18 تیرماه؛ روزی که یزد جهانی شد
فرهنگي
بزرگنمايي:
خبر یزد - ایسنا/یزد 18 تیرماه یادآور روز بزرگی برای یزدی هاست، روزی که در چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری یونسکو با حمایت قاطع نمایندگان کشورهای جمهوری آذربایجان، کویت، ترکیه، ویتنام، تونس و لبنان و اجماع اعضای کمیته بخشی از شهر تاریخی یزد به مساحت حدود 200 هکتار در فهرست سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو) به ثبت رسید و به عنوان میراث مشترک بشری به جهانیان معرفی شد.
آنچه که باعث شد تا نام یزد در گستره میراث جهانی، درخشان باشد، صرفا معماری، بافت تاریخی و کالبد خشت و گلین آن نیست، بلکه در ورای این معماری باشکوه و شهرسازی منحصر به فرد، جانمایه و روحی جریان دارد که تمامی خلقیات و شکوه سبک زندگی ساکنان صبور و بردبار را در خود متجلی ساخت.
بررسی روند تحولات 6 سالی که از ثبت جهانی یزد گذشته، امری مهم و ضروری است و بهره برداری از مزایای آن برای رونق صنعت گردشگری انتظاری است که مردم استان از مسئولان و متولیان این بخش دارند، چراکه افتخار کردن به ثبت جهانی یزد مزیتی برای این شهر و استان ایجاد نمی کند.
برخی رویکردها مانند ایجاد تاسیسات گردشگری و بومگردی، رعایت حریم قناتهای تاریخی، مدیریت امور فرهنگی، اجتماعی و امنیتی بافت تاریخی از جمله ملاحظاتی است که مسولان امر باید به آن توجه ویژه داشته باشند تا ثبت جهانی یزد به خطر نیفتد.
ثبت جهانی شهر یزد، نمادی از اندیشه و نگرش جهانی مردمان این دیار و توانایی زیستن در بیابات بر محور کاریز ها، بادگیرها، ساباط ها و آب انبارها و تجلی ایمان به خدای یگانه تا بلندای گلدسته های مساجد کهن این دیار و دیگر پرستشگاه های یکتاپرستان جلوه ای از همزیستی مسالمت آمیز ادیان الهی در طول تاریخ و رواداری و مدارای مبتنی بر به رسمیت شناختن سلایق و باورهای گوناگون است.
«مهران فاطمی» استاندار یزد در پیامی 18 تیرماه سالروز ثبت شهر یزد در فهرست آثار میراث جهانی را گرامی داشت. فاطمی در این پیام آورده است: در هفتمین سالگرد ثبت شهر یزد در فهرست آثار میراث جهانی، مفتخریم که امروز در دنیا، یزد را منحصر به فردترین و تنها شهر ثبت شده ایران میشناسند. یزد، حافظ معماری ایرانی اسلامی و بازگو کننده سنت، آیین و فرهنگ زنده مردمانی است که در قناعت و هنرورزی و هوشمندی و همزیستی مسالمت آمیز ادیان برای قرنها سرآمد بوده و در عرصههای مختلف به تاریخ درس ایستادگی و رادمردی داده اند.
وی افزوده است: در طرح مدیریت ثبت جهانی یزد، موکداً به فراهم آمدن شرایط زندگی بهتر برای مردم به ویژه ساکنان عزیز این بافت ارزشمند اشاره شده است. در واقع به گونهای برنامهریزی شده که خدمات و امکانات در این محدوده بهبود یابد و شرایط استفاده بهتر برای مردم و بازدید کنندگان فراهم آید.
استاندار در بخشی دیگر از پیام خود آورده: گذری اجمالی بر آنچه در این چند سال گذشت حاکی از آن است به فضل الهی و تلاش و بالندگی مردم عزیز یزد، امید به زندگی در بافت تاریخی رو به فزونی نهاده و با تغییر نگرش عمومی و جلب توجه دنیا به ویژه مردم کشورمان به این شهر و بافت تاریخی زنده آن، باور به ارزشمندی این بافت تاریخی، لزوم حفظ و حراست از آن و انگیزهی حضور و سکونت در این بافت فاخر افزایش یافته است.
وی عنوان کرده که این مهم در نتیجه به میدان آمدن مردم عزیز و حضور فعال آنان در مطالبه نیازهای محلات و حفظ و حراست از مکان زندگی شان است. هرچند طی سالهای اخیر اقدامات زیادی برای ارتقای ارزش مکانی و بهبود شرایط زندگی در بافت تاریخی صورت گرفته، اما هنوز کافی نیست و امید است با همت مردم عزیز و تلاش بی وقفه و شبانه روزی مسئولینی که با دلسوزی و دغدغه پا به میدان گذاشتهاند، شرایط زندگی و همچنین میزبانی شایسته از گردشگران داخلی و خارجی، روز به روز ارتقاء یافته و شایسته آوازه مردمانی که به میهمان نوازی گرم و صمیمانه شهره اند، باشد.
به گفته استاندار، راهاندازی اولین مرکز اورژانس موتوری در قلب بافت تاریخی، تداوم ساماندهی کف سازیها و جداره سازیهای این منطقه به ویژه در مکانهایی که زندگی ساری و جاری بوده است، برپایی و احداث فضای سبز، زمینهای ورزشی و پارکینگ درون محلهای تنها گوشهای از خدمات اختصاصی این بخش از شهر تاریخی یزد است که در دولت سیزدهم با رشد قابل توجهی تداوم یافته که لازم میدانم از زحمات و تلاشهای اداره کل میراث فرهنگی، شهرداری یزد به ویژه شهرداری منطقه تاریخی و حمایتهای سایر دستگاههای مربوط در این عرصه قدردانی نمایم.
فاطمی در این پیام خاطرنشان کرد: امید است با بهبود زیرساختهای بافت تاریخی که در این دوره اخیر برای تامین اعتبارات آن تلاشهای بسیاری صورت گرفته، خدمات رسانی به مردم متدین و عزیز این بافت تاریخی بیش از پیش بهبود یابد.
استاندار ادامه داد: اینجانب با آرزوی قبولی عزاداریهای همگان در ایام سوگواری شهادت حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفای ایشان، بار دیگر سالروز ثبت جهانی یزد در فهرست میراث جهانی را گرامی داشته و امیدوارم از فرصت پیش آمده، در راستای معرفی فرهنگ غنی و اصیل مردمان متدین و عزیز این سامان به ویژه فرهنگ و سنتهای اصیل حسینی و عاشورایی یزد بهره لازم گرفته شود.
فاطمی در پایان آورده است: سلامتی و توفیق روزافزون همگان را در پرتو آرمانهای متعالی امام راحل عظیم الشان (ره) و منویات حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در راستای خدمتگزاری به مردم شریف را از درگاه حضرت دوست مسئلت مینمایم.
به گزارش ایسنا، فراموش نکنیم که یکی از مهمترین دلایل جهانی شدن بافت تاریخی یزد از سوی یونسکو، زنده بودن این بافت و سکونت در آن است و این در حالی است که برخی ساکنان این بافت مهاجرت کرده اند و در برخی از ساختمان های آن نیز اتباع بیگانه سکنا گزیده اند، بلاتکلیفی برخی بناهای فرسوده که مالک آنها شناسایی نشده، تخریب برخی بناها، انباشت زباله، نبود تاسیسات آتش نشانی و آمبولانس و فقدان رغبت در میان نسل جوان برای زندگی در خانههای این بافت از دیگر معضلاتی است که این گنجینه ارزشمند را تهدید می کند و اگر دیر بجنبیم شاید یونسکو را هم به واکنش وادارد.
انتهای پیام
-
دوشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۳ - ۱۶:۱۰:۰۷
-
۹۸ بازديد
-
-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/657816/