خبر یزد

آخرين مطالب

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود علمي

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / ماه در اوایل شکل‌گیری خود فاصله‌ای کمتر از امروز با زمین داشت و دراثر کشمش‌های گرانشی با سیاره ما و خورشید، فعالیت‌های شدید آتشفشانی را تجربه می‌کرد.
ماه برای چند میلیون سال سرزمینی بایر و آتشفشانی، پوشیده از فوران‌هایی مداوم بوده است که از کوه‌ها و حتی از دل سطح آن بیرون می‌زدند. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مدار ماه ممکن است قمر ما را به مدت چند ده میلیون سال به یک هیولای مذاب تبدیل کرده باشد. این وضعیت را به نوعی می‌توان با «آیو»، قمر مشتری که آتشفشانی‌ترین جسم منظومه شمسی است، مقایسه کرد.
در آغاز تاریخ منظومه شمسی، یک پیش‌سیاره بزرگ با زمین جوان برخورد کرد. مواد حاصل از این برخورد با هم ترکیب و به دو جسم جداگانه تبدیل شدند که در نهایت زمین و ماه را شکل دادند. این دو در ابتدا در مداری بسیار نزدیک به هم به دور یکدیگر می‌چرخیدند، اما با گذر زمان، ماه به‌تدریج از زمین دور شد و در همین حین به حالت جامد درآمد.
با گذشت زمان، گرانش خورشید تأثیر بیشتری روی ماه گذاشت. اگرچه ماه از خورشید دورتر بود، اما زمین و خورشید هردو به یک اندازه روی ماه کشش داشتند. این آشفتگی گرانشی باعث می‌شود درون ماه به هم بریزد و سنگ‌ها ذوب شوند و لایه‌ای از ماگما ایجاد کنند که به سطح راه می‌یابد.
«فرانسیس نیمو»، دانشمند سیاره‌ای دانشگاه کالیفرنیا، به اسپیس‌دات‌کام گفت: «ماه در نوعی سردرگمی قرار دارد. نمی‌داند باید چه مداری را انتخاب کند و بنابراین ممکن است به مداری عجیب و غریب برسد.» نیمو نتایج مطالعه‌اش را در ماه مارس، در پنجاه‌وششمین کنفرانس سالانه «علوم قمری و سیاره‌ای» ارائه کرد.
پژوهش جدید نشان می‌دهد که سطح ماه ممکن است حدود 4٫35 میلیارد سال پیش با جریان‌های گدازه‌ای بازسازی شده باشد. این جریان‌های گدازه‌ای احتمالاً گودال‌های برخوردی پیشین را پر کردند و موجب شده‌اند که سنگ‌های ماه و زیرکن‌های قمری از نظر سنی جوان‌تر به‌نظر برسند.
ماه پیر در برابر ماه جوان
تعیین زمان دقیق شکل‌گیری ماه چالش‌های خاص خود را دارد. روش‌های گوناگونی برای این کار وجود دارد: از مطالعه نمونه‌های سنگی بازگردانده‌شده به زمین گرفته تا بررسی زیرکن‌های موجود در آن سنگ‌ها و تلاش برای بازسازی حرکات سیارات و قمرهایشان در میلیاردها سال پیش. اما تمام این روش‌ها می‌توانند پاسخ‌هایی متناقض ارائه دهند.
بررسی سن سنگ‌های ماه یکی از نخستین روش‌هایی بود که دانشمندان برای تعیین سن ماه به کار گرفتند. نمونه‌هایی که از برنامه فضایی «آپولو» ناسا به زمین بازگردانده شدند، مورد مطالعه و اندازه‌گیری قرار گرفتند. امروزه نیز نمونه‌های جدیدی از طریق برنامه فضایی «چانگ‌ای» چین در حال گردآوری است که مواد تازه‌ای را برای مطالعه و آزمون در اختیار دانشمندان می‌گذارد.
خط دوم شواهد برای تعیین سن ماه از زیرکن‌های موجود در سنگ‌ها به دست می‌آید. زیرکن‌ها مواد معدنی سیلیکاتی هستند که هم در زمین و هم در ماه یافت می‌شوند و از قدیمی‌ترین اجرام موجود در منظومه شمسی به شمار می‌روند. درحالی که سنگ‌ها ممکن است ذوب شده و دوباره شکل بگیرند، زیرکن‌ها به اندازه‌ای مقاوم هستند که تنها در دماهای بسیار بالا ذوب می‌شوند.
فرانسیس نیمو می‌گوید: «زیرکن‌ها بسیار مقاوم هستند. از بین بردن یک زیرکن پس از شکل‌گیری‌اش کار دشواری است.» یکی از راه‌هایی که می‌تواند زیرکن‌ها را بازتنظیم کند، ذوب سطح ماه بر اثر فعالیت‌های شدید آتشفشانی است.
هر دو روش تعیین سن چالش‌های خاص خود را دارند. زیرکن‌ها دقت بالاتری دارند اما نیازمند اندازه‌گیری‌هایی فوق‌العاده دقیق‌اند؛ به همین دلیل دانشمندان تنها در حدود دو دهه اخیر قادر به بررسی آن‌ها شده‌اند. سنگ‌های ماه در مقابل، تفسیر دشوارتری دارند و سن‌های متفاوتی ارائه می‌دهند. بااین‌حال، ترکیب این دو روش نشان می‌دهد که سن ماه حدود 4٫35 میلیارد سال است.
دانشمندان همچنین از مدل‌های دینامیکی برای درک بهتر استفاده می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد که زمین پس از شکل‌گیری هسته فلزی‌اش، مقدار قابل‌توجهی از فلزات دوست‌دار آهن را جذب کرده است. این فلزات در گوشته زمین ته‌نشین شدند و چیزی در حدود نیم درصد از جرم زمین را پس از تشکیل هسته تشکیل می‌دهند و به عنوان «پوشش دیرینه» (Late Veneer) شناخته می‌شود. اما این فلزات زمانی جذب شدند که هنوز مواد بسیاری در منظومه شمسی اولیه به شکل آشفته و بی‌نظم در حال حرکت بودند و تا 4٫35 میلیارد سال پیش، آن مواد دیگر وجود نداشتند.
با توجه به نتایج جدیدی که در پایان سال گذشته در مجله نیچرمنتشر شد، نیمو و همکارانش پیشنهاد می‌کنند که یک ماه 4٫5 میلیارد ساله می‌تواند با اندازه‌گیری‌های مربوط به سنگ‌های جوان‌تر ماه همخوانی داشته باشد. در دوره‌ای که ماه میان کشش گرانشی زمین و خورشید گرفتار شده بود، گرمای داخلی باعث شد تا سنگ‌ها و زیرکن‌های قمری دوباره ذوب و بازسازی شوند و در نتیجه سنی جوان‌تر نشان دهند که لزوماً نشان‌دهنده زمان تولد واقعی ماه نیست.
قمر شبیه به آیو
برای چند ده میلیون سال، فعالیت آتشفشانی سراسر ماه را در بر گرفته بود. اما این فعالیت‌ها الزاماً به صورت کوه‌های عظیم و فوران‌گر ظاهر نمی‌شدند. در زمین، مواد آتشفشانی سرشار از سیلیکات هستند که گدازه‌ها را غلیظ می‌کنند و موجب شکل‌گیری کوه‌های آتشفشانی بلند می‌شوند. اما در ماه، به نظر می‌رسد که گدازه‌ها رقیق‌تر بوده‌اند و به‌جای آن‌که روی هم انباشته شوند، از طریق پوسته به اطراف نشت کرده‌اند.
فعالیت‌های آتشفشانی ماه به صورت کوه‌های عظیم نبود، بلکه مواد مذاب از طریق پوسته به اطراف سرازیر می‌شد
نیمو می‌گوید: «قطعاً فعالیت آتشفشانی زیادی وجود داشته، اما به شکل آتشفشان‌هایی که ما می‌شناسیم ظاهر نشده است.»
این نشت پیوسته احتمالاً مانع از شکل‌گیری یک اقیانوس ماگما در زیر سطح شده، زیرا مواد مذاب تازه تشکیل‌شده نمی‌توانست در گوشته باقی بماند. به محض ذوب‌شدن و سبک‌شدن، این مواد به‌سوی پوسته بالا می‌آمده‌اند. بخشی از آن‌ها احتمالاً از پوسته عبور می‌کرده‌اند، اما بخشی دیگر ممکن است فقط لایه‌های درونی پوسته را پر کرده و باعث ایجاد چین‌خوردگی‌ها و برآمدگی‌هایی به سمت بیرون شده باشند؛ مشابه چیزی که در زمین مشاهده می‌شود.
در آن زمان، زمین به ماه بسیار نزدیک‌تر از امروز بود و در آسمان ماه دو برابر بزرگ‌تر از اندازه کنونی‌اش دیده می‌شد. نیمو می‌گوید: «شما می‌توانستید جریان‌های گدازه درخشان را در همه جا ببینید و شاید چند فوران آتشفشانی عجیب نیز مشاهده کنید.» به گفته نیمو، این وضعیت مشابه قمر آیو، تنها چند ده میلیون سال دوام داشته است. او می‌افزاید: «این رویداد، دوره‌ای کوتاه اما بسیار پرانرژی بود.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/725539/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلایل عدم مربیگری هاشمیان در فوتبال ایران

برترین گل‌های لیگ یک در فصل اخیر

اینفوگرافیک آمار و ارقام لیگ یک در فصلی که گذشت

لیست خروج پرسپولیس تکذیب شد

استقلالی‌ها آرزوی کودک مینیاتوری را برآورده کردند

عملکرد لژیونرها در هفته گذشته

هاشمیان: احمد نور اللهی نسبت به قبل پخته‌تر شده است

واکنش آلومینیوم به پیشنهادهای مجتبی حسینی

ستاره‌های بارسلونا راهی شهربازی شدند!

زنوزی: رای بیرانوند باید زودتر صادر می‌شد

فرمین لوپز:رویای من قهرمانی در چمپیونزلیگ با بارساست!

وزیر نیرو: خاموشی‌ها خانه وزیر و غیر وزیر ندارد برای همه مساوی است

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود

کارتال و عالیشاه، بن بست بزرگ پرسپولیس

فرایند اداری استان یزد باهوش مصنوعی تسهیل می‌شود

یک فوتی و پنج مصدوم بر اثر واژگونی خودروی پراید

سهم کشورها از ارزش تولید جهان در سال 2025

بمب قطر؛ السد از بارسلونا بازیکن خرید

زنگ خطر برای شبکه برق؛ مصرف برق کشور از 65 هزار مگاوات عبور کرد

شغل‌هایی با بیشترین فرار مالیاتی

پوکی استخوان خودروسازی ایران

چقدر خرما صادر می‌کنیم؟

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

آن همه عهد فراموشت شد...

زمان پرتاب چهارمین ماموریت سرنشین‌دار «آکسیوم اسپیس» تغییر کرد

فهرست خروجی رئال؛ خط قرمز روی 5 ستاره نامدار

زنوزی: آقای خیابانی شجاع را در صدا و سیما می کوباند، آنوقت انتظار دارید اصلاح شود؟

سنگال، مجارستان و سوییس رقبای زنان ایران در هندبال قهرمانی جهان

بیماری کارتال علیه لیست تمدید پرسپولیس

آغاز پاتک سپاهان به پرسپولیس

ادعای عجیب علیه سپاهان؛ دو ساله، 250 میلیارد!

سرگیجه با دلار 28500

وزیر صمت: ارزآوری کشور با مقررات فعلی لطمه می‌خورد

مدیر کل بنیاد مازندران در آئین طلایه داران کنگره شهدا با حضور وزیر کشور تجلیل شد

حمله یک سپاهانی به استقلالی‌ها درباره دانشگر

پرتاب معجزه‌آسای «هالیبرتون»

نماد‌های استانی سهام عدالت سرانجام تعیین تکلیف خواهند شد

عصیان شایعات، سکوت پرونده‌های اقتصادی

چراغ سبز تن‌هاخ؛ اوکی، جانشین ژابی می‌شوم!‏

معمار پی‌اس‌جی تا 2030 تمدید کرد

آنتونی ادواردز 50 هزار دلار دیگر جریمه شد

هدف از «قانون الزام به ثبت رسمی معاملات» چیست؟

توسعه سکوی ملی هوش مصنوعی با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان

خیز دانش‌بنیان‌ها برای جهش فناوری هوش‌مصنوعی در کشور

ورود هشت میلیارد دلار شمش طلا به کشور طی سال گذشته

فدراسیون نباید گرانی فشنگ را قبول می‌کرد؛ ارزان نشود در مسابقات شرکت نمی‌کنیم

گزارش فدراسیون جهانی از محمود نامجو؛ نجاری که ستاره شد

لوکا مودریچ با رئال خداحافظی کرد

افزایش سقف تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن

اعتراض برخی بازنشستگان به همسان‌سازی حقوق