خبر یزد
لزوم توسعه کشت گلخانه‌ای برای مدیریت منابع آبی در یزد
دوشنبه 3 خرداد 1400 - 14:00:26
خبر یزد -

خبر یزد


به گزارش خبرگزاری فارس در یزد، حسین ملکی‌نژاد، دبیر کانون تفکر آب دانشگاه یزد، عصر دیروز در هشتاد و هشتمین نشست کانون تفکر آب استان که با محوریت بررسی برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی یزد در حل بحران کم‌آبی استان به‌صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: با اشاره به پیش‌بینی‌های نادرست بارش‌های سال جاری مدیریت آب در ترسالی و خشک‌سالی‌های استان ضروری است.
سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد هم سرعت عمل در حل بحران‌ها و جدیت در چاره‌اندیشی را رمز موفقیت کشورهای درگیر با بحران‌های آبی دانست و با اشاره به تغییرات اقلیمی کره زمین در چشم‌انداز 2050 از میزان تطابق سرعت عملکرد حل بحران آب با افت منابع آبی موجود طرح مسئله کرد. 
رمضان اسپرس، مدیر طرح و برنامه جهاد کشاورزی یزد نیز در ادامه این جلسه از تصویب طرح آب قابل ‌برنامه‌ریزی استان پس از حدود دو سال از سوی استاندار یزد خبر داد و گفت: سهم بخش کشاورزی تا سال 1405 طی دو فاز و ارزیابی کارشناسی حدود 545 میلیون مترمکعب است و با اعمال برنامه‌های کاهش مصرف و اصلاح الگو محقق می شود.
مدیر طرح و برنامه جهاد کشاورزی یزد در این نشست به ارائه برنامه عملیاتی مدیریت حاد و بحرانی خشک‌سالی و کمبود آب در بخش کشاورزی استان تا افق 1405 پرداخت و افزود: نسبت مساحت استان به کشور حدود 4.5 میلیون مترمکعب است و 1.4 جمعیت کشور و 0.8 اراضی کشاورزی کشور را در خود جای‌داده است که با این تفاسیر می‌توان گفت حدود 1.3 تولیدات کشاورزی کشور در یزد قرار دارد و نشان از بهره‌وری خوب استان در این حوزه است. 
به گفته اسپرس، جمعیت روستایی استان 15 درصد کل جمعیت را در بردارد و طبق آخرین آمار 918 میلیون‌ مترمکعب مصرف آب در حوزه‌های مختلف وجود داشته که حدود 180 میلیون مترمکعب آن از قنوات و مابقی آن از چاه‌های کشاورزی تأمین می‌شود و تنها 8.6 درصد حجم آب مصرفی در بخش کشاورزی دارای تناسب کیفیت بالایی است.
وی با اشاره به برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی یزد در راستای کاهش مصرف سالانه آب در بخش کشاورزی، از کاهش این میزان از سال 83 حدود 1495 به 560 میلیون مترمکعب در سال گذشته خبر داد که ناشی از خشک‌سالی و فعالیت‌های بهره‌ورانه جهاد کشاورزی بوده است.
مدیر طرح و برنامه جهاد کشاورزی همچنین از کاهش برداشت حدود 173 میلیون مترمکعب آب از چاه‌های استان و افزایش راندمان آبیاری به میزان 57 درصد تا افق 1405 خبر داد و افزایش بهره‌وری از منابع تولید، افزایش عملکرد در واحد سطح، حذف محصولات پر آب خواه و جایگزینی محصولات کم آب خواه و دارای مزیت، کاهش اثرات خشک‌سالی و تقبل آن را از اهداف این سازمان خواند که ذیل 3 طرح بهینه‌سازی مصرف آب، اصلاح الگوی تولید و آموزش و توانمندسازی بهره‌برداران به اجرا درخواهد آمد. 
وی همچنین گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی به‌منظور افزایش جذب مواد خام و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، استفاده حداکثری از آب مجازی و توسعه کشت گلخانه‌ای را از جمله راهبردها و سیاست‌های برنامه اقدام این سازمان برشمرد که در صورت اجرای کامل این طرح نتایجی همچون: افزایش تولیدات دامی از 338 هزار تن به 490 هزار تن، پایداری روند تولید و کمک به جبران افت سفره‌های آب زیرزمینی در راستای طرح تعادل بخشی منابع آب، به دست خواهد آمد.
22 درصد محصولات گلخانه‌ای کشور در استان یزد تولید می‌شود
اکبر شیخعلی شاهی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی یزد، انتقال کشت به فضا بسته و ایجاد شهرک‌های گلخانه‌ای را یکی از اولویت‌های این سازمان دانست که با افزایش تولید حدود 10 برابر همراه بوده و با استفاده از آب‌های بازچرخانی شده و روش‌های آبیاری نوین قابل پیاده‌سازی است.
به گفته شیخعلی شاهی، تا سال 92 در استان یزد تنها 1160 هکتار گلخانه وجود داشته که اکنون به 1998 هکتار رسیده و تنها 2 درصد از آب برنامه‌ریزی‌شده استان به این بخش اختصاص‌یافته است، در حالی‌که با اشتغال 14 هزار نفر به‌طور مستقیم، ارزآوری و کاهش مصرف همراه است. 
وی با اشاره به تولید 22 درصد محصولات گلخانه‌ای کشور در استان یزد، افزایش کشت گیاهان دارویی، گل محمدی و زعفران و شیوه کشت نشائی را از اولویت‌های کشت گلخانه‌ای استان دانست که با اجرای طرح تأمین تسهیلات ایجاد سایبان‌ها در باغات استان می‌توان تبخیر آب در این بخش را تا 30 درصد کاهش داد.
حسن بلندیان مدیرعامل اندیشکده صفا نیز با اشاره به دغدغه تأمین خوراک افراد تا افق 2050 در جهان به تأمین نیاز اقلام کشاورزی از خارج استان و کشت پسته در یزد انتقاد کرد و اولویت تخصیص منابع استان را به اقلام موردنیاز اولیه همچون گندم تلقی کرد.
علی اوهب یزدی نماینده شرکت آب منطقه‌ای یزد، از وضعیت استان در حوزه آب مجازی و دکتر محمدحسین معماریان، عضو هیات‌علمی دانشکده فیزیک دانشگاه یزد از میزان صادرات و واردات استانی آب مجازی، طرح پرسش کردند.
آرش دالوند عضو هیات‌علمی گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به تجهیز 30 درصدی کشت استان به آبیاری نوین، از راندمان بالای آبیاری تحت‌فشار و تأثیر آن در کاهش برداشت از چاه‌ها سخن به میان آورد. دکتر علی‌اصغر سمسار‌یزدی مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور تمدن کاریزی، بازببینی و تکمیل بیانیه‌های گذشته را گامی مؤثر در ایجاد بانک اطلاعاتی مرجع در دانشگاه یزد تلقی کرد.
انتهای پیام/الف

http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/193075/لزوم-توسعه-کشت-گلخانه‌ای-برای-مدیریت-منابع-آبی-در-یزد
بستن   چاپ