بزرگنمايي:
خبر یزد -
خراسان شمالی یک بار دیگر صدای اصالت و فرهنگ غنی عشایر خراسان شمالی طنین انداز شده است و دوباره زنان عشایر دست به کار شده اند.
عشایر هر کجا که باشند با تولید، کار و تلاش عجین شده اند؛ کارگاه هایی برای ساخت خانه دوباره در خراسان شمالی راه اندازی شده اند و ارزان ترین خانه هایی که می شود ساخته شود در این کارگاه های کوچک ساخته می شود.
سیاه چادر، خانه های عشایری، خانه هایی که صفر تا 100 آن توسط زنان عشایری تولید می شود مدتی است که تولید این هنر به دست فراموشی سپرده شده بود و جای آن را چادرهای بزرنتی گرفته بود اما جلوی ضرر را هر وقت که بگیریم منفعت است و حال دوباره عشایر استان دست به کار شده اند تا سیاه چادرهای مورد نیاز خود و حتی سایر نقاط را تولید کنند.
تولید 500 تخته سیاه چادر توسط یک شرکت کارآفرینی
طاهری رئیس اداره عشایری شهرستان اسفراین در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه یک شرکت کارآفرینی در این شهرستان سفارش تولید 500 تخته سیاه چاد را دریافت کرده است، گفت: در حال حاضر 30 تخته چادر توسط جمعیت عشایری این شهرستان در حال تولید است.
وی افزود: این شرکت کارآفرینی چادرهای بافته شده را برای یک سرمایه گذار اصفهانی تولید می کند.
طاهری ادامه داد: تعدادی از این سیاه چادرها توسط این سرمایه گذار به کشور ژاپن و کشورهای حاشیه خلیج فارس ارسال می شود و تعدادی نیز در داخل مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه در حال حاضر عشایر متقاضی سیاه چادر هستند، اظهارکرد: چند سالی بود که چادرهای برزنتی جایگزین سیاه چادر شده بودند اما به علت اینکه این چادرهای کارآیی سیاه چادرها را نداشتند، دوباره عشایر متقاضی این چادرها بودند.
این مقام مسئول بیان کرد: بالار فتن قیمت سیاه چادرها موجب شده بود که عشایر مجبور شوند تا چادرهای برزنتی را خریداری کنند.
به گفته وی در حال حاضر قیمت سیاه چادرهای بافته شده به 9 حمیلیون توماهن رسیده است.
مدیر اداره عشایری شهرستان اسفراین گفت: سیاه چادرها توسط موی بز که از استان سمنان تهیه می شود، بافته می شود.
گرم و خنک بودن محیط سیاه چادر دلیل تقاضای خانوار عشایری
محمدرضا قلی پور مدیر کل امور عشایری خراسان شمالی نیز در ادامه با اشاره به سفر مقام معظم رهبری و اختصاص اعتبار برای سیاه چادرهای فرسوده عشایری استان گفت: طی سفر مقام معظم رهبری پنج هزار تخته سیاه چادر به عشایر این استان اختصاص یافت.
وی افزود: اما در آن زمان به علت اینکه هم قیمت سیاه چادر بالا بود و از سوی دیگر در استان نیز وجود نداشت که در این زمینه برای تامین آن به سایر استان ها نیز مکاتبه شد که در نهایت منجر به آن شد تا چادرهای برزنتی خریداری و در اختیار خانوار عشایری استان قرار گیرد.
قلی پور با بیان اینکه یکی از نمادهای خراسان شمالی سیاه چادرهای عشایری است، اظهارکرد: در همین راستا شرکت تعاونی عشایری اسفراین با یکی از شرکت خرد زنان اسفراین وارد فاز همکاری شده و سیاه چادرهای عشایری را تولید می کنند.
وی تصریح کرد: در همین راستا از همین محل سیاه چادر به خانوارهای عشایری متقاضی اختصاص خواهد یافت.
به گفته این مقام مسئول در حال حاضر قیمت هر تخته سیاه چادر عشایری به مبلغ 9 میلیون تومان است.
وی تاکید کرد: از آنجاییکه سیاه چادرها در فصل زمستان گرمای هوا را نگه داشته و در تابستان نیز به علت روزنه های موجود در آن خنک تر هستند مورد تقاضای خانوار عشایری قرار می گیرند.
اقدامات اشتباه سبب فراموش شدن هنر سیاه چادر بافی شده است
علی عابدی، معاون پیشین صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی خراسانشمالی در گفتوگو با ایسنا اظهارکرده بود: سیاه چادربافی یکی از هنرهای صنایع دستی استان است که توسط زنان عشایر بافته میشود و این هنر در استان در حال منسوخ شدن است.
وی با بیان اینکه دلایل مختلفی بر این امر تاثیرگذار بوده است، افزود: اقدامات اشتباه اداره کل عشایری موجب شده تا این هنر به دست فراموشی سپرده شود، این اداره کل چادرهای برزنتی را به جای سیاه چادر در بین عشایر این استان توزیع می کند و این دلیلی بر به حاشیه راندن این صنعت دست شده است.
عابدی گفت: سیاه چادرهای عشایری خراسانشمالی براساس سطح خانواده و تعداد دامهای آنها بافته میشود که معمولا سیاه چادر خان عشایر بزرگتر و همچنین به آن تزئیناتی نیز آویزان است.
وی با اشاره به اینکه سیاه چادرها به چند دلیل از موی بز بافته میشوند، توضیح داد: موی بز خاصیت مطلوبی برای حفظ آب در مواقع بارندگی دارد و معمولاً آب باران از جداره آن عبور نمیکند. وزن سبک موی بز موجب شده تا سیاه چادرها نسبت به چادرهای برزنتی راحتتر، جمعآوری و حمل شوند. سیاه چادر در فصل تابستان از ورود گرما و در زمستان از ورود سرما به داخل چادر جلوگیری میکند.
منبع: ایسنا
-
يکشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۳:۲۱
-
۷۷ بازديد
-
-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/188023/