خبر یزد

آخرين مطالب

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد علمي

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا / ستاره‌شناسان با مشاهده‌ همراه مخفی ستاره «ابط‌الجوزا» به راز 1000 ساله تغییر روشنایی آن پی بردند.
ستاره‌شناسان پس از مدت‌ها انتظار سرانجام همراه ستاره معروف «ابط‌الجوزا»(Betelgeuse) را مشاهده کردند. این ستاره همراه در یک مدار فوق‌العاده نزدیک به دور ابط‌الجوزا می‌چرخد که می‌تواند یکی از اسرار دیرینه آن را توضیح دهد. با وجود این، ستاره همراه محکوم به فناست و گروه پژوهشی پیش‌بینی می‌کنند که ابط‌الجوزا در عرض چند هزار سال آینده آن را خواهد بلعید.
بازار
به نقل از اسپیس، این واقعیت که ابط‌الجوزا یکی از درخشان‌ترین ستاره‌های آسمان است که با چشم غیر مسلح دیده می‌شود، آن را به یکی از شناخته‌شده‌ترین اجرام آسمانی تبدیل کرده است. از زمانی که اولین ستاره‌شناسان به بررسی این ستاره در آسمان شب پرداختند، از این واقعیت که روشنایی آن در دوره‌های 6 ساله تغییر می‌کند، گیج شده‌اند اما اکنون این معما حل شده است.
کم نور شدن 6 ساله این ابرغول سرخ‌رنگ را نباید با رویدادی که به کاهش شدید روشنایی آن در طول سال‌های 2019 و 2020 منجر شد و علاقه شدیدی را در سراسر جهان برانگیخت، اشتباه گرفت. کم‌نور شدن آن قدر غیرمنتظره بود که برخی از دانشمندان را به یک نظریه جدید سوق داد مبنی بر این که کم‌نور شدن می‌تواند نشانه‌ای از نزدیک شدن ابط‌الجوزا به انفجار ابرنواختری باشد که روزی پایان عمر آن را رقم خواهد زد.
این گمانه‌زنی درباره ابرنواختر کاملاً درست بود. گذشته از این، اگرچه ابط‌الجوزا تنها حدود 10 میلیون سال قدمت دارد اما این واقعیت که 700 برابر خورشید است، به این معناست که سوخت هسته‌ای خود را بسیار سریع‌تر از ستاره 4.6 میلیارد ساله ما سوزانده است. این بدان معناست که مرگ ابرنواختری آن احتمالاً نزدیک است. با وجود این در سال 2023، رویداد کم‌نور شدن با ابر غول‌پیکر و مبهم غبار که از ابط‌الجوزا ساطع می‌شود، توضیح داده شد.
اگرچه معمای کم‌نور شدن حل شد اما این رویداد علاقه‌ تازه‌ای را به این ستاره‌ همیشه آشنا و دهمین ستاره‌ درخشان آسمان شب برانگیخت. این علاقه‌ تازه، تمایل ستاره‌شناسان را به حل کردن مسئله کم‌نور شدن دوره‌ای منظم‌تر اما نه چندان چشمگیر ابط‌الجوزا نیز شامل می‌شد.
ابط‌الجوزا یک دوره اولیه تغییرپذیری دارد که حدود 400 روز طول می‌کشد و همچنین یک دوره دوم و طولانی‌تر کم‌نور شدن دارد که حدود 6 سال زمان می‌برد. برخلاف رویداد کم‌نور شدن که تنها چند سال دانشمندان را شگفت‌زده کرد، ضربان منظم ابط‌الجوزا بشریت را برای هزاران سال گیج کرده است.
دانشمندان هنگام بررسی داده‌های بایگانی‌شده، این نظریه را مطرح کردند که تغییرپذیری 6 ساله ابط‌الجوزا می‌تواند کار یک ستاره همراه پنهان باشد. با وجود این، بررسی‌های عمیق‌تر که با «تلسکوپ فضایی هابل» و «رصدخانه فضایی پرتو ایکس چاندرا» انجام شدند، دانشمندان را در یافتن یک ستاره همراه دست خالی گذاشتند.
«استیو هاول»(Steve Howell) دانشمند «مرکز تحقیقات ایمز» ناسا بدون هیچ گونه نگرانی، سرپرستی گروهی از اخترفیزیکدانان را بر عهده گرفت که با «تلسکوپ جمینای»(Gemini telescope) و تجهیزات موسوم به «آلوپک»(Alopeke) به بررسی ابط‌الجوزا پرداختند.
هاول گفت: توانایی تلسکوپ جمینای در به دست آوردن وضوح زاویه‌ای بالا و کنتراست‌های شدید، امکان شناسایی مستقیم همراه ابط‌الجوزا را فراهم کرد. مقالاتی که همراه ابط‌الجوزا را پیش‌بینی می‌کردند، معتقد بودند که احتمالاً هیچکس هرگز قادر به تصویربرداری از آن نخواهد بود.
آلوپک از روشی در نجوم به نام «تصویربرداری نقطه‌ای» استفاده می‌کند که از زمان‌های نوردهی کوتاه برای حذف اعوجاج تصاویر ناشی از جو زمین بهره می‌برد. این امر، قابلیت وضوح بالا را به تلسکوپ جمینای داد تا برای اولین بار همراه کم‌نور ابط‌الجوزا را شناسایی کند.
هاول و همکارانش توانستند کاری بیش از تصویربرداری از ستاره همراه ابط‌الجوزا انجام دهند. همچنین، آنها توانستند برخی از ویژگی‌های آن را شناسایی کنند.
این گروه پژوهشی معتقدند که ستاره همراه ابط‌الجوزا، جرمی حدود 1.5 برابر خورشید دارد و یک ستاره داغ آبی-سفید است که در فاصله‌ای معادل چهار برابر فاصله بین زمین و خورشید - که برای ستاره‌های دوتایی نسبتاً نزدیک است - به دور ابط‌الجوزا می‌چرخد. این بدان معناست که این ستاره در جو گسترده ابط‌الجوزا قرار دارد. این اولین باری است که یک ستاره همراه تا این حد نزدیک به یک ابرغول قرمزرنگ شناسایی می‌شود.
همچنین، این گروه پژوهشی یک نظریه را مطرح کردند مبنی بر این که ستاره هنوز سوزاندن هیدروژن را در هسته خود آغاز نکرده است. سوزاندن هیدروژن در هسته، فرآیندی است که طول عمر اصلی یک ستاره را تعریف می‌کند. بنابراین، به نظر می‌رسد منظومه ابط‌الجوزا از دو ستاره تشکیل شده است که در دو پایانه مخالف عمر خود قرار دارند؛ با وجود این که هر دو ستاره به طور هم‌زمان تشکیل شده‌اند.
دلیل چنین رویدادی این است که ستاره‌های بزرگتر و پرجرم‌تر نه تنها سوخت هسته‌ای خود را سریع‌تر می‌سوزانند، بلکه هم‌جوشی هیدروژن به هلیوم را نیز زودتر آغاز می‌کنند اما در این مورد، تأخیر به این معنی نیست که ستاره‌ همراه ابط‌الجوزا عمر طولانی خواهد داشت زیرا گرانش شدید ابط‌الجوزا احتمالاً ستاره‌ کوچکتر را به درون خود می‌کشد و آن را می‌بلعد.
این گروه پژوهشی تخمین زده‌اند که این رویداد هم‌نوع‌خواری احتمالا ظرف 10 هزار سال آینده رخ خواهد داد. با وجود این، ستاره‌شناسان در نوامبر 2027 که همراه ستاره‌ای ابط‌الجوزا به حداکثر جدایی از ابرغول سرخ برسد، نگاهی دیگر به آن خواهند انداخت.
این پژوهش فراتر از پیامدهای خود برای شناسایی ابط‌الجوزا و همراه نگون‌بخت آن، اطلاعات بیشتری را به دانشمندان درباره این موضوع می‌دهد که چرا ابرغول‌های قرمزرنگ در طول سال‌های متمادی دچار تغییرات دوره‌ای در روشنایی می‌شوند.
هاول گفت: این کشف نهایت چیزی بود که می‌توان با تلسکوپ جمینای در تصویربرداری با وضوح زاویه‌ای بالا انجام داد. این کشف اکنون در را به روی سایر رصدهای مشابه باز می‌کند.
این پژوهش در «The Astrophysical Journal» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/736317/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افتتاح مجموعه کانون بسیج هنرمندان ابرکوه

هوای گرم و گرد و غبار تا هفته آینده مهمان یزد است

نصب نمادی از شهر یزد در لاهور پاکستان

رونمایی از شعار دومین کنگره ملی 8000 شهید گیلان با حضور مقامات کشوری و لشکری

دومین کنگره شهدای گیلان باید ماندگار و الگو باشد

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «حسنوی»

دیدار حجت‌الاسلام ابوترابی‌فرد و مهندس اوحدی با خانواده شهیدان عسگری

در میان آتش و گرسنگی، چشم امید غزه به امت اسلامی است

اوقات شرعی چهارشنبه 1 مرداد 1404 به افق یزد

برگزاری آزمون ورودی حوزه علمیه خواهران یزد

صدور گذرنامه اربعین در یزد فقط در 48 ساعت

رونمایی از نخستین اسناد نهضت ملی مسکن استان یزد

نقد و بررسی کتاب «جنگ در درکه» در یزد

تاکید معاون استاندار یزد بر تسریع در پروژه پساب برای تامین آب پایدار صنعت

🎬بندر خشک پیشگامان، پس‌کرانه استراتژیک بندر شهید رجایی و ظرفیتی ملی است

🎬 با 1.5 درصد جمعیت، 2.5 درصد تولید ناخالص داخلی کشور را داریم

یزدی‌ها رکورد شکستند

راز 1000 ساله دهمین ستارهٔ درخشان آسمان فاش شد

توسعه بهره‌برداری از عناصر نادر خاکی یزد در دستور کار قرار گرفت

دیدار استاندار یزد با معاون وزیر و رئیس سازمان حج و زیارت

قایدی هنوز اجازه بازی ندارد!

به دخیا بی‌مهری کردند ولی قلب او هنوز برای یونایتد می‌تپد

لحظاتی از تمرینات پرفشار پرسپولیس

صعود پسران بسکتبال ایران به کاپ آسیا

گل ها و پاس گل های لائوتارو در سری آ 2024/25

لغو مسابقات و تمرینات فوتبال در روز چهارشنبه

محسن حکیم: قبول دارم که در VAR ضعف داریم و قول می‌دهم که بهتر شویم

محسن حکیم: استانهای اصفهان،کرمان و خوزستان در بحث VAR بی نظیر و حرفه‌ای هستند

پاس گل به سبک ایشی‌زاکی؛ وقتی از 100% مغزت استفاده می‌کنی

اشکش جانشین رسول خطیبی شد

صحبت‌های فرهاد نظری ‌افشار، دریافت کننده تیم ملی والیبال ایران

نوروزی: حواشی از من 4 مدال طلا گرفت

نوروزی: کشتی فرنگی ایران مدیون محمد بنا است

علی قره‌گوزلو، ملی‌پوش اسنوکر: امیدوارم پرچم سه رنگ کشورم را در این مسابقات چنگدو به اهتزار در بیاورم

درخشش سوارکار ایرانی در مسابقات بین‌المللی هلند

11 نوع مختلف از چاقی شناسایی شد

گل های تراکتور در دیدار دوستانه مقابل حریف ترکیه‌ای

روزی که عیسی به پرسپولیس برگشت؛ به خانه خودم بازگشتم

محسن حکیم: در بازی ملوان - استقلال، داور وسط اعتقادی به خطا نداشت و به ما اعلام کرد

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه چهارشنبه 1 مرداد 1404

سولانا 200 دلاری شد

طلا سقف 5 هفته‌ای خود را لمس کرد؛ چشم‌انتظار ضرب‌الاجل تعرفه‌ای ترامپ

نقاط قرمز مرموز کیهان، کهکشان نیستند

مهرداد محمدی - تراکتور لو رفت

وعده توانیر برای کاهش قطع برق

انجام پروازهای اربعین از 32 فرودگاه بین‌المللی و مرز هوایی

کارگاه صنعتی در دل یک روستا

تاثیر جالب توجه 2 واکسن بر جلوگیری از زوال عقل

انتظار برای تصمیم کاپیتان بارسا درباره جراحی

پیگیری درخواست‌های مردمی در بسته شهروند خبرنگار