خبر یزد

آخرين مطالب

آخرین نگاه به زحل؛ روایت ناگفته از پایان باشکوه کاوشگر کاسینی ناسا علمي

آخرین نگاه به زحل؛ روایت ناگفته از پایان باشکوه کاوشگر کاسینی ناسا
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / فضاپیمای کاسینی به‌منظور محافظت از قمرهای زحل، عمداً در جو این سیاره سقوط کرد و پایانی باشکوه را برای یکی از موفق‌ترین ماموریت‌های فضایی بشر رقم زد.
با اینکه تلسکوپ‌های ساخت دست بشر طی قرن گذشته پیشرفت چشمگیری داشته‌اند، هیچ‌چیزی مثل تماشای یک سیاره از نگاه فضاپیمای درحال نزدیک‌شدن به آن نیست.
بازار
در سال‌های 1979، 1980 و 1981، بشر نخستین نگاه‌های گذرای خود از نزدیک به زحل را تجربه کرد. در آن زمان کاوشگرهای پایونیر 11، وویجر 1 و وویجر 2 از کنار این سیاره غول‌پیکر گازی عبور کردند. پایونیر در عبور خود در سال 1979، میدان مغناطیسی زحل را کشف و دو قمر جدید را شناسایی کرد که طبق گزارش ناسا، تقریبا نزدیک بود با یکی از آن‌ها برخورد کند.
هرچند آن نگاه‌های گذرا هیجان‌انگیز بودند، در سال 1997، ناسا با آغاز مأموریت کاوشگر کاسینی- هویگنس، این فضاپیمای اختصاصی را برای گردش به دور زحل، مطالعه‌ی این سیاره، حلقه‌هایش و قمرهای پرتعداد شگفت‌انگیزش فرستاد. این فضاپیما پس از دریافت کمک‌های گرانشی از سیارات زهره، زمین و مشتری، سرانجام یکم ژوئیه 2004 به زحل رسید.
کاسینی به‌دلیل مسیر پروازی‌اش، طوری طراحی شده بود که بتواند دربرابر دمای 130 درجه‌ی سانتی‌گراد در نزدیکی مدار زهره تا سرمای منفی 210 درجه‌ی سانتی‌گراد در اطراف زحل دوام بیاورد. اولین مأموریت این فضاپیما هفت سال طول کشید و طی آن پروازهای نزدیکی از کنار قمرهای زحل انجام داد، در حالی که تغییرات فصلی در این سیاره‌ی گازی و تایتان، بزرگ‌ترین قمرش را نیز مشاهده می‌کرد.
ناسا درباره مأموریت کاسینی می‌نویسد: «برخی از شگفت‌انگیزترین یافته‌های علمی از مواجهه با قمرهای جذاب و پویای زحل حاصل شده‌اند.»
این مأموریت شامل رهاسازی کاوشگر هویگنس متعلق به آژانس فضایی اروپا به درون جو تایتان در سال 2005 نیز بود.به نوشته ناسا: «مشاهدات کاسینی از تایتان، بزرگ‌ترین قمر زحل، باعث شد دانشمندان نگاهی اجمالی را نسبت به ظاهر احتمالی زمین پیش از پیدایش حیات به دست آورند.
آن‌ها اکنون معتقدند که تایتان از نظر شاخصه‌هایی مثل دریاچه‌ها، رودخانه‌ها، کانال‌ها، تپه‌های شنی، باران، ابرها، کوه‌ها و احتمالاً آتشفشان‌ها شباهت‌های زیادی به زمین دارد»مأموریت کاسینی پس از تکمیل مأموریت اصلی در سال 2008 تمدید شد، چرا که فضاپیما هنوز سوخت زیادی داشت.
این مأموریت ادامه یافت و فضاپیما به گردش به دور سیاره ادامه داد، ساختار حلقه‌ها و قمرهای زحل را مطالعه و نقشه‌ی میدان مغناطیسی آن را ترسیم کرد. در سال 2010، مأموریت کاسینی بار دیگر تمدید شد و این کاوشگر در قالب «مأموریت انقلاب زمستانی کاسینی»، برای مشاهده تغییرات بلندمدت در سیاره و قمرهایش طی انقلاب زمستانی نیم‌کره شمالی زحل به‌کار گرفته شد؛ اما پس از این مرحله، تنها یک فرصت دیگر برای تمدید باقی ماند که ناسا آن را «پایان باشکوه» نامید.
در مرحله‌ی پایانی عمر کاسینی، این فضاپیما طی پنج ماه، 22 بار در بین درونی‌ترین حلقه زحل و بالای ابرهای سیاره شیرجه زد و به نزدیک‌ترین مشاهدات تاریخ خود دست یافت. ناسا توضیح می‌دهد: «در برخی مواقع، فضاپیما از لبه‌ی بسیار درونی حلقه‌ها عبور کرد و در برخی دیگر، لبه‌های بیرونی جو را لمس کرد. با اینکه تیم مأموریت مطمئن بود که خطرات به‌خوبی درک شده‌اند، همچنان احتمال غافلگیری وجود داشت. این ماجراجویی جسورانه تنها می‌توانست در پایان یک مأموریت انجام شود.»
اما سپس کاسینی جسور عمداً به درون سیاره گازی هدایت شد تا ریسک سقوط کاوشگر روی قمرها و آلوده‌کردن آن‌ها حذف شود. ناسا دراین‌باره می‌گوید پس از مصرف تقریباً تمام سوخت موشکی،‌ اپراتورها به‌طور عمدی کاسینی را به درون زحل فرستادند تا قمرهای آن، به‌ویژه انسلادوس با سطح یخ‌زده و دریاچه‌های زیرزمینی و همچنین تایتان با شیمی پیشاحیاتی شگفت‌انگیزش، برای اکتشافات آینده دست‌نخورده باقی بمانند.
طرح این مرحله از مأموریت آن بود که تمام سوخت فضاپیما را در حین کاوش زحل مصرف کرده و مأموریت را با سقوط در جو سیاره به پایان برسانند.
پیش از سقوط نهایی، کاسینی آخرین تصاویر خود را از حلقه‌های زحل، تصویری محو از تایتان و غروب انسلادوس پشت زحل به زمین فرستاد.
آخرین تصویری که فضاپیما پیش از سقوط خود ثبت کرد، تصویری از خود زحل بود؛ همان نقطه‌ای که ساعاتی بعد، پایان مسیرش در آن رقم می‌خورد.
ناسا در توضیح این تصویر می‌نویسد: «این نمای تک‌رنگ، آخرین تصویری است که دوربین‌های تصویربرداری فضاپیمای کاسینی ناسا ثبت کرده‌اند.
این تصویر به سمت نیمه‌شب سیاره نگاه می‌کند که با نور بازتاب‌شده از حلقه‌ها روشن شده است و محل ورود فضاپیما به جو سیاره را نشان می‌دهد.»شیرجه‌های پایانی به درون زحل، داده‌هایی از میدان‌های مغناطیسی و گرانشی سیاره فراهم کردند و همچنین دانش ما درباره مقدار مواد تشکیل‌دهنده‌ی حلقه‌های آن را افزایش دادند.
این فضاپیما پس از 293 گردش مداری، در تاریخ 15 سپتامبر 2017، آخرین داده‌های علمی خود را مخابره کرد و سپس در جو زحل نابود شد.
ما احتمالاً هیچ‌گاه نمی‌فهمیم پس از سقوط کاسینی دقیقاً چه اتفاقی برایش افتاد، اما پیش‌بینی می‌شود که فضاپیما حدود یک دقیقه پس از ورود به جو، تحت فشار جو سیاره از هم پاشید.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/734731/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این سگ رباتیک چینی با سرعت خارق‌العاده‌اش شما را شگفت‌زده می‌کند!

معرفی برترین‌های مسابقات آزاد اسکیت دختران

رونمایی از قرعه جوانان آزادکار ایرانی در آسیا

گزینه جذاب استقلال لیگ برتری شد!

قیمت برنج رکورد زد؛ چرا بازار برنج به تلاطم افتاد؟

دانشمندان زمان شروع کوچک شدن جهان را تخمین زدند

مانیفست وحید هاشمیان؛ تعادل به جای فشار!

بازی ایران و لهستان لغو شد!

ایران می‌تواند در لیگ ملت‌ها مدال بگیرد!

وداع با یکی از قدرت‌های والیبال‌ جهان!

سخنگوی سازمان مالیاتی کشور: مالیات ابرازی صاحبان مشاغل 19 برابر شد

بسته حمایت از تولید چه ویژگی هایی دارد؟

آیا غول‌های باستانی بخشی از واقعیت تاریخی آمریکا هستند؟

اعزام 4 پاراجودوکار به گرندپری مصر

پروازهای دوشنبه به تهران از سر گرفته می‌شود

5 حقیقت شگفت انگیز درباره نحوه کار هوش مصنوعی

پایان بحران در اینتر با آشتی دو ستاره

حضور 2 ملی‌پوش در تمرین امروز پرسپولیس

دلیل توقف مذاکرات میلان با هافبک آرسنال

ایران طلسم 17 ساله این شهر را می‌شکند!

دشمن در برابر انسجام ملت ایران ناتوان است

پرواز رشت بغداد از سر گرفته شد

اختصاص 10 همت اعتبار برای رفع تنش آب روستایی و عشایری

تشدید رکود بازار طلا با ورود به محرم و صفر

بازیکن سابق استقلال سرمربی شهرداری نوشهر شد

مسی از رکورد پله در آمریکا هم رد شد

حریفان آزادکاران در مسابقات قهرمانی آسیا مشخص شدند

رئیس فدراسیون جهانی تنیس شهادت ورزشکار ایرانی را تسلیت گفت

درستکار: اجازه رفتن به امیررضا معصومی را نمی‌دهیم

خبر خوب برای بازنشستگان صنعت نفت

افزایش اضطراب، افسردگی و وابستگی در مبتلایان به کرونا

وضعیت اضطراری برای حریف اول ایران

خداحافظی بعد از ٢٠ سال بازی در تیم ملی

رضا غندی‌پور به شباب‌الاهلی امارات پیوست

کشف بزرگترین مزرعه استخراج رمزارز در نی‌ریز

تکریم معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید و امور ایثارگران از خانواده های شهدای مازندران

نظری جویباری: نمی‌شود هر چه بازیکن می‌خواهد، بگوییم چشم

برزیل با این ١6 ستاره برای حفظ صدرنشینی

چالش‌های پس‌از جنگ؛ شرکت‌های خارجی پول مسافر ایرانی را پس نمی‌دهند

طلای جهانی در مدار افزایش قیمت

ادای احترام به اسطوره‌ های ایثار در زاهدان

چیزی که در مغز همه افراد «سایکوپات» مشترک است

نظری‌جویباری: اولین حرفی که بازیکن می‌زند حرف دلار است

نظری جویباری: 20 روز است که با یک بازیکن خارجی بزرگ مذاکره می‌کنم

ماجرای عجیب انتخاب سرپرست برای تیم استقلال

تولید ٢٧ درصد از منسوجات کشور در انتظار فناوری

اختصاص اعتبار برای تسریع در مرمت آثار تاریخی مهریز

سقوط آزاد نرخ بهره بین بانکی پس از 28 هفته مقاومت

علی نظری جویباری: تلاش کردیم تمرکز تیم را حفظ کنیم

رضایی: سیستم مدیریتی شمس‌آذر از خصوصی به دولتی تغییر کرده است