سه شنبه ۳۰ تير ۱۴۰۵

علمی

تولید نانوکامپوزیت‌های حذف‌کننده فلزات سنگین

تولید نانوکامپوزیت‌های حذف‌کننده فلزات سنگین
خبر یزد - ایرنا/ «تهیه و شناسایی نانوکامپوزیت مغناطیسی کلیکس[۴]آرن/کیتوسان با عملکرد چندمنظوره شامل حذف آلاینده‌ها و استفاده به‌عنوان کاتالیزگر» عنوان طرح پسادکتری سعید ...
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایرنا / «تهیه و شناسایی نانوکامپوزیت مغناطیسی کلیکس[۴]آرن/کیتوسان با عملکرد چندمنظوره شامل حذف آلاینده‌ها و استفاده به‌عنوان کاتالیزگر» عنوان طرح پسادکتری سعید شفیعی نوید است که با راهنمایی رحمان حسین‌زاده در دانشگاه مازندران و با حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام شد.
سعید شفیعی نوید در تشریح اهمیت پژوهش گفت: در این طرح، نانوکامپوزیت‌های مغناطیسی جدیدی بر پایه پلیمر طبیعی و زیست‌تخریب‌پذیر کیتوسان و مشتقات کلیکس[۴]آرن تهیه شدند. مشتقات کربوکسیلیک اسیدی و سولفونیک اسیدی کلیکس[۴]آرن، توانایی زیادی در حذف آلاینده‌هایی از جمله فلزات سنگین و رنگ‌ها دارند. علاوه‌ بر این، به‌دلیل توانایی تشکیل کمپلکس با فلزات مختلف مانند پالادیوم، مس و پلاتین، این نانوکامپوزیت‌ها قابلیت استفاده به‌عنوان کاتالیزگر در سنتز مشتقات آلی و واکنش‌های شیمیایی مهم را دارند.
وی افزود: حضور بستر پلیمری زیست‌سازگار سبب کاهش آلاینده‌های تولیدشده در حین سنتز و تهیه جاذب‌ها می‌شود که یکی از اصول کلیدی شیمی سبز محسوب می‌شود. همچنین، مغناطیسی بودن این نانوکامپوزیت امکان جداسازی آسان آن از محیط واکنش تنها با اعمال یک میدان مغناطیسی خارجی را فراهم کرده و استفاده مجدد در چرخه‌های متعدد را ممکن می‌سازد.
این پژوهشگر تصریح کرد: نانوکامپوزیت‌های تهیه‌شده کاربردهای متعددی دارند. در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی می‌توان از آن برای شناسایی گونه‌های مختلف در نمونه‌های ادرار و بررسی باقی‌مانده‌های دارویی دفع‌شده استفاده کرد. همچنین، توانایی گروه‌های عاملی در کیلیت‌کنندگی سبب کاربرد آن در صنعت تصفیه آب می‌شود؛ از جمله می‌توان این نانوکامپوزیت را به شکل قرص‌های جامد داخل محفظه‌های آب قرار داد تا فلزات سنگین را حذف کند یا به‌عنوان افزودنی دوستدار محیط زیست به غشاهای پلیمری اضافه کرده و در تصفیه آب و پساب‌های رنگی مورد استفاده قرار داد.
وی ادامه داد: به‌واسطه توانایی کاتالیزگری و قابلیت استفاده مجدد این نانوکامپوزیت‌ها در سنتز ترکیبات مختلف، از جمله ترکیبات دارویی، کاربرد دارند و از نظر اقتصادی نیز مقرون‌به‌صرفه هستند.
شفیعی نوید در پایان عنوان کرد: بررسی مقالات موجود نشان داد که نانوکامپوزیت‌های تهیه‌شده در این پژوهش نوآورانه بوده و تاکنون برای حذف فلزات سنگین یا به‌عنوان کاتالیزگر استفاده نشده است. بنابراین این مطالعه گامی مهم در توسعه نانوکامپوزیت‌های چندمنظوره با کاربردهای محیط‌زیستی و صنعتی محسوب می‌شود.


نظرات شما