خبر یزد

آخرين مطالب

با آغاز فصل بارش‌ها؛

آیا تهران در برابر سیلاب و سوانح آبی امن است شهرداری تهران

آیا تهران در برابر سیلاب و سوانح آبی امن است
  بزرگنمايي:

خبر یزد - شهر: وجود شبکه‌ای تحت عنوان جمع آوری و هدایت آب‌های سطحی تهران سبب می‌شود که تهران شهری روان با زیر ساخت‌های مناسب و امن در برابر انواع آسیب‌ها و مقاوم در برابر مخاطرات و سوانح آبی باشد.

به گزارش شهر ، بـا توجه به شرایـط موجود شهـر تهران، وجود یک شبکه متشکل از کانـال‌ها و مجاری هدایت سیلاب برای دوره بازگشت‌های 25 و 50 ساله که سیلاب را بـا سلامت عبـور دهد، ضروری است. این شبکه «جمع آوری و هدایت آب‌های سطحی» نام دارد.
شبکه‌ای برای پیشگیری از سیل
سالانه به‌طور متوسط 240 میلی‌متر بارندگی در تهران رخ‌ می‌دهد که این امر باتوجه به‌ وسعت و گستردگی شهر، سبب جریان‌ یافتن 160 تا 190 میلیون مترمکعب رواناب در شبکه جمع‌آوری و هدایت آب‌های ‌سطحی می‌شود. اما نخستین تلاش‌ها دراین زمینه به اوایل دهه 1340 بازمی‌گردد؛ در آن زمان اولین مطالعات اساسی درباره کنترل سیلاب‌های تهران توسط سازمان برنامه به ‌تصویب رسید و تهیه طرح تفصیلی به مهندسان مشاور ابلاغ‌ شد. هدف از انجام این مطالعات، حفاظت از مناطق سیل‌گیر در مرکز پایتخت بود؛ امری که ازطریق انحراف مسیر رودها و انتقال سیلاب‌ها به سمت شرق و غرب و همچنین احداث چند شاخه سیلاب‌رو در نواحی مرکزی تهران امکان‌پذیر شد.
تکمیل شبکه زهکشی در سال‌های بعد با به ‌ثمر ‌رسیدن مطالعات مشابه در سال‌های 1356 و 1378 پیگیری‌شد و آنچه فصل مشترک تمام این مطالعات به‌شمار می‌رفت، حفاظت شهر از سیلاب بود. این امر طبعا به‌ واسطه احداث نهرها، کانال‌ها و لوله‌هایی تحقق می‌یافت که ضمن جمع‌آوری آب‌های سطحی، این آب‌ها را با ‌استفاده از شیب شمال به جنوب شهر تهران به پایین‌دست منتقل‌کند.
از اداره قنوات تا شرکت خاکریزآب
اگرچه رشد کالبدی شهر تهران همواره ساخت و تکمیل سرشاخه‌های جدید در شبکه جمع‌آوری و هدایت آب‌های ‌سطحی همچنین افزایش سطح‌ مقطع بخش‌های موجود را اجتناب‌ناپذیر کرده‌ است اما باید دانست که هسته اولیه این شبکه تا سال 1351 شکل ‌گرفت و تکمیل و توسعه شبکه اصلی نهرها و کانال‌های شهر تهران درمقطعی بین سال1351 تا 1369 به اداره کل مسیل‌ها و قنوات سپرده‌شد.
رشد و توسعه شهر تهران در این سال‌ها نه ‌تنها متوقف ‌نشد بلکه به ‌موازات رشد ‌جمعیت در سال‌های دهه 60، آهنگی شتابان گرفت. بنابراین افزودن سرشاخه‌های جدید و بهبود عملکرد شبکه‌ موجود به دغدغه‌ جدی مدیران ‌شهری تبـدیـل ‌شـد. دراین راستا سال 1369 مسئولیت اجرا و تکمیل شبکه جمع‌آوری و هدایت آب‌های ‌سطحی به سازمان مهندسی و عمران شهر تهران سپرده شد. ‌نتیجه تمام این اقدامات و تلاش‌ها تا سال1372 ساخت42 کیلومتر تونل و 172 کیلومتر کانال در ابعاد ‌مختلف بود تا تهران به ‌موازات تکمیل بخشی از زیرساخت‌های عمرانی موردنیاز، از 214 کیلومتر شبکه ‌اصلی جمع‌آوری و هدایت آب‌های ‌سطحی نیـز برخوردار شود.
شرکت خاکریزآب چه اهدافی را دنبال می‌کند
شرکت خاکریزآب 14 هدف مهم را برای آسایش شهروندان و امن بودن شهر دنبال می‌کند. این اهداف شامل ایجاد محیطی امن برای فعالیت و زندگی شهروندان، جلوگیری از وقوع سیلاب و خطرات احتمالی جانبی و مالی آن، پیشگیری از آبگرفتگی معابر و ایجاد اختلال در تردد وسایل نقلیه و عابران، پیشگیری از انتقال رسوبات آبگرفتگی به شهر با احداث حوضچه‌های رسوبگیر، جلوگیری از ورود روان آب‌های جاری در اثر بارندگی به منازل مسکونی، واحدهای تجاری و اداری، مهار دبی پایه آب در سرشاخه‌ها و برنامه ریزی برای استفاده بهینه از آن جهت کاربری‌های مختلف، استفاده از پتانسیل بالای آب در جذب و انتقال آلاینده‌ها و نهایتا تصفیه آن و کمک به بهداشت عمومی جامعه، برنامه ریزی برای استفاده از آب‌های سطحی جمع آوری و هدایت شده جهت واریز واداری و تغذیه مصنوعی آبخوان‌های شهر تهران در نقاط مختلف حوضه آبریز تهران، جمع آوری، انتقال و هدایت روان آب‌ها به مخازن جهت مصارف مختلف از جمله تغذیه مصنوعی سفره‌های آب زیرزمینی و ایجاد فضای سبز شهری و کشاورزی، حفظ و ذخیره رواناب‌های ناشی از بارندگی به صورت منطقه‌ای و در واقع حداکثرسازی ذخیره آن‌ها، کاهش انتقال آب از حوضچه‌های بالادست به پائین دست و به عبارت دیگر حداقل سازی انتقال آب ناشی از رواناب و کاهش هزینه‌های انتقال، افزایش قدرت جذب آب توسط سطح زمین به صورت منطقه‌ای و نفوذ در رواناب‌ها به منظور تغذیه آبخوان‌ها و سفره‌های زیرزمینی، پایش شبکه‌های اصلی جمع آوری آب‌های سطحی شهر تهران و نظارت عالیه بر پروژه‌های در دست احداث شبکه‌های جمع آوری آب‌های سطحی شهر تهران توسط مناطق است.
احداث 231 کیلومتر شبکه جدید طی 18 سال
در سال 1372 بنابر موافقت بانک‌جهانی مبنی‌بر پرداخت وام به شهرداری تهران و به‌منظور اجرای بخشی‌از پروژه‌های جمع‌آوری و هدایت آب‌های‌ سطحی پایتخت، شرکت خاکریزآب به‌عنوان یک شرکت مستقل تأسیس‌ شد تا مسئولیت اجرای چنین پروژه‌هایی را برعهده بگیرد.
این شرکت از بدو تأسیس، تحقیقات و مطالعات فراوانی را درزمینه جمع‌آوری و هدایت آب‌های ‌سطحی شهر تهران انجام‌ داد و طرح‌ها و پروژه‌های ‌متعددی را به‌ مرحله ‌اجرا درآورد به‌طوری که در فاصله سال‌های 1372 تا 1389 درمناطق مختلف شهر تهران، 71 کیلومتر تونل، 102 کیلومتر کانال و 48 کیلومتر لوله‌گذاری انجام ‌شد تا درمجموع 221 کیلومتر دیگر به شبکه موجود افزوده شود.
حبیب پوش‌پارس، مدیرعامل شرکت خاکریزآب درباره وضعیت فعلی شبکه اصلی آب‌های سطحی شهر تهران، به خبرنگار شهر گفت: درحال حاضر 530 کیلومتر شبکه اصلی وجود دارد و طبق برنامه پنج ساله سوم این عدد باید به 700 کیلومتر برسد. این شبکه در سال 1399 باید 6/5 کیلومتر ساخته می‌شد که شهردای بیش از این عدد ساخت. امسال نیز باید 8 کیلومتر ساخته شود که درحال حاضر همان 8 کیلومتر در نیمه نخست سال تکمیل و آماده بهره‌برداری است. درحال حاضر شرکت خاکریزآب پیشرو در برنامه پنج ساله سوم است. این 700 کیلومتر باید طی 20 سال آینده تکمیل شود.
بر اساس مطالعات انجام‌شده، تهران هنوز به 222 کیلومتر دیگر تونل، کانال و لوله نیازدارد تا با دستیابی به یک شبکه 700 کیلومتری، علاوه بر بهبود عملکرد شبکه موجود بتواند پاسخگوی نیازهای آتی در این‌زمینه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/212959/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ضرورت حفظ امنیت روانی مردم در جنگ شناختی

افزایش فعالیت دفاتر اسناد رسمی با اجرای قانون الزام

عاشقانه‌ای به نام آب و تشنگی

تجدید پیمان دانشجویان یزدی با شهدا

مدیریت پسماند در بافت تاریخی به صورت ویژه دنبال می‌شود

جریمه، تاوان قاچاق سیگار در یزد

امداد الهی در دفاع مقدس 12 روزه نمایان شد

صرفه جویی بیش از 100 هزار متر مکعب آب در ابرکوه

آزادی زندانیان یزدی با کمک هنرمند کشوری

تجمیع دو مرکز آموزشی امام علی و شهید صدوقی دانشگاه ملی مهارت واحد استان یزد

ظرفیت‌های گردشگری بافق در مسیر توسعه و شکوفایی

دومین جلسه پدافند غیرعامل بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

نماینده رئیس‌جمهور: سه بندر خشک آماده پشتیبانی از بندر شهید رجایی هستند

30 مردادماه؛ زمان حرکت کاروان پیاده مسیر عشق

امکان خدمات دهی مجازی صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر فراهم شد

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده شهید سلیمانی در روستای جلیکان بخش چمستان نور

پیام استاندار یزد به مناسبت فرارسیدن رسیدن روز و هفته بهزیستی

تأکیدبر تسریع در پروژه‌های عمرانی و جذب اعتبارات در نشست شهرداران استان یزد

گور کافری کویجان، محوطه‌ای گورستانی منحصر‌به‌فرد

مراسم بزرگداشت شهدای تیپ 18 الغدیر یزد

آغاز عملیات احداث مسکن برای خانواده‌های دارای معلول بافقی

توزیع اعتبارات عمرانی بین دستگاه‌ها در میبد

پرداخت 60 میلیارد تومان تسهیلات به مددجویان بهزیستی میبد

آموزگاران دبستانی دهستان بهادران توانمندتر می‌شوند

نقش‌آفرینی تشکل‌های ایثارگری در جنگ نرم و انسجام ملی مورد تأکید قرار گرفت

اصلاح آیین نامه بیمه کارگران ساختمانی

افتتاح پاسگاه ایست و بازرسی منابع طبیعی و آبخیزداری مهریز

📑 توانمندی‌های یزد؛ پشتوانه توسعه ملی در سواحل مکران

📑 نقشه راه توسعه مکران: از اقتصاد مردمی تا بنادر خشک

ضرورت تسریع در عملیات اجرایی مدارس نهضت ملی مسکن در استان

اجرای سیاست‌های توسعه دریا محور، راهکاری برای پیشرفت بیش از پیش استان یزد

متخلفان خشکاندن باغ‌ها در شهر یزد، موظف به احیای دوباره باغ‌های خشک شده خواهند بود

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «سردار شهید حسین سلامی»

توسعه حق یزد است؛ سواحل مکران سرنوشتی جز پیشرفت نخواهد داشت

آغاز برداشت مکانیزه گندم و جو از مزارع دهستان ارنان

ضرورت حفظ انسجام ملی به عنوان رمز موفقیت‌ آینده کشور

روایت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران از مظلومیت خانواده‌های شهدای حمله رژیم صهیونیستی

سارق سیم و کابل برق دستگیر شد

اوقات شرعی چهارشنبه 25 تیرماه 1404 به افق یزد

واژگونی اتوبوس مسافربری مشهد- شیراز  در محور رباط به ساغند

اقتصاد سرآمد آنلاین گزارش می دهد/ حفاظت حرفه‌ای از دارایی‌ها؛ بیمه آتش‌سوزی دی، انتخابی مطمئن برای فردا

پایگاه خبری خلاقیت گزارش می دهد/ تحول دیجیتال در صنعت بیمه با اپلیکیشن دی دار

نقش ولی فقیه در کشور تعیین کننده است

فعالیت بزرگترین نیروگاه خورشیدی تجمیعی ـ حمایتی کشور در اشکذر

پرداخت تسهیلات اشتغالزایی ویژه جوانان

اما و اگر‌های ادغام دو مدرسه در یزد

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

کارخانه تولید عناصر نادر خاکی در مروست راه اندازی می‌شود

سهمیه‌ای که بر باد رفت

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس