خبر یزد -

به گزارش خبرگزاری فارس از یزد، شهر کویری یزد با خصلت خوب مردمان خود همواره در طول تاریخ به داشته هایی بالیده و افتخار کرده که امروز با وجود همین داشته ها نظیر بناهای معماری، فرهنگ نوعدوستی، مهمان نوازی، پاکیزگی و ایمان و ... اما امروز شاهد پرسه افرادی هستیم که در زباله ها به دنبال تامین معیشت خود هستند و در یکسال گذشته این آسیب اجتماعی در یزد رو به افزایش است.
پدیده زباله گردی که به عنوان یک پدیده منفی شناخته شده به وفور در مناطق مختلف شهر یزد و به ویژه در نقاط حاشیه ای دیده میشود که بخشی از مردم غیربومی با جست و جو در میان زبالهها و جداسازی اقلام قابل بازیافت و فروش آنها، هزینه زندگی خود را تأمین میکنند و از این راه به امرار معاش و گذران زندگی خود میپردازند.
حاشیه شهر یزد و حتی بافت ثبت شده جهانی به دلیل برخورداری از بافت جمعیتی خاص بیش از سایر بخشها این پدیده منفی را در شهر زیبای یزد به نمایش گذاشته و روزانه کودکان و نوجوانانی را میبینیم که از خانواده مهاجرین به شهر یزد هستند و با داشتن "گونی و بعضا گاری" با انبوهی از مشکلات به دنبال تامین معیشت هستند.
سفره خالی و دست تنگ؛ عامل زباله گردی
بر اساس نظر کارشناسان اغلب کسانی که به زباله گردی روی میآورند مردان و نوجوانان بد سرپرستی هستند که برای سیر کردن شکم گرسنه خانواده و برادر و خواهر کوچکتر خود به این پدیده روی میآورند و تا کمر در سطل زباله خم شده و به دنبال مواد بازیافتی مانند بطری، قوطی، مقوا و نظایر اینها هستند اما در مواردی نیز علاوه بر مردان، زنان و کودکان هم غافل از ابتلا به انواع بیماریها به این پدیده روی میآورند.

کودک مهاجری که به نظر 11 یا 12 ساله می آمد و به گفته خودش عصرها به دور از درس و مدرسه به زباله گردی مشغول است تا شکم خود و خواهر و برادرانش را سیر کند به خبرنگار فارس گفت: "کلاس سوم درس میخوانم اما برای اینکه بتوانیم غذا تهیه کنیم عصرها دنبال قوطی و کارتن و سبدهای بلاستیکی هستم تا پول بدست بیاورم."
موضوع زباله گردی اما تنها به کودکانی که به اذعان خود بیشتر برای کمک به پدر دچار این آسیب شده ختم نمیشود و بسیاری از مردان مهاجر به شهر جهانی یزد هم مشغول زباله گردی هستند و با فروش آن به ضایعاتیها، امرار معاش میکنند.
"بیدالله" یکی از همین مردان است که به دلیل فشارهای اقتصادی و کوچک شدن سفره و ناتوانی در تامین هزینهها با موتورسیکلت به زباله گردی و به اصطلاح خودش "بازیافت" مشغول است به خبرنگار فارس گفت: از سیستان و بلوچستان به یزد آمدیم اما اینجا هم کاری مناسب پیدا نشد و چندسالی است که به بازیافت مشغولم.
او با چهرهای آفتاب سوخته و جسمی نحیف و لاغر، گونی بزرگی به پشت موتورسیکلت خود بسته و هرجایی که زباله ای نظرش را جلب کند میایستد و به تفکیک زباله ها مشغول می شود تا با فروش آنچه در این زباله ها به دست آورده شکم زن و بچه را سیر کند.
"بیدالله" در خصوص بیماری هایی که ممکن است به دلیل زباله گردی به آن مبتلا شود به خبرنگار فارس گفت: "بیماری چیه؟ شکم گرسنه بیماری و کرونا نمیشناسه، نمیتونم شکم سه تا بچه را سیر کنم و اجاره خونه بدم"!
زباله گردی در رقابت با بیماریها
به عقیده کارشناسان، زباله گردها توجهی به ابتلا به بیماریها و چرخه انتقال آن ندارند که اگر داشتند حداقل نکات بهداشتی را رعایت میکردند تا خودشان مبتلا نشوند و به دیگران نیز انتقال ندهند.
به گفته کارشناسان، اغلب این زباله گردها از خطری که به واسطه حضور در زباله ها برای آنها ایجاد میشود با خبرند اما با این وجود به دلیل نیاز مالی و تأمین معاش و گذران زندگی، بی توجه به این تهدیدات مجبور به ادامه این روند هستند.

به عقیده جامعه شناسان هر گاه در جامعه زبالهگردی افزایش یابد میتواند تداعیگر این مهم باشد که فاصله طبقاتی در جامعه زیادتر شده و به نوعی قشر فقیر جامعه یا همان زبالهگردها با وجود اینکه به این کار مشغول هستند این تصور را نیز دارند که سهم آنها و یا حق آنها را بشر مرفه جامعه از آن خود کرده که این خود میتواند عاملی برای افزایش خشم درونی در افراد شود که آسیبهای دیگری هم به دنبال دارد.
روز به روز به تعداد زبالهگردهای سطح شهر و اطراف آن اضافه میشود. شرایط اقتصادی و معیشتی نامطلوب این قشر از جامعه و کمبود منابع و امکانات لازم برای رفع نیازهای اولیه این خانوادهها، در گسترش این پدیده موثر است اما به گفته عقیده جامعه شناسان، با برخوردهای قهری نمیتوان این آسیب اجتماعی را جمع کرد بلکه مدیران شهرداری باید در این زمینه اقدام کنند.
طرح جامعی که با تأمین اعتبار هنوز اجرایی نشده
نیمه های سال 98 بود که رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری یزد از اجرای طرح جامع مدیریت پسماند در این شهر خبر داد اما هنوز هم با گذشت دو سال از این موضوع، طرح جامع مدیریت پسماند در یزد اجرایی نشده است.
گرچه به گفته حمیدرضا رحیمدل، برای اجرای طرح جامع مدیریت پسماند این شهر مبلغ سه میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار از سوی شورای اسلامی شهر و شهرداری یزد تأمین شده تا در زمینه مکانیابی دفع پسماندها، مکانیزاسیون ماشینآلات خدمات شهری و روشهای پردازش و دفع اقدام شود و کاهش تولید زباله را به ارمغان بیاورد اما اینکه این اعتبار کجا رفت و چرا این طرح اجرایی نشده هنوز روشن نیست.
بر اساس طرح جامع مدیریت پسماند، قرار بود یزد به شهری بدون زباله تبدیل شود و علاوه بر فرهنگ سازی برای کاهش تولید زبالهها در زمینه تفکیک زبالهها از مبداء نیز اقدام جدی صورت گیرد در حالیکه امروز هیچ یک از این اتفاقات رخ نداده و شاهد افزایش زباله گردها در سطح شهر هستیم.
شهرداری ها طرح های پسماند خود را تعیین تکلیف کنند
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد با انتقاد از عملکرد شهرداری ها در خصوص پسماندهای شهری گفت: باید در اسرع وقت طرح های پسماند شهر خود را تعیین تکلیف کنند.

محسن صادقیان با تاکید بر تهیه طرح جامع پسماند شهرها اظهار کرد: این تصمیم باید از سوی شهرداری های هر منطقه در استان تهیه، تدوین و برای اجرا هرچه سریعتر با استفاده از روش های علمی آماده شود.
وی با بیان اینکه کاهش مراکز دفع پسماند کشور در دستور کار معاونت عمرانی وزارتخانه قرار دارد، افزود: قرار است تعداد مراکز دفع پسماند به 300 مرکز کاهش یابد از این رو تسریع در تهیه طرح جامع پسماند استان یزد نیز در راستای تجمیع مراکز یادشده از اهمیت بسزایی برخوردار است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری یزد با اشاره به تهیه طرح ساماندهی پسماندهای ویژه و صنعتی استان ادامه داد: از 2 سال پیش مطالعات سایت پسماندهای صنعتی و ویژه استان همچنین جانمایی و مکان یابی انجام شد که با تجمیع این مراکز می توان نتیجه بسیار خوبی به دست آید.
وی اظهار کرد: سایت بزرگ پسماند های صنعتی و ویژه استان در مجاورت جاده یزد-طبس پیش بینی شد که در راستای تفاهم نامه با صندوق توسعه ملی محیط زیست، فعالیت برای راه اندازی مرکز شروع می شود و می تواند مورد استفاده پسماند شهرهای یزد، میبد، مهریز، اردکان، اشکذر و زارچ و حتی مهریز و تفت قرار گیرد.
صادقیان با اشاره به ظرفیت های قانونی موجود در قانون بودجه سال 1400 در حوزه پسماند گفت: سال گذشته 600 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های پسماند از طرف سازمان شهرداریها و دهیاریها به شهرداری های کشور اختصاص یافت بنابر این شهرداری ها با استفاده درست و هدفمند از عوارض آلایندگی استان در راستای حفظ محیط زیست شهری اقدام شایسته ای انجام دهند.
به گزارش فارس، با وضعیت فعلی اقتصادی و تنگی معیشت مردم شاید نتوان پدیده زباله گردی را ریشه کن کرد و آن را به صفر رساند اما قطعا می توان این موضوع را ساماندهی کرد تا هر روز شاهد صحنههای دلخراش زباله گردی توسط کودکان، زنان و مردان زیادی در سطح شهر نباشیم.
انتهای پیام/ص
http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/192868/زخم-زباله-گردی-بر-صورت-شهر-جهانی-یزد-شیوع-ویروس-کرونا-هم-مانع-زباله-گردی-ها-نشد