خبر یزد - ایرنا / رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به ارزش 14 میلیارد دلاری تولید از دست فولاد در چهار سال گذشته به دلیل ناترازی انرژی، گفت: ارزش از دست رفته ارزآوری آهن و فولاد ناشی از محدودیت های انرژی در سال گذشته به پنج میلیارد و 500 میلیون دلار رسید.
بهرام سبحانی روز شنبه در نشستی با اصحاب رسانه در اعتراض به قطعی برق کارخانه های فولادی کشور اظهار داشت: در سال گذشته می توانستیم چهار میلیارد دلار در بیلت و بلوم ارزآوری داشته باشیم که به خاطر ناترازی از دست رفت.
وی ادامه داد: ظرفیت تولید کل محصولات فولادی فولاد در سال گذشته 30 میلیون و 412 هزار تن بود که در نهایت 25 میلیون و 873 هزار تن تولید شد؛ به عبارتی 15 درصد ظرفیت تولید از دست رفت.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به محدودیت 90 درصدی انرژی، گفت: قطعی برق صنایع به مواد در جریان تولید و تجهیزات و دستگاه خسارت می زند.
وی عنوان کرد: یک کارخانه فولاد بین هفت تا 12 هزار نفر نیرو دارد که به دلیل تعطیلی نمی تواند نیروی کار را تعدیل کند. همچنین باید در کنار مالیات، بیمه، قبوض برق، گاز و آب و تسهیلات، دستمزد و حقوق نیروی کار را پرداخت کند.
سبحانی از قطعی برق در 10 روز گذشته در صنعت فولاد خبر داد و گفت: از حدود 10 روز گذشته برق صنایع فولاد قطع شد که هرچند ابتدا این قطعی تکذیب شد، اما پیگیریها از صنایع نشان داد که محدودیت 90 درصدی برق اعمال شده است.
وی عنوان کرد: مطابق توافق وزارت نیرو با وزارت صنعت، معدن و تجارت، مقرر بود از کل معادن و صنایع در نهایت 2 هزار مگاوات کسری برق داشته باشیم، نه اینکه 90 درصد کسری برق داشته باشیم که اعتراض وزیر صمت را داشتیم و ما صنایع نیز اعتراض کرده ایم.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خاطرنشان کرد: نگاه رئیس جمهور عدم ضربه به تولید است اما به خاطر محدودیت برق، تامین برق خانگی در اولویت قرار گرفته است و برای صنایع کسری به وجود آمده است که این محدودیت ها در سه ماه آینده به زنجیره تولید صنایع خشارت وارد می کند.
وی با بیان اینکه به همان سرعت که صنعت رشد کرد زیرساخت های انرژی مورد توجه قرار نگرفت، گفت: امروز با ناترازی روبهرو هستیم، اما درخواست ما برقراری عدالت در تامین برق صنایع است.
سبحانی ابراز کرد: شاهد بد اخلاقی و فرافکنی در جامعه هستیم، از اوایل فروردین ماه شاهد محدودیت برق در صنایع هستیم، وزارت نیرو در تامین برق صنایع توپ را به زمین صنایع می اندازد و انتظار ایجاد نیروگاه انرژی از صنایع دارند.
وی گزارشی از وضعیت تولید و صادرات فولاد در کشور ارائه کرد و گفت: در بخش تولید فولاد در سال گذشته نسبت به سال 1402 حدود 5.7 درصد کاهش تولید داشته ایم که به خاطر شدت یافتن محدودیت های برق و گاز است، این در حالی است که در سال 1402 ناترازی انرژی کمال محدودیت را ایجاد کرد.
رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران افزود: ظرفیت سالیانه تولید فولاد کشور 50 میلیون تن است که به خاطر محدودیت ها بیش از 30 میلیون تن در سال گذشته تولید کرده ایم که نزدیک به 9 میلیون تن کاهش تولید نسبت به سال 1402 داشته ایم.
وی ادامه داد: 30 درصد فولاد تولیدی صادر می شود، در بخش صادرات فولاد در یک ماه امسال به خاطر نزدیک شدن ارز نیمایی به بازار و اصلاحات در خصوص ارز تخصیصی شاهد رشد صادرات هستیم.
وی بیان داشت: سال گذشته واردات در بخش ورق های سرد، گرم و پوشش دار به خاطر تفاوت نرخ ارز پنج درصد افزایش داشته است که منجر به گله مندی فولادی ها شده است، چرا که فولاد مبارکه می تواند کل نیاز بازار داخل را تولید کند.
سبحانی به تفاوت آمار کارخانه ها و گمرک در صادرات اشاره کرد و گفت: عده ای از تجار، خارج از کارخانه از بازار آزاد زنجیره فولاد را تهیه کرده و صادر می کنند که در آمار کارخانه ها نیست اما در آمار گمرک است، بازگشت ارز این کالاها ممکن است محقق نشود. اینها صادرکنندگان هویت داری نیستند و فقط به دنبال سود هستند.
وی عنوان کرد: باید گمرک مطالبه گر بازگشت ارز صادرکنندگان باشند، چراکه این نوع صادرات فاجعه است. این در حالی است که در عراق و افغانستان بر روی میلگرد و تیراهن تعرفه گذاشته اند.
این مقام صنفی اظهار داشت: قوانین ارزی بسیار متغییر است، گاهی اثر مثبت و گاهی منفی دارد. برای تولید نیاز به ارز داریم طبق قانون صادرکننده می توانست از ارز صادراتی برای تولیدات استفاده کند که بر روی آن بحثهایی انجام شد اما در این باره ثبات قوانین و مقررات را شاهد نیستیم.
بازار
![]()
http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/725833/14-میلیارد-دلار-«ارزش-از-دست-رفته-فولاد»-طی-4-سال