خبر یزد

آخرين مطالب

تیغ کند تعرفه های برق علیه پرمصرف های خانگی اقتصادي

تیغ کند تعرفه های برق علیه پرمصرف های خانگی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خراسان /محاسبات نشان می دهد با توجه به تغییر اندک الگوی تعرفه پرمصرف های خانگی، تغییر رفتار برقی آن ها بعید خواهد بود. هر چند تلاش شده تا در سایر بخش ها، تخفیف ها کاهش یابد.
 وزیر نیرو تعرفه های جدید برق را برای اجرا از خرداد امسال در حالی ابلاغ کرد که در جدول تعرفه ها، دیگر اثری از قیمت ریالی برق برای طبقات مختلف مصرف دیده نمی شود! طبق این ابلاغیه تعرفه ها برای مشترکان کم مصرف خانگی در حدود 30 درصد و برای مشترکان پرمصرف عمدتاً (غیر از دو گروه) در حدود 26 درصد افزایش یافته است. همچنین محاسبات نشان می دهد که درصد افزایش هزینه برق یک مشترک کم مصرف بیش تر از یک مشترک پرمصرف است! ابلاغیه توانیر حاکی از آن است که سوای بخش خانگی در سایر بخش ها، تخفیف های برق رو به کاهش بوده است. هر چند معلوم نیست این کاهش تخفیف ها در کل تا چه حد موجب کاهش مصرف برق خواهد شد.
 ​​​​​​​

خبر یزد

به گزارش خراسان، هفته قبل بود که وزارت نیرو پیش نویس تعرفه های جدید برق را منتشر کرد. دیروز وزیر نیرو این تعرفه ها را ابلاغ کرد تا پس از 9 ماه نرخ برق برای طبقات مختلف مصرف تغییر کند. این تعرفه ها قرار است از اول خرداد اجرایی شوند. نکته قابل توجهی که در این ابلاغیه دیده می شود این است که بر خلاف رویه‌های پیشین، قیمت برق برای طبقات مختلف مصرف خانگی، به صورت عدد تعیین نشده و به صورت درصدی از هزینه های تامین برق بیان شده است. (در این راستا این فرضیه وجود دارد که این شکل بیان تعرفه، مقدمه ای برای شناورترکردن قیمت ها در طی سال باشد. در آن صورت با تغییر هزینه تامین برق، تعرفه های نهایی به طور خودکار تغییر پیدا خواهند کرد)
به عنوان مثال تعرفه مشترکان کم مصرف خانگی یعنی آن هایی که در ماه های گرم سال کمتر از 300 و در ماه های غیر گرم سال کمتر از 200 کیلووات ساعت در ماه مصرف برق دارند، به این صورت است که برای مصرف صفر تا 100 کیلووات ساعت 0.146 برابر هزینه تامین برق، برای مازاد 100 تا 200 کیلووات ساعت 0.17 برابر هزینه تامین برق و برای مازاد 200 تا 300 کیلووات ساعت به میزان 0.365 برابر هزینه تامین برق خواهد بود.
اولین تغییر: افزایش 26 درصدی هزینه تامین برق
نخستین تغییری که قبض های برق دارد و البته باید گفت پنهان است، افزایش هزینه های تامین برق است. همانطور که دیدیم، وزارت نیرو تعرفه ها را بصورت ضرب یک ضریب در هزینه های تامین برق ابلاغ کرده است. مهر سال قبل، هزینه تامین برق برای هر کیلووات ساعت 754.2 ریال بود. با این حال با افزایش این هزینه ها، این رقم به 953.7 تومان افزایش یافته است. این افزایش حدود 26 درصدی، کف افزایش هزینه برق مشترکان در دوره جدید خواهد بود.
دومین تغییر: افزایش ضرایب تعرفه برخی طبقات
اما دومین تغییر قبوض برق، تغییر و افزایش ضریب هزینه تامین برق برخی طبقات مصرف خانگی است. با کمال تعحب مشاهده می شود که این افزایش ضریب، برای کم مصرف ها بوده و در گروه پرمصرف ها نیز، تنها برای دو طبقه اعمال شده است. عمده پرمصرف ها، ضریب هزینه تامین برقشان کماکان 0.5 تا 5 برابر هزینه تامین برق بوده که این نظام تعرفه ای نسبت به قبل، تغییری را نشان نمی دهد. گزارش 2 اردیبهشت همین صفحه که پس از انتشار پیش نویس تعرفه های کنونی برق منتشر شد، در جدولی به طور مفصل تغییرات تعرفه ها و ضرایب را نشان داده است.
تعرفه خوش مصرف ها 30 درصد و (عمده) پرمصرف ها 26 درصد افزایش یافت
در نتیجه دو تغییر یادشده، قیمت هر کیلووات ساعت برای کم مصرف ترین طبقه، از 107 به 139 تومان رسیده است. برای پرمصرف ترین ها نیز این رقم از 3771 به 4768 تومان افزایش یافته است. (البته این رقم مربوط به طبقه نهایی مصرف این مشترک است). در مجموع، باید گفت رشد قیمت برق در طبقات مختلف برای کم مصرف ها حدود 30 درصد و برای پرمصرف ها (غیر از دو طبقه مصرف خاص از مجموع 12 طبقه پرمصرف) 26.5 درصد است.
تنبیه کم مصرف ها؟!
ورای تعرفه برق، محاسبه هزینه برق 3 مشترک فرضی، نکته قابل تاملی را به همراه دارد. در کمال تعجب و در شرایطی که به نظر می رسد افزایش تعرفه های برق باید به گونه ای باشد تا در الگوی مصرف پرمصرف ها تغییر ایجاد کند، مشاهده می شود درصد تغییر هزینه برق مشترکان پرمصرف کمتر از درصد تغییر هزینه برق مشترکان کم مصرف است. در جدول زیر، هزینه برق سه مشترک فرضی در مناطق عادی محاسبه شده است. مشترک اول زیر 100 کیلووات ساعت برق مصرف می کند، مشترک دوم جزو پرمصرف ها در ایام گرم سال است که 350 کیلووات ساعت برق مصرف می کند و مشترک سوم نیز به گونه ای مصرف برق دارد که محاسبه تعرفه برق وی به بالاترین میزان در ایام گرم سال می رسد. با این اوصاف، تغییر در هزینه برق مشترک کم مصرف 30 درصد، مشترک دوم 31 درصد و مشترک سوم تنها 26 درصد خواهد بود.مقایسه جدول تعرفه ها در دو دوره اخیر نشان می دهد که نسبت بالاترین تعرفه به پایین ترین تعرفه در حدود 35 برابر رعایت شده است. از آن جایی که این فاصله در دوره جدید بیشتر نشده (برخلاف تجربیات دنیا مبنی بر لزوم رشد بیشتر تعرفه برق پرمصرف ها)، بعید است رفتار مصرفی پرمصرف های خانگی در دوره جدید تغییر زیادی نسبت به قبل داشته باشد.
اهمیت توجه به تغییر الگوی مشترکان خانگی از این روست که طبق آمارهای سال گذشته، حدود 60 درصد برق در حوزه خانگی مصرف می شود. توزیع بقیه برق مصرفی کشور به این صورت است که بخش تجاری سهم 10 درصدی و بخش های کشاورزی و صنعت سهم 30 درصدی از مصرف برق کشور دارند.
با این حساب باید گفت احتمالاً وزارت نیرو در دوره تابستان گرم امسال کماکان می‌بایست اقدامات سلبی و غیر قیمتی خود در قبال کنترل مصرف برق از قبیل افزایش ساعات خاموشی، برخوردهای غیر قیمتی با مشترکان پرمصرف و نیز اقدامات جانبی برای افزایش تولید برق را ادامه دهد. همچنین ابهام در تحقق وعده وزیر نیرو برای نداشتن قطعی برق در تابستان 1405 همچنان باقی خواهد ماند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/717633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با هوش مصنوعی، لباس‌ها را تن بزنید؛ سرویس جدید گوگل معرفی شد

پای جوایز عجیب و غریب به فوتبال ایران باز شد

ستاره ایرانی با گلادیاتورها در فینال لیگ آلمان

معرفی 15 دوومیدانی‌کار اعزامی به مسابقات قهرمانی آسیا

سیاست کاروان پارالمپیک ایران برای حضور در دبی

دلایل باخت نوشاد عالمیان در قهرمانی جهان

اندونگ در اختیار کمیته انضباطی استقلال

پرسپولیس رکورددار درآمدزایی از لباس

تأمین برق نهضت ملی مسکن یزد به 3 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

ضرورت تشدید نظارت‌ها بر ثبت‌نام مدارس در یزد

تاکید دادستان یزد بر جلوگیری از رسوب وسایل نقلیه توقیفی در پارکینگ ها

میراث فرهنگی و گردشگری در اولویت‌های برنامه یزد پایدار

برای سومین سال متوالی یک بانوی یزدی 2 زندانی آزاد کرد

برگزاری اختتامیه باشکوه نخستین جشنواره رسانه و ورزش استان

اگر بدن سالمی میخواهید به مغزتان توجه کنید

از استقلالی‌ها دلخور شدم ولی فوتبال حرفه‌ای همین است؛ مدیون مادرم هستم و گل‌هایم را به او تقدیم می‌کنم – خبرگزاری ورزش ایران

برنامه‌ریزی برای صدور مجوز باشگاه‌داری برای دانشگاه‌ها

راهکارهایی که سلامت مغز را تضمین می‌کند

سلامتی سالمندان با این راهکار تضمین می‌شود

همایش بزرگ پیاده‌روی خانوادگی همدان جمعه برگزار می‌شود

پیش‌نویس آیین‌نامه کارگروه ورزش و محیط‌زیست به تصویب رسید

تداوم افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 84 هزار تومان بازگشت

آغاز تحویل سکه‌های پیش‌فروش بانک مرکزی از امروز

مرگ خاموش معادن در سایه قطعی برق

اظهارات یک اقتصاددان؛ 50 سال است از مردم مالیات تورمی می‌گیریم

سخنگوی سازمان تعزیرات: افزایش قیمت خودروهای ثبت‌نامی مصداق گرانفروشی است

ضرورت انعکاس حداکثری تلاش‌ها و خدمات ارائه شده در استان

نقش برجسته موزه‌داران در حفظ و حراست از میراث و هویت یزد

انعقاد تفاهم‌نامه توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر در استان یزد

سفر معاون توسعه مدیریت و منابع استانداریزد به ابرکوه

نگرانی جدید درباره تاثیر هوش مصنوعی روی افکار خودش

آرزوی گولسیانی در ایران برآورده شد!

رونالدو در آستانه انتقال به بوتافوگو!

توضیح مربی تیم ملی کشتی فرنگی درباره چرایی تغییر برنامه اعزام‌ها

احضار مسئولان فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی به مجلس

تیم ملی کشتی آلیش بانوان عازم هند شد

سنگ‌نوردی دختر نابینای تهرانی

ادعای سنگین مدیرعامل استقلال علیه دانشگر

رکوردشکنی تماشاگران استقلال در آسیا

خط انتقال آب بین مخازن خیرآباد و باغ‌خان یزد تعمیر شد

برنامه قطعی برق یزد چهارشنبه 31 اردیبهشت + جدول

واکنش پلیس یزد به انتشار کلیپ فرودگاه یزد

آه از مرگ تو!

تعطیلی پیست‌های اتومبیلرانی بعد از حادثه تلخ

احضار مسئولان فدراسیون موتورسواری و اتومبیلرانی به فراکسیون ورزش مجلس

احضار مسئولان فدراسیون اتومبیلرانی به مجلس

برخورد قاطع با گران‌فروشان نان، بلیت هواپیما و اجاره مسکن

رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی: همه فعالان اقتصادی به جای فعالیت منتظر نتیجه مذاکرات هستند

کارگران بدون قرارداد و بیمه؛ قربانیان خاموش بازار کار

عضو هیأت مدیره انجمن شیرینی و شکلات: آقای وزیر صمت! دقیقا چکار می‌کنی؟