خبر یزد

آخرين مطالب

این سرطان واگیردار است علمي

این سرطان واگیردار است
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین / مطالعات جدید انجام‌شده در مورد موجود زنده عجیب‌وغریبی به نام هیدرا، نه‌تنها جزئیاتی را در مورد فرآیند زندگی هیدرا در اختیار دانشمندان قرار داده، بلکه درک آن‌ها را از اشکال قابل‌انتقال سرطان افزایش داده است
باوجودی که تومورها به دلیل چند سلولی بودن، به‌صورت اجتناب‌ناپذیری خطرناک هستند، اما خوشبختانه نمونه‌های کمی از سرطان وجود دارد که به‌صورت مسری به افراد دیگر منتقل می‌شود. شناخته‌شده‌ترین آن‌ها دو مورد است که یکی در جانوری به نام شیطان تاسمانی (نوعی پستاندار کیسه‌دار) دیده‌شده و دیگری نیز در سگ‌ها مشاهده‌شده و البته 11 مورد هم در دوکفه‌ای‌ها رؤیت شده است.
سرطان‌های مسری چطور ایجاد می‌شوند؟
در سال‌های اخیر دانشمندان تمایل زیادی داشتند تا بفهمند که سرطان‌های مسری در وهله اول چگونه پدیدار می‌شوند. دلیل اشتیاق آن‌ها برای یافتن پاسخ این سؤال، علاوه بر جلوگیری از وقوع این‌گونه از سرطان در انسان‌ها، بلکه به امید محافظت از سایر موجودات در مقابل این بیماری دردناک است. مثلاً ابتلای شیطان تاسمانی به سرطان، با تومورهایی بر روی صورت این جاندار همراه است که درد و رنج زیادی را ایجاد می‌کند.
اما زمانی که انسان‌ها متوجه این سرطان قابل‌انتقال شدند، این بیماری‌ به‌طور کامل تثبیت‌شده بود؛ در این میان سوفی تیسوت، بوم‌شناس تکاملی مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS) رویکرد متفاوتی را برای ردیابی و یافتن منشأ سرطان‌های مسری مدنظر قرار داد.
پانزده سال پیش، در جریان یک آزمایش علمی، یک موجود آب شیرین از خانواده عروس‌های دریایی و شقایق‌های دریایی، در اثر تغذیه بیش‌ازحد، به‌طور خودبه‌خود توموری در بدنش ایجادشده بود.

خبر یزد


هیدرا چیست؟
Hydra oligactis، موجودی از خانواده عروس‌دریایی و شقایق‌های‌دریایی است که در آب شیرین زندگی می‌کند و از بسیاری جهات "جاودانه" در نظر گرفته می‌شود؛ این موجود متفاوت به‌صورت غیرجنسی تولیدمثل می‌کند و با تشکیل جوانه‌های کوچکی خود را شبیه‌سازی می‌کند تا درنهایت موجودی ازنظر فیزیکی جدا اما ازنظر ژنتیکی یکسان تولید ‌شود.
این ویژگی در کنار تمایل هیدرا به ایجاد تومور در شرایط آزمایشگاهی، باعث شده تا هیدرا پتانسیل بالایی برای تحقیق درباره ژنتیک توسعه سرطان داشته باشد. تیسوت و همکارانش تصمیم گرفتند نشان دهند که این مدل چقدر برای درک تکامل سرطان‌های قابل‌انتقال ارزشمند است. در بخشی از مقاله منتشر شده می‌خوانیم: «در این مطالعه از Hydra oligactis استفاده شد که قابلیت توسعه خودبه‌خود تومور را داراست. این مطالعه اولین مشاهده تجربی از تکامل یک تومور قابل‌انتقال را ارائه می‌دهد؛ بنابراین، این کار اولین قدم در درک شرایط ظهور سرطان قابل‌انتقال و پیامدهای کوتاه‌مدت آن برای میزبان خواهد بود.»
تأمین غذا برای رشد تومور در هیدراها
این محققان 50 هیدرا را از دریاچه مونتوی فرانسه جمع‌آوری کردند و آن‌ها را به محیط آزمایشگاهی منتقل نمودند. آن‌ها برای تضمین سرعت‌بالای رشد تومور، جوانه زدن و درنتیجه افزایش شانس انتقال تومور به بچه هیدراها، پنج بار در هفته، مقدار زیادی لارو آرتمیا (میگوی آب‌شور) را به برخی از هیدراها به‌عنوان غذا ارائه کردند. این دقیقاً شبیه‌سازی همان شرایطی بود که در مطالعه قبلی باعث ایجاد تومور شده بود.
بعد از دو ماه، تومورهای برآمده‌ای بر روی برخی از هیدراهایی که غذای زیادی خورده بودند، ظاهر شد. نوزده‌تا از این هیدراها انتخاب شدند و جوانه‌های آن‌ها جمع‌آوری شد و آن‌ها در همان شرایط به رشد خود ادامه دادند.
محققان این فرآیند را از طریق پنج نسل از جوانه‌های کلونال تشکیل‌دهنده تومور دنبال کردند و این جوانه‌ها را از همتایان غیر تومور خود برای ایجاد نسل بعدی انتخاب کردند.
آن‌ها برای اطمینان از اینکه تومورها از والدین به فرزندان منتقل می‌شوند و نه اینکه خودبه‌خود در هر نسل ایجاد می‌شوند، به نوادگان هیدراهای بدون سرطان نگاه کردند. هیدراهایی که والدینشان تومور داشتند، چهار برابر بیشتر از آن‌هایی که والدینشان تومور نداشتند، با احتمال ایجاد تومور مواجه شدند، حتی اگر همه هیدراها ازنظر ژنتیکی یکسان بودند.

خبر یزد


بدین ترتیب محققان تأیید کردند که تومورها واقعاً در فرزندان هیدراهای تومور دار، ایجاد می‌شوند و سرعت انتقال می‌تواند در طول زمان افزایش یابد.
آن‌ها درعین‌حال متوجه شدند که تغییراتی در نسل پنجم هیدراهای حامل تومورهای قابل‌انتقال، ازنظر ویژگی‌های تاریخچه زندگی در مقایسه با همتایان بدون تومور خود آغازشده است. در ادامه آن‌ها تمرکزشان را بر روی تلاش‌های تولیدمثلی غیرجنسی، قبل از اینکه تومور فرصتی برای توسعه پیدا کند را افزایش دادند. چراکه با ظهور تومورها، سرعت جوانه زدن در هیدراها کاهش می‌یابد.
به نظر می‌رسد که این وضعیت با تغییر دیگری همراه است؛ بعد از ظهور تومورها، آمار مرگ‌ومیر جوانه‌ها بیشتر شد. تیسوت و همکارانش دراین‌باره توضیح دادند: «این احتمال وجود دارد که نادر بودن سرطان‌های قابل‌انتقال، بیشتر به دلیل نبود شرایط محیطی مناسب برای گسترش آن‌ها باشد؛ چراکه دست‌کم در این مطالعه به نظر می‌رسد که در روند دستیابی به قابلیت انتقال برای سلول‌های تومور مشکلی نیست.»
این محققان به این جمع‌بندی رسیدند که اگر این موضوع درست باشد، در نظر گرفتن این جنبه‌ها در مطالعه بر روی اکوسیستم‌های مختل شده توسط فعالیت‌های انسانی اهمیت بالایی دارد؛ چراکه می‌توانند به‌صورت بالقوه شرایطی را که به نفع گسترش سرطان‌های قابل‌انتقال است، تغییر دهند.
منبع: sciencealert

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/673450/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین میکرو ربات حلقوی با توانایی شنا کردن در مایعات چسبناک

چین لباس فضایی مخصوص راهپیمایی بر سطح ماه را معرفی می‌کند

رضا سلطان زاده دار فانی را وداع گفت+بیوگرافی

برگزاری مسابقه شوسواره در مهریز

برگزاری مراسم تکریم و معارفه استاندار یزد در روز یکشنبه

رضا سلطان‌زاده درگذشت

گاهی هرچی تلاش کنیم نمیشه!

شعر همیشگی باران نیکراه

دشمن درختی ست تلخ از نهاد

طریقه ی فرود مجدد تقویت کننده ی فوق سنگینِ فضاپیمای Starship در پرتابِ پنجم

اندازه واقعی سحابی ها

شب در مریخ زیبا

لزوم توجه به شایسته‌سالاری در انتصاب مدیران

قیمت دلار برگشت خورد

دشمن نسبت به پیروی جوانان از رهبری واهمه دارد

رونمایی از پوستر رویداد شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه معدن و صنایع معدنی یزد

رضا سلطان‌زاده پیشکسوت رسانه‌ یزد به دیار باقی شتافت

برخورد با واحد‌های صنفی بکارگیرنده اتباع خارجی فاقد مجوز

پیروزی شیرین نامی نو ور روز شکست سپاهان

صندوق cvc سنگ آهن مرکزی بافق، پوستر رویداد جدید خود را رونمایی کرد

شاگرد نانوایی در شیراز تا آقایی غزلِ ایران، حافظ

من نشستم بروی!

سیاهچاله ها کجا زندگی می کنند؟

از نفت خام چه موادی تولید میشود؟

امروز اقتدار ما مرهون مقام رهبری و ولایت است

اشغال فلسطین چالش اصلی جهان اسلام است

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به مصدومان تصادف در حسین‌آباد ریسمانی

لیگ هندبال بانوان / چمران لارستان با شکست تیم بافق، جای خود را در صدر جدول محکم کرد

برد مدعیان و شکست طلایی‌های هندبال اصفهان مقابل نماینده پایتخت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

برنده نوبل گریه مترجمش را درآورد!

«حافظ» وسواس داشت!

سفری کوتاه با سرعت نور از زمین به سمت خورشید

تغییرات در جفت ممکن است باعث ایجاد آسم و آلرژی شود

لیگ برتر هندبال بانوان؛ برد مدعیان و شکست طلایی‌ها مقابل نماینده پایتخت

فیلم| ضرورت برگزاری سالانه مسابقات فوتبال و فوتسال در یزد

رژیم صهیونیستی مرکز همه شرارت‌ها و مشکلات جهان است

برد مدعیان و شکست طلایی‌ها هندبال اصفهان مقابل نماینده پایتخت

برگزاری نشست مشرب عرفانی امام خمینی و حافظ در یزد

همایش سلامتی را قدم بزن در زارچ

خواسته‌های به حق کارگران باید به صورت قانونی رسیدگی شود/ تأکید تمام مسئولان بر عملی شدن مصوبات

نمازجمعه نصر، توطئه‌ها ونقشه‌های دشمنان را خنثی کرد

برد مدعیان و شکست طلایی‌ها هندبال اصفهان مقابل نماینده پایتخت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ساماندهی معیشت مردم باید اولویت اول استاندار یزد باشد

انتصاب‌ها در یزد بر اساس شایسته‌سالاری باشد

امام جمعه موقت یزد: اسرائیل یک مرکز فساد و آشوب‌ در دنیا است

کیش، قطب تولید خودروهای برقی خواهد شد

اشعار حافظ انسان را به تفکر وامی‌دارد

20 مهر، روز بزرگداشت حافظ گرامی باد

این مرد را یکی از ستون‌های شعر و ادب پارسی می‌دانند!

لباس مخصوص شهرهای گرم ابداع شد