خبر یزد

آخرين مطالب

مناطق ناامن حیات وحش یزد در کش و قوس پروانه‌های مرتع‌داری مقالات

  بزرگنمايي:

خبریزد- بر هیچ کس پوشیده نیست که محیط زیست ایران طی چند دهه گذشته دستخوش تخریب‌های زیادی از قبیل از بین رفتن حیات وحش، پوشش گیاهی مراتع و جنگل‌ها، فرسایش خاک، آلودگی آب و هوا شده است.

شاید یکی از مهمترین دلایل تخریب اکوسیستم‌های طبیعی در کشورمان غلبه دیدگاه تولید محور بر دیدگاه اکوسیستم محور یا به عبارتی تمرکز بر تمامی اجزاء اکوسیستم در جهت تأمین نیازهای انسانی باشد.

صنعتی شدن و افزایش جمعیت در عصر حاضر باعث شده نیاز انسانها گسترش یافته و برای تامین این نیازها، روز به روز منابع بیشتری از طبیعت به سود انسانها تسخیر شود ولی همین برداشت بی‎رویه در کنار عوامل دیگری مانند تغییرات اقلیمی، کم آبی و خشکسالی منجر به تخریب هر چه بیشتر اکوسیستم انسانی و زیستگاه‎های حیات وحش شده است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، همین تخریب زیستگاه‌‎های حیات وحش مهم‌ترین عامل نابودی گونه‌ها و از بین رفتن منابع ژنتیکی است؛ گونه‎هایی که با توجه به شرایط اقلیمی کشورمان شامل طیف منحصر به فرد و ارزشمندی است.

گسترش بیش از اندازه و برداشت بی رویه از مراتع یکی از عوامل نابودی پوششی گیاهی زیستگاه‌های حیات وحش در کنار عوامل دیگری مانند توسعه راه‌ها، فعالیت‌های معدنی و گسترش شهرها و سایر عوامل است که در استان یزد که به لحاظ پوشش گیاهی و شرایط آبی جزء فقیرترین استانهای کشور است، به مراتب محسوس و مشهودتر می‎باشد.

این وضعیت وقتی اسفناک‎تر است که بسیاری از مراتع مورد بهره برداری دامداران برای چرای دامها در مناطق حفاظت شده و زندگی حیات وحش واقع شده و به شدت بر جمعیت حیات وحش این مناطق تاثیرگذار بوده است.

ممنوعیت صدور پروانه مرتع‌داری در مناطق امن حیات وحش

«مریم عابدینی» رئیس اداره حفاظت و مدیریت زیستگاهها و امور مناطق محیط زیست استان یزد در گفت‎وگو با ایسنا با اشاره به این که 15 درصد از مساحت کل استان یزد را مناطق تحت حفاظت محیط زیست شامل می‎شوند، می‎گوید: البته تنها یک پنجم این مناطق «منطقه امن حیات وحش» محسوب می‌شوند که صدور پروانه مرتع‌داری در این مناطق ممنوع است.

وی صدور نابخردانه پروانه مرتع‌داری در این مناطق را باعث بروز مشکلاتی در حیطه حیات وحش و پوشش گیاهی استان می‌داند و تصریح می‎کند: به عنوان نمونه و با کمال تاسف در حالی منطقه حفاظت شده کالمند - بهادران در شهرستان مهریز، یک منطقه امن به شمار می‌آید که اکنون به سختی می‌توان در آن جایی خالی‌ برای صدور پروانه چرای دام جدیدی پیدا کرد.

وی با بیان این که چرای دام در مناطق حفاظت شده باعث خورده شدن بذر گیاهان، کوبیده شدن خاک و عدم توانایی بازیابی گیاه و رشد مجدد آن می‌شود، خاطرنشان می‎کند: متاسفانه از ابتدای سال 1330 تاکنون جمعیت حیات وحش به ویژه گونه‌های تک‌زی و نیز گونه‌هایی مانند آهو، جبیر و گورخر بنا بر عواملی همچون شکار بی‌رویه و تخریب زیستگاه‌ها به دلیل خشکسالی روند نزولی داشته و صدور بی‌رویه پروانه مرتع‌داری باعث کاهش کیفیت زیستگاه‌های حیات وحش، آنها را به لحاظ تامین منابع غذایی، آبی و حتی امنیت دچار مشکلات بیشتری می‌کند.

خسارت به دامپروری و حیات وحش با انتقال بیماریهای مشترک

عابدینی وجود چراگاه‌ها و آبشخورهای مشترک بین حیات وحش و دام‌ها را نیز از دیگر مشکلات در این رابطه برمی‎شمارد و می‌گوید: این موضوع باعث انتقال بیماری‌هایی مانند بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک شده و علاوه بر خسارت به بخش دامپروری، منجر به کاهش بیشتر جمعیت حیات وحش می‌شود.

وی معتقد است صدور بی‌رویه پروانه مرتع‌داری توسط اداره منابع طبیعی و ابطال پروانه‌های صادر شده در مناطق امن در راستای حفظ حیات وحش جزء هزینه اضافی بر دوش دولت، فایده‌ای نخواهد داشت و بهتر است که متولیان صدور پروانه مرتع‌داری از ابتدا در این رابطه زیاده‌روی نکنند.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت زیستگاههای استان در پایان با بیان این که هر دو اداره حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی یک هدف یعنی حفظ طبیعت را دنبال می‌کنند، ابراز می‎کند: امیدواریم شاهد تعامل بیشتر این دو بخش در راستای حفظ پوشش گیاهی و حیات وحش استان باشیم تا سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته برای حفظ طبیعت استان به ثمر بشیند.

اما چه تعداد مراتع استان با محدوده‌های چهارگانه محیط زیست تلاقی دارند و چرا؟

تلاقی 146 مرتع با مناطق چهارگانه محیط زیست استان

«رضا رسایی» کارشناس اداره امور مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد در این باره می‌گوید: از مجموع 942 مرتع ممیزی شده در استان، 146 مرتع با محدوده‌های چهارگانه محیط زیست تلاقی دارند.

وی متذکر می‏‌شود؛ این مراتع قبل از تعیین مناطق چهارگانه محیط زیست ممیزی شده‌اند و علاوه بر این نیز مرتع‌دارانی که بعد از تعیین مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌ حیات وحش واجد شرایط شناخته شده‌اند نیز دارای سوابق عرفی مرتع‌داری دیرینه و آبا و اجدادی در این مناطق بوده‌اند.

رسایی در رابطه صدور پروانه مرتع‌داری در مناطق چهارگانه محیط زیست، خاطرنشان می‎کند: ماده 4 آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 1354 و اصلاحات آن بیان می‌کند که هر نوع ممنوعیت، محدودیت و مقرراتی که برای مناطق چهارگانه برقرار می‌گردد نباید مغایر با حق مالکیت و حق انتفاع اشخاص که در این مناطق دارا هستند، باشد.

وی به بند 18 از فصل دوم اصلاحیه شیوه‌نامه فنی و اجرایی بهره‌برداری از مراتع کشور نیز اشاره و اعلام می‌‎کند؛ بر این اساس بهره‌برداری از مناطق چهارگانه سازمان محیط زیست تابع آخرین توافقنامه منعقده بین دو سازمان است.

رسایی ادامه می‎دهد: این توافق در تبصره دو ماده 11 آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب سال 1354 و اصلاحیات آن بیان شده و آمده است؛ تعلیف احشام از نظر کمیت و کیفیت در پناهگاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت شده تابع ضوابطی است که با توافق دو سازمان تهیه می‌‎شود.

وی از انعقاد چنین توافق‌نامه بین دو سازمان تحت عنوان ضوابط تعلیف احشام در مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌های حیات وحش خبر می‎دهد و می‌گوید: بنا به تبصره ماده پنج این توافق‌نامه، در مناطق حفاظت شده یا پناهگاه‌های حیات وحش که تاکنون ممیزی نشده یا احتیاج به تجدید ممیزی دارند، سرجنگل‌داری مکلف است ممیزی این مراتع را در اولویت قرار داده و در اولین فصل چرا ممیزی کند.

این کارشناس اداره امور مراتع استان با بیان این که کارشناسان محیط زیست مدعی هستند تحت هیچ شرایطی نباید مراتع داخل محدوده‌های محیط زیست ممیزی شود، عنوان می‎‌کند: تبصره ماده پنج توافق‌نامه‌ی بین دو سازمان تاکید می‌کند که منابع طبیعی باید مراتعی که در پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است را در اسرع وقت ممیزی کند.

وی همچنین می‎گوید: تبصره ماده یک توافق‌نامه نیز صراحتاً بیان می‌کند که شرایط کلی تعلیف احشام در هر یک از مناطق حفاظت شده یا پناهگاه حیات وحش بر اساس دستورالعمل و ضوابط ممیزی پروانه صادره است.

رسایی با تاکید بر این که حضور نماینده محیط زیست در هیئت‌های ممیزی الزامیست، یادآور می‏شود: البته حضور نماینده از نقطه نظر تعیین ضوابط زیست محیطی بوده و تعیین صلاحیت دامدار در این مناطق به عهده هیئت ممیزی است و عملاً نماینده محیط زیست در این خصوص حق رأی ندارد.

صدور 2566 فقره پروانه مرتع‌داری در استان یزد

این مسئول در ادامه اظهار می‎کند: تاکنون دو هزار و 566 فقره پروانه مرتع‌داری در استان صادر شده و تایید صلاحیت مرتع‌داران نیز براساس بند 30 از فصل دوم اصلاحیه شیوه‌نامه فنی و اجرایی بهره‌برداری از مراتع کشور از سوی هیئت ممیزی انجام می‎شود.

وی احراز تداوم دامداری از سال 1359 به بعد، حضور دام متقاضی در مرتع به هنگام ممیزی، ارائه سوابق مثبت توسط متقاضی، در صورت داشتن ممیزی قدیمی وجود ممیزی در اداره کل، انجام تحقیقات لازم توسط هیئت ممیزی از مرتع داران همجوار سایر مرتع‌داران منطقه و ارائه مدارک مثبت دال بر استمرار مرتعداری توسط فرزندان یا همسر متوفی را شرایط تایید صلاحیت مرتع‌داران ذکر می‏‌کند.

رسایی کارشناس اداره امور مراتع استان یزد در خصوص محل صدور پروانه مرتع‌داری نیز در پایان اظهار می‎کند: قانونگذار ممیزی و صدور پروانه در جنگل‌های هیرکانی و ارسباران، ذخیره‌گاه‌های جنگل‌ها، پارک‌های جنگلی، جنگل‌های دست‌کاشت، ایستگاه‌های تحقیقات منابع طبیعی، ایستگاه تولید بذر، عرصه‌های بیابانی زیر 5 درصد پوشش گیاهی و مناطق بحرانی را ممنوع اعلام کرده ولی مراتع دارای پوشش گیاهی بیش از پنج درصد باید ممیزی شوند.

با تمام این اوصاف به نظر می‎رسد در کش و قوس این اختلافات و دست دست کردن دستگاه‎های تصمیم ساز همچنان باید شاهد تخریب زیستگاه‎ها به دست دامدارای سنتی در عصر صنعتی شدن و نابودی اکوسیستم و جمعیت حیات وحش استان خشک یزد و البته کشورمان باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/619597/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

وداع لورکوزن با ژابی؛ دنیا را شگفت‌زده کردیم!

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

اظهار نظر عجیب وزیر ورزش درباره فوتبال ساحلی

دنیامالی: مردم می‌خواهند فوتبال بعد از نیم قرن المپیکی شود

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

سرمایه‌گذاران با قناعت مسیر تولید داخلی را هموار کنند

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

والیبال ژاپن در سال 2025 با دو کاپیتان از یک خانواده

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

پیروزی امیرمحمد یزدانی در وزن 74Kg

چهار کشتی‌گیر برتر 5 وزن دوم جام تختی مشخص شدند

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

امام جمعه کرج: تهمت می‌زنند جمهوری اسلامی زبان اقوام را از بین برده/ امام جمعه یزد: در دولت‌های دوازدهم و چهاردهم قطعی برق داریم اما در دولت قبل نبود

احمد دنیامالی: المپیکی شدن تیم فوتبال امید انتظار حاکمیت است

مردم می‌خواهند فوتبال بعد از نیم قرن المپیکی شود/ حمایت از ورزش کارگری وظیفه ما است

دنیامالی: در انتظار افتخارآفرینی ورزش کارگری در یونان خواهیم ماند/ المپیکی شدن تیم فوتبال امید انتظار حاکمیت است

احمد دنیامالی: المپیکی شدن تیم فوتبال امید انتظار حاکمیت است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

اسبقیان: دبیر فدراسیون از مجمع رای نمی‌گیرد و این از اختیارات سرپرست است

هنگ کنگ حریف دختران فوتسال ایران نشد | افرا ورزش

نماینده مجلس: باید قواعد بازی مدیریت منابع آبی را اصلاح و به روز کنیم

اقتصاد کشور نیازمند جذب مشارکت‌های مردمی و دوری از زیاده‌خواهی‌ها

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

قلعه تاریخی عزآباد اشکذر در مسیر احیاء و بازسازی

معاون استاندار یزد از پایگاه امداد و نجات فیض‌آباد بازدید کرد

جاذبه‌های متقابل گردشگری؛ زمینه‌ساز همکاری استان یزد و کشور مجارستان

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

گل سوم بانوان ایران به هنگ کنگ توسط الهام عنافجه

صعود دختران ایران قطعی شد!

تایم لپسی از بازسازی ورزشگاه نیوکمپ

دبیر: کرونای قاسمپور را چک کردیم و تایید شد

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

ترکیب نهایی و کهکشانی تیم عطایی برای لیگ قهرمانان

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

امام جمعه بخش مرکزی یزد: خلیج همیشه فارس حقیقتی ریشه‌دار در تاریخ است

دنیامالی: فوتبال ساحلی باافتخار حذف شد!

حضور وزیر ورزش در اردوی تیم ملی کارگری

فریبا محمدیان: وزیر نگاه حمایتی و آینده‌نگر به ورزش توان‌یابان دارد

فریبا محمدیان: وزیر نگاه حمایتی و آینده‌نگر به ورزش توان‌یابان دارد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

دنیامالی: منتظر افتخارآفرینی کارگران در یونان هستیم

آغاز عملیات اجرایی حفاری اکتشافی نفت در دریای خزر پس از سه دهه وقفه

نصری: هدف آشکار منافقین، تخریب اقدامات دیپلماتیک ترامپ با ایران است

غزل زیبای سعدی

سخنان ارزشمند دکتر قمشه ای

سخنان دلنشین دکتر کاکایی