خبر یزد

آخرين مطالب

وقتی سلول‌های کشنده به ناجی تبدیل می‌شوند علمي

وقتی سلول‌های کشنده به ناجی تبدیل می‌شوند
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا / یک درمان آزمایشی جدید ممکن است جایگزینی ایمن‌تر و ارزان‌تر برای درمان با سلول‌های تی گیرنده آنتی‌ژن کایمریک به‌ویژه در بیماری‌هایی مانند لوپوس باشد.
سلول‌های کشنده‌ طبیعی که به‌طور مصنوعی تقویت شده‌اند، ممکن است به راهکاری قدرتمند برای بازنشانی یک سیستم ایمنی مختل‌شده تبدیل شوند و در نتیجه برخی بیماری‌های خودایمنی را خاموش کنند.
بازار
به نقل از نیچر، نتایج حاصل از دو کارآزمایی بالینی کوچک نشان می‌دهد که پژوهشگران می‌توانند سلول‌های کشنده‌ طبیعی را که سلول‌های ایمنی‌ای هستند که سلول‌های آلوده یا بیمار را از بین می‌برند به شکلی مهندسی کنند که سلول‌های سرکش تولیدکننده‌ پادتن‌های خودایمن را از بین ببرند. این «خودپادتن‌ها» (Autoantibodies) می‌توانند به بافت‌ها آسیب بزنند و باعث ایجاد بیماری‌های خودایمنی مانند لوپوس و اسکلرودرمی سیستمیک (Systemic Sclerosis) شوند.
نادیر محمود، رئیس شرکت بیوتکنولوژی ان‌کارتا (Nkarta) در جنوب سانفرانسیسکو، کالیفرنیا، می‌گوید: سلول‌های کشنده‌ طبیعی به‌طور تکاملی برای یافتن و نابود کردن سلول‌های غیرعادی طراحی شده‌اند. اگر این کار به‌اندازه‌ کافی عمیق باشد تا یک بازنشانی سیستم ایمنی را ایجاد کند، آن‌گاه می‌توان انتظار بازسازی یک سیستم ایمنی سالم و ناآلوده را داشت.
این رویکرد ریشه در درمان‌های سرطان دارد که بر نوع دیگری از سلول‌های ایمنی به نام سلول‌های T متکی هستند. این سلول‌ها را می‌توان به‌صورت ژنتیکی اصلاح کرد تا تومورها را شناسایی و نابود کنند. سلول‌های مهندسی‌شده از یک پروتئین به نام گیرنده‌ آنتی‌ژن کایمریک (CAR) استفاده می‌کنند تا اهداف خود را شناسایی کنند، و به همین دلیل به آن‌ها سلول تی کایمریک (CAR-T-cell) گفته می‌شود.
سلول‌های تی کایمریک می‌توانند برخی انواع سرطان‌های خون را برای بیش از یک دهه خاموش کنند و در درمان برخی بیماری‌های خودایمنی نیز در مراحل اولیه نویدبخش بوده‌اند. اما درمان‌های تی کایمریک که در حال حاضر در دسترس‌اند، بسیار گران و ساخت آن‌ها پیچیده است. هر درمان باید از سلول‌های T خود فرد بیمار تهیه شود.
کتی رضوانی، پژوهشگر درمان‌های سلولی در مرکز سرطان MD Anderson در دانشگاه تگزاس در هیوستون، می‌گوید: در حال حاضر، تنها حدود یک ‌چهارم از افرادی در ایالات متحده که ممکن است از درمان‌های تی کایمریک برای سرطان بهره ببرند، به آن‌ها دسترسی دارند. تعداد بیماران مبتلا به بیماری‌های خودایمنی پنج برابر بیشتر از بیماران سرطانی است. بنابراین چگونه می‌توانیم هزینه‌ این درمان‌های گران‌قیمت را برای این همه بیمار خودایمنی تامین کنیم؟
در مقابل، سلول‌های کشنده‌ طبیعی را می‌توان از یک اهداکننده خون گرفت و به‌صورت ژنتیکی اصلاح کرد تا سلول‌های کشنده طبیعی کایمریک تولید شود. این سلول‌ها را می‌توان منجمد کرد و برای درمان چندین نفر استفاده نمود. رضوانی می‌گوید که همکارانش در MD Anderson می‌توانند صدها دوز سلول تی کایمریک کشنده طبیعی را تنها از یک اهدا کننده خون بند ناف بسازند.
نخستین آزمایش‌های سلول‌های کشنده طبیعی در زمینه‌ سرطان انجام شده‌اند و نتایج اولیه‌ آن‌ها ترکیبی از موفقیت و چالش بوده است. محمود می‌گوید یکی از محدودیت‌های احتمالی این است که این سلول‌ها عمر کوتاه‌تری نسبت به سلول‌های تی کایمریک دارند. مکس چیان، مدیرعامل شرکت Rui Therapeutics در نانجینگ چین که در حال توسعه‌ی درمان‌های طبیعی کشنده است، می‌گوید: اگر تومور بازگردد، دارو باید همچنان در بدن حضور داشته باشد.
اما این عمر کوتاه ممکن است برای درمان بیماری‌های خودایمنی مشکل‌ساز نباشد. چیان اضافه می‌کند که یک درمان کوتاه‌مدت با سلول‌های کشنده طبیعی ممکن است برای پاکسازی تولید خودپادتن‌ها کافی باشد، یا فرد بتواند در صورت نیاز چند دوز از درمان را دریافت کند. پس از آن، سیستم ایمنی می‌تواند خود را بازسازی کند با جمعیتی تازه از سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتن که تحریک به ساخت خودپادتن نشده‌اند.
در اواخر سال گذشته، شرکت Nkarta اعلام کرد که تلاش‌هایش برای ساخت درمان‌های سرطان مبتنی بر سلول‌های کشنده طبیعی را متوقف کرده و تمرکز خود را به بیماری‌های خودایمنی معطوف خواهد کرد. محمود می‌گوید: به‌نظر می‌رسد که درمان سلول‌های تی کایمریک کشنده طبیعی به‌طور خاص برای بیماری‌های خودایمنی طراحی شده باشد.
در کنفرانس EULAR در ماه گذشته، شرکت Rui Therapeutics و همکارانش داده‌هایی را از 27 بیمار که سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی را به‌عنوان درمان برای بیماری خودایمنی لوپوس سیستمیک دریافت کرده بودند، ارائه کردند. لوپوس می‌تواند باعث التهاب در مفاصل، کلیه‌ها، مغز و سایر اندام‌ها شود. همه‌ شرکت‌کنندگان پس از درمان بهبودی‌هایی را تجربه کردند. برخی از آن‌ها نزدیک به دو سال پس از درمان تحت پیگیری بوده‌اند و همچنان در وضعیت بهبودی هستند.
سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی که این بیماران دریافت کردند، یک پروتئین واحد به نام CD19 را هدف قرار می‌دادند که پروتئینی است که توسط بسیاری از سلول‌های تولیدکننده‌ پادتن ساخته می‌شود. اما در برخی شرایط خودایمنی، ممکن است لازم باشد گروهی از سلول‌های تولیدکننده‌ پادتنِ با عمر طولانی که CD19 تولید نمی‌کنند نیز هدف قرار گیرند.
پژوهشگرانی به رهبری دکتر هوجی شو، روماتولوژیست دانشگاه پزشکی نیروی دریایی در شانگهای، چین، از این رویکرد برای درمان فردی مبتلا به اسکلرودرمی سیستمیک استفاده کردند که بیماری‌ است که می‌تواند باعث تولید بیش‌ازحد بافت زخم شود. این وضعیت پوست، رگ‌ها و سایر بافت‌ها را سفت می‌کند.
گروه پژوهشی سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی را طوری مهندسی کردند که هم پروتئین CD19 و هم پروتئین BCMA که توسط سلول‌های تولیدکننده‌ی پادتنِ با عمر طولانی ساخته می‌شود را هدف بگیرند. پس از درمان، سطح خودپادتن‌های فرد کاهش یافت.
همچنین به‌نظر می‌رسید سلول‌های کایمریک کشنده طبیعی میزان سفتی بافت‌های بدن فرد را معکوس کرده‌اند و ساختار طبیعی پوست و رگ‌ها را بازگردانده‌اند.
این یافته به‌ویژه قابل توجه بود، چرا که امید ایجاد می‌کند که برخی از آسیب‌های ناشی از بیماری‌های خودایمنی نه‌تنها قابل پیشگیری باشد، بلکه ممکن است قابل ترمیم نیز باشند. امید وجود دارد و حالا فقط به داده‌های بیشتر نیاز داریم.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/734439/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جغد کیهانی رصد شد

آیا بیوپلاستیک‌ها می‌توانند راه‌حلی برای زندگی فراتر از زمین باشند؟

اسم مهم در لیست ساپینتو؛ عارف غلامی

هاشمیان پرسپولیسی‌ها را سورپرایز کرد

عادت بد رئال با ژابی هم ترک نشد!

برنامه ویژه پیاتزا برای آینده‌های والیبال ایران

لیگ ملت‌ها؛ بردی برای خروج موقت از بحران

حضور در لیگ برتر والیبال دو شرط دارد

مسکو سیتی کجاست؟ همه چیز درباره مدرن‌ترین منطقه شهر مسکو در روسیه

غربالگری رایگان بیماری‌های مادرزادی در استان یزد

آیین سنتی نخل برداری 13 محرم در 50 نقطه یزد برگزار شد

کاهش قیمت برنج در راه است

تلفات سنگین برق در شبکه توزیع!

کاهش بهای طلا در پی رشد شاخص دلار؛ ترامپ همچنان در کانون تحولات

رنگ سبز بازار طلا و ارز؛ سکه امامی به کانال 78 میلیون تومانی وارد شد

وزیر نیرو: قیمت آب باید بازنگری شود

میراثی بی‌نظیر در قلب کویر ایران

عکس روز ناسا از «سحابی سه‌تکه»

کشف یک متحد جدید برای مبارزه با تغییرات اقلیمی

تقوی: والیبال حواس مردم را از جنگ پرت کرد!

بهره‌برداری از نیروگاه خورشیدی در ایستگاه راه آهن یزد

کاهش قیمت برنج در اه است

گله اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دامی در پرداخت مطالبات ارزی

تکذیب فیلم منتسب به سهامداران بورس

معاون نظارتی اسبق بانک مرکزی: تشخیص حساب های اجاره ای دشوار است

فراخوان وزارت اقتصاد برای انتخاب بازارگردان اوراق مالی اسلامی

ارتقای سلامت مادران باردار با اجرای برنامه‌های منسجم مراقبتی

وقتی سلول‌های کشنده به ناجی تبدیل می‌شوند

اشتباه لفظی چند باره مدیرعامل استقلال در مورد لیگ برتر!

ساپینتو: باعث افتخارم است که به ایران و استقلال برگشتم

لیگ ملت‌ها؛ ژاپن نفس حریف را گرفت

ماجرای افزایش 15 درصدی قیمت خودرو در دوران جنگ 12 روزه چه بود؟

محافل قرآنی در گلزار شهدای استان

تشکیل کارگروه ویژه و افزایش خدمات بنیاد شهید مازندران در شرایط جنگی

‌گره‌گشایی از تملک اراضی در دستور کار

خانواده شهدا افتخار کشور هستند/ تاکید بر رسیدگی فوری به مشکلات خانواده شهدای ترور

دانشمندان چینی راز ترمیم اندام‌ها را کشف کردند

وضعیت نامشخص زنده‌روح در گل گهر

قانون نانوشته؛ رئال را جوری بزنید که بلند نشود!

مدافع ازبک در قلب دفاع آبی‌ها؛ آشورماتوف رسما استقلالی شد

ضوابط صادرات آرد و جو اعلام شد

حمایت پایدار از صنعت؛ بسته دولت برای تولیدکنندگان قابل تمدید شد

افزایش 9 درصدی صادرات در مناطق آزاد

تحلیل تسنیم از مسیر خطرناک نظام بانکی؛ بانک یا بنگاه املاک؟

آرتا چادرملویی شد

امضای قرارداد ساپینتو با باشگاه استقلال

وحشت در خط پایان؛ چاقوکشی در تور دو فرانس!

غول ترکیه در والیبال هم مدعی شد

ساپینتو: کمتر خانه‌ای در دنیا مثل استقلال است

خسرو حیدری مربی استقلال شد