خبر یزد
یک پنجم نوجوانان اصفهانی دچار اضافه‌ وزن هستند
پنجشنبه 6 بهمن 1401 - 15:52:23
خبر یزد - ایسنا / رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در سال 1400 حدود 53 درصد از افراد بزرگ‌سالی که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند به‌نوعی درگیر چاقی و اضافه‌وزن بودند، گفت: این آمار در نوجوانان 19.8 درصد یعنی معادل یک پنجم نوجوانان اصفهانی بود.
مرجان منوچهری، رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به سیزدهمین بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه با شعار "حال خوب با وزن مناسب" از 24 دی‌ماه تا 7 بهمن‌ماه، اظهار کرد: چاقی و اضافه‌وزن یک اختلال چند وجهی است و از جنبه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی می‌تواند بر سلامت افراد و جامعه تأثیرگذار باشد، درعین‌حال که هم سلامت جسمی و هم سلامت روحی و روانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
وی با بیان اینکه معمولاً وقتی افراد دچار چاقی و اضافه‌وزن می‌شوند به‌راحتی نمی‌توانند به حالت طبیعی برگردند، گفت: چاقی هزینه‌های گزافی به خانواده و جامعه تحمیل می‌کند. فردی که چاق است نشاط فردی و اجتماعی ندارد و همین موضوع باعث می‌شود بیشتر در معرض آسیب قرار گیرد و فعالیت‌های او تحت تأثیر قرار می‌گیرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه انسان سالم یکی از شاخص‌های دستیابی به توسعه پایدار است، افزود: برای حفظ سلامت جامعه باید مداخلاتی صورت گیرد، چراکه عادات غذایی نامناسب و کم‌تحرکی و بی‌تحرکی به‌سلامت انسان‌ها آسیب رسانده و باعث شیوع چاقی و اضافه‌وزن می‌شود. در دو سه سال گذشته شیوع ویروس کرونا محدودیت‌هایی ایجاد کرد و در حال حاضر نیز آلودگی هوا باعث کم شدن فعالیت بدنی در افراد جامعه می‌شود.
وی چاقی و اضافه‌وزن را یکی از عوامل ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر عنوان کرد و گفت: اضافه‌وزن و چاقی در همه دنیا مورد توجه قرار گرفته و کشورها متعهد به انجام اقداماتی شده‌اند، چراکه همه‌چیز حتی پیشرفت کشورها را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.
منوچهری با اشاره به اینکه در سال 1400 حدود 53 درصد از افراد بزرگ‌سالی که تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند به‌نوعی درگیر چاقی و اضافه‌وزن بودند، افزود: این آمار در نوجوانان 19.8 درصد یعنی معادل یک پنجم نوجوانان اصفهانی بود. این در حالی است که اگر به چاقی در دوران کودکی توجه نشود در دوران نوجوانی حالت تجمعی پیدا می‌کند و سخت‌تر می‌توان درمان کرد، بنابراین به‌احتمال‌زیاد این افراد در بزرگ‌سالی نیز درگیر معضل چاقی خواهند بود.
وی با اشاره به فعالیت حدود 150 نفر کارشناس تغذیه در استان اصفهان، گفت: این کارشناسان در حوزه برنامه‌ریزی و مداخله در گروه‌های سنی مختلف فعالیت می‌کنند تا چرخه چاقی و اضافه‌وزن کنترل و این فرایند متوقف شود.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه مداخلات کارشناسان تغذیه در سه حوزه فرد محور، خانواده محور و اجتماع‌محور است، تصریح کرد: مداخلات فرد محور در قالب مشاوره‌های تغذیه و چاقی در مراکز جامع خدمات سلامت انجام می‌شود که در شهرهای بالای 20 هزار نفر و در حاشیه شهرها فعال است. البته در شهرهای 20 هزار نفر و روستاها تعداد کارشناسان تغذیه خیلی کم است، اما بیشترین مشکل معمولاً مربوط به شهرهای بزرگ است.
وی با بیان اینکه بر اساس پرونده سلامت افراد کارشناسان تغذیه اگر فردی دچار اختلال چاقی باشد به پزشک و متخصص تغذیه ارجاع می‌دهند تا مشاوره‌های تخصصی دریافت کنند، گفت: متخصص تغذیه بر اساس وزن، قد، سن، شرایط زندگی و کار برنامه غذایی تنظیم می‌کند و حداقل سه ماه یک‌بار باید وضعیت فرد پیگیری و روند بهبود او بررسی شود. البته فرد باید آمادگی و تعامل برای رعایت رژیم غذایی داشته باشد، اما اگر نداشته باشد، ابتدا یک‌سری اصلاحات در برنامه غذایی فرد و خانواده‌اش دیده می‌شود مثل مصرف محدودیت مصرف فست فود و غذاهای چرب و آماده که باید در کل خانواده اصلاح شود.
منوچهری با بیان اینکه در آموزش‌های چهره به چهره و گروهی انواع مختلف چاقی و عوارض آن برای افراد بیان می‌شود تا نگرش آن‌ها تغییر کند، افزود: گاهی حتی گروه‌های خودیاری تشکیل می‌شود تا تجارب خود را در اختیار دیگران قرار دهند.
وی با بیان اینکه مداخلات اجتماع‌محور بیشتر در قالب مراکز تجمعی مثل مدارس و ادارات و کارخانه‌ها صورت می‌گیرد، افزود: با همکاری مراکز بهداشتی جلسات آموزشی برای بخش‌های مختلف برگزار می‌شود و برنامه‌هایی تدوین و مشوق‌هایی برای افراد در نظر گرفته می‌شود تا بتوانند با انجام این برنامه‌ها به وزن ایده آل برگردند. همچنین پیام‌هایی تهیه شده و به اطلاع افراد می‌رسد تا با آگاه‌سازی و افزایش اطلاع، بتوانیم به ترویج سلامت در جامعه کمک کنیم.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خاتمه اظهار امیدواری کرد که همه بخش‌ها مثل اداره کل ورزش و جوانان امکاناتی فراهم کنند تا مردم دسترسی بهتری به امکانات ورزشی داشته باشند و کسانی که دچار اضافه‌وزن هستند در کنار برنامه غذایی ورزش کنند، چراکه ورزش و تغذیه دو بال کنار هم هستند که به‌سلامتی افراد منجر می‌شود.

http://www.Yazd-Online.ir/Fa/News/244872/یک-پنجم-نوجوانان-اصفهانی-دچار-اضافه‌-وزن-هستند
بستن   چاپ