرداخت وام جدید اجاره به 66 هزار متقاضی

قیمت مابقی سهام سرخابی‌ها تعیین شد

مهر و موم 10 واحد ضایعاتی دیگر در یزد

سیما تایید کرد: آل کثیر با استقلال یک‌ساله امضا کرده!

طرح جدید دولت برای ترکیبی شدن ارز روغن و کاهش رانت

واگذاری سهام تودلی ایران خودرو تا پایان دی ماه

«اوپن‌ای‌آی» و «گوگل» از ریاضی‌دانان پیشی می‌گیرند اما از یکدیگر نه!

پرسپولیس به گندوز، پول بده فسخ کن!

امباپه در مقابل بنزما؛ انتخاب شما کدام ستاره است؟

دورسون بازیکن آزاد است؟ بند عجیب در قرارداد این بازیکن!

سعادت: همکاری با پیاتزا شگفت انگیز است

عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست

اسماعیل‌نژاد: همان اندازه که ما به پیاتزا اعتماد داشتیم، او به تک تک بازیکنان اعتماد داشت

پیوستن 250 عزادار اشکذری به پویش «به عشق حسین»

قول مساعد مدنی زاده برای افزایش سقف معافیت مالیاتی

پیکر پاک مادر سردار راز 21 با حضور نماینده ولی فقیه و مدیرکل بنیاد مازندران در ساری تشییع شد

تخم مرغ از آنچه فکر می‌کردیم مفیدتر است

عکس روز ناسا از همکاری انفجاری دو ستاره

مربی تیم ملی: صبور باشید، خیلی راه داریم!

تندروان: جنگ 12 روزه خیلی ما را اذیت کرد

یوسف کاظمی: بازی کردن در تیم ملی افتخار بزرگی بود

مرتضی شریفی: هدف ما صعود به المپیک است

مدافع تیم ملی: صددرصد سهمیه المپیک میگیریم

ستاد اربعین استان یزد با 53 موکب، آماده میزبانی از زائران

تعداد نهادهای مالی فعال در بورس ایران به 1235 نهاد رسید

ماجرای توزیع آب بسته‌بندی در تهران چیست؟

معرفی میلی معتبرترین سایت خرید و فروش طلا

پیش‌بینی افزایش تردد زائران اربعین از مرزهای زمینی

مصرف آب کولر آبی چقدر است؟

افزایش 14 هزار میلیارد تومانی ثبت ریپو در بازار باز

خطر فریز شدن تتر! معرفی بهترین جایگزین‌ها

بازار ارز تجاری فردا باز است

برخورد قاطع تعزیرات حکومتی با گرانفروشان

«کرونوس و لازاروس» راهی بازار کتاب می‌شوند

فرار مالیاتی زیبنده جامعه نخبگانی کشور نیست

طرحی برای ورود سریع‌تر دانش آموزان به بازار کار

تشخیص زودهنگام بیماری گیاهان با هوش مصنوعی

افزایش ساعات خاموشی‌ها در یزد به دلیل ناترازی برق ناشی از گرمای شدید

توقف ترخیص خودروهای وارداتی و موبایل بدون شناسه کالا

رشد 5 هزار واحدی شاخص کل بورس

اعلام محدودیت‌های ترافیکی از اول تا چهارم مرداد در برخی محورهای مواصلاتی

پدر شهیدان والامقام «سراج» به لقاءالله پیوست

راهکارهای بهره‌برداری از آب‌های ژرف بررسی شد