خبر یزد

آخرين مطالب

کریم کشاورز؛ خودآموخته‌ای بود دل سپرده به فرهنگ ‏ اجتماعي

کریم کشاورز؛ خودآموخته‌ای بود دل سپرده به فرهنگ ‏
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا/یزد نویسنده و محقق حوزه فرهنگ یزد از استاد کریم کشاورز نویسنده شهیر کشورمان که مدتی نیز در زادگاه پدرش یزد تبعید بود، به عنوان نویسنده‌ای بزرگ، پژوهشگری ارجمند و مترجمی نامی و به گفته‎ی خودش «خود آموخته‌ای دل سپرده به فرهنگ» یاد کرد.
«حسین مسرّت» در گفت‎وگو با ایسنا، از استاد «کریم کشاورز» به نقل از خودش به عنوان «خود آموخته‌ای دل سپرده به فرهنگ» یاد کرد و با اشاره به نامه‎ای که در سال 1364 به وی درخصوص شرح زندگی پدرش محمد وکیل التجار یزدی از مشروطه‌خواهان نوشته بود، گفت: کشاورز در این نامه در رابطه پدرش بیان کرده است؛ «پدرم محمد در روستای محمدآباد چاهوک (یزد) متولد شد و سواد فارسی را در یزد آموخت.
جد من محمد حسین در باکو تجارت داشت و در عین حال، نمایندگی حاجی محمد حسن امین الضرب را در آن شهر دارا بود. پدرم در سن 17 سالگی از طرف جدم به باکو فرا خوانده شد و پس از چند سالی جدم درگذشت و تجارتخانه و لقب وکیل التجاری بازرگانان ایرانی باکو به او منتقل گشت. »
وی افزود: در ادامه‎ی این نامه آمده است؛ «پدرم به توصیه یک تاجر رشتی به رشت رفت و یک همسر رشتی (مادر من را) گرفت. باید بگویم که شادروان میرزا رضا کرمانی شهید در بازگشت به ایران که منجر به قتل ناصرالدین شاه قاجار شد در باکو در خانه ما منزل کرده بود. پدرم در دوره اول تقنینیه که انتخابات صنفی بود به نمایندگی گیلان منتخب گشت. من در رشت بدنیا آمدم پدرم با این که از جریانات انتخابات و جنبش مشروطیت در یزد به دور بود، گاهی جلساتی از یزدی‌ها و نمایندگان آنها در خانه ما تشکیل می‌شد و پدرم سعی می‌کرد آنها را از طرفداری سلطنت منصرف کند.»
به گفته‌ی مسرت، کشاورز همچنین در این نامه به تبعید پدرش به مشهد اشاره و عنوان کرده است؛ «او در آنجا با ملی‌یون تماس گرفت و مقدمه فرار ما را از مشهد به عشق آباد فراهم کرد و از آنجا به باکو و سپس به گیلان رفتیم. انقلاب گیلان (مشروطیت) آغاز شد. باری پدرم و ما به تهران رفتیم، او برای بار دوم به نمایندگی مجلس از گیلان انتخاب شده بود. دیگر چیز مهمی به یاد ندارم جز دو بار سکته قلبی پدرم که هر دو بار در مجلس اتفاق افتاد و در سکته دوم روی پلکان پارلمان افتاد و درگذشت او در ابن بابویه (تهران) مدفون گشت. پدرم موقع مرگ 41 سال داشت.»
نویسنده کتاب «یزد، یادگار تاریخ» در ادامه شخصیت کریم کشاورز اشاره کرد و گفت: او نویسنده‌ای بزرگ، پژوهشگری ارجمند و مترجمی نامی بود وی با تألیف و ترجمه کتاب‌های هزار سال نثر پارسی، تاریخ ایران، مناسبات ارضی در عصر مغول، نهضت سربداران و حسن صباح و ده‌ها کتاب دیگر کوشش کرد تا سهمی در نگهداری میراث فرهنگی ایران داشته باشد و دین خود را به فرهنگ انسانی ادا کند.
مسرت به آثار دیگری مانند «یادبوده‌ها» و «فرخنده نامه» و البته قصه‌ای که هنوز بی‌نام او در راه است، اشاره و در مورد این آثار تصریح کرد: «فرخنده‌نامه» خاطرات تلخ و شیرین زندگی وی است و «یادبوده‌ها» نیز بیش از 800 صفحه دارد که حاصل عمری تلاش و مبارزه فرهنگی وی و روزهای تبعیدش در یزد است.
وی به نقل از «پریبرز نسیمی» دبیر بازنشسته دبیرستان کیخسروی و «فرهمند» دبیر عربی، گفت: کشاورز چند سالی، از حدود 1312 تا 1314 خورشیدی، دبیر زبان فرانسه دبیرستان کیخسروی بوده است.
مسرت با بیان این که کریم کشاورز در کار خود بی ادعا بود و می‌گفت:«خود آموخته‌ای است دل سپرده به فرهنگ»، اظهار کرد: وی عمری را با درآمد اندک از راه نوشتن گذراند و به خویشتن را از گزند دلبستگی‌های دنیوی بر کنار داشت. وی به زبان‌های فرانسه و روسی تسلط و با زبان‌های عربی و ترکی و انگلیسی آشنایی داشت.
وی در ادامه گفت: کریم کشاورز دو اثر مهم دیگر نیز ترجمه کرده است که هنوز زیر چاپ نرفته و این دو اثر «پارت و روم» و «زبان‌های ایرانی» نام دارد.
مسرت خاطرنشان کرد: از کارهای ارزنده‌ی او که از طریق آن خواسته تا دین خود را به مردم زادگاه پدریش و شهری را که مدت زمانی در آن بسر برده را ادا کند، «یادداشت‌های حسنک یزدی در سفر گیلان» است که در سال 1350 از سوی بنگاه ترجمه و نشر کتاب به چاپ رسیده است.
وی در مورد این اثر گفت: در این اثر، زیبایی‌های گیلان را از زبان حسنک یزدی می‎‌خوانیم؛ حسنک که پسر بچه‌ای کنجکاو از محله چهارمنار یزد و فرزند محمد علی، کارگر شعربافی است در سن دوازده سالگی به سفر می‌رود و در این شهر پرسش‌هایی می‎کند که با پاسخ آن خوانندگان هم با تاریخچه گیلان و هم با واژه‌ها و اصطلاحات یزدی آشنا می‌‎شوند.
این نویسنده و محقق یزدی ادامه داد: دومین اثر ارزنده وی در باب یزد «فی‌المدت المعلومه» شامل چند داستان کوتاه است که این کتاب در سال 1355 از سوی مؤسسه امیرکبیر به چاپ رسیده و کشاورز در پیشگفتار آن چنین آورده است؛ «بخش بزرگ این داستان‌ها درباره یزد و زندگی قشری از مردم آن دیار در آغاز قرن حاضر است.»
وی اضافه کرد: این داستان‌ها که به نام‌های «حضرت اشرف»، «صغری»، «آدم‌ها و ماجراهای کوچه نو» و «هادی عطار را خبر کردند»، بیش از صد صفحه از این کتاب 190 صفحه‌ای را در برمی‌گیرد.
به گفته‌ی مسرت، در این داستان‌ها از زبان قهرمانان آن با یک سری حکایت‌های تلخ و شیرین روبرو می‌شویم و لطف این داستان‌ها، در این است که همگی‌شان به گویش ویژه یزدی نگارش یافته و با توضیحاتی که نویسنده در زیرنویس صفحات می‌دهد بیشتر با ریشه و معنی واژه‌های یزد آشنا می‌شویم.
وی گفت: داستان «آدم‌ها و ماجراهای کوچه نو» را در پاییز 1312 و ‌«هادی عطار» را در بهار 1314 خورشیدی به نگارش درآورده و با داستان‌های «حضرت اشرف»، مقالاتی چند نیز در مجله پیام نو به چاپ رسانده که این مقالات در باب فرهنگ و فولکور و اشعار سنتی و بومی یزد است.
مسرت در پایان نیز یادآور شد: این نویسنده پرکار سرانجام در 18 آبان 1365 در سن 86 سالگی دیده از جهان فرو بست.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/628760/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارمندان «مایکروسافت» حق ندارند از «دیپ‌سیک» استفاده کنند

سوالات و اعتراض تند سرمربی سپاهان از خود و بازیکنان!

یزدانی: رقابت با یونس امامی باعث افتخار است

آغاز مذاکرات لورکوزن با گزینه اصلی جانشینی ژابی

عموزاد: در فینال فنی خوردم که غافلگیر شدم

تکواندو نونهالان جهان؛ رقبای چهار نماینده کشورمان مشخص شد

زارع: باید اشتباهات گذشته‌ام را جبران کنم

مراسم اهدای جام قهرمانی رقابت‌های کشتی جام تختی

الاغ هم‌ قیمت پراید شد

20 هزار موتور فرسوده در تهران با موتور برقی جایگزین می‌شوند

شبا نذاره غصه و تنهایی مزاحمت شه!

نانوپوشش ضدخوردگی، استانداردهای صنعت را به چالش می‌کشد

افزایش توان تولید گرافن با راه‌اندازی تأسیسات جدید

صعود یزدانی به نیمه‌نهایی تور جهانی تنیس با شکست روسیه

تقدیم مدال‌های آسیایی قایقرانان به جانباختگان بندر رجایی

آلکاراس: دغدغه اصلی تنیسورها پیروزی و نتایج است

ضربه فنی محمدعلی عموزاد در برابر حریف روسی

قهرمانی امیرحسین زارع در وزن 125Kg

قهرمانی محمدمبین عظیمی در وزن 92Kg

حمله با تبر به بازیکنان جوان در آهنگ‌شهر بافق یزد!

برگزاری رویدادهای بین‌المللی ورزشی در اصفهان پیام‌های مثبتی دارد

ادامه مماشات با خاطیان فوتبال؛ جولان بی‌اخلاق‌ها روی سکوها

بررسی گزینه‌های پیشنهادی برای مدیریت اداره کل ورزش و جوانان خوزستان / از چهره‌های باسابقه تا مدیران جوان و قهرمان ورزشی

بازدید وزیر ورزش از اردوی تیم‌های ملی کارگری

نرخ بهره در کشورهای مختلف جهان در سال 2025 چقدر است؟

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

دیگه به هیچ خوشی اعتماد ندارم!

وضع مالی بد فردوسی!

داره فعل مجهول رو درس میده!

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

وداع لورکوزن با ژابی؛ دنیا را شگفت‌زده کردیم!

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

اظهار نظر عجیب وزیر ورزش درباره فوتبال ساحلی

دنیامالی: مردم می‌خواهند فوتبال بعد از نیم قرن المپیکی شود

350 میلیون متر مکعب ناترازی گاز در زمستان گذشته

پیش بینی قیمت دلار 20 اردیبهشت 1404

سرمایه‌گذاران با قناعت مسیر تولید داخلی را هموار کنند

حتی اگر نباشی می آفرینمت!

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

والیبال ژاپن در سال 2025 با دو کاپیتان از یک خانواده

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

پیروزی امیرمحمد یزدانی در وزن 74Kg

چهار کشتی‌گیر برتر 5 وزن دوم جام تختی مشخص شدند

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

امام جمعه کرج: تهمت می‌زنند جمهوری اسلامی زبان اقوام را از بین برده/ امام جمعه یزد: در دولت‌های دوازدهم و چهاردهم قطعی برق داریم اما در دولت قبل نبود

احمد دنیامالی: المپیکی شدن تیم فوتبال امید انتظار حاکمیت است

مردم می‌خواهند فوتبال بعد از نیم قرن المپیکی شود/ حمایت از ورزش کارگری وظیفه ما است

دنیامالی: در انتظار افتخارآفرینی ورزش کارگری در یونان خواهیم ماند/ المپیکی شدن تیم فوتبال امید انتظار حاکمیت است