ایران جزء 10 کشور برتر تولیدکننده مرغ در دنیا
اقتصادي
بزرگنمايي:
خبر یزد - باشگاه خبرنگاران /بسیاری از کارشناسان صنعت طیور براین باورند که پتانسیل و ظرفیت تولید سالانه بیش از 3 میلیون و 500 هزارتن مرغ در کشور وجود دارد، درحالیکه حداکثر از 60 درصد ظرفیت واحدها استفاده میشود.
بنابر آمار ایران پتانسیل تولید سالانه بیش از 3 میلیون و 500 هزارتن مرغ در کشور را دارد که بدلیل عدم برنامه ریزی مناسب صادراتی از تمامی ظرفیت تولید استفاده نمی شود، لذا با تولید سالانه 2 میلیون و 700 تا 2 میلیون و 800 هزارتن مرغ جزء 10 کشور نخست تولید مرغ در دنیاست.
با توجه به سیاست وزارت جهاد مبنی بر افزایش حجم جوجه ریزی ها به 150 میلیون قطعه در ماه و احتساب نیاز داخل ضروری است که صادرات مدون و منظم در کنار این حجم تولید به بازارهای هدف صورت بگیرد تا پایداری تولید بدلیل مازاد تولید و افت قیمت به خطر نیفتد.
بازار ![]()
بسیاری از کارشناسان صنعت طیور براین باورند که با توجه به شرایط مساعد تولید و رسیدن به ثبات و پایداری ضروری است که برنامه ریزی منسجم و منظمی برای صادرات صورت بگیرد تا پایداری تولید در معرض خطر قرار نگیرد.
برنامه ریزی پایدار صادرات مرغ به منظور تعادل بازار امری ضروری است
علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت:در دوران جنگ تحمیلی 12 روزه، مرغ مربوط به جوجه ریزی اردیبهشت عرضه به بازار شد و خوشبختانه تولید هیچ مشکلی نداشت و عرضه به صورت عادی انجام شد و در استان های مسافر پذیر با هماهنگی های صورت گرفته مرغ بیشتری توزیع شد.
به گفته وی، بنابر آمار در خردادماه به رغم آغاز فصل گرما و کم تراکم کردن سالن ها، حدود 149 میلیون قطعه صورت گرفت که با آمار ماه هاس قبل تفاوت محسوسی ندارد و در تیرماه پیش بینی می شود که جوجه ریزی تیرماه به 144 تا 145 میلیون قطعه برسد که براین اساس میزان جوجه ریزی مازاد بر نیاز کشور است.
ابراهیمی با بیان اینکه در تولید گوشت مرغ مشروط بر تامین نهاده های دامی مشکلی نداریم، افزود: با توجه به شرایط اخیر و ذخیره سازی خانگی از سوی مردم، مسائل مربوط به صادرات پیگیری نشد، اما کماکان معتقدیم که ماهانه 5 تا 10 هزارتن ظرفیت صادرات وجود دارد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی ادامه داد: امکان جوجه ریزی ماهانه 160 تا 170 میلیون قطعه وجود دارد، اما مهم تر از ظرفیت تولید بازار مصرف است که مرغدار متحمل زیان نشود و پایداری تولید استمرار یابد. بنابراین با جوجه ریزی ماهانه 140 تا 150 میلیون قطعه، بازار از ثبات نسبی برخوردار است.
به گفته وی، با افزایش جوجه ریزی فراتر از 140 تا 150 میلیون قطعه نیاز به بازشدن درهای صادراتی است که این امر نیازمند رایزنی های جدی و ثبات در تصمیم گیری ها دارد که در شرایط کنونی با مشکلات فعلی قطعی برق، تولید و جوجه ریزی با احتیاط انجام می شود، اما با این وجود بیش از نیاز است.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: اگر به ثبات نسبی در تامین انرژی، سوخت و نهاده دامی برسیم، میتوان دور نمای صادرات را تامین کرد و کماکان ظرفیت صادراتی در کشور فراهم است که در صورت فراهم شدن نهاده دامی با کیفیت، ظرفیت صادرات ماهانه 5 تا 10 هزارتن معادل سالانه 60 تا 100 هزارتن وجود دارد. برنامه ریزی صادرات به گونه ای نیست که امروز مرغ صادر شود و فردا این امر صورت نگیرد، حفظ بازارهای صادراتی بسیار پیچیده است که با توجه به آنکه کشور به ثبات نسبی در تولید رسیده دیگر زمان آن است که به یک برنامه پایدار صادراتی برسیم.
گفتنی است توسعه صادرات گوشت مرغ و فرآوردههای طیور با ایجاد بازارهای مناسب، ساماندهی بازار داخلی و اجرای سیاستهای حمایتی برای تولیدکنندگان در دستور کار قرار دارد.
حداکثر از 60 درصد ظرفیت واحدهای مرغداری استفاده می شود؛ تولید ماهانه 270 هزارتن مرغ طی ماه های اخیر در کشور
سیدفرزاد طلاکش دبیر فدراسیون طیور از کاهش قیمت جوجه یکروزه طی یکماه اخیر خبر داد و گفت: مرغداران گوشتی تمایل به جوجه ریزی را نشان دادند و نوسان قیمت مرغ در ایام جنگ 12 روزه برطرف شده به طوریکه حداکثر هرکیلو مرغ با نرخ 110 هزارتومان عرضه می شود و همواره مرغداران از نرخ مرغ زنده رضایت دارند.
طلاکش با بیان اینکه صادرات قابل توجهی در حوزه مرغ نداریم، افزود: با توجه به جنگ تحمیلی 12 روزه، محدودیت های زیادی در ارتباط با صادرات وجود داشت و وزارت جهاد انگیزه کافی برای حمایت از صادرات مرغ همانند تخم مرغ ندارد، کمااینکه وزیر جهاد اذعان داشته که هرگاه مازاد قابل توجهی در خصوص گوشت مرغ داشته باشیم، اجازه صادرات می دهیم در غیراین صورت قطره چکانی انجام می شود که براین اساس رقم صادرات قابل توجه نیست و به ماهانه 10 هزارتن نمی رسد که در برابر تولید ماهانه 270 هزارتن مرغ قابل توجه نیست.
وی درباره آخرین وضعیت جوجه ریزی افزود: طی 2 تا 3 ماه اخیر ماهانه 260 تا 270 هزارتن مرغ در کشور تولید شد که 30 هزارتن از این میزان مازاد است که باید صادر شود که متاسفانه صورت نمیگیرد، هرچند پشتیبانی امور دام بخشی از آن را به عنوان ذخایر استراتژیک خریداری می کند، اما حداقل 20 هزارتن دیگر باید صادر شود.
طلاکش با بیان اینکه ایران جزء 10 کشور نخست تولید در دنیاست، افزود: در حال حاضر با توجه به پروانه های موجود در صورت استفاده از تمامی ظرفیت واحدها بالای 3 میلیون و 500 هزارتن امکان تولید مرغ در کشور وجود دارد، درحالیکه نیاز ما حداکثر 2 میلیون و 600 هزارتن است که این امر بدان معناست که حداکثر از 60 درصد ظرفیت استفاده میکنیم. گفتنی است برخی واحدها پروانه موجود است اما بدلیل قرار گرفتن در محدوده شهری یا جوجه ریزی در 2 دوره طی سال یا فعالیت با ظرفیت حداقلی موجب شده تا از ظرفیت 3.5 میلیون تن بیشتر از 2 میلیون و 700 هزارتن تولید نداشتیم.
این مقام مسئول با بیان اینکه جایگاه چندانی در صادرات نداریم، تصریح کرد: جایگاه صادراتی ما در برابر کشور ترکیه که در سال 480 هزارتن صادر می کند، نسبت به کشور ما که حداکثر 60 هزارتن صادر می کند رقمی نیست. همچنین جایگاه جهانی و منطقه ای قابل طرح نیست و در خصوص تولید ظرفیت و جایگاه داریم که نسبت به سنوات اخیر ناشی از نژاد و مسائل اقتصادی کاهش یافته است.
گفتنی است با توجه به شرایط مساعد تولید در صورت برنامه ریزی منسجم صادرات و استفاده حداکثری از ظرفیت و پتانسیل تولید، می توان در صادرات حرفی برای گفتن داشت که براین اساس ارز قابل توجهی وارد کشور می شود.
-
يکشنبه ۲۲ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۱۶:۱۲
-
۲ بازديد
-

-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/735126/