خبر یزد

آخرين مطالب

آشنایی با زادگاه خورشید ایران مقالات

آشنایی با زادگاه خورشید ایران
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا/خراسان رضوی دیدن مناظر طبیعی، یکی از لذت‌بخش‌ترین و کم‌هزینه‌ترین تفریحاتی است که می‌توان در زندگی تجربه کرد؛ در این میان کشور ما دارای تنوع بی‌نظیر و شگفت‌انگیزی از جاذبه‌های طبیعی است که در اقصی نقاط این جغرافیا، قرار گرفته‌اند و یکی از این مناطق «روستای خرانق» در نزدیکی شهر یزد بوده که به «زادگاه خورشید ایران» معروف شده است.
استان یزد یکی از توریستی‌ترین و مسافرپذیرترین استان‌های ایران است. جاذبه‌های طبیعی و تاریخی این استان مانند مسجد جامع یزد، قنات‌ها، بادگیرهای سنتی و تعدادی زیادی از دیدنی‌های دیگر همواره نام این استان را بر سر زبان آورده است. با این ‌وجود در دل جاذبه‌های فراوان یکی از جذاب‌ترین مناطق طبیعی استان یزد، روستای «خرانق» در نزدیکی شهر اردکان است که تاکنون کمتر به آن پرداخته شده‌است.
روستای خرانق در نزدیکی شهر اردکان و در 85 کیلومتری شهر یزد، در میان کوهستان‌های مرکزی ایران واقع شده است. جغرافیای این روستا و قرار گرفتن در میان کوه‌های بلند، باعث شده است تا آب‌وهوای این روستا بسیار خنک‌تر و مطبوع‌تر از شهر یزد باشد.
اگرچه که این روستا در اقلیمی کویری و در مرکز ایران قرار دارد، اما وجود کوه‌های بلند در اطراف این روستا باعث شده است تا میانگین دمای سالانه در این روستا حدود 15.5 درجه سانتیگراد و میزان بارندگی 75 میلی‌متر در سال ثبت شود. خرانق را می‌توانیم یکی از ییلاقات استان یزد بدانیم چرا که در گرم‌ترین روزهای سال هم از سایر مناطق استان خنک‌تر است.
این روستا به ‌دلیل وجود منابع سنگ‌آهن، اورانیوم، ساغند، باریت، روی و گرانیت از اهمیت اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است. همچنین خرانق به ‌دلیل دارا بودن ویژگی‌های خاص طبیعی، زیستگاه امنی برای گونه‌های جانوری مثل یوزپلنگ، کل، بز، قوچ و میش، به ‌شمار می‌رود.
با این‌حال اما این روستا به لحاظ برخورداری از سفره‌های آب زیرزمینی در وضعیت خوبی قرار ندارد، تا جاییکه اراضی اطراف به شدت در معرض فرسایش، تخریب و نفوذ شوری قرار گرفته‌اند و این تهدید آنقدر جدی است که درحال حاضر لایه‌های گچ و نمک، درصد زیادی از منطقه را پوشانده‌اند و طبق پیش‌بینی‌ها ممکن است به‌علت فرسایش زیاد، در آینده اثری از این روستا وجود نداشته باشد.
قدمت روستای خرانق را حدود 4500 سال پیش تخمین زده‌اند، که محل زندگی زرتشتیان بوده ‌است. همچنین قدیمی‌ترین اسناد تاریخی که به این منطقه اشاره کرده‌اند، مربوط به دوره ساسانیان است و نشان از این دارد که این منطقه از زمان باستان دارای اهمیت تجاری بوده؛ به همین دلیل از دوره حکومت هخامنشیان قلعه‌ها، راهدارخانه‌ها و چاپارخانه‌هایی به منظور حفاظت از کاروان‌های هجاری در مقابل حمله چادرنشینان در این منطقه ساخته شده است.
در آثار مکتوب به جامانده از این روستا با نام «خورنق» نیز یاد شده، اما در طول زمان این نام به «خرانق» تغییر کرده است و معنای آن ‌را «محل تولد خورشید» عنوان کرده‌اند.

خبر یزد

روستای خرانق با حدود 400 نفر جمعیت، از دو بخش جدید و قدیم تشکیل شده است و ساکنان این روستا در حال حاضر در منطقه جدید زندگی می‌کنند. بیشتر ساکنان این روستا به شغل‌های کشاورزی، باغداری، دامداری و قالی‌بافی اشتغال دارند و از محصولات عمده کشاورزی در این روستا، می‌توان به گندم، پنبه و هویج اشاره کرد.
به دلیل بافت تاریخی و کهن این روستا معماری آن نیز همیشه بر سر زبان‌ها بوده و همواره چشم تعداد زیادی از گردشگران ایرانی و خارجی را به خود خیره کرده است. به ‌عنوان مثال از ویژگی‌های خاص معماری این روستا می‌توان به بافت ارتباطی و کوچه‌های تو در تو اشاره کرد که به نحو جالبی با یکدیگر ارتباط دارند. همچنین کوچه‌هایی که به خانه‌ها ختم می‌شوند به ‌صورت تنگ و با طاقی پایین ساخته شده‌اند تا کسی سوار بر اسب نتواند وارد بخش مسکونی این روستا شود.
شرایط استراتژیک، امکانات آب‌وهوایی و ویژگی‌های اقلیمی همواره در طول تاریخ این روستا را مورد توجه قرار داده است و باعث رونق آن در کنار کویر شده است. سنگ‌نگاره‌های قدیمی که تاریخ این منطقه را به قرن‌ها پیش برمی‌گرداند و هنوز هم در این منطقه وجود دارد، خود سند و مدرکی بر قدمت تاریخی این منطقه است، اما در این بین «قلعه خشتی خرانق» به‌عنوان اصلی‌ترین جاذبه گردشگری این روستا، شایان توجه است.
این قلعه بر سر تپه‌ای بلند و با هدف دفاع آسان‌تر در برابر مهاجمان ساخته شده است که بر کل زمین‌های اطراف احاطه دارد و در طول هزاران سال، موجودیت خود را حفظ کرده است. این قلعه از دیوارهای گلی و سقف‌هایی از جنس تیرهای چوبی، حصیرهای الیافی و چوب ساخته شده و در اطراف خود 6 برج نگهبانی دارد. همچنین از نکات جالب توجه این قلعه می‌توان به حدود 80 خانه دو یا سه طبقه‌ای که در داخل این قلعه ساخته شده‌اند اشاره کرد. «قلعه خرانق» از یادگاری‌های دوران پس از اسلام و حکومت ساسانیان بوده که در سال 1383 به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از جمله جاذبه‌های گردشگری دیگر این روستا می‌توان از کاروانسرای خزانق، بقعه مشهدک، مزار بابا خادم، پل خرانق، حمام خرانق، آب‌انبار خرانق، مسجد جامع و حسینیه خرانق و منارجنبان خرانق را نام برد که هرکدام تاریخ و فرهنگی را در دل خود جا داده‌اند و هرساله گردشگران بسیاری از اروپا را به تماشای خود می‌کشانند.
گردشگران می‌توانند برای تماشای روستاهای تاریخی که هرکدام از خشت‌های گلی‌شان داستانی طولانی و پر رمز و راز از سیر اتفاقات تاریخی که بر روستا گذشته است را روایت می‌کند، می‌توانند پس از همه‌گیری کرونا به این روستای منحصر به‌فرد سفر کنند و از مناظر طبیعی و تاریخی لذت ببرند.
منبع:
www.findpenguins.com
www.atlasobscura.com
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/185570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهمترین اقدام در شهرداری تغییر رویکرد اداره شهر بوده است

مشارکت 4 هزار بسیجی در اردوهای نوروزی و جهادی یزد

عکس/ استاندار کرمان به حاشیه شهر کرمان رفت

بستری 25 بیمار کرونایی در کرمان

ثبت بالاترین رشد اقتصادی کشور توسط یزدی‌ها در سال 1401

راه‌اندازی بزرگترین مجتمع آبدرمانی شمالغرب در نیر

فرماندار بافق از حضور 120 هزار مسافر نوروزی به این شهرستان خبر داد

اردوهای جهادی ویژه عید نوروز و ماه مبارک رمضان در یزد

خدمات رسانی مدارس استان یزد به مسافران نوروزی

اجرای طرح نظارتی ویژه ماه مبارک رمضان

شیرینی فروشی‌ها زیر ذربین بازرسین و گشت مشترک تعزیرات حکومتی

جلوگیری از برداشت غیرمجاز هفت میلیون مترمکعب آب زیرزمینی در یزد

توزیع 400 بسته معیشتی بین مددجویان شهرستان یزد

برج تاریخی کافی‌آباد با قدمتی بیش از یک قرن

پیش‌بینی سیلابی‌شدن مسیل‌ها در خراسان رضوی

مهریز سرزمین قلعه‌های تاریخی

کاهش 10 درصدی میزان بازدید از آثار تاریخی

فیلم / معاون استاندار: یزد می‌تواند سهم خود را در زمینه تحقق شعار سال انجام دهد

ممنوعیت صدور مجوز به کارگاه‌هایی که ملاحظات زیست محیطی را مد نظر قرار ندهند

پرداخت بیش از 500 میلیارد ریال تسهیلات تبصره 16 به موسسات و فعالان قرآنی یزد

ممنوعیت صدور مجوز به کارگاه‌هایی که ضوابط زیست محیطی را رعایت نکنند

آب سد چمشیر گچساران، قابل خوردن است

برگزاری مسابقات جام نوروز در چهارمحال و بختیاری

ثبت 842 پروژه عمرانی چهارمحال و بختیاری در سامانه «منتاک»

تماشای نادیده‎هایی سحرانگیز و زیبا در زادگاه وحشی بافقی

حضور چشمگیر مردم در ویژه برنامه‌های عیدانه در 7 پهنه تهران

معرفی آتشکده ورهرام و هرآنچه که باید درباره آن بدانید

معرفی روستای فهرج یزد

کمک 20 میلیارد تومانی نیکوکاران یزدی در جشن نیکوکاری

اجرای 51 تئاتر در سال گذشته با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد

بوستان ملت میزبان شهروندان و گردشگران در بهار 1402

دو تصادف هولناک در محور دیهوک-راور با 9 کشته و زخمی

تنوع گردشگری و اطلاع‌رسانی از ویژگی‌های مهم نوروز 1402 در تهران

دادستانی یزد ضرب و جرح آمر به معروف در «باغ دولت‌آباد»را تکذیب کرد

موزه هفت‌چنار، پایگاه اصلی گردشگری نوروزی در منطقه 10

برج تاریخی کافی آباد با قدمتی بیش از یک قرن

سال تحصیلی جدید اردکان با بحران روبه‌رو است

نوروز فرصتی بسیارخوب برای معرفی جاذبه‌های گردشگری تهران است

دیدار نوروزی با کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران

دادستانی یزد ضرب و جرح آمر به معروف در «باغ دولت‌آباد»را تکذیب کرد/ در این قضیه بی تدبیری مشهود است

معاون استاندار یزد: ارائه گزارش کار بخش‌های مختلف مصداق جهاد تبیین است

بخش خصوصی واقعی مالک شرکت‌های بزرگ دولتی نیست/ اصلاح آیین‌نامه واگذاری‌ها بر مبنای اصل 44

پدر شهیدان والامقام «حاتمی» در شهرستان ملایر دعوت حق را لبیک گفت

برخورد مرگبار دو موتورسیکلت در محور قزوین-رشت

پدر شهیدان والامقام «شیرمحمدی» به لقاء الله پیوست

جانباز 70 درصد روشندل «محمد تاجیک» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

پدر شهیدان والامقام «نجفی» آسمانی شد

مادر شهیدان «واعظی جزه ئی» به فرزندان شهیدش پیوست

جانباز 70 درصد «عظیمی طسوجی» به یاران شهیدش پیوست

پدر شهیدان «بقایی نژاد» آسمانی شد