خبر یزد

آخرين مطالب

بحران به یک قدمی صندوق‎‌های خالی بازنشستگی رسید اقتصادي

بحران به یک قدمی صندوق‎‌های خالی بازنشستگی رسید
  بزرگنمايي:

خبر یزد - اطلاعات / مهدی اسفندیار، پژوهشگر حوزه بیمه و رفاه اجتماعی گفت: این مدل صندوق‌داری را به هرجای دنیا ببرید، دیر یا زود محکوم به سقوط خواهد بود. تعهدات این صندوق‌ها بیش از بازدهی و درآمد آن‌هاست.
در دهه‌های اخیر، نظام بازنشستگی کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه، تحت‌تأثیر اصلاحات ساختاری و پارامتریک قرار داشته و این تحولات به‌ منظور پاسخ به چالش‌های مالی صندوق‌های بازنشستگی صورت گرفته است، در ایران هم باید چنین رویه‌ای دنبال شود.
بحران‌های صندوق‌های بازنشستگی، ناشی از ناترازی منابع و مصارف، قوانین تحمیلی و فشارهای سیاسی در مدیریت است. واگذاری سهام شرکت‌های دولتی به جای نقدینگی و ورود این نهادها به عرصه بنگاه‌داری به چالش‌های بیشتری از جمله کاهش بهره‌وری اقتصادی و وابستگی به بودجه عمومی منجر می‌شود.
کارشناسان، ضمن تحلیل دلایل ساختاری این بحران، برای حل آن پیشنهادهایی در دو سطح کلی سیاست‌گذاری و اصلاح اکوسیستم صندوق‌ها مطرح می‌کنند.
بحران مالی بازنشستگی
چندی پیش، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «ناپایداری صندوق‌های بازنشستگی: عوامل و ریشه‌ها» به این مسأله اشاره کرده است که در دهه‌های اخیر، نظام بازنشستگی کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه، تحت‌تأثیر اصلاحات ساختاری و پارامتریک قرار داشته و این تحولات به‌ منظور پاسخ به چالش‌های مالی صندوق‌های بازنشستگی در کوتاه‌مدت و بلندمدت صورت گرفته است، ایران هم باید از چنین رویه‌ای پیروی کند. 
بر اساس این گزارش، در ایران، عملکرد صندوق‌های بازنشستگی به گونه‌ای بوده که وابستگی آن‌ها به بودجه دولت، ابعاد وسیعی پیدا کرده و وضعیت نگران‌کننده آن‌ها به یک دغدغه اصلی برای سیاست‌گذاران حوزه تأمین اجتماعی بدل شده است. 
این نگرانی از منظر مدیریت و راهبری صندوق‌ها و همچنین مدیریت کلان کشور که مسئولیت تأمین کسری منابع مالی آن‌ها را بر عهده دارد، مطرح می‌شود و در کنار چالش‌هایی مانند آب و محیط زیست، یکی از بحران‌های اصلی کشور به شمار می‌آید.
نتایج گزارش موجود نشان می‌دهد که عوامل مختلفی بر وضعیت کنونی صندوق‌ها تأثیر گذاشته‌اند؛ از تغییرات جمعیتی و افزایش سن امید به زندگی گرفته تا کاهش سن بازنشستگی و افزایشی بودن گروه‌هایی که شامل بازنشستگی پیش از موعد می‌شوند. همه این موارد امکان حمایت از بازنشستگان را بدون مراجعه به بودجه دولتی به حداقل رسانده‌اند. 
حال مسأله این است که کدام‌یک از این موارد در ناپایداری صندوق‌های بیمه‌ای سهم بیشتری دارند و کارشناسان این حوزه چه رویکردی را برای حل چالش‌های مربوطه ارائه می‌کنند.
ناپایداری صندوق‌های بیمه‌ای
مهدی اسفندیار، پژوهشگر حوزه بیمه و رفاه اجتماعی در واکاوی موضوع ناپایداری صندوق‌های بیمه‌ای می‌گوید: باید توجه داشته باشید که معمولا دولت‌ها، خود برای آینده صندوق‌های بازنشستگی پیش‌بینی‌هایی دارند و کارشناسان نیز در این زمینه، بیلان ارائه می‌دهند اما نکته مهم آن است که در میان تمامی پیش‌بینی‌ها و گزارش‌ها، وضعیت صندوق سازمان تأمین اجتماعی همچنان ناشناخته و خطرناک بوده و عمق فاجعه هنوز به‌خوبی درک نشده است. شاید به دلیل تنگنای بودجه‌ای، آن‌چنان که باید و شاید عمیق روی این موضوع متمرکز نشده‌ایم، اما قطعا توجه به وضعیت این صندوق نسبت به دیگر صندوق‌ها ضروری‌تر است.
به گفته اسفندیار، در طول سالیان گذشته یک اشتباه راهبردی در صندوق‌های بازنشستگی صورت گرفته و سپس به تدریج رشد یافته است. این اشتباه به کمرنگ شدن حاکمیت شرکتی در این صندوق‌ها مربوط می‌شود؛ به‌طوری ‌که اکنون ذی‌نفعان و اعضای اصلی صندوق‌ها عملا نقشی در مدیریت آن ندارند و این صندوق‌ها به نوعی به حیاط‌خلوت سیاستمداران تبدیل شده‌اند. 
این کارشناس حوزه بیمه تأکید می‌کند که صندوق‌های بیمه‌ای، دولتی نیستند و اتفاقا می‌توان و باید در همین صندوق‌ها سرمایه‌گذاری و سهام خریداری کرد، اما متأسفانه دولتمردان این امکان را سلب کرده و این سازمان مستقل را به تدریج در اختیار خود گرفته‌اند. 
به گفته اسفندیار، یکی از راهکارهای بهبود این وضعیت آن است که دولت در سازوکار اجرایی دخالت نداشته باشد و صرفا بر آن نظارت کند. فقط در صورتی که دولت پای خود را از صندوق‌ها بیرون بکشد، امکان استقلال برای آن‌ها فراهم می‌شود. 
خطر فروپاشی صندوق‌ها
این پژوهشگر حوزه بیمه و تأمین‌اجتماعی تأکید می‌کند که مدیرعامل و وزیر جدید تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نگران وضعیت صندوق‌های بازنشستگی هستند، با این حال ارکان اصلی دولت و مجلس آن‌چنان که باید خطر فروپاشی صندوق‌ها را حس نکرده‌اند. 
اسفندیار می‌گوید: معمولا در کشور ما روال این‌گونه است که با تغییر دولت، مدیران هم جابه‌جا می‌شوند اما مشکلات همچنان سر جای خود باقی می‌مانند. برای حل مشکلات موجود باید این رویه بازنگری شود. 
موضوع دیگر آن که متأسفانه برخی همچنان بر این باورند که سازمان تأمین‌اجتماعی، نهادی ثروتمند است و بر این اساس پیشنهادهایی غیرمؤثر ارائه می‌دهند. مثلا در دولت قبلی تصمیم بر این بود که تیم فوتبال پرسپولیس به سازمان تأمین اجتماعی که خود پر از چالش است، واگذار شود. این تصمیم، نشان‌دهنده عدم درک صحیح از وضعیت بحرانی موجود در سازمان است و ثابت می‌کند که ما هنوز به راهکارهای عملیاتی نمی‌اندیشیم. البته گاهی مسائل صندوق‌ها در سطح کارشناسان بیمه‌ای به‌عنوان یک ابر بحران مطرح شده است، اما در عمل به موضوع جدی نگاه نمی‌شود.
وی می‌افزاید: سازمان تأمین اجتماعی در حال حاضر با 14 میلیون بیمه‌شده فعالیت می‌کند و پارسال مبالغ قابل‌توجهی برای پرداخت حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران هزینه کرده است. این مبلغ، امسال و سال‌های آینده افزایش می‌یابد، در حالی که صندوق بازنشستگی کشوری سال‌هاست با کسری در پرداخت حقوق بازنشستگان مواجه است و تاکنون هر آنچه در اختیار داشته فروخته است. اگر روند کنونی ادامه یابد، پرداخت حقوق توسط صندوق بازنشستگی به وضعیت بحرانی خواهد رسید و اگر دولت و مجلس به همین رویه ادامه دهند، بدون شک با چالش‌های اساسی روبه‌رو خواهند شد.
باید توجه داشت که بسیاری از کارگران برای بهره‌مندی از حق بیمه و درمان، بدهی‌های زیادی را متحمل می‌شوند، این در حالی است که متأسفانه دولت، یارانه‌های مربوط به بخش سلامت را هم حذف کرده است. سازمان تأمین اجتماعی، بیمارستان می‌سازد اما دولت در تأمین پزشک کوتاهی می‌کند و این موضوعات، مشکلات را دو چندان خواهد کرد.
چه باید کرد؟
اسفندیار، پژوهشگر حوزه بیمه در پاسخ به این پرسش که برای حل بحران چه باید کرد می‌گوید: این موضوع می‌تواند در دو سطح بررسی شود. سطح اول، نگرش کلی حکمرانی و سیاست‌گذاری عمومی کشور است.
در این بعد باید به عواملی چون شایسته‌سالاری، نظام کنترل و ارزیابی، جدایی سیاست از مدیریت، تعارض منافع و تربیت نیروی انسانی، توجه ویژه‌ای داشت. تا وقتی با این مفاهیم بیگانه باشیم، اجرای هیچ برنامه‌ای در هیچ حوزه‌ای کارساز نخواهد بود. چرا پارلمان اتحادیه اروپا در زمینه تعارض منافع، کمیته تشکیل می‌دهد و از اشتغال افراد دوشغله در نهادهای بیمه‌ای جلوگیری می‌کند؟ چون با وضع قوانین این‌چنینی، می‌تواند شفافیت را افزایش دهد و جلوی لغزش‌ها را بگیرد. ما باید از چنین رویه‌ها و قوانینی الگوبرداری کنیم.
موضوع دیگر، تربیت نیروی انسانی است. متأسفانه دانشگاه‌های ما در سال‌های اخیر با اختصاص سهمیه‌های غیرمنطقی برای قبولی دانشجویان به سیر نزولی دچار شده‌اند. تا زمانی که دانشگاه‌ها مهارت‌محور نشوند و نیروی کارآمد به بازار کار معرفی نکنند، مشکلات پابرجا خواهد ماند. همچنین، ارزیابی استادان دانشگاه بر اساس تعداد مقالاتشان به‌جای معیار توانایی در حل چالش‌ها، مانع پیشرفت است.
به اعتقاد وی، سطح دوم، اکوسیستم صندوق‌هاست که به این بحران دامن زده است. اسفندیار می‌گوید: این مدل صندوق‌داری را به هرجای دنیا ببرید، دیر یا زود محکوم به سقوط خواهد بود. تعهدات این صندوق‌ها بیش از بازدهی و درآمد آن‌هاست. قوانینی برای بازنشستگی پیش از موعد تصویب می‌شود که سازمان تأمین اجتماعی مجبور به اجرای آن‌هاست، در حالی که این قوانین، خارج از توان مالی سازمان هستند و در نهایت خود بازنشستگان و بیمه‌شدگان باید درباره تصمیم‌گیری امور، ایفای نقش کنند و نه دولت.
اسفندیار معتقد است نوع نظارت‌ها بر صندوق‌های بازنشستگی هم نیازمند بازنگری و اصلاح است.
وی می‌گوید: معمولا اسناد مالی و اداری مورد بررسی قرار می‌گیرند اما این رویکرد ما را به نتیجه مطلوب نمی‌رساند. نظارت‌ها باید بر عملکردها متمرکز شوند و این موضوع که چه میزان بودجه وجود داشته و اکنون به چه میزانی رسیده است، واکاوی شود. همچنین باید بررسی شود که آیا گروه‌های ذی‌نفع در سازمان نفوذ کرده‌اند یا خیر. این نوع نظارت‌هاست که شفافیت و کارایی را افزایش می‌دهد و کارساز خواهد بود.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/719856/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک رولرکوستر به تمام معنی بود؛سوت پایان بازی و تشبیه دیدار جذاب و هیجان‌انگیز اینتر و بارسلونا به یک شهربازی

خلاصه بازی جذاب و تماشایی اینتر 4-3 بارسلونا با گزارش عادل فردوسی‌پور

داشتن نماینده در فینال لیگ قهرمانان باید باعث غرورمان باشد

از دهانه دروازه نتونست گل بزنه؛ اینتر 4-3 بارسلونا

چه گلریه یان زومر؛ اینتر 4-3 بارسلونا

کابوس یامال؛ زومر و یک مهار استثنایی دیگر

دست «زومر» روی شانه اینزاگی برای شکستن سد کاتالانی/ نراتزوری با چنگ و دندان به فینال رسید

گل چهارم اینتر به بارسلونا در دقیقه 98 توسط داوید فراتسی

عملکرد فوق‌العاده مهدی طارمی روی گل چهارم اینتر به بارسا

حرکت عجیب و باورنکردنی شیمون مارسینیاک!

رقابت جذاب 4 مدعی در جام تختی از نگاه اتحادیه جهانی کشتی

5 مدال کشتی‌گیران جوان در جان بین‌المللی ترکیه

مهدی طارمی در دقیقه 70 به جای کاپیتان اینتر وارد زمین شد

صحنه مشکوک در بازی اینتر و بارسلونا

گرفتن این توپ خیلی سخت بود؛ اینتر 2-2 بارسلونا

چی‌کار می‌کنه آچربی؛ اینتر 2-2 بارسلونا

گل تساوی اینتر در آخرین دقایق بازی توسط آچربی در دقیقه 3+90

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا در دقیقه 88

از شکست سرطان تا گل در نیمه‌نهایی؛ توصیف جالب عادل فردوسی‌پور از زندگی آچربی

فن‌آوری، راهکار فدراسیون جانبازان برای مبارزه با دوپینگ

گل اول بارسلونا به اینتر توسط اریک گارسیا در دقیقه 54

گل دوم بارسلونا به اینتر توسط دنی اولمو در دقیقه 60

سوپرسیو وحشتناک زومر مقابل بارسلونا

گل مردود اینتر به بارسلونا

تغییرات اساسی باید در ساختار فدراسیون جانبازان و توان‌یابان صورت گیرد

ربات انسان نمای منبع باز برای محققان رباتیک ساخته شد

دنیای درهم‌پیچیده دو سیاه‌چاله‌

خبری از اعلام پنالتی نیست؛ اینتر 1-0 بارسلونا

پای راستش قابل مقایسه با پای چپش نیست؛ اینتر 1-0 بارسلونا

ضربه مخیتاریان غافلگیرکننده بود؛ اینتر 1-0 بارسلونا

بازگشت شیراز به لیگ برتر؛ فجرسپاسی شکست خورد و صعود کرد

قلعه سریزد، میراثی هزار هزارساله در قلب کویر یزد + فیلم

میزان مشارکت دختران ایران در ورزش دانشجویان جهان به 36 درصد رسید

بررسی هزینه‌فایده تغییر ساعت رسمی در ایران

آیا صادرات نفت ایران صفر شدنی است؟

چرا با کاهش نرخ دلار، اجناس ارزان نمی‌شوند؟

بانک مرکزی: تسهیلات جدید 485 هزار میلیارد تومانی در راه است

پیگیری اتصال بانک‌ها به سامانه املاک و اسکان

ایزدخواه: بانک‌های دولتی به مراتب بهتر از بانک‌های خصوصی عمل کرده‌اند

زمانی بود که ایرانخودرو در انگلستان مرکز مهندسی خودرو داشت

با حقوق یک روز کارمند در هند چه می‌توان خرید؟

نسیمی کز بن آن کاکل آیو

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

روشی موثر برای تشخیص یک نوع سرطان شایع در مردان

بالون آنژیوپلاستی NC ایرانی با صرفه‌جویی ارزی 50 درصدی تولید شد

جنگ سهمیه در لالیگا؛ تهدید بازیکنان خودی به قتل!‏

ظرفیت پهنای باند ورودی استان یزد به 800 گیگابیت بر ثانیه رسید

طرز تهیه خورشت به با ماهیچه

هفته پنجم مسابقات اسب‌دوانی کورس بهاره کشور در یزد برگزار شد

طرح مشارکت فرهنگ‌سازی مساجد یزد در الگوسازی برای کاهش مصرف برق آغاز شد