خبر یزد

آخرين مطالب

بقای کشاورزی استان یزد در گرو تغییر الگوی آبیاری و کشت مقالات

بقای کشاورزی استان یزد در گرو تغییر الگوی آبیاری و کشت
  بزرگنمايي:

خبر یزد - یزد- وقوع خشکسالی‌های پی درپی در 2 دهه اخیر و متناسب نبودن میزان برداشت با ظرفیت ذخایر آب موجود در یزد که کم بارش‌ترین استان کشور، کاهش و کسری ذخایر آب‌های زیرزمینی را به دنبال داشته و وضعیتی بحرانی آب را در این استان‌کویری تشدید کرده‌است.

به گزارش ایرنا، بیش از 80 درصد منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود و صرفه جویی چند درصدی آب در این بخش، کمک شایانی به حفظ منابع و تامین آب مورد نیاز در سایر بخش ها می کند، در استان یزد که کم بارش ترین استان کشور است و در 2 دهه اخیر با بحران شدید منابع آب بوده، سال هاست که زنگ خطر بحران کم آبی به صدا درآمده و این در حالی که حدود 90 درصد منابع آب استان در بخش کشاورزی مصرف می شود و هنوز بخش قابل توجهی از زمین های زراعی به سامانه های آبیاری نوین تجهیز نشده و کماکان به شیوه سنتی غرقابی زیرکشت قرار می گیرد.
تداوم استفاده از روش های سنتی آبیاری که بهره وری پایینی دارد و باعث هدر رفت بخش عمده ای از منابع آب می شود و کشت برخی محصولات پر آبخواه مثل هنداونه از معضلاتی است که منابع بسیار محدود آب استان یزد را به شدت در معرض تهدید قرار داده و بازنگری در شیوه های کشت و آبیاری از ضرورت هایی است که در بخش کشاورزی یزد باید مورد توجه قرار گیرد اما برخی مسائل مانع از تغییر کامل رویکردهای حاکم بر این بخش شده است.
افت 50 سانتیمتری آب‌های زیرزمینی استان یزد
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای یزد در گفت و گو با ایرنا در این خصوص گفت: سالانه بین 270 تا 300 میلیون متر مکعب کسری مخزن در منابع آب استان شاهد هستیم که این مسئله موجب شده هر ساله 50 سانتیمتر سطح آب منابع زیرزمینی افت پیدا کند.
محمد مهدی جوادیان‌زاده افزود: میزان برداشت آبی که به آبخوان‌ها وارد می شود نباید بیشتر از 75 درصد شود این در حالی است که هم اکنون میزان برداشت از منابع آب استان 130 درصد است.
وی تصریح کرد: در بخش کشاورزی باید 50 درصد کاهش مصرف و در هر یک از بخش های صنعت و شرب نیز 30 درصد کاهش مصرف داشته باشیم تا به سطح تعادل بخشی منابع آب در استان برسیم.
جوادیان زاده از تدوین سند سازگاری با کم‌آبی در استان با همکاری دستگاه های ذیربط در حوزه آب خبرداد و گفت: این سند در قالب 26 راهبرد با هدف صرفه جویی و کاهش مصرف در بخش های مختلف شده تدوین شده که باید در کارگروه ملی که به این منظور تشکیل شده تصویب شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی یزد نیز گفت: در چارچوب افزایش بهره وری از منابع آبی موجود استان تا کنون 31 هزار هکتار از اراضی زراعی و باغی به سامانه های آبیاری نوین تجهیز شده و چهار هزار و 600 هکتار نیز در دست اجرا قرار دارد.
سید جمال سجادی پور نیزبه ایرنا اظهار داشت: دولت برای اجرای این سامانه ها که به صورت کم فشار، قطره ای ، زیرسطحی ، تیپ و تشتکی اجرا می شود ، 400 میلیارد ریال کمک بلاعوض اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه با روش های نوین آبیاری برداشت آب در استان را مدیریت می کند، اظهار کرد: در این سامانه ها، راندمان آبیاری بین 35 تا 85 درصد افزایش می یابد و این در حالی است که در آبیاری سنتی به روش غرقابی میزان بهره وری در حالت خوش بینانه ترین حالت بین 35 تا 40 درصد است.
کمک بلاعوض دولت برای اجرای طرح های آبیاری نوین
رییس سازمان جهادکشاورزی یزد ادامه داد: دولت برای اجرای طرح های آبیاری کم فشار و قطره ای در هر هکتار به ترتیب 70 میلیون ریال و 170 میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت می کند که کشاورزان می توانند از این تسهیلات دولت برای پایداری تولید و افزایش بهره وری آب استفاده کنند.

خبر یزد


سجادی پور، تصریح کرد: کشاورزان شهرستان ابرکوه که بیش از 2 دهه با تبعات ناشی از خشکسالی دست به گریبان هستند، برای حفظ آب‌های موجود و افزایش بهره‌وری در مسیر توسعه سامانه های نوین آبیاری حرکت می کنند و مقام نخست را در اجرای طرح های آبیاری نوین استان را دارند.
اجرای سه هزار هکتار طرح آبیاری نوین در ابرکوه
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه نیز با بیان اینکه پنج هزار هکتار از اراضی و باغ های این شهرستان از سال 1370 تاکنون به آبیاری نوین تجهیز شده، گفت: از این میزان حدود سه هزار هکتار آن در دولت یازدهم و دوازدهم اجرا شده است .
مهدی غیب الهی در گفت وگو با ایرنا ، با تبیین اهمیت طرح‌های آبیاری نوین در افزایش بهره وری و راندمان تولید، افزود: دولت تدبیر و امید برای این میزان آبیاری نوین 400 میلیارد ریال کمک بلاعوض به کشاورزان پرداخت کرده است.
وی با بیان اینکه تجهیز 500 هکتار از اراضی و باغ های شهرستان به سامانه های آبیاری نوین در دست اجراست، اظهار کرد: با توجه به تداوم 2 دهه خشکسالی و افت سطح آب های زیرزمینی بهترین روش برای حفظ منابع موجود، اجرای طرح های آبیاری نوین است .
300 لیتر آب در افق 10 ساله علاوه بر آب موجود نیاز ابرکوه است
فرماندار و رییس شورای حفاظت منابع آب ابرکوه نیز از ایجاد نهضت مدیریت برداشت آب در این شهرستان خبرداد و افزود: اجرای طرح های آبیاری نوین، خاموشی زمستانی چاه های کشاورزی و هوشمند کردن چاه ها برخی از اقداماتی است که در این راستا اجرا شده است.
محمد کاظمی نسب افزود: کشاورزان برای مدیریت هرچه بهتر برداشت آب در زمینه توسعه کشت گلخانه ای با بهره وری مناسب و افزایش تولید حرکت می کنند و دولت نیز شرایط خوبی را برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و کمک های بلاعوض در این زمینه فراهم کرده است.
وی همچنین با اشاره به اتمام مطالعات طرح خط انتقال آب از دریای عمان به یزد ، ادامه داد: بخشی از این آب سهم ابرکوه است و در عین حال 300 لیتر آب در افق 10 ساله علاوه بر منابع موجود در حوزه صنایع و کشاورزی در این شهرستان مورد نیاز است.
یکی از کشاورزان شهرستان ابرکوه در گفت وگو با گزارشگر ایرنا گفت: هزینه وسایل مورد نیاز تجهیز مزارع و باغ ها به سامانه های آبیاری نوین به قدری افزایش یافته است که کمک های بلاعوض دولت جوابگوی بخش اندکی از این هزینه هاست و کشاورزان نیز که عمدتا خرده مالک هستند، توان مالی کافی برای خرید این تجهیزات را ندارند.
علی اکرمی ادامه داد: تورم یکی دوسال گذشته هزینه اجرای هرهکتار آبیاری نوین به طور متوسط از 250میلیون ریال به 340 میلیون ریال افزایش داده که 175 میلیون ریال آن را دولت به عنوان کمک بلاعوض پرداخت می کند که تامین مابقی آن برای کشاورزان بسیار دشوار است.
وی اضافه کرد: دولت بایستی برای استفاده بهینه از آب در میزان کمک های بلاعوض تجدید نظر کند یا وسایل مورد نیاز آبیاری نوین را به صورت یارانه ای به دست بهره برداران برساند.یکی دیگر از کشاورزان مزرعه علی آباد روستای هارونی که در فاصله حدود 45 کیلومتری ابرکوه واقع شده نیز به گزارشگر ایرنا گفت: کشاورزان برای حفظ آب های موجود و بهره وری عاقه مند به استفاده از سیستم های آبیاری نوین در مزارع و باغ ها هستند زیرا علاوه بر افزایش راندمان آبیاری کمک بزرگی به حفظ سفره های زیر زمینی می کند.

خبر یزد


محمدحسن شمس خاطر نشان کرد: می توان از طریق سامانه های آبیاری نوین با آبیاری به موقع و کوددهی مناسب مزارع و باغ را تغذیه کرد که من در مجموع 95 هکتار سطح زیر کشت باغ و زراعت را به این سامانه آبیاری قطره ای و تیپ تجهیز کرده ام.
وی ادامه داد: قبل از اجرای این طرح ها، با 15 لیتر آب در ثانیه که از چاه استحصال می شد در دوره 50 روزه اراضی و باغ های خود را آبیاری می کردم که هم اکنون این دوره آبیاری به 12 روز کاهش یافته و با هدف مدیریت منابع هفت روز هم با اختیار خودم در ماه، چاه کشاورزی را خاموش می کنم.
این کشاورز ابرکوهی یادآور شد: با اجرای سامانه آبیاری نوین علاوه بر افزایش راندمان آبیاری از 35 درصد به 85 درصد ، کیفیت محصول با تغذیه به موقع افزایش یافت.
برداشت‌ غیرمجاز از منابع آب درحوزه شمال استان فارس، حیات کشاورزی ابرکوه را تهدید می کند
خلیل روشن ابرقویی یکی دیگر از کشاورزان نمونه استانی و ملی شهرستان ابرکوه نیز در گفت و گو با گزارشگر ایرنا با بیان اینکه به دلیل تداوم 2 دهه خشکسالی، استان یزد در مقایسه با سایر استان‌ها از نظر منابع آب در تنگنای بیشتری قرار دارد و افزود: حوزه آبریز شهرستان ابرکوه در شمال استان فارس قرار دارد و به دلیل برداشت‌های غیرمجاز از منابع آب در این استان، حیات کشاورزی ابرکوه به شدت تهدید می شود و امیدوارم که مسوولان نسبت به رفع این معضل و جلوگیری از برداشت های بی رویه در بالادست، اقدام کنند.
وی که نیم قرن است در حوزه کشاورزی و دامداری در منطقه « گاشار» دهستان فراغه ابرکوه فعالیت دارد، ادامه داد: از مجموع 240 هکتار اراضی قابل کشت به دلیل کم آبی 60 هکتار آن را به کاشت محصول باغی و زراعی شامل گندم ، جو ، ذرت علوفه ای و دانه ای ، زردآلو ، هلو ، انار و انجیر اختصاص داده ام .
به گفته وی باتوجه به اهمیت بهره وری از منابع آبی هم اکنون 15هکتار از اراضی برای کشت خربزه ، گندم و ذرت دانه ای وعلوه ای از طریق سیستم آبیاری تیپ آبیاری می شود و با وجود افزایش سرسام آور قیمت وسایل آبیاری نوین، 10هکتار از باغ خود را به سیستم آبیاری قطره ای تجهیز کرده ام.

خبر یزد


روشن ابرقویی با بیان اینکه شهرستان ابرکوه و در کل استان یزد به شدت از کم آبی و خشکسالی آسیب دیده تصریح کرد: کشاورزان و بهره برداران بایستی با استفاده از تسهیلات و کمک‌های بلاعوض دولت در زمینه اجرای طرح های آبیاری نوین تلاش مضاعفی داشته باشند، چراکه از دست رفتن منابع و برداشت بیش از ظرفیت در آینده نه چندان دور رمق کشاورزی را می گیرد و آنگاه همین کشاورزی اندک نیز در کویر مرکزی ایران از بین رفته و باعث گسترس بیابان می شود.
مجموع اراضی قابل کشت استان یزد 170 هزار هکتار است که به دلیل تداوم خشکسالی و تغییر الگوی کاشت و کشت گیاهان کم آبخواه هم اکنون 113 هزار و 760 هکتار آن زیرکشت قرار دارد از این مقدار 32 هزار و 669 هکتار ( 29 درصد) زارعی و 79 هزار و 248 هکتار (69 درصد) به کشت محصولات باغی و هزار و 843 هکتار ( 2 درصد) آن به کشت محصولات گلخانه ای اختصاص دارد.
در استان یزد کشاورزان و دامداران با رعایت الگوی کشت نوین و بهره وری از آب مجازی در بخش کشاورزی و دامداری سالانه یک میلیون و 803 هزار تن انواع محصولات کشاورزی و دامی تولید می‌شود.
یزد با 73 هزار هکتار وسعت و یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت در منطقه گرم و خشک ناحیه مرکزی ایران قرار دارد و از مناطق کم باران کشور است، 87 درصد جمعیت آن در 24 شهر و بقیه در روستاها و آبادی ها زندگی می کنند.
مرکز شهرستان 55 هزار نفری ابرکوه در 140 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
برچسب‌ها
توسعه ایران جهش تولید یزد آبیاری اراضی کشاورزی

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/152943/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ویروس عامل کووید-19 هیچ ارتباطی با آزمایشگاه ووهان نداشت

گفتگو با هوش مصنوعی «گروک» رایگان شد

با پرتاب سنگین‌ترین محموله فضایی به مدار انتقال ماهواره تسهیل می‌شود

انجام تست‌ زیر سیستم‌های سامان-1 بعد از گذشت یک شبانه‌روز در مدار

بومی‌سازی داروی «گانسیکلوویر» برای درمان عفونت‌های ویروسی

هوش مصنوعی جدید «متا» معرفی شد

هدف گرفتن پروتئین‌هایی که سلول‌های سرطانی پشت آنها پنهان می‌شوند

مریخ‌نورد استقامت تصویری از قله «تورکینو» ارسال کرد

صرفه‌جویی 100 هزار یورویی با تولید داروی پیشگیری از عفونت حین شیمی‌درمانی

دستیابی دانش‌بنیان‌ها به دانش فنی تولید پودرهای فلزی با خلوص 99.9 درصد برای قطعه‌سازی

باند سارقان منزل متلاشی شد

88 پروژه‌ نیمه‌تمام حوزه بهداشت و درمان استان یزد تعیین تکلیف می‌شود

طعم شیرینی های یزد در هتل پارسیان صفائیه یزد

برگزاری بیش از 100 نشست بصیرتی و عزاداری ایام فاطمیه در مدارس علمیه خواهران استان یزد

تصاویر ماهواره‌ای از نابودی یک اثر تاریخی در یزد!

سارق اسناد و مدارک هزار میلیارد ریالی در یزد دستگیر شد

کشت مکانیزه آنغوزه در خاتم آغاز شد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «حمندی»

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «آل طاها»

نخستین جلسه حج تمتع سال 1404 ویژه خانواده‌های معزز شاهد و ایثارگر برگزار شد

دیدار استاندار همدان با خانواده شهید معزز ایرج ظفری در روستای چناری

دوست می‌دارمت به بانگ بلند

برترین جایزه انجمن بین‌المللی ناشران به ناشر فلسطینی اهدا شد

خاطرات شفاهی روحانی خلاق تبریزی خواندنی شد

«آغاز نصرالله» به 11 زبان زنده دنیا منتشر شد

رکورد 12 هزار نسخه‌ای «خار و میخک» در یک ماه نخست انتشار

نگاهت میکنم خاموش!

سکوی شناور اسپیس‌ایکس به نقطه عطف مهمی دست یافت

ربات پرنده‌ای که مانند کلاغ راه می‌رود را تماشا کنید

سیاره «مشتری» را امشب با چشم غیرمسلح تماشا کنید

پهپاد چینی با سرعت هواپیما پرواز می‌کند

داوری بیست و ششمین جشنواره شعر دفاع مقدس و مقاومت در یزد+تصاویر

حسینی راه برد را یاد می‌دهد (عکس)

بررسی مصداقی عملکرد بانک‌های یزد در پرداخت تسهیلات ازدواج

برگزاری نخستین دوره نمایشگاه تخصصی و بین‌المللی جامع سلامت در یزد

اجرای 28 هزار مترمربع مسیر ایمن برای عابران در منطقه 4 یزد

1600 تن زیتون از سطح باغات یزد برداشت شد

اولین دوره جامع آموزشی بوم شعر در یزد برگزار شد

لزوم تقویت امکانات و فضاهای آموزشی در بیمارستان شهید صدوقی یزد

افتتاح 3 پایگاه اورژانس در میبد

محکومیت 13 میلیاردی تاوان عمل نکردن به تعهد ارزی در یزد

عیار کاغذی این مثلث طلایی!

پاستیل‌ فله‌ای نخرید

دانش پژوهان شاهد و ایثارگر توسط طرح «شهید احمدی روشن» به حل مسائل بنیاد شهید و ایثارگران می‌پردازند

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل از برگزاری کمیسیون پزشکی در این استان خبر داد

تشییع شهدای گمنام سمنان در سالروز شهادت حضرت زهرا (س)

انتصاب سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان خراسان رضوی

«رو تن این تخته سیاه»؛ چند رمان درباره 16 آذر نوشته شده است؟

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

زبان شعر خزان در «برگ زرد»