خبر یزد
هفته ملی جوانی جمعیت با محوریت وفاق ملی در یزد
سه شنبه 30 ارديبهشت 1404 - 00:18:47
خبر یزد - مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد گفت: به مناسبت هفته ملی جوانی جمعیت، برنامه‌های متنوعی با محوریت وفاق ملی و با حضور جمعی از مسئولان، نخبگان و فعالان حوزه جمعیت در یزد برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، فاطمه دانش یزدی، امشب -دوشنبه بیست‌ونهم اردیبهشت- در دومین نشست چله‌های رسانه‌ای استان یزد با اصحاب رسانه که با حضور تعدادی از دستگاه‌های متولی امر جمعیت با اصحاب رسانه استان یزد برگزار شد با اشاره به اهمیت موضوع جمعیت در حکمرانی کشور، به تشریح برنامه‌های هفته ملی جوانی جمعیت (24 تا 30 اردیبهشت ماه) پرداخت و اظهار کرد: در رابطه با حل بحران جمعیتی در کشور به گفتمان‌سازی جمعیتی و عملیاتی شدن تمام رویکردها در این زمینه نیاز داریم.
وی با بیان اینکه 35 دستگاه عضو قرارگاه جوانی جمعیت در استان یزد فعالیت می‌کنند، به ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده توسط این دستگاه‌ها در راستای اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت پرداخت و افزود: توجه به پنجره جمعیتی و تله جمعیتی در گفتمان اجتماعی دو بخش قابل توجه است، نهادهای تبیینی و گفتمان‌ساز همچون بهزیستی، ثبت احوال و دفتر اجتماعی استانداری را از جمله ارکان اصلی این حوزه هستند که امروز حضور دارند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری یزد ادامه داد: شبکه مردمی برای موضوع جوانی جمعیت شکل گرفته است و در بحث قرارگاه جوانی جمعیت شش کمیته داریم که یکی از آن‌ها کمیته مردمی هستند لازم به ذکر است که ما کنشگران مردمی داریم که در حوزه جمعیت فعالیت دارند. قرار است هفتم خرداد همایش کنشگران جوانی جمعیت با حضور 400 کنشگر در استان یزد برگزار می‌شود.
مخاطرات سندرم تک‌فرزندی در یزد محمدهادی فرحزادی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان یزد ، با اشاره به مطالعه 150 مورد طرح توصیفی و اجرایی در رابطه با نقش رسانه در راستای ترویج جوانی جمعیت و فرهنگ‌سازی در این زمینه، بر اهمیت نقش رسانه‌ها در ترویج فرهنگ فرزندآوری و اصلاح نگرش‌های غلط در این خصوص تاکید و بیان کرد: پیوند جوانی جمعیت با ارزش‌های دینی، ملی و فرهنگی را ضروری است چرا که سیر نزولی نرخ باروری در استان یزد (1.95) و زیر نرخ جایگزینی رسیده است.
وی با اشاره به ارائه خدمات مشاوره‌ای پیش از ازدواج و پیش از بارداری در تمامی شهرستان‌های استان خبر داد و افزود: مراقبت‌های بارداری ماهانه و منظم در 73 مرکز خدمات جامع سلامت در حال انجام است، همچنین خدمات تغذیه و سلامت روان به مادران باردار نیازمند نیز ارائه می‌شود و طرح ویژه هزار روز طلایی اول زندگی، در راستای امر فرزندآوری در شهرستان‌های ابرکوه، خاتم، مروست و مهریز اجرا می‌شود و در صورت نتیجه بخش بودند در سایر مناطق استان یزد ادامه خواهد یافت.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به افزایش جمعیت سالمند در کشور تا سال 1430 (حدود 30 درصد)، بر لزوم ارائه خدمات مراقبتی و آموزشی به این گروه سنی تاکید و افزود: خدمات غربالگری رایگان سه سرطان اولیه، مشاوره سلامت روان و روانشناسی در مراکز بهداشت به صورت رایگان ارائه می‌شود.
فرحزادی در پایان سخنان خود، سندرم تک فرزندی را چالشی جدی برای سلامت جسمی، اجتماعی و روانی افراد دانست و بر لزوم توجه به این موضوع گفت: این برنامه‌ها با هدف ترویج فرهنگ فرزندآوری و حمایت از خانواده در استان یزد برگزار شد و با استقبال گسترده فعالان این حوزه روبرو می‌شود.
کاهش نرخ باروری یزد به نرخ 1.91 فرزند مهدی مصدق، مدیرکل ثبت احوال استان یزد، بر اساس آخرین آمارهای ثبت احوال کشور، نرخ باروری در سال 1403 به 1.91 فرزند در یزد رسیده است، در حالی که این رقم در سال 1400 حدود 2.04 بود. این در حالی است که نرخ جایگزینی جمعیت 2.1 فرزند است و کاهش بیشتر آن به معنای کاهش مطلق جمعیت در آینده نزدیک است.
وی افزود: وظیفه اجتماعی افراد در جامعه، تشکیل خانواده است و این وظیفه اجتماعی نیز وجود دارد که حداقل دو فرزند تحویل جامعه بدهند، ما اکنون در مرحله نخست باید حفظ جمعیت داشته باشیم و بعد از آن افزایش جمعیت، اگر این روند ادامه یابد، در آینده با بحران نیروی کار و سالمندی جمعیت مواجه می‌شویم.
مدیرکل ثبت احوال استان یزد با بیان اینکه هم‌اکنون 6.4 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند، افزود: در 30 سال آینده، بخش بزرگی از جمعیت به گروه سنی بالای 70 سال می‌رسند که دیگر قادر به تولید و اشتغال نخواهند بود و این فشار بزرگی بر اقتصاد و نظام تأمین اجتماعی وارد می‌کند.
افزایش طلاق و کاهش ازدواج؛ عوامل اصلی کاهش جمعیت نادر هومنیان، مدیرکل بهزیستی استان یزد ، نیز با اشاره به نقش آسیب‌های اجتماعی در کاهش جمعیت گفت: امروز از هر 4 ازدواج، یک مورد به طلاق منجر می‌شود، در حالی که در گذشته این نسبت 1 به 18 بود. این روند باعث می‌شود بخشی از جمعیت جوان از چرخه فرزندآوری خارج شوند.
وی افزود: اعتیاد، مشکلات معیشتی و حتی خودکشی نیز از عوامل کاهش تمایل به ازدواج و فرزندآوری هستند. متأسفانه تک‌فرزندی به یک فرهنگ غلط تبدیل شده که باید با برنامه‌ریزی فرهنگی و اقتصادی اصلاح شود.
پیک منفی جمعیت در 1428؛ زنگ خطر برای کشور علی صالحی، مدیر دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد نیز با اشاره به عواقب سیاست‌های گذشته کنترل جمعیت گفت: 30 سال طول کشید تا به این نقطه برسیم و اکنون باید با برنامه‌ریزی دقیق از بحران پیش‌رو جلوگیری کنیم. در سال 1430، جمعیت کشور حدود 95 میلیون نفر خواهد بود، اما پس از آن با کاهش جمعیت و پیری جامعه مواجه و پیش‌بینی می‌شود در سال 1428 به پیک منفی جمعیت برسیم که تهدیدی جدی برای اقتصاد و امنیت اجتماعی است.
وی با بیان اینکه از دهه‌های گذشته، رسانه‌ها، مطبوعات، مدارس و دانشگاه‌ها در راستای کاهش جمعیت برنامه‌ریزی و فعالیت کرده‌اند خاطرنشان کرد: بنابراین انتظار تغییر سریع در ذهنیت جامعه نسبت به فرزندآوری، غیرواقع‌بینانه است.
مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری یزد ادامه داد: بزرگ‌ترین آسیب به سیاست افزایش جمعیت، این است که مردم آن را صرفاً یک سیاست حکومتی و دولتی تلقی می‌کنند. اگر نتوانیم آن را به عنوان یک ضرورت اجتماعی و ملی برای مردم جا بیندازیم، در امر جوانی جمعیت موفق نمی‌شویم.
کد خبر 867635

http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/724405/هفته-ملی-جوانی-جمعیت-با-محوریت-وفاق-ملی-در-یزد
بستن   چاپ