خبر یزد

آخرين مطالب

مشکلات اقتصادی چه‌ تاثیری بر نرخ خودکشی دارد؟ مقالات

مشکلات اقتصادی چه‌ تاثیری بر نرخ خودکشی دارد؟
  بزرگنمايي:

خبریزد- اگرچه خودکشی در نگاه اول، امری فردی به نظر می‌رسد، اما درنظر بسیاری از صاحبنظران علوم اجتماعی، امری اجتماعی است که برای بررسی عوامل مرتبط با آن باید به پدیده‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... رجوع کرد. از عوامل اثرگذار بر خودکشی می‌توان به تاثیر متغیرهای اقتصادی اشاره کرد.

بررسی تأثیر اقتصاد بر نرخ خودکشی در ایران عنوان پژوهشی است که «علی حاجی‌زاده اصل» و «جعفری جلال» و «خدامرادی حجت اله» به آن پرداخته‌اند که با همین عنوان در شماره دوم تابستان 1400 فصلنامه «مطالعات فرهنگی پلیس» منتشر شده که خلاصه‌ای از آن را در پی می‌خوانیم.
در این تحقیق، تاثیر مسایل اقتصادی بر نرخ خودکشی در جهان ر بیش از نیم قرن اخیر و در ایران را در بازه زمانی 1400- 1384 بررسی شده است.

افزایش 61 درصدی اقدام به خودکشی در 51 سال اخیر در جهان

گزارش سازمان بهداشت جهانی حاکی از افزایش 61 درصدی اقدام به خودکشی در 51 سال اخیر درجهان است. بیشترین میزان خودکشی در ژاپن، آمریکا و اروپا بوده است . هرسال بیش از 311 هزار نفر در جهان زندگی خود را به علت خودکشی از دست می‌دهند. خودکشی در هر سنی اتفاق می‌افتد و دومین علت اصلی مرگ‌ومیر در سنین 29-15 سال در سطح جهان در سال 2102 بوده است.همچنین، در این سال 35درصد خودکشی‌ها در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط رخ داده است.
گزارش سازمان بهداشت جهانی حاکی از افزایش 61 درصدی اقدام به خودکشی در 51 سال اخیر درجهان استنتایج حاصل از برآورد این تحقیق بیانگر آن است که رابطه بیشتر متغیرهای اقتصادی در دوره گذشته با نرخ خودکشی معنادار بوده است؛ به‌طوری‌ که با افزایش رشد اقتصادی در دوره گذشته به دلیل امیدواری مردم نسبت به آینده، خودکشی کاهش یافته است.
از آنجا که توسعه و رونق اقتصادی مهمترین هدف هر کشوری تلقی می‌شود و عوامل متعددی در جهت نیل به این مهم تاثیرگذارند، بنابراین بررسی تهدیداتی که بر سر راه عوامل مهم درجهت دستیابی به آن وجود دارد، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
از جمله مهمترین این عوامل نیروی انسانی است که از یکسو به منزله عامل توسعه و از سوی دیگر به منزله محور توسعه، مورد توجه قرار گرفته است. نیروی انسانی خود در معرض تهدیدات فراوانی است که خودکشی و اقدام به آن از این جمله شمرده می‌شود.

ایران

براساس نظریه‌ها و مطالعات متعدد صورت گرفته در این حوزه، عوامل اقتصادی، مانند سایر عوامل، می‌تواند بر میزان خودکشی در یک کشور تاثیر بسزایی داشته باشد. در نتیجه، در مطالعه حاضر تلاش شد با استفاده از الگوهای اقتصادسنجی داده‌های تابلویی به بررسی تاثیر عوامل اقتصادی بر نرخ خودکشی در 30 استان کشور و در دوره زمانی 1400- 1384 پرداخته شود.

در ایران نیز براساس آمار رسمی سازمان پزشکی قانونی، بین سال‌های 1392-1380 بیش از 30 هزار نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست داده‌اند.

نتایج حاصل از برآورد این تحقیق بیانگر آن است که رابطه بیشتر متغیرهای اقتصادی در دوره گذشته با نرخ خودکشی معنادار بوده است؛ به‌طوری‌ که با افزایش رشد اقتصادی در دوره گذشته به دلیل امیدواری مردم نسبت به آینده، خودکشی کاهش یافته است.

درحالی‌که با تشدید شکاف تولید، خودکشی افزایش معناداری داشته است. علاوه برآن، با افزایش نرخ تورم، نرخ بیکاری، شهرنشینی، صنعتی‌شدن و نابرابری درآمدی در دوره گذشته، خودکشی در دوره جاری افزایش یافته است.

با توجه به آمار منتشر شده از وضعیت تولید ناخالص داخلی در کشور می‌توان اظهار داشت که در بازه زمانی مورد بررسی (1400- 1384)، تولید واقعی کشور از تولید بالقوه کمتر بوده (حساب‌های ملی-منطقه‌ای موجود در مرکز آمار ایران)، شکاف تولید در جهت منفی افزایش یافته و باعث تشدید رکود در کشور شده است. از همین رو، در موقعیت اجتماعی-اقتصادی افراد تغییراتی ایجاد شده و انتظارات آنها مبنی بر کسب درآمد در بلندمدت محقق نشده است، در نتیجه اقدام به خودکشی افزایش می‌یابد.

با تشدید رکود، در موقعیت اجتماعی-اقتصادی افراد تغییراتی ایجاد شده و انتظارات آنها مبنی بر کسب درآمد در بلندمدت محقق نشده است، در نتیجه اقدام به خودکشی افزایش می‌یابدرشد اقتصادی با یک دوره تفاضل موجب 0/02 درصد کاهش در نرخ خودکشی شده است. به‌عبارتی، با وجود رشد اقتصادی دوره گذشته، می‌توان انتظار داشت که به دلیل ایجاد یک چشم‌انداز شغلی و مالی مطلوب برای مردم، اقدام به خودکشی در دوره جاری کاهش معناداری خواهد داشت.

با صنعتی شدن استان‌ها به علت افزایش اشتغال در این بخش، نرخ خودکشی به میزان 0/0004 کاهش یافته است، اما با توجه به رابطه مثبت شاخص صنعتی شدن در دوره گذشته، با نرخ خودکشی در دوره جاری، می‌توان اذعان داشت که صنعتی شدن جوامع به شکل ناهمگونی انجام شده و موجب مهاجرت نیروی کار غیرماهر و نیمه‌ماهر از روستاها و شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ شده است.

در این میان، بالاترین میانگین نرخ خودکشی در کشور طی سال‌های 1400- 1384، مربوط به استان ایلام با نرخ 6/49 درصد و پایین‌ترین مربوط به استان آذربایجان شرقی با 0/01 درصد بوده است.

براساس محاسبات انجام گرفته، تولید ناخالص داخلی واقعی و تولید بالقوه (فیلترشده) به‌صورت سالانه و برای استان‌های ایران از تفاضل این دو متغیر، استان چهارمحال و بختیاری بیشترین شکاف تولید در جهت منفی و استان خراسان جنوبی بیشترین شکاف تولید در جهت مثبت را دارا هستند. به‌عبارتی، میانگین تولید بالقوه در استان چهارمحال و بختیاری از میانگین تولید واقعی بسیار بیشتر بوده که منجر به شکاف تولید منفی شده است و در استان خراسان جنوبی به دلیل آنکه میانگین تولید واقعی از میانگین تولید بالقوه بزرگتر بوده، شکاف تولید مثبتی را ایجاد کرده است. برای سایر استان‌ها نیز این روابط برقرار است. به‌طوری که در دوره زمانی مورد مطالعه، در هیچ استانی میانگین تولید بالقوه و واقعی برابر نبوده است.

مطابق دیدگاه «امیل دورکیم» جامعه‌شناس مطرح فرانسوی اوایل سده بیستم، افزایش خودکشی در این حالت به دلیل فرایند نوگرایی و فردگرایی حاصل از صنعتی شدن است. از آنجا که نرخ تورم با قدرت خرید مصرف کننده رابطه نزدیکی دارد، بنابراین با افزایش نرخ تورم در دوره گذشته، می‌توان انتظار داشت که وضعیت صاحبان مشاغل با درآمدهای ثابت تحت تاثیر قرار گرفته و موجب تشدید فاصله و اختلاف طبقاتی می‌شود. در نتیجه، به‌دلیل ناکافی بودن درآمد برای تامین معاش زندگی، افراد دچار بحران روحی و روانی شده و اقدام به خودکشی افزایش می‌یابد.

طبق این نظریه افزایش شهرنشینی، به‌دلیل کمبود آرامش، ایجاد دغدغه‌های مختلف در زندگی و فشارهای مالی، روحی و اجتماعی ناشی از کار در شهر موجب افزایش خودکشی شده است.

جمع بندی

تحقیقات نشان می‌دهد تلاش برای کاهش بیکاری و نابرابری درآمدی نقش بسزایی در کاهش خودکشی خواهد داشتبر اساس این تحقیقات، می‌توان ادعا کرد که تلاش در جهت کاهش بیکاری و نابرابری درآمدی نقش بسزایی در کاهش خودکشی خواهد داشت. همچنین، با توجه به تاثیر صنعتی شدن بر افزایش اقدام به خودکشی و نامتوازن بودن وضعیت صنعتی‌شدن در استان‌های کشور، توصیه می‌شود دولت به این امر و تاثیر آن بر سرمایه انسانی توجه شایانی کند و در برنامه‌ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های خود به امر توسعه متوازن مناطق کشور از حیث صنعت و مسائل و مشکلات اجتماعی ناشی از صنعتی شدن، در کنار مزایای متعدد آن، توجه دوچندان کند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/244336/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گل ‌ها و پاس‌گل های واتکینز در استون ویلا 2024/25

اولین مدعی به یک‌‌چهارم نهایی یورو 2025‏ رسید

ستاره الهلال در آستانه اخراج؛ به هواداران فحاشی کرد!‏

وینگر 19 ساله‌ای که فلیک برایش آرزوهای بزرگ دارد

احتمال لغو تمرین استقلال بخاطر آلودگی هوا

حباب‌های یخ به پیام‌رسان‌های جدید بدل شدند!

خواهش ژوائو از بنفیکا؛ من را بخرید، دوست‌تان دارم!

تماس پاریس با رئال؛ مهاجم برزیلی‌تان را می‌خواهیم!‏

مرادمند و تلاش ویژه برای رسیدن به کربلا

اثر جدید حمید سحری؛ رئال مادرید- پی اس جی در نیمه نهایی جام جهانی باشگاه ها!

تحلیلی بر تغییرات اخیر شاخص بورس تهران

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه دوشنبه 16 تیر 1404

سرعت دادن به توسعه پنل‌های خورشیدی با کاوشگر رباتیک

عطایی و پیاتزا؛ دو قاب ناهمسان از دو روش مدیریت متفاوت

شمع به شمع، غم به غم؛ قصه شام غریبان در یزد

فراخوان نصب سامانه‌های خورشیدی پشت بامی 5 کیلوواتی در هفته آینده

افسانه اقتصاد نفتی امریکا، رویارویی که به واقعیت نپیوست!

بمب بزرگ سپاهان؛ همکاری با محبی!

در انتظار الهلال: تئو قید میلان را زد

مهر قرارداد خشک نشد؛ اولین استعفای فصل!

عزاداری باشکوه هیئت‌های یزد در روز عاشورا، با اجتماع در مسجد روضه محمدیه

پول دیجیتال تهدید یا فرصت برای بورس و بازارهای سنتی؟

قیمت گوشت قرمز امروز 15 تیر 1404

ساخت نانوحسگری که سلامت غذا را در 15 دقیقه آزمایش می‌کند

سود رئال از جام جهانی سر به فلک کشید

برگزاری آیین سنتی نخل‌برداری عاشورا در استان یزد

قیمت دام زنده امروز 15 تیر 1404

جملات پرشور ستاره استقلال در نبرد تاریخ‌ساز

رضا علیپور در جام‌جهانی سنگنوردی پنجم شد

حضور دو شطرنجباز ایران در جام جهانی زنان

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری: مسافران مراقب بلیت هواپیمای فیک باشند

گواهی مشارکت با سود پیش بینی شده 40 درصد با ضمانت بانک ملی ایران

آیا ثبات نرخ بلیت اتوبوس ادامه خواهد داشت؟

آفساید گیری بی نظیر پاریسی ها که باعث مردود شدن گل اول بایرن مونیخ شد

پاس گل زیبای آرنولد از زاویه پشت دروازه در بازی با یوونتوس

پاس گل زیبای‌ مارکو رویس در بازی بامداد امروز که با پیروزی 3-0 لس‌آنجلس گلکسی همراه شد

به بهانه تولد 50 سالگی؛ وقتی هرنان کرسپو در عرض 2 دقیقه 2 گل با ضربه سر برای اینتر به ثمر رساند

پوریای ایران؛ متخصص سرویس!

بیانیه رسمی بایرن درباره مصدومیت موسیالا

بیفوما: به ایران برمی‌گردم اما زمانش را نمی‌دانم

فواید و مضرات استفاده از جوش شیرین برای فرش (5 مزیت و 3ضرر)

چراغ سبز به واردات چهار قلم کالای اساسی غذایی از فردا

نحوه از بین بردن بوی دود فرش پس از آتش سوزی

بازی کردن با ربات‌ها باعث می‌شود بیشتر شبیه به انسان باشند

کنترل بازار برنج با شروع برداشت و ثبت سفارش‌های واردات

مجازات کارفرمایانی که اتباع غیرمجاز را به کار گیرند

اوج ارادت یزدی‌ها به سید و سالار شهیدان در آیین نخل‌برداری

نذر عاشورایی خیر یزدی، آزادی یک زندانی سید به نیت سلامتی والدین

پیشنهاد کشورهای بریکس برای اصلاحات صندوق بین‌المللی پول

جنجال تمام‌عیار در جام جهانی باشگاه‌ها