وقتی ویدیوها را با سرعت بالاتر از حالت عادی تماشا میکنید، چه اتفاقی برای مغز میافتد؟
علمي
بزرگنمايي:
خبر یزد - زومیت / پژوهشگران مطالعاتی روی این موضوع انجام دادهاند که تماشای محتوای آموزشی با سرعت بالاتر چه تاثیری روی یادگیری افراد دارد.
بسیاری از ما عادت کردهایم پادکستها، کتابهای صوتی و سایر محتوای آنلاین را با سرعت پخش بالاتر گوش دهیم.
برای جوانان، تماشای محتواها با سرعت بالاتر ممکن است حتی به امری عادی تبدیل شده باشد. برای مثال، نظرسنجی از دانشجویان کالیفرنیا نشان داد 89 درصد از آنها سرعت پخش ویدئوهای آموزشی آنلاین را تغییر میدهند و همچنین مقالات متعددی در رسانهها درباره رواج تماشای ویدئوها با سرعت بالاتر منتشر شده است.
بازار ![]()
تماشای ویدئوها یا شنیدن محتوا با سرعت بیشتر باعث میشود در زمان مشخص، محتوای بیشتری ببینید یا بشنوید. همچنین میتوانید بخشی از محتوا را چند بار تکرار کنید تا بهتر متوجه شوید و از آن استفاده کنید.
تماشای ویدیوها با سرعت بالا، زمان بیشتری برای تمرین و مرور فراهم میکند، اما ممکن است توانایی یادآوری را کاهش دهد
افزایش سرعت میتواند بهویژه در شرایط آموزشی بسیار مفید باشد، چون ممکن است فرصت بیشتری برای تثبیت مطالب، انجام تمرینها و آزمونهای آزمایشی آزاد شود. تماشای سریع هم میتواند راه خوبی باشد تا توجه و تمرکز خود را در تمام مدت حفظ کنید و از پراکنده شدن ذهن جلوگیری شود.
اما آیا تماشای ویدئوها یا شنیدن محتوا با سرعت بیشتر معایبی هم دارد؟ وقتی کسی اطلاعاتی را میشنود، مغز او این اطلاعات را ابتدا رمزگذاری، سپس ذخیره و در نهایت هنگام نیاز آنها را بازیابی (یادآوری) میکند.
هنگامی که فرد در حال شنیدن گفتار است، مغز باید ابتدا کلمات را از جریان صوتی ورودی استخراج و سپس بهصورت همزمان معنای آنها را از حافظه بازیابی کند تا بتواند محتوای گفتهشده را بفهمد.
بهطور کلی، سرعت صحبتکردن افراد حدود 150 کلمه در دقیقه است؛ اما افزایش این سرعت به 300 یا حتی 450 کلمه در دقیقه همچنان در محدودهای است که میتوان آن را قابل فهم دانست. اما سؤال اصلی بیشتر درباره کیفیت و دوام خاطراتی است که در ذهن ما شکل میگیرند.
وقتی اطلاعات جدید را به ذهن خود وارد میکنیم، اول بهطور موقت در جایی به نام «حافظه کاری» نگه داشته میشوند. در این حافظه، اطلاعات بخشبندی و با هم ترکیب و تغییراتی روی آنها اعمال میشود تا آماده انتقال به حافظه بلندمدت شوند؛ جایی که مغز اطلاعات را برای مدت طولانی نگهداری میکند.
از آنجایی که ظرفیت حافظه کاری ما محدود است، اگر اطلاعات زیادی خیلی سریع وارد شود، ممکن است این ظرفیت پر شود. این موضوع باعث فشار بیش از حد ذهنی و ازدسترفتن بخشی از اطلاعات میشود.
تماشای سریع و یادآوری اطلاعات
مطالعهای از نوع فراتحلیل که سال جاری در مجلهی Educational Psychology Review منتشر شد، 24 پژوهش درباره یادگیری با دیدن ویدیوهای آموزشی را بررسی کرد. در این مطالعات، معمولا دو گروه شرکتکننده وجود داشتهاند: یک گروه ویدیوها را با سرعت عادی تماشا کردهاند و گروه دیگر همان ویدیوها را با سرعتی بالاتر دیدهاند. هدف بررسی این موضوع بوده است که آیا تماشای ویدیوها با سرعت بالاتر بر یادگیری تاثیر دارد یا خیر.
پخش محتوای آموزشی با سرعت بالاتر ممکن است برای یادگیری مفید نباشد.
مشابه کارآزماییهای تصادفی کنترلشده که برای ارزیابی درمانهای پزشکی بهکار میروند، شرکتکنندگان بهطور تصادفی در دو گروه تقسیمبندی شدند. سپس هر دو گروه پس از مشاهده ویدئو، آزمون یکسانی را انجام دادند تا مشخص شود چقدر مطلب را یاد گرفتهاند. در این آزمونها شرکتکنندگان باید اطلاعات را به خاطر میآوردند یا با سوالات چندگزینهای پاسخ میدادند. برخی آزمونها نیز شامل هر دو مورد میشدند.
مغز در برابر هجوم سریع اطلاعات، ممکن است دچار فشار شناختی شده و بخشی از دادهها را از دست بدهد
افزایش سرعت پخش تاثیر منفی بر عملکرد شرکتکنندگان در آزمونها داشت. در سرعتهای تا 1٫5 برابر، کاهش عملکرد بسیار کم بود، اما در سرعتهای 2 برابر و بیشتر، تاثیر منفی قابلتوجه بود.
نتایج را بهطور ساده اینطور میتوان توضیح داد: اگر بهطور معمول دانشجویان در آزمون نمرهای حدود 75 درصد بگیرند، با افزایش سرعت ویدئو تا 1٫5 برابر، نمرهشان بهطور متوسط 2 درصد کمتر میشود که تاثیر کمی است. اما اگر سرعت پخش را به 2٫5 برابر برسانند، نمره شرکتکنندگان بهطور متوسط 17 درصد کمتر خواهد شد که افتی قابلتوجه است.
افراد مسن
جالب است که یکی از پژوهشهای بررسیشده در فراتحلیل، افراد مسن (سنین 61 تا 94 سال) را نیز مطالعه کرد و نشان داد که این گروه نسبت به افراد جوانتر (18 تا 36 سال) بیشتر تحتتاثیر تماشای محتوا با سرعتهای بالاتر قرار میگیرند. این موضوع ممکن است نشاندهنده کاهش ظرفیت حافظه در افراد سالم مسن باشد و پیشنهاد میکند که آنها بهتر است برای جبران این موضوع، محتوا را با سرعت عادی یا حتی کندتر مشاهده کنند.
هنوز مشخص نیست آیا تماشای مکرر با سرعت بالا میتواند اثرات منفی این فرایند را کاهش دهد یا خیر. ممکن است افراد جوان بهدلیل تجربه بیشتر در تماشای محتوا با سرعت بالا، بهتر بتوانند با این شرایط کنار آمده و تاثیر منفی کمتری را تجربه کنند.
این موضوع نیز هنوز مشخص نیست که دیدن ویدیوها با سرعت بالاتر، در طولانیمدت چه تاثیری روی عملکرد ذهن و فعالیت مغز دارد. ممکن است این تاثیرات مثبت باشند و فرد بتواند بهتر با بار شناختی بیشتر کنار بیاید و اطلاعات زیادی را بهطور همزمان پردازش کند. از طرفی ممکن است تماشای ویدیوها با سرعت بالاتر باعث خستگی ذهنی بیشتری شود، چون مغز باید اطلاعات بیشتر را سریعتر پردازش کند.
حتی اگر دیدن ویدیو با سرعت 1٫5 برابر سرعت عادی باعث نشود که حافظه ما ضعیف یا بهتر شود، باز هم شواهد نشان میدهد که سرعت بالاتر، ممکن است از جذابیت تجربه تماشای ویدیو بکاهد. اگر تماشای ویدیو با سرعت بالا کمتر لذتبخش باشد، ممکن است افراد انگیزه کمتری داشته باشند و بهانهای برای توقف یادگیری پیدا کنند. از طرف دیگر، از آنجایی که پخش ویدیو با سرعت سریعتر در میان مردم رایج شده است، احتمالا وقتی افراد به این روش عادت کنند، مشکل خاصی پیش نمیآید. دانشمندان امیدوارند در پژوهشهای آینده به درک این موضوع نزدیکتر شوند که این تغییرات روی یادگیری و مغز چه تاثیری دارند.
-
پنجشنبه ۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۷:۰۵
-
۵ بازديد
-

-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/733587/