خبر یزد

آخرين مطالب

رنج نقش بر فرش مقالات

رنج نقش بر فرش
  بزرگنمايي:

خبر یزد - سال‌هاست وقتی سخن از فرش، گلیم و گبه به میان می‌آید، همه از هنری ارزآور و اشتغال‌زا سخن می‌گویند که می‌تواند علاوه بر رفع بیکاری در مناطق مختلف کشور، وابستگی به نفت را هم به‌شدت کاهش دهد. اما اینها همه در حد حرف‌های شیرین هستند و بی‌توجهی به وضعیت بافندگان و بازار کار و تعطیلی کارگاه‌ها موجب شده تا این هنر رو به زوال و فراموشی برود.
در ایران استان‌های زیادی هستند که هر‌کدام در تولید فرش دستباف به‌عنوان یک قطب و برند به‌شمار می‌آیند. از آذری‌ها و زنجان و اردبیل و همدان گرفته تا کاشان و خراسان و فارس و کرمان. در این میان یزد و فرش خاطره‌هایش زبانزد جهانیان است. یزد از گذشته‌های بسیار دور یکی از مراکز مهم نساجی ایران بوده و در آن بافت پارچه‌های ابریشمی و شال مرسوم بوده است. مارکوپولو در سفری که سال 1271 میلادی به اتفاق پدرش به صحرای گبی و سرزمین تاتارها داشت، از این شهر هم دیدن کرد که در سفرنامه خود از پارچه‌های زربافت و کار نساجان یزدی نام می‌برد.
8ساعت کار و هیچ در استان یزد برای بررسی وضعیت هنر فرشبافی باید مستقیم به اردکان رفت. فرش دستباف این منطقه با ویژگی‌های منحصربه‌فرد، همیشه از ظرفیت بالایی برای عرضه در بازارهای جهانی برخوردار بوده است. مواد اولیه فرش اردکان؛ پشم، کرک، ابریشم طبیعی و پنبه هستند که همین باعث شده شهرت جهانی داشته باشد.براساس آمارها چیزی حدود 50‌هزار بافنده قالی در یزد حاضر هستند که در طول سال بیش از 200‌هزار مترمربع فرش می‌بافند. تامین نشدن نیازهای زندگی موجب شده برخی از بافندگان یزدی برای استان‌های دیگر و به نام آنها فرش ببافند.در سال‌های اخیر با گران شدن مواد‌اولیه و همچنین پایین آمدن قدرت خرید فرش در بازار، گردانندگان کارگاه‌های قالیبافی با دشواری‌های زیادی مواجه شده‌اند. هرچند آنها می‌گویند دستمزدها هم افزایش یافته، ولی در مقایسه با تورم باید گفت فرشبافان مفت‌ترین کارگران هستند.بالا بودن سن بافندگان نشان می‌دهد که دیگر پسران و دخترکان نوجوان علاقه‌ای برای آموختن هنر فرشبافی و فعالیت در این حوزه ندارند.
در حال حاضر بیشتر قالیبافان بین 50 تا 65 سال دارند که بی‌شک کار از روی ناچاری است. دستمزد قالیبافان که تقریبا همه آنها زن هستند، براساس هر رج حساب می‌شود که بین 17 تا 20‌هزار تومان است و اگر بافنده‌ای ماهر باشد، می‌تواند در یک ساعت یک رج را تمام کند.با یک حساب سرانگشتی و در بهترین حالت یک بافنده حرفه‌ای با 8 ساعت کار مداوم روزانه 160هزار تومان درآمد خواهد داشت.وقتی از روزی 8 ساعت کار بافندگی فرش صحبت می‌شود منظور کاری بسیار دشوار است که کمتر کسی می‌تواند این روند را ادامه دهد. ضمن این‌که اگر این کار در 20 تا 25 روز از ماه که کارگاه‌ها فعال هستند ادامه داشته باشد باز هم کمتر از‌ پنج میلیون تومان درآمد دارد. وقتی جوانان چنین شرایطی را می‌بینند به‌هیچ‌وجه حتی سعی نمی‌کنند به این حرفه و هنر نزدیک شوند چه برسد به انتخاب آن به‌عنوان یک شغل ثابت.
هنری که دیده نمی‌شود با این همه بی توجهی به هنر فرش بافی در حال حاضر یزد جزو پنج استان برتر کشور در زمینه قالیبافی قرار دارد.جالب است بدانیم پنج میلیون تومان یک عدد ماورایی به‌شمار می‌آید و قالیبافان یزدی تقریبا سه میلیون تومان در ماه دستمزد می‌گیرند. حتی به‌گفته فعالان این عرصه تعداد زیادی از خانم‌ها حدود یک میلیون تومان دریافتی دارند.آن‌طور که کارگاه‌داران عنوان می‌کنند در برخی از کارگاه‌های فرشبافی، اغلب زنان خانه‌داری که به‌دلایل مختلف امکان 200 ساعت کار در ماه را ندارند، مشغول به کار هستند و بین 80 تا 100 ساعت کار می‌کنند. آنها زیر یک میلیون تومان حقوق دریافت می‌کنند و گرانی مواد اولیه، قیمت ارزان فرش و موارد دیگر اجازه پرداخت دستمزد بیشتر را نمی‌دهد.شاید چسباندن واژه «سرگرمی» فقط بهانه‌ای باشد که بافندگان فرش خودشان را راضی نگه دارند، ولی وقتی قرار است فرش ایران بازارهای جهانی را تسخیر کند یا هنر ایرانی در تمام دنیا در معرض دید عموم قرار گیرد، هرگز نمی‌توان به این صورت پیش رفت.
فعالیت 50هزار نفر و تولید 200هزار مترمربع فرش دستباف حتما نیازمند یک توجه ویژه است. موضوعی که رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف یزد با اشاره به این‌که استقبال بازار داخل از فرش یزدی به‌دلیل کیفیت بالای بافت و حفظ اصالت زیاد است، می‌گوید: «بازار داخل کشش افزایش قیمت را ندارد و باعث می‌شود در کنار هزینه‌های سنگین تأمین مواد اولیه، مزد کارگران افزایش چندانی نداشته باشد.»
علیرضا نیکخواه با تاکید بر این‌که قالیبافان یزدی از گذشته سالم‌باف بودند که همین موضوع باعث دیرتر بافته شدن فرش می‌شود، ادامه می‌دهد: «کیفیت فرش‌ها بسیار بالاست، چون گره‌ها یکی‌یکی در جای خود قرار می‌گرفتند و در کنار تراکم مناسب قالی، زیبایی بیشتری نیز به نقشه آن می‌دادند.»
اگر بدانیم فرش یزدی در پایین‌ترین قیمت در حال معامله است و سود چندانی به کارگاه‌داران نمی‌رساند، آن‌وقت راحت‌تر متوجه می‌شویم که این وضعیت به کاهش بافندگان و پایین آمدن کیفیت بافت منجر می‌شود. در شرایطی که قالیبافان یزدی، هنرمندانی ماهر و چیره‌دست هستند.
رئیس اتحادیه فروشندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف یزد با گریزی به وضعیت بازار و قیمت‌ها می‌گوید: «با هنر دست فرشبافان ماهر و نقش اصیل یزدی یک تخته فرش 12 متری کرم رنگ این منطقه، 75میلیون تومان، یک تخته 9 متری کرم 50‌میلیون تومان و یک تخته فرش 6 متری کرم 30‌میلیون تومان در بازار به فروش می‌رسد.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/618311/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در پاییز به این مکانها حتما سفر کنید!

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مازندران سفر می‌کند

پایان مأموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

پایان ماموریت «نعمت‌الله ترکی» در صندوق بازنشستگی کشوری/ «مهدی مسکنی» سرپرست شد

حل مشکلات صادرات سوخت ایران به افغانستان

کشف سوخت قاچاق در بخش زارچ شهرستان یزد

افزایش 10 درصدی تخت‌های ویژه بیمارستانی یزد در سال جاری

20 هزار کارت ملی هوشمند در انتظار مراجعه متقاضیان

عیدی به خانواده‌های سه و چهار فرزندی استان یزد

نظارت بر سرویس مدارس شهر یزد

گسترش ١٨٨ کیلومتری شبکه آبرسانی استان در سال گذشته

پیش‌بینی قیمت دلار در مهر ماه

عطر غدیری دیگر در پایتخت پیچید

اهدا بسته‌های لوازم‌التحریر ویژه دانش‌آموزان کم‌برخوردار منطقه 9

30 پله برقی تعویض و 8 پله غیرضرور جمع‌آوری می‌شوند

شهرداری منطقه 17 تهران در جمع برگزیدگان رویداد علمی جهان

اجرای دیوارنگاری مهر و حجاب در منطقه 9

نکات طلایی برای خرید طلا

ساماندهی متکدیان در دستور کار شهرداری

ساختمان مجهزی برای ساماندهی متکدیان به بهزیستی واگذار می‌شود

توزیع 700 بسته کامل لوازم التحریر و بسته فرهنگی به دانش آموزان کم‌برخوردار منطقه 19

اهتمام مدیریت شهری منطقه 5 بر روان بودن ترافیک معابر در روزهای آغازین بازگشایی مدارس

تست آزمایشی خط اتوبوس 324 در مسیر شهرک شهید باقری _ مترو ورزشگاه آزادی

زنگ بازیافت در مدارس منطقه 8

منطقه 6 پایتخت آماده میزبانی از فصل پاییز شد

اجرای طرح "استقبال از مهر" در منطقه 21/ مدارس منطقه نونوار شدند

اکوپارک روددره فرحزاد؛ فرصتی برای بوم‌گردی/ زمینه‌های طرح ژینایی اکوسیستم فرحزاد ایجاد شده است

منطقه 17 در جمع 15 برگزیده رویداد علمی گوانگجو

تشریح اقدامات پاسداشت چهل و سومین سالگرد دفاع مقدس در منطقه 16

زنگ مدرسه برای کلاس اولی‌های محله خزانه توسط شهردار منطقه 16 نواخته شد

طرح زنده‌گیری و ساماندهی سگ‌های بلاصاحب در منطقه 22

برگزاری نمایشگاه آبفا به مناسبت هفته دفاع مقدس

تنظیم استاندارد‌های مشترک میان ایران و افغانستان برای صادرات سوخت

6 کاروانسرای یزد جهانی شدند

قیمت انواع قارچ و جوانه در میادین میوه و تره‌بار اعلام شد

خیابان طبیعت صاحب پیاده‌رو می‌شود/ بیشترین حجم پیاده‌روسازی شهر تهران در معابر منطقه 22

شمشیر دختران شمشیربازی در اردکان تیزتر شد

یزد جزو 5 استان برتر کشور در حوزه درمان/ساخت 3 بیمارستان تخصصی پیشرفته در استان

تشکیل رصدخانه پایش و کنترل تورم در استان یزد

سجادی رئیس جدید هیات شنا، شیرجه و واترپلو استان یزد

منشوری از جنس مقاومت

برگزاری مجمع انتخابات هیات شنا، شیرجه و واترپلو استان یزد

تنظیم استانداردهای مشترک صادرات سوخت میان ایران و افغانستان

تصمیمی جدید برای حل مشکل صادرات سوخت ایران و افغانستان

قیمت تخم‌مرغ پوسته قهوه‌ای در میادین و بازارهای میوه و تره‌بار اعلام شد

3800متر طول نهرسازی در منطقه 2 پایتخت اجرا شد

رشد صد در صدی پروانه‌های ساختمانی در منطقه 21

مانور سراسری روز ایمنی در استان البرز برگزار می‌شود

فرمانده سپاه ‌یزد: ایستادگی در میدان حق علیه باطل قطعا موفقیت‌آفرین است

فوتبال یزد پیشرو در گردشگری ورزشی