خبر یزد

آخرين مطالب

سرگیجه با دلار 28500 اقتصادي

سرگیجه با دلار 28500
  بزرگنمايي:

خبر یزد - دنیای اقتصاد /در سال 1404، برخلاف انتظار، نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی همچنان 28500تومان باقی خواهد ماند. این خبری است که به تازگی مقامات وزارت کشاورزی و برخی دیگر از مسوولان دولت به آن اشاره کرده‌اند.
خبر عدم‌افزایش متناسب نرخ ارز ترجیحی با تورم در حالی منتشر می‌شود که دولت پیش از این در قانون بودجه 1404 درآمدی را از محل افزایش این نرخ پیش‌بینی کرده بود. اکنون دهه‌ها است که سیاست پرداخت یارانه ارزی و قیمتی از سوی سیاستگذار به بهانه بهبود معیشت طبقات محروم و کنترل تورم اجرا می‌شود؛ اما بررسی شاخص‌هایی مانند مصرف دهک‌های پایین و ضریب جینی اثربخشی این سیاست حمایتی را رد می‌کند. هزینه‌کرد حدود 66میلیارد دلار 4200تومانی در فاصله سال‌های 1397 تا 1400 از جمله تجربه‌های تلخی بود که نشان داد سیاست تخصیص ارز ترجیحی نه تنها نمی‌تواند در کنترل تورم موثر باشد، بلکه با دامن زدن به انگیزه‌های فساد و انحراف منابع به سمت گروه‌های ذی‌نفع، کارآمدی اقتصاد را بیش از پیش در تنگنا قرار می‌دهد. به‌نظر می‌رسد که دولت چهاردهم نیزبه جای پرداختن به ریشه‌های رکود، تورم و بحران معیشت، به سرکوب نرخ ارز به‌عنوان راه‌حل متمایل شده است.
به‌تازگی مقامات وزارت جهاد کشاورزی و برخی دیگر از مسوولان دولتی اشاره کرده‌‌‌اند که افزایش نرخ ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی متناسب با تورم در سال 1404 رخ نمی‌‌‌دهد و نرخ ارز ترجیحی همان 28هزار و 500تومان خواهد بود. «دنیای‌اقتصاد» پیش از این در گزارشی با عنوان «سریال دخل و خرج ناتراز» به سرنوشت مبهم ارز ترجیحی در سال 1404 اشاره کرده بود. اگرچه در لایحه بودجه 1404، قرار بود نرخ ارز ترجیحی متناسب با تورم افزایش یابد، با‌‌‌این‌‌‌حال، این امر با واکنش عده‌‌‌ای از فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس روبه‌‌‌رو شد. در نهایت، هم بانک‌مرکزی، هم دولت و هم مجلس افزایش نرخ ارز ترجیحی از رقم 28هزار و 500تومان متناسب با تورم را تکذیب کردند. با‌‌‌این‌‌‌حال، نگاهی به قانون مصوب مجلس نشان می‌دهد در جدول شماره «5» بودجه قلمی با عنوان «درآمد حاصل از افزایش نرخ ارز ترجیحی در سال 1404 نسبت به میانگین سال 1403‌‌‌ (موضوع بند «چ» تبصره «5»)» شامل 100همت درآمد ذکر شده است.
بازار
بند «چ» تبصره «5» در قانون بودجه اشاره دارد که «دولت مکلف است اعتبار لازم برای جبران قدرت خرید خانوارهای طبقات متوسط و پایین‌‌‌درآمدی جامعه، متناسب با اصلاح نرخ ارز ترجیحی در سال 1404 را در ردیف مستقل پیش‌بینی و اعتبار مزبور را حسب مورد به دستگاه‌‌‌های اجرایی مربوط یا مصرف‌کننده نهایی پرداخت کند.» تناقض در میان سخنان نمایندگان مجلس و قانون تصویب‌‌‌شده نشان می‌دهد هنوز سرنوشت ارز ترجیحی در سال 1404 مشخص نیست و سیاستگذاران، بدون برنامه و اطلاع‌‌‌رسانی دقیق سیاست‌‌‌های خود، تصمیم‌گیری و قانون‌‌‌نویسی می‌کنند.
به گفته کارشناسان، سیاستگذاری رفاهی مبتنی بر سرکوب نرخ ارز، زمینه‌‌‌های زیادی را برای فساد ایجاد می‌کند و اساسا احتمال رسیدن یارانه‌‌‌ها به مصرف‌کننده نهایی را دشوارتر می‌‌‌سازد. روش‌های حمایتی مستقیم به طور معمول از منظر کارشناسی ارجحیت بالاتری نسبت به سرکوب دستوری نرخ ارز دارند. با این حال، به نظر نمی‌رسد سیاستگذاران ایرانی نسبت به ملاحظات کارشناسی وقعی نهاده باشند. سابقه اجرایی سیاست ارز ترجیحی نیز تصویر خوشایندی را به ذهن مصرف‌کننده و تولیدکننده ایرانی متبادر نمی‌‌‌کند. دولت دوازدهم از ابتدای سال 1397 تا تیرماه 1400 که دولت را تحویل داد، 66میلیارد دلار ارز 4200تومانی خرج کرد تا کالاهای اساسی گران نشود، اما آمارها نشان می‌دهد که این سیاست نتوانست به اهداف خود برسد.
همچنین بخش زیادی از کالاهای وارداتی با ارز ارزان یا به خارج از کشور قاچاق می‌شد یا به جای مصرف برای تولید مواد غذایی ضروری مردم، به انحراف می‌رفت و صرف تولید سایر مواد غذایی همچون کیک و شکلات می‌شد. در تمام سال‌های اجرای سیاست ارز ترجیحی بعد از سال 1397، کشور سطح تورم سالانه بالاتر از 30‌درصد را تجربه کرد که تداوم این مساله در تاریخ ایران به مدت هفت‌سال بی‌سابقه است. به نظر می‌رسد سیاستگذار ایرانی به جای کنترل عوامل بنیادین تورم همچون رشد نقدینگی یا کنترل انتظارات تورمی از طریق تنش‌‌‌زدایی در روابط خارجی به سرکوب نشانه‌‌‌های تورم همچون نرخ ارز پرداخته است؛ سیاستی که به نظر می‌رسد پس از بارها شکست، بار دیگر در حال رخ دادن است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/725519/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

62 سال گذشت؛ اولین قهرمانی میلان در جام باشگاه‌های اروپا با برتری 2-1 مقابل بنفیکا

29 سال گذشت؛ دومین قهرمانی یوونتوس در لیگ قهرمانان اروپا با غلبه بر آژاکس در ضربات پنالتی

ویدیویی کوتاه از تمرین امروز استقلال در کمپ مرحوم حجازی

اهدای جایزه بازیکن سال اتحادیه نویسندگان فوتبالی به محمد صلاح

شیطنت های سون هیونگ مین در اتوبوس تاتنهام

از سوپرگل رویس تا درخشش گیوکرس

آیندهوون قهرمانی را از آژاکس دزدید!

در صورت آموریم گفتم که ما را ناامید کردی!

اتفاق عجیب در هیات فوتبال شمال غرب تهران

جلوی ورود ساپینتو به کشور را بگیرید!

دغدغه های صاب تایتل

هشدار ویسی درباره شب نشینی بازیکنان فوتبال در جنوب!

کنسل شدن جشن تراکتور به وسیله هواداران تراکتور!

واکنش شجاع خلیل‌زاده به جواد خیابانی در اینستاگرام

نقل و انتقالات فوتبال ایران در قالب طنز

خلاصه بازی الاهلی عربستان 1 - الاتفاق 3

تردید در تاتنهام؛بازیکنان نگران آینده پوستکوگلو!

دلایل عدم مربیگری هاشمیان در فوتبال ایران

برترین گل‌های لیگ یک در فصل اخیر

اینفوگرافیک آمار و ارقام لیگ یک در فصلی که گذشت

لیست خروج پرسپولیس تکذیب شد

استقلالی‌ها آرزوی کودک مینیاتوری را برآورده کردند

عملکرد لژیونرها در هفته گذشته

هاشمیان: احمد نور اللهی نسبت به قبل پخته‌تر شده است

واکنش آلومینیوم به پیشنهادهای مجتبی حسینی

ستاره‌های بارسلونا راهی شهربازی شدند!

زنوزی: رای بیرانوند باید زودتر صادر می‌شد

فرمین لوپز:رویای من قهرمانی در چمپیونزلیگ با بارساست!

وزیر نیرو: خاموشی‌ها خانه وزیر و غیر وزیر ندارد برای همه مساوی است

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود

کارتال و عالیشاه، بن بست بزرگ پرسپولیس

فرایند اداری استان یزد باهوش مصنوعی تسهیل می‌شود

یک فوتی و پنج مصدوم بر اثر واژگونی خودروی پراید

سهم کشورها از ارزش تولید جهان در سال 2025

بمب قطر؛ السد از بارسلونا بازیکن خرید

زنگ خطر برای شبکه برق؛ مصرف برق کشور از 65 هزار مگاوات عبور کرد

شغل‌هایی با بیشترین فرار مالیاتی

پوکی استخوان خودروسازی ایران

چقدر خرما صادر می‌کنیم؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

آن همه عهد فراموشت شد...

زمان پرتاب چهارمین ماموریت سرنشین‌دار «آکسیوم اسپیس» تغییر کرد

فهرست خروجی رئال؛ خط قرمز روی 5 ستاره نامدار

زنوزی: آقای خیابانی شجاع را در صدا و سیما می کوباند، آنوقت انتظار دارید اصلاح شود؟

سنگال، مجارستان و سوییس رقبای زنان ایران در هندبال قهرمانی جهان

بیماری کارتال علیه لیست تمدید پرسپولیس

آغاز پاتک سپاهان به پرسپولیس

ادعای عجیب علیه سپاهان؛ دو ساله، 250 میلیارد!

سرگیجه با دلار 28500

وزیر صمت: ارزآوری کشور با مقررات فعلی لطمه می‌خورد