خبر یزد

آخرين مطالب

سوداگری در تیررس مالیاتی اقتصادي

سوداگری در تیررس مالیاتی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خراسان /پس از 13 سال رفت ‌و برگشت در نهادهای قانون‌گذاری، طرح مالیات بر عایدی سرمایه با تأیید هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص، آماده اجرا شد اما برای موفقیت آن باید 2 پیش‌شرط نهادی مهم محقق شود 
 سرانجام پس از سال‌ها کش‌وقوس، قانون مالیات بر عایدی سرمایه یا همان مالیات بر سوداگری از سد هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گذشت. به این ترتیب، یکی از بحث‌برانگیزترین قوانین مالیاتی کشور که از سال 1391 در دستور کار کارشناسان، سیاست‌گذاران و قانون‌گذاران قرار داشت، حالا وارد مرحله اجرا شده است. این قانون با هدف مهار سوداگری در بازارهایی نظیر ارز، طلا، خودرو و املاک طراحی شده و ادعا می‌شود تنها یک درصد جامعه هدف آن هستند. اما اجرای موفق آن در گرو رفع دو مانع مهم نهادی است: اعتبار اسناد عادی و زیرساخت داده‌ای.
 ​​​​​​​
پایانی بر رفت‌ و برگشت 13 ساله
طرح مالیات بر عایدی سرمایه (CGT) برای اولین بار در سال 1391 در فضای سیاست‌گذاری کشور یعنی دولت مطرح شد، اما تصویب آن در مراحل بعدی به دلیل مخالفت‌های پیدا و پنهان، بیش از یک دهه به تعویق افتاد. تا این‌که در نهایت، مجلس شورای اسلامی در سال گذشته، با رفع ایرادات شورای نگهبان، نسخه نهایی آن را به تصویب رساند. اکنون نیز با تأیید هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسیر اجرایی شدن این قانون باز شده و به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین اصلاحات ساختاری نظام مالیاتی در آستانه تحقق است.
بازار
بیش از 95 درصد مردم شامل این مالیات نمی شوند
نکته قابل توجهی که تاکنون در باره مالیات بر عایدی سرمایه اشاره شده این است که با توجه به همه ابعادی که در فرایند تدوین این قانون، مطرح شد، بیش از 95 درصد مردم و یا حتی به گفته رئیس مجلس، 99 درصد مردم شامل این قانون نخواهند شد. در واقع کارکرد اصلی مالیات بر عایدی سرمایه بر خلاف تصور اولیه، تنظیمی است و نه درآمدی. یعنی دولت به کمک این قانون، سوداگران بازار دارایی های هدف یعنی ارز و طلا، خودرو و ملک را قرار است شناسایی و با ابزار مالی، مهار کند.
در این باره شاید گفته شود که اگر دایره هدف این قانون این قدر کوچک است، پس چه نیازی به تصویب آن بوده است؟ در پاسخ باید گفت اتفاقاً رها بودن فضای سفته بازی در سال های گذشته به همراه مجموعه ای از عوامل اقتصادی دیگر در التهاب آفرینی در بازارهای یادشده، نقش داشته‌اند. مسئله قابل توجه این جاست که سوداگران بازارهای ملک و ارز و طلا و خودرو در سال‌های گذشته، بدون هیچ فعالیت مولدی، به سودهای هنگفت دست یافته اند. همین مکانیسم ناقص و معیوب نیز موجب شده تا در سال های اخیر، ارزش کارکردن و ایجاد ارزش افزوده واقعی برای اقتصاد، نسبت به پول درآوردن بی زحمت و فعالیت غیر مولد، کاهش پیدا کند.
از سوی دیگر اهمیت این پایه مالیاتی را می توان با توجه به قدمت به کارگیری آن در اقتصادهای دنیا دریافت. بررسی ها نشان می دهد این پایه مالیاتی، سابقه ای بیش از 4 دهه در دنیا دارد.
مکانیسم تعدیل تورمی؛ گامی به سمت عدالت
یکی از نگرانی‌های رایج درباره مالیات بر عایدی سرمایه، بی‌توجهی به تورم در محاسبه سود و مالیات بود. اما به نظر می رسد در این قانون، مکانیزم مشخصی برای تعدیل قیمت خرید با نرخ تورم گنجانده شده است. به عنوان مثال، طبق اطلاعات دریافتی از منابع آگاه تا قبل از ارسال قانون به مجمع تشخیص، اگر یکی از انواع 4 دارایی ذکر شده در قانون مشمول مالیات بر عایدی سرمایه باشد، در صورتی که این دارایی کمتر از دو سال نگهداری شده باشد، کل سود حاصل از فروش مشمول مالیات می‌شود. اما برای دوره نگهداری بین 2 تا 5 سال، 50 درصد سهم تورم از سود کم می‌شود و برای نگهداری بیش از پنج سال، تمام سهم تورم حذف می‌شود و تنها سود واقعی مشمول مالیات با نرخ های قانونی خواهد بود. به این ترتیب، کسانی که سرمایه خود را برای بلندمدت حفظ کرده‌اند، از فشار مالیاتی زیادی در امان خواهند ماند.
قانون خوب، پیش‌شرط ناقص
با وجود مزایای این قانون، واقع‌بینی ایجاب می‌کند به دو پیش‌نیاز اساسی برای اجرای مؤثر آن اشاره شود. نخست، لزوم حذف اسناد عادی (قولنامه‌ای) در حوزه املاک است که هنوز به طور کامل در کشور اجرایی نشده است. در تازه ترین تحولات در این حوزه، دیروز معاون امور املاک و کاداستر سازمان ثبت اسناد با بیان این که قانون جدید معاملات اموال غیرمنقول با هدف پایان‌دادن به نقل‌وانتقال‌های عادی تصویب شده است، گفت: راه‌اندازی سامانه موضوع ماده 10 این قانون در دستور کار سازمان ثبت است و مقرر شده است ظرف یک سال پس از ابلاغ، این سامانه به بهره‌برداری برسد. پس از آن، تمام نقل‌وانتقالات املاک باید به صورت رسمی و از طریق دفاتر اسناد رسمی انجام شود. نقش مشاوران املاک نیز به تسهیل‌گر ثبت رسمی تغییر می‌کند.
کشاورز با ارائه آماری قابل توجه، تعداد املاک بدون سند مالکیت در کشور را 4 میلیون عنوان کرد و ادامه داد: قانون جدید برای تعیین تکلیف اسناد عادی قدیمی نیز راهکارهایی در نظر گرفته و مقرر شده است افرادی که تا قبل از راه‌اندازی سامانه معاملات رسمی، معاملات عادی انجام داده‌اند، ظرف دو سال در سامانه ثبت‌نام کنند تا برای دریافت سند رسمی اقدام شود. به گفته کشاورز، اجرای کامل این قانون نیازمند تصویب 14 آیین‌نامه است که تاکنون تنها بخشی از آن‌ها در قوه قضاییه و هیئت وزیران به تصویب رسیده است.
اما پیش شرط دومی که به نظر می رسد برای اجرای قانون باید تحقق یابد، زیرساخت اطلاعاتی کارآمد برای رصد مالکیت دارایی‌ها در کشور است. در حالی که برخی نهادها به سامانه املاک، خودرو، حساب‌های بانکی، ارز و... دسترسی دارند، اما اتصال این سامانه‌ها و توانایی تحلیل آن‌ها در لحظه، همچنان چالش جدی نظام مالیاتی است.
نه چوب جادویی، نه دشمن معیشت مردم
در فضای رسانه‌ای تاکنون دو نوع نگاه افراطی به این قانون وجود داشته است. عده‌ای آن را تورم‌زا یا ضد معیشت می‌دانند، در حالی که داده‌ها و ساختار قانون خلاف این را نشان می‌دهد. از سوی دیگر، برخی آن را چوب جادویی مقابله با تورم می‌دانند؛ در حالی که عامل اصلی تورم، ناترازی‌های ساختاری اقتصاد از جمله کسری بودجه، ناترازی بانکی و ارزی است. واقعیت آن است که مالیات بر عایدی سرمایه نه برای حل همه مشکلات آمده، نه برای تحمیل بار مالیاتی بر مردم عادی. این ابزار تنها می‌خواهد بازیگران بزرگ بازار دارایی را به پاسخگویی مالیاتی وادار کند و بخشی از چرخه سوداگری را کند سازد.
در مجموع باید گفت تأیید نهایی قانون مالیات بر عایدی سرمایه، گامی رو به جلو برای تنظیم بازار دارایی‌ها، محدود کردن فعالیت‌های غیرمولد و گسترش پایه‌های مالیاتی در کشور است. اما اثرگذاری این ابزار، وابسته به اجرای دقیق، رفع خلأهای نهادی، و ایجاد شفافیت اطلاعاتی است. اکنون باید منتظر ماند و دید آیا زیرساخت‌ها برای اجرای واقعی این قانون فراهم می‌شود یا این قانون هم مانند برخی دیگر از اصلاحات ساختاری، صرفاً روی کاغذ باقی خواهد ماند؟

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/734632/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابداع پوستی برای ربات‌ها که همه چیز را حس می‌کند

بمب نقل و انتقالات؛ احمد نور، پرسپولیس!

صیدی: وظیفه ماست از همه سهامداران فعال حمایت کنیم و اجازه ندهیم از بازار خارج شوند

نقش هوش مصنوعی در مرور و راستی‌آزمایی مطالعات

واکنش معنادار امیررضا معصومی به صحبت‌های دبیر با انتشار یک استوری جنجالی

لیگ ملت‌ها؛ یکی جلوی ولاسکو را بگیرد

پاسور مشهور شاگرد روبرتو پیاتزا شد

گلدبرگ: حرکت اسپیر در WWE برای کمرنگ کردن من تکرار شد

غیرمنتظره؛ غندی‌پور به شباب الاهلی پیوست!

فینال المپیک در لیگ ملت‌ها!

درخواست استقلال از علی کریمی، به اردوی ترکیه بیا!

افزایش 13 درصدی تولید نفت ایران

آغاز ثبت‌نام «وام ازدواج» فرزندان بازنشستگان کشوری

ابتکار دانشمند ایرانی در استفاده از چوب برای افزایش طول عمر باتری‌

یک جام، چهار رؤیا؛ نبرد جوکوویچ، سینر، آلکاراس و فریتز برای جاودانگی

محرومیت 6 ماهه مربی والیبال مشهور بلغارستانی

تئو هرناندز به الهلال پیوست

دربی اصفهان؛ هت‌تریک آقای گل و اخراج آقای کلین شیت

آغاز ثبت نام در دوره‌های کاردانی با آزمون و بدون آزمون دانشگاه ملی مهارت

ای ایران؛ پویشی ملی در هیئت‌های عزاداری سراسر کشور

تکمیل مخازن ذخیره آب استان یزد تا دهه فجر

جزئیات ورود نقدینگی جدید به صندوق‌های توسعه و تثبیت، برای حمایت از بازار سرمایه

وزیر صمت: دولت از تصدی‌گری خارج می‌شود

در معرض ابتلا به آلزایمر هستید؟/ چهار مسیر منتهی به این بیماری را بشناسید

کشتی فرنگی جوانان ایران با 9 مدال قهرمان آسیا شد

مسابقات آزاد تفنگ؛ ایواز بر سکوی قهرمانی ایستاد

اهتزاز پنج حلقه المپیک در جوار بارگاه ملکوتی علی بن موسی الرضا (ع)

بورس در وضعیت هشدار

جزئیات طرح پیش فروش سایپا

توضیح مهم معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره قیمت روغن

تفاهم نامه بنیاد شهید ایلام و شهرداری بدره برای نوسازی تابلوهای مزین به تصاویر شهدا

درمان ساده‌ای که می‌تواند از 75 درصد سرطان‌های معده جلوگیری کند

ویدیوی جالب باشگاه پرسپولیس برای اولین تمرین سرخپوشان زیر نظر وحید هاشمیان

گل دوم تیم فوتبال بانوان ایران به سنگاپور توسط

مدافع استقلال خوزستان شاگرد دقیقی شد

در سیزدهم محرم، بیش از 12 هزار پرس غذا بین عزاداران امام حسین در بیده توزیع شد

بررسی اولویت‌های روستا‌های دهستان کوشک بافق در کارگروه توسعه

پیش‌بینی وزارت راه از تعداد ایرانیان مسافر اربعین

مردی که یک عشق داشت

کشف نوع جدیدی از «سلول استخوان‌خوار» در مارهای پیتون!

استاندار یزد: نانواها، نان با کیفیت به دست مردم برسانند

تخصیص 30 میلیارد تومان اعتبار برای رفع مشکلات روستاهای دهستان کذاب

سوداگری در تیررس مالیاتی

بورس همچنان چشم انتظار حمایت

اختراع نانویی که قوانین فیزیک را دور می‌زند

ماه گوزن 2025؛ درخشش ماه کامل در دوردست‌ترین نقطه مداری زمین

احتمال جدایی چند بازیکن جدید تیم پرطرفدار

از هتل تا کمپ تمرینی، همراه با پرسپولیس

پاریس در چند قدمی رویای قدیمی رئال

برترین پاس گل های دروازه‌بانان در لالیگا اسپانیا